Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΖΩΑ

ΕΡΩΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΓΟΝΙΑΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Τελευταίες μέρες για μια έκθεση υψηλής αισθητικής και άρτιας επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Για τους έρωτες του Δία, της Αφροδίτης, αλλά και των κοινών θνητών.
Για τα βακχικά συμπόσια και για τους βουκολικούς έρωτες.
Για τις φτηνές χαμαιτύπες και για τις ακριβοπληρωμένες εταίρες.
Με αναπαράσταση πορνείου από την Πομπηία.
Με έργα από 50 μουσεία, μεταξύ των οποίων και αγγείο με φαλλικές παραστάσεις από τη βίλα Τζούλια (της Ρώμης φυσικά, τι άλλα σας πέρασε από το μυαλό;).
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,
Ηροδότου 1,
Νεοφύτου Δούκα 4, έως 11/4




Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΤΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ ΚΑΙΝΕ ΛΙΠΟΣ

Το μυστικό για να παραμείνετε αδύνατοι μπορεί, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, να κρύβεται στα... σαγκουίνια, καθώς τα πειράματά τους σε ποντίκια έδειξαν ότι ο χυμός από τη συγκεκριμένη ποικιλία πορτοκαλιού εμπόδισε τη συσσώρευση λίπους στα ζώα ενόσω τους εχορηγείτο πλούσια σε λιπαρά διατροφή.
Αντίθετα, αναφέρουν οι επιστήμονες, τα ποντίκια στα οποία δόθηκε χυμός από τα πιο συνήθη γλυκά πορτοκάλια και κατανάλωναν την ίδια πλούσια σε λιπαρά διατροφή παρουσίασαν σημαντική συσσώρευση λίπους. Οι Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το φρούτο μπορεί να οδηγεί σε καύση του λίπους χάρη στα υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνης που περιέχει. Η χρωστική αυτή ουσία, που χαρίζει στα σαγκουίνια το χαρακτηριστικό τους βαθύ ερυθρό χρώμα, έχει αντιοξιδωτική δράση, συμβάλλοντας στην πρόληψη νόσων.
Ο χυμός του σαγκουινιού, εξηγούν οι επιστήμονες στο περιοδικό International Journal of Obesity, φαίνεται ότι υπονομεύει την ικανότητα των λιποκυττάρων να απορροφούν το λίπος από τις τροφές και να το αποθηκεύουν ως ενέργεια.

 SIGMA LIVE

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΕΣ


Find more videos like this on 1000 cities - 1000 lives


Find more videos like this on 1000 cities - 1000 lives


Find more videos like this on 1000 cities - 1000 lives

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ

Η Στοά τού Βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Byron διοργανώνουν εκδήλωση για τον Λόρδο Βύρωνα με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο από το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα.

Θα μιλήσουν οι Γιώργος Μπλάνας, ποιητής, Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια τού Τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποιήματα θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Βόγλης και η Μάνια Παπαδημητρίου. Θα λειτουργεί έκθεση με βιβλία, πορτρέτα τού Byron και εικόνες από την Ελλάδα τής εποχής του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Απριλίου 2010, ώρα 19:30, στις Αίθουσες Λόγου & Τέχνης τής Στοάς τού Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5).


ANA-MPA CULTURE

ΑΝΟΙΞΕ ΦΤΕΡΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη δοκιμαστική πτήση  του αεροπλάνου Solar Impulse που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από αεροδρόμιο της δυτικής Ελβετίας και πέταξε επί 87 λεπτά. «Ήταν εξαιρετικά έντονες οι στιγμές αυτής της πρώτης πτήσης», επισήμανε ο πιλότος, Μάρκους Σέρντελ.

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΤΖΑΝΗΣ ΤΥΖΑΝΕΤΑΚΗΣ

Κηδεύτηκε σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς ο τέως πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, ο οποίος απεβίωσε προ ημερών.

Η νεκρώσιμη ακολουθία ετελέσθη στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Κεφαλάρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζαννής Τζαννετάκης ήταν πολιτικό σύμβολο για την παράταξη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία. Είπε ακόμη ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και κέρδισε το σεβασμό όλου του πολιτικού κόσμου.

KYRGYZSTAN

ΛΑΒΑ Ο ΧΥΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. ....
Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η επίδραση που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σύνθημα της φετινής Ημέρας είναι Αστικοποίηση και Υγεία.
ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πως σχετίζεται η αστικοποίηση με την υγεία
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά στην ιστορία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς.
Μέχρι το 2030, οι 6 στους 10 ανθρώπους θα είναι κάτοικοι πόλεων, με το ποσοστό τους να φτάνει τους 7 στους 10 ανθρώπους μέχρι το 2050.

ΜΙΑ ΑΝΟΙΞΗ ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Σε μια βουτιά στα υπέροχα νερά των κοραλλιογενών υφάλων, μας προσκαλεί από την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 το Ίδρυμα Ευγενίδου με αφορμή τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας. Την ευκαιρία δίνουν, μία νέα ταινία θόλου ("Κοράλλια και Ύφαλοι"), που ξεκινά να προβάλλεται στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και βέβαια μια ειδική θεματική έκθεση ("Κοράλλια και Κοχύλια") που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος.
Οι Κοραλλιογενείς Ύφαλοι, αποτελούν τα πλουσιότερα οικοσυστήματα στη θάλασσα, ένα ιδανικό περιβάλλον για αναρίθμητες μορφές ζωής. Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που παρουσιάζεται στην ταινία θόλου "Κοράλλια και Ύφαλοι", που φέρει την υπογραφή της Mac Gillivray Freeman Films, περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1500 είδη ψαριών, 4000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια κ.α., βρίσκονται σε μία φυσική εκπληκτική αλλά ευαίσθητη, βιολογική ισορροπία.

ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Αριθμό-ρεκόρ γυναικών μεταφέρει στο Διάστημα το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery, το οποίο εκτοξεύθηκε χθες το πρωί με επιτυχία από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την πρώτη γυναίκα σε τροχιά με σοβιετικό διαστημόπλοιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται για πρώτη φορά τέσσερις γυναίκες στο Διάστημα. 

Οι τρεις ταξιδεύουν με το διαστημικό λεωφορείο της NASA, το οποίο μεταφέρει με επταμελές πλήρωμα, προμήθειες και εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου ήδη βρίσκεται η τέταρτη γυναίκα.
Μάλιστα η σημασία της αποστολής είναι τόσο μεγάλη που το ρεκόρ διέφυγε του ραντάρ της NASA.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΩΝ

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία επειδή χώρισε δύο αδέρφια μετά το διαζύγιο των γονιών τους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία επειδή χώρισε δύο αδέρφια (ένα αγόρι και ένα κορίτσι), όταν οι γονείς τους πήραν διαζύγιο.
Οι ευρωπαίοι δικαστές εξέτασαν την υπόθεση μίας οικογένειας από την πόλη Οντεμίς (δυτικά), οι γονείς της οποίας χώρισαν το 2000.
Τότε, οι δικαστές είχαν δώσει την επιμέλεια του αγοριού (τότε 12 ετών) στον πατέρα και του κοριτσιού (τότε 7 ετών) στη μητέρα. Η απόφαση του δικαστηρίου προέβλεπε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να ζουν με τον άλλον γονέα για κάποια διαστήματα, όμως δεν έδινε τη δυνατότητα στα δύο αδέρφια να περάσουν χρόνο μαζί

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΑ ΓΛΥΠΤΑ, Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διεθνή συνάντηση με θέμα την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στη χώρα καταγωγής τους φιλοξενεί από σήμερα, Τετάρτη, και για δύο ημέρες το Κάιρο, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από την Αίγυπτο και άλλες 16 χώρες.

Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, με το βλέμμα της αντιπροσωπείας μας να είναι στραμμένο στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η χώρα μας, άλλωστε, θα προεδρεύσει στη συζήτηση που είναι αφιερωμένη «στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στις προσπάθειές τους να τους επιστραφούν αντικείμενα της αρχαιολογικής τους κληρονομιάς».

Κεντρικό θέμα του διήμερου συνεδρίου, που οργανώνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι «η προστασία και η αποκατάσταση της πατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

Σοκ προκαλεί απόρρητο βίντεο του αμερικανικού στρατού που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας wikileaks.org και στο οποίο καταγράφεται η επιδρομή ελικοπτέρου Απάτσι στη Βαγδάτη, πριν από τρία χρόνια, που προκάλεσε τον θάνατο δύο υπαλλήλων του Reuters και 12 Ιρακινών πολιτών (ανάμεσά τους και παιδιά).


Την ώρα που το βίντεο με τις αποτροπιαστικές εικόνες βλέπει το φως της δημοσιότητας, νέο μπαράζ επιθέσεων συγκλονίζει την ιρακινή πρωτεύουσα προκαλώντας τον θάνατο 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό 160. Ιρακινοί αξιωματούχοι απέδωσαν την ευθύνη των χθεσινών επιθέσεων στην Αλ Κάιντα.
Θρήνος και απόγνωση χθες στη Βαγδάτη όπου ένα ακόμα μπαράζ επιθέσεων προκάλεσε τον θάνατο 50 ανθρώπων

ΝΕΚΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Νεκρή εντοπίστηκε αρσενική αρκούδα βάρους περίπου 220 κιλών στην ευρύτερη περιοχή Νεάπολης Κοζάνης. Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, κατά πάσα πιθανότητα το ζώο θανατώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά τα αίτια του θανάτου δεν μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν με ακρίβεια λόγω της κατάστασης αποσύνθεσης στην οποία βρέθηκε το ζώο. Η στάση του σώματος υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για φυσικό θάνατο, όπως και το τραύμα στο πίσω πόδι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τον θάνατο του ζώου προκάλεσε άνθρωπος.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ "ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ"

Συναυλία την Πέμπτη 8/4, 21:00 στο Gagarin205 με τους:
ΜΟΝΟ ΓΥΜΝΟ, MC-YINKA, DUSTBOWL, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, SPYWEIRDOS, ΜΠ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, NIGHT ON EARTH, ILLEGAL OPERATION Feat ALEX K. (The Last Drive, The Earhbound), WE7 (Wlad Al Hara), ΗIP ΗOP από την Παλαιστίνη
Είσοδος Ελεύθερη - Ενισχύστε την αποστολή

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε σήμερα στη 01:15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 46 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται περίπου 205 χιλιόμετρα δυτικά της Sibolga.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη, στην αρχή είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πρόκλησης τοπικών τσουνάμι, αλλά λίγο αργότερα έβαλαν τέλος στο συναγερμό, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα που υπάρχουν δεν δημιουργούν λόγο για ανησυχία.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΠΙΘΗΚΟΥ

Η νέα ανακάλυψη απολιθωμάτων, ηλικίας περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, στο ασβεστολιθικό σπήλαιο Μαλάπα της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, έρχεται να ρίξει νέο φως στην εξελικτική "αλυσίδα" των προγόνων των ανθρώπων.

   Τα απολιθώματα προέρχονται από μια κρίσιμη περίοδο, όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να περπατάνε όρθιοι, να αποκτούν μεγαλύτερο εγκέφαλο, να χρησιμοποιούν εργαλεία και να αναπτύσσουν την ικανότητα της ομιλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και μπορεί ακόμα και να οδηγήσει στο να "ξαναγραφεί" η ανθρώπινη προϊστορία, συμπληρώνοντας κρίσιμα κενά που υπήρχαν ως τώρα στις επιστημονικές γνώσεις.

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΣΑΥΡΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΠΕΟΣ

Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν, στα δάση της νήσου Λουζόν των βορείων Φιλιππίνων, ένα νέο είδος γιγάντιας σαύρας. Ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα, φτάνει σε μήκος μεγαλύτερο του ανθρώπου ενώ το αρσενικό διαθέτει… διπλό γεννητικό όργανο, που συχνά χρησιμοποιεί εναλλάξ κατά την αναπαραγωγή.
Κάτι ανάλογο διαθέτουν μερικά φίδια και άλλες σαύρες.

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΘΥΜΑ ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ


Τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος με θύμα ένα βρέφος, που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, ερευνούν οι Αρχές. Λίγο πριν από τις 4 μ.μ., μωρό ηλικίας περίπου πεντέμισι μηνών βρέθηκε κάτω από τις πίσω ρόδες λεωφορείου της ΕΘΕΛ, όταν έπεσε από τα χέρια της μητέρας του ή γλίστρησε μέσα από το καρότσι την ώρα που η νεαρή γυναίκα περίμενε να ανάψει το φανάρι για τους πεζούς. Το περιστατικό σημειώθηκε στη διασταύρωση της Ιεράς Οδού με την οδό Παπαναστασίου, ενώ το λεωφορείο έστριβε και χωρίς ο οδηγός του να αντιληφθεί το παραμικρό.