Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Υποχρεώθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο Κώστας Μαρκόπουλος

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ και βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Έντονο το παρασκήνιο και δεν έλειψαν οι εσωκομματικοί καβγάδες...

Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε, εξερχόμενος της Ρηγίλλης:
"Μετά από καλή κουβέντα, που είχαμε με τον Πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, αποφάσισα, για να έχουμε έναν ισχυρό Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, να αποσύρω την υποψηφιότητά μου.
Με τον κ. Λυκουρέντζο είμαστε φίλοι από παλιά και οι δύο, δίπλα στον Πρόεδρο, δεν έχει αξία να αναμετρηθούμε μεταξύ μας. Σημασία έχει η πορεία από εδώ και πέρα. Στο Κοινοβούλιο έχει αρκετή δουλειά. Ευχαριστώ πολύ".

Βέβαια, δε μας διευκρινίζεται για ποιούς λόγους να κάνει πίσω ο Κώστας Μαρκόπουλος στις φιλοδοξίες του και όχι ο "φίλος του απο παλιά", κ.Λυκουρέντζος. Φήμες θέλουν απλά τον Αντώνη Σαμαρά να τον... "μάζεψε", αλλά και πάλι οι φήμες απλά εντυπώσεις δημιουργούν, όπως φυσικά και οι εκάστοτε κινήσεις...
Απο την άλλη δημοσιεύματα αναφέρουν το παρακάτω ρεπορτάζ:
Την Παρασκευή η εκλογή γραμματέα
Έντονο παρασκήνιο στη ΝΔ για την μοναδική υποψηφιότητα Λυκουρέτζου
Έντονες πιέσεις και παρασκήνιο συνόδευσε την απόσυρση της υποψηφιότητας του Κ.Μαρκόπουλου, προκειμένου μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ να είναι ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέτζος. Η κίνηση της ηγεσίας θεωρείται από πολλούς ως «δώρο» στο στρατόπεδο των καραμανλικών.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, με την κίνησή του αυτή, που χαρακτηρίστηκε από έμπειρα κομματικά στελέχη με πολυετή διαδρομή ως «επίθεση φιλίας» στον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Λυκουρέντζο ο κ. Σαμαράς αιφνιδίασε ακόμη και σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές.
Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές μιλούσαν χθες στη Βουλή ανοιχτά υπέρ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κ.Μαρκόπουλου, ο οποίος τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του, εξέφραζαν ενόχληση και προέβαλλαν το επιχείρημα ότι ο κ. Σαμαράς είχε ηθική υποχρέωση να υποστηρίξει στελέχη που εκτέθηκαν εξαρχής μαζί του.
Ωσπου να υπάρξει η μία και μοναδική υποψηφιότητα του κ. Λυκουρέντζου, επί πολλές ώρες χθες κυριάρχησαν έντονες πιέσεις, πλούσιο παρασκήνιο και εσωκομματικοί καβγάδες, κυρίως μεταξύ των «σαμαρικών».
Η εκλογή του διαδόχου του Ελ.Ζαγορίτη την Παρασκευή εξελίχθηκε σε πολιτικό θρίλερ, με πολλά εσωτερικά επεισόδια, καθώς ο κ. Μαρκόπουλος επέμεινε ως την ύστατη στιγμή στην υποψηφιότητά του, την οποία απέσυρε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά. Αυτή η διελκυνστίδα μεταξύ των κκ. Λυκουρέντζου και Μαρκόπουλου τροφοδότησε επί ώρες μια παρασκηνιακή διαμάχη «σαμαρικών» και «καραμανλικών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από πολύ νωρίς χθες το πρωί, έντονες συζητήσεις είχε προκαλέσει η κίνηση του κ. Μαρκόπουλου να θέσει υποψηφιότητα προχθές το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν του είχε «ανάψει» το «πράσινο φως».
Με την κίνησή του αυτή δίχασε την ΚΟ, καθώς ομάδα βουλευτών της ΝΔ προέκρινε την επιλογή του με το αιτιολογικό ότι είναι από τους πιο πιστούς στον κ. Σαμαρά, ενώ άλλοι τον επέκριναν λέγοντας ότι επιχειρούσε να «εκβιάσει» το χρίσμα του προέδρου.
Ενδεικτικές του έντονου παρασκηνίου, των πιέσεων που ασκήθηκαν και της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε είναι οι ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της ΝΔ. Στις 19.40 υπάρχει η εξής αναφορά στην ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος της ΝΔ καλωσόρισε τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων στη διαδικασία εκλογής...».
Οι υποστηρικτές του κ. Μαρκόπουλου μιλούσαν για ανακοίνωση που τηρούσε ουδετερότητα και έλεγαν ότι πλέον όλα είναι ανοιχτά στις εκλογές. Ωστόσο, μισή ώρα μετά, ο κ. Μαρκόπουλος πήγε στη Ρηγίλλης και, ενώ υπήρχαν έντονη φημολογία και διαρροές ότι δεν αποσύρεται, τελικώς έπειτα από εικοσάλεπτη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
 www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: