Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

SOS για κυάνιο στον Εβρο

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι τοπικές αρχές στον Νομό Εβρου, μετά το βιομηχανικό ατύχημα στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού Assarel, κοντά στην πόλη Πάζαρτζικ στην κεντρική Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Εβρου Μιχάλη Κογιομτζή, ομάδα ιχθυολόγων από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Εβρου πραγματοποιεί από χθες έρευνες για πιθανή ύπαρξη νεκρών ψαριών, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι ανησυχητικό. Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού.

Υποψήφια για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης η Λεμεσός

Η Λεμεσός θέτει δυναμική υποψηφιότητα για να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και κινητοποίησε φορείς, παράγοντες και άλλα οργανωμένα σύνολα.
Ο ανταγωνισμός, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, θα είναι σκληρός και οι υποψήφιες πόλεις θα «κονταροχτυπηθούν» μέχρι τέλους. Βασικό πλεονέκτημα της Λεμεσού είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, η δυναμική και το ομαδικό πνεύμα των κατοίκων της πόλης, που θα εμπλακούν όσο τον δυνατόν περισσότερο στην όλη προσπάθεια, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική.

Τελευταία ευκαιρία για το ρινόκερο της Ιάβας

Ένας ηλεκτροφόρος φράχτης μήκους 12 χιλιομέτρων στήνεται σε πάρκο της Ινδονησίας για να προστατεύσει τον ρινόκερο της Ιάβας, ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά του κόσμου. Από τα περίπου 50 άτομα που εκτιμάται ότι απομένουν στη φύση, τρία βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχεδόν όλοι οι ρινόκεροι της Ιάβας (ένα από τα πέντε σύγχρονα είδη ρινόκερου) ζουν συγκεντρωμένοι στο πάρκο Ουζούνγκ Κουλόν του ινδονησιακού νησιού. Ακόμα τέσσερις ζουν στο Βιετνάμ.

«Όταν οι πληθυσμοί είναι τόσοι μικροί, ακόμα και ένας θάνατος είναι σημαντικός» επισημαίνει ο Αντί Ραχμάτ Χαριάντι, αξιωματούχος της WWF που εργάζεται στο πάρκο.

Για ποιους Έλληνες μιλάμε;


Η άγρια Δύση εισέπραξε επιδερμικά τα Ελληνικά νάματα που έκλεψε ή της δόθηκαν για να τη θρέψουν, δεν τα αισθάνθηκε ποτέ, και τρόπον τινά φέρει βαρέως ότι τα καλύτερα δομικά στοιχεία της τα οφείλει στον Ελληνικό πολιτισμό. Το ίδιο αισθάνεται και κάθε ευεργετημένος παγαπόντης. Στο τέλος στρέφεται εναντίον του ευεργέτη του, δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από αυτόν. Έτσι η Δύση καλλιέργησε ανέκαθεν μια ψυχολογική ανάγκη υπέρβασης, γνωστή στην Ψυχολογία ως πατροκτονία. Είναι η απόπειρα "απογαλακτισμού" της. Σ´ αυτό (για να το πούμε κάπως) συνίσταται η λεγόμενη "συνωμοσία" κατά της Ελλάδας. Η δε ορολογία της συνωμοσιολογίας είναι στην επικαιρότητα. Όπως επίσης και η δική μας επίτευξη να επιβεβαιώσουμε πλήρως τις λοιδορίες της Δύσης! Αλλά, πλέον, είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουν ορισμένες βασανιστικές έννοιες. Πριν απ´ όλα όμως πρέπει να καταλάβουμε, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να καμαρώνουμε σαν τα παγώνια για την αρχαία αίγλη, ούτε να προσδοκούμε καλύτερη μεταχείριση από την Δύση εξ αιτίας όσων αυτή πήρε από τους Έλληνες. Αν και - λόγω γλώσσας ή διαμονής στον τόπο αυτό - είμαστε διαχειριστές της Ελληνικής αίγλης, ΔΕΝ μας ανήκει.

Στο εδώλιο τσίρκο για κακοποίηση ελέφαντα στη Φλώρινα

Μια μοναδική υπόθεση στα ελληνικά ποινικά χρονικά εκδικάζεται σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Φλώρινας, ύστερα από μήνυση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», φιλοζωικών σωματείων και ιδιωτών, για το βασανισμό ενός άτυχου ελέφαντα κατά τη διάρκεια παραστάσεων του τσίρκου «Άλεξ Χαμάε – Τσίρκο Μάσιμο» στην ακριτική πόλη.
Κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί ο ιδιοκτήτης και ο εκπαιδευτής του τσίρκου, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για την κακοποίηση του ελέφαντα.
Το περιστατικό τελέστηκε στις 2 Μαίου 2009 μέσα στην προσωρινή εγκατάσταση της επιχείρησης στο δήμο Φλώρινας. Το αδίκημα τεκμηριώνεται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που μεταδόθηκε και δημόσια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 στην εκπομπή “ECO News”.

Δεν χορεύω διαφορετικά απο σένα: Κίνηση χωρίς όρια..

Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπου με όπλο την φαντασία στάθηκε η αφορμή για την έναρξη ενός κύκλου μαθημάτων / σεμιναρίων χορού για άτομα με αναπηρία.
Η ιδέα της Εύης Σφηκάκη «Δεν χορεύω διαφορετικά από σένα» εντάσσεται στο πλαίσιο της Προπόνησης Ηγεσία, 3ου σταδίου του σεμιναρίου Προπόνησης Ζωής ( www.proponisizois.com) που παίρνει την τελική του μορφή σαν: «ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ» σε συνεργασία με την Νίκη Δούλου και τους «ΣΥΝ + ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που θα βοηθήσει στην διάθεση ατόμων και χώρων για να γίνουν πρόβες / εκδηλώσεις και την Βούλα Ξύκη απο το Κέντρο Εναλλακτικών Εφαρμογών «ALTER-ART» που θα εφαρμόσει εναλλακτικές μεθόδων στα άτομα που θα πάρουν μέρος στην: «ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ».
n367841461542_8437O xορός εκφράζει αντιλήψεις και συναισθήματα και στόχος αυτού του ερευνητικού αυτού προγράμματος είναι η αξιοποίηση των διαφορετικών σωματικών δυνατοτήτων και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Με την καθοδήγηση χορογράφων που συντονίζει η χορογράφος Μαριάννα Παπαδοπούλου απο το «ΦΩΣ: Τέχνη & Σώμα» οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα – άτομα με αναπηρία και χωρίς – μπορούν να αντιμετωπίσουν το σώμα τους ως μέσο εσωτερικής εξερεύνησης και εκτόνωσης συναισθημάτων. Με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία της κίνησης, να ενισχυθεί η μνήμη του σώματος. Από την ώρα που γεννιόμαστε γνωρίζουμε τον κόσμο και τους γύρω μας μέσα από το σώμα μας.

Ανταρκτική: οι πρώτες εικόνες από τη «θαμμένη» οροσειρά

Mέχρι στιγμής κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε καταφέρει να δει τα Όρη Γκαμπούρτσεφ της Ανταρκτικής, μια οροσειρά μήκους 1,200 μέτρων, η οποία παραμένει «θαμμένη» κάτω από 1,5χλμ πάγου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ιπτάμενα ραντάρ προσφέρουν τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες , 52 χρόνια μετά την ανακάλυψη της οροσειράς από τον Ρώσο εξερευνητή Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ.

Τι φτιάχνει το παιδί με τα ποτήρια;

Έδωσε την περιουσία της για ένα σκυλί

Μια πάμπλουτη Αμερικανίδα, η οποία πέθανε τον περασμένο Μάρτιο στο Μαϊάμι σε ηλικία 67 ετών, άφησε στο σκυλάκι της, ένα τσιουάουα που ακούει στο όνομα Κοντσίτα, σχεδόν ολόκληρη την περιουσία της και μόλις ένα…
εκατομμύριο στο μοναχογιό της, ο οποίος και ισχυρίζεται ότι η μητέρα του «χειραγωγήθηκε».
Η Γκέιλ Πόσνερ κληροδότησε στο σκυλάκι μια σύνταξη ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άφησε άλλα 27 εκατομμύρια στην υπηρέτριά της στο Μαϊάμι Μπιτς για να φροντίζει το ζωάκι μέχρι το θάνατό του. Η Κοντσίτα θα έχει επιπλέον στη διάθεσή της και δύο σωματοφύλακες.

Η Αυλίδεια Αρτέμιδα στο κόκκινο σπίτι στη Χαλκίδα


Εκδήλωση που θα γίνει στο «Κόκκινο Σπίτι» την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010 στις 7:30 μ.μ. οργανώνει ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Χαλκίδας και η

Ευβοϊκή Αρχαιόφιλος Εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη του χώρου του Αρχαίου ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν :

Η Αρχαιολόγος Προϊσταμένη ΙΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων , Πρόεδρος Ευβοϊκής Αρχαιόφιλου Εταιρείας κ. Αμαλία Καραπασχαλίδου με θέμα: « Άρτεμις ή Καλλιστώ, Βριτομάρτις , Ταυροπόλος , Αυλιδεία»

Ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν/μιου Ιωαννίνων και Αθηνών κ. Βασίλης Κύρκος, με θέμα: « Η Αυλίδα και η θυσία της Ιφιγένειας»

Την συζήτηση συντονίζει η κ. Δήμητρα Παπαμιχαήλ

Παγκόσμια ημέρα σκαραδαίου

Στις 22 Ιουνίου κάθε χρόνο, οι φανατικοί φίλοι του «Σκαραβαίου» (του δημοφιλούς μοντέλου της Volkswagen «Beetle»), που δεν είναι λίγοι σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν το αντικείμενο της λατρείας τους. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου», που αποδείχθηκε με το πέρασμα των ετών, ένα από τα μπεστ-σέλερ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.



eviagate

Παλάτι του 5ου αιώνα π.Χ. βρεθηκε στην Κύπρο


Η αρχαιολογική σκαπάνη μετά από 19 χρόνια εντατικής ανασκαφής απέδωσε καθώς έφερε στο φως ένα μεγάλο οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα, που μπορεί να θεωρηθεί ως το Παλάτι ή το Διοικητικό Κέντρο του αρχαίου Ιδαλίου ( σημερινό Δάλι μεταξύ Λευκωσίας- Λάρνακας). Οι ανασκαφές διεξάγονται από το 1991 και διερευνήθηκε έκταση δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στους πρόποδες του λόφου της Αμπιλερής, της δυτικής ακρόπολης της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου.

Για ποιό λόγο έδωσαν το θωρικτό Αβέρωφ στη Μενεγάκη και τη Χρουσαλά;

Ιαματικά λουτρά Αιδηψού


Αιδηψός:Τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού, είναι γνωστά από τα αρχαιοελληνικά χρόνια. Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 20.000 ετών! Αναφέρονται από τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα και σήμερα αποτελούν ίσως την πιο ονομαστή λουτρόπολη της Ελλάδας. Στη Βόρεια Εύβοια τα Λουτρά Αιδηψού, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών που αναβλύζουν σε μεγάλη θερμοκρασία. Στα Λουτρά λειτουργούν υδροθεραπευτήρια σε ξενοδοχεία. Ανάμεσά τους είναι και το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ που θεωρείται ότι διαθέτει τις πιο σύγχρονες και πλήρεις εγκαταστάσεις υδροθεραπείας και φυσιοθεραπείας στον ελληνικό χώρο. Σημαντικό απόκτημα για τα Λουτρά είναι η λειτουργία του νέου συγκροτήματος «Θέρμαι Σύλλα». Νερό θερμοκρασίας 37°C μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια ρευματική αρθροπάθεια, και γενικά αρθροπάθειες, χολολιθιάσεις, νεφρολιθιάσεις, λοιμώξεις αιμοφόρων οδών, εκζέματα και δερματοπάθειες, τόσο στους ατομικούς λουτήρες όσο και στη μεγάλη πισίνα και στις άκρες του θερμοποτάμου σε φυσικά ανοίγματα (γούρνες).

Θετικό δημοσίευμα του BBC για τον ελληνικό τουρισμό

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει τα έξοδα παραμονής των ξένων τουριστών στην Ελλάδα σε περίπτωση που απρόοπτα γεγονότα εμποδίζουν την επιστροφή στην πατρίδα τους, προβάλει σήμερα, Τρίτη, στην κεντρική του σελίδα το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο αναπαράγει δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρίστες που «εγκλωβίζονται» στην Ελλάδα λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων ή φυσικών φαινομένων (ηφαιστειακή τέφρα, κ.ο.κ.) θα έχουν πληρωμένη διανυκτέρευση και σίτιση, για το διάστημα που η αναχωρήσή τους δεν είναι δυνατή.

Η Δανιηλίδου αποκλείστηκε από το τουρνουά

Δυστυχώς η ελληνίδα Ελένη Δανιηλίδου αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο του τουρνουά που διεξάγεται στο Γουίμπλεντον χάνοντας από την καναδέζα Αλεξάντρα Βοζνιακ με 7-5, 7-5.

Νέες τεχνολογίες ζητούν από τους δημάρχους οι νέοι

Το 48.6 % των πολιτών της Θεσσαλονίκης πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας που πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναπτυχθεί η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στην πόλη, αφήνοντας πίσω τα πανεπιστήμια, την κυβέρνηση κ.α.

Αυτό δείχνει έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «To the point», με θέμα «Η Θεσσαλονίκη και οι νέοι άνθρωποι απέναντι στην πρόκληση των νέων τεχνολογιών και στην καινοτομία», στα πλαίσια του 10ου φεστιβάλ Καινοτομίας- Θεσσαλονίκη Future City.

Ακόμα και στις ερωτήσεις που αφορούν το επαγγελματικό μέλλον και ειδικότερα στην δημιουργία επιχειρήσεων με έντονη την παρουσία των νέων τεχνολογιών, το ποσοστό που συγκεντρώνει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι 52,2%.

Με βάση τα παραπάνω και με βάση το γεγονός ότι το 66% του δείγματος είναι νέοι ηλικίας από 18-24 ετών, φαίνεται πως στις ερχόμενες τοπικές εκλογές, μεγάλο ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων θα διαδραματίσει το κατά πόσο οι συνδυασμοί θα μπορέσουν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την προώθηση των νέων τεχνολογιών και να δώσουν έτσι ευκαιρίες εργασίας στους νέους, που θα προωθήσει και την ανάπτυξη των νέων «Καλλικρατικών» δήμων.

Αυτοδιοίκηση

Φίλτρα για το νερό

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεσσαπίων εχθές αποφασίστηκε να βάλλουν φίλτρα για την κράτηση νιτρικών και εξασθενούς χρωμίου από το νερό υδροδότησης των Ψαχνών, της Καστέλλας, της Δάφνης και του Κοντοδεσποτίου. Βέβαια η απόφαση δεν περιείχε καμία μελέτη για το πως λειτουργούνε τα φίλτρα αυτά και που θα ρίχνουν ότι κρατείται από αυτά. Για αυτούς τους λόγους καταψήφισαν την απόφαση οι Δ.Σ. της αντιπολίτευσης εκτός από την κα. Κατσίκα Ανθούλα και η κα. Ευαγγελία Μίταλα οι οποίες ψήφισαν υπέρ των φίλτρων με την αιτιολόγηση ότι θα ψήφιζαν υπερ με ότι έχει σχέση με τη λύση του προβλήματος του νερού. Τώρα κατά πόσον επιλύεται το πρόβλημα κανένας δεν το γνωρίζει αφού δεν υπάρχει μελέτη.

Τσαμπουκάς στις Αλυκές...Του έσπασε το χέρι με λοστό

Επεισόδιο στο δρόμο είχε κατάληξη το νοσοκομείο και την υποβολή μήνυσης!
Ο άτυχος νεαρός που δουλεύει σε παραλιακό καλοκαιρινό καφέ στην παραλία Αλυκών Χαλκίδας επέστρεφέ από την παραλία με το μηχανάκι του στη Χαλκίδα όταν για λόγους προτεραιότητας λογόφερε με ένα αυτοκίνητο επιβάτες του οποίου ήταν 2  νέοι κάτοικοι Δροσιάς!
Η λογομαχία άναψε τα αίματα και απο το αυτοκίνητο βγήκαν τα 2 άτομα και κινήθηκαν απειλητικά προς το νεαρό Χαλκίδαίο! Ο ένας εκ τον δυο εν ψυχρώ χτύπησε με λοστό το αριστερό χέρι του μοτοσυκλετιστή προκαλώντας συντριπτικό κάταγμα σε 3 σημεία!
Ο νεαρός μεταφέρθηκε  στο Νοσοκομείο Χαλκίδας από διερχόμενους ενώ στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση κατά των 2 νεαρών.

halkida.tv

5 διάσημα ονόματα που ήταν και εφευρέτες

Σας παρουσιάζουμε 5 διάσημα ονόματα, που ο θεός είχε την - εκνευριστική για εμάς τους υπόλοιπους - καλοσύνη να τους προικίσει και με το προσόν του εφευρέτη πέραν των υπολοίπων ταλέντων τους.


1. Mark Twain.


Όλοι γνωρίζουν τον Samuel Langhorne Clemens, κατά κόσμον Mark Twain, σαν διάσημο συγγραφέα. Πόσοι όμως τον γνωρίζουν σαν εφευρέτη?
Ο Twain είχε μια μανία με τα λευκώματα. Διατηρούσε λεπτομερή λευκώματα για τα ταξίδια του και τα γέμιζε με σημειώσεις και εικόνες από την διαδρομή. Στα μέσα του 19ου αιώνα όμως, για να γίνει ένα λεύκωμα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κοινή κόλα, κάτι που Twain έβρισκε μια ιδιαίτερα ακατάστατη και εκνευριστική εργασία.
Κάποια στιγμή λοιπόν, είχε την ιδέα να επικαλύψει κάθε σελίδα με ένα λεπτό στρώμα κόλλας, κάτι που θα έκανε την διαδικασία ποιο γρήγορη και εύκολη. Κατοχύρωσε την πατέντα αυτή το 1872 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και σήμερα, τα φωτογραφικά άλμπουμ και τα λευκώματα χρησιμοποιούν την ίδια πατέντα.


Το θέμα του νερού στη Μεσσαπία στο σημείο μηδέν

Εχθές, Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010, στο Δημοτικό Συμβούλιο που διεξήχθη στο Δήμο Μεσσαπίων, ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν και το πρόβλημα του νερού. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από τον Δ.Σ. της αντιπολίτευσης κ. Λαφαζάνη Γιώργο, μετά από τις διακοπές που είχαν οι κάτοικοι των
περιοχών Ψαχνών και Καστέλλας στην υδροδότηση και την ανάμειξη του "καλού" νερού με το "παλιό".
Ο κ. Δήμαρχος τοποθετώντας στο μεγάλο πρόβλημα,  που αντιμετωπίζει η περιοχή, ανέφερε ότι τα προβλήματα με το νερό δεν είναι καινούργια αλλά άρχισαν να εμφανίζονται από την περίοδο που ήταν στη Δημοτική Αρχή ο κ. Σπυρόπουλος. Τότε βέβαια το νερό δεν είχε εξασθενές, αλλά νιτρικά. Ο τότε Δήμαρχος άνοιξε νέες γεωτρήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμφανιστεί νέο πρόβλημα στο νερό με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμάτων και αποβλήτων ασυνείδητων ανθρώπων σε όποιο σημείο βρουν. Παρόλα ταύτα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Δήμαρχος, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες με τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων οι οποίες έχουν καθαρό και υγιεινό νερό.