Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ταυτόχρονη άρση casus belli - 12 μιλίων προτείνει ο Νταβούτογλου

Αρση του casus belli υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει αύριο κιόλας, εάν το ελληνικό και τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσουν να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις.

Σε προειδοποιητικό τόνο ανέφερε πάντως, πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πάρει την απόφαση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, «η Εθνοσυνέλευση θα δώσει στην τουρκική κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «αβλαβή» τη διέλευση των τουρκικών πλοίων κοντά στις ελληνικές ακτές και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για «κίνηση εναντίον της Ελλάδας». Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πολύ εκτεταμένες ακτές, αλλά πολύ περιορισμένη πρόσβαση στο Αιγαίο.

«Το Αιγαίο δεν είναι όλο δικό σας. Αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά φιλοδοξία στα ελληνικά νησιά ή «τη δική σας πλευρά του Αιγαίου».

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι βασική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η «σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Όπως είπε, «είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία στη δεκαετία του '90 δεν έπαιξε αρνητικά και αποσταθεροποιητικά, ενώ θα μπορούσε».

Σχετικά με το Κυπριακό, ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. «Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο», υπογράμμισε, «επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ».

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι η 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ότι μπορεί να σταθεί μόνη της, ωστόσο, όπως ανέφερε, το πιο θετικό σενάριο είναι «Τουρκία - Ελλάδα και ενωμένη Κύπρος να συνεργάζονται μέσα στην ΕΕ».

naftemporiki

Προς νέο χάος με τα χρέη των νοσοκομείων

Ανενημέρωτα φαίνεται να είναι τα νοσοκομεία της χώρας σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2010 περί 'Ανάληψης υποχρεώσεων από τους Διατάκτες', το οποίο ορίζει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου όλων των δαπανών των νοσοκομείων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Αποτέλεσμα είναι να καθίσταται περίπλοκη – αν όχι αδύνατη - η διαδικασία προμηθειών των νοσοκομείων, καταγγέλλει την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ). Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Αν και το εν λόγω Π.Δ. υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο (το υπ. Οικονομικών έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του στις 29/12/2010, δηλ. ένα μήνα μετά την υπογραφή και δύο ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του Π.Δ.!), μέχρι σήμερα ελάχιστα Νοσοκομεία γνωρίζουν την ύπαρξή του και φυσικά τις διαδικασίες που αυτό ορίζει.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, το Διάταγμα ορίζει ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται κατόπιν έγγραφων παραγγελιών, μετά από διαπραγμάτευση ή με απευθείας ανάθεση.

Επιπλέον, το Π.Δ. όχι μόνο απαιτεί να τηρείται η προβλεπόμενη δημοσιονομική και νομική διαδικασία από πλευράς των νοσοκομείων, αλλά και να μνημονεύεται υποχρεωτικά στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές η απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης καθώς και ο αριθμός καταχώρησής της στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής των νοσοκομείων.

Άκυρες

Σε διαφορετική περίπτωση οι δαπάνες αυτές θεωρούνται άκυρες και δεν εκτελείται η πληρωμή τους. Καθώς όμως οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, τέσσερις μήνες μετά την έκδοση του Π.Δ. (!), οι προμηθευτές, αλλά –κυρίως- οι ασθενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το φαύλο κύκλο της ελλειμματικής ενημέρωσης, αδύναμοι να αντιδράσουν μπροστά στις σύνθετες διαδικασίες και τους νωχελικούς ρυθμούς του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το δημόσιο σύστημα υγείας έρχεται να συμπληρώσει η διακοπή πληρωμών των προμηθευτών μελών του ΠΑΣΥΠΟΥ, που βλέπουν να εκκρεμούν οι οφειλές του υπουργείου Υγείας για το σύνολο του 2010!

Διαδικασία

Επιπλέον, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμφωνίας των νοσοκομείων με τις προμηθεύτριες εταιρείες για τα ομόλογα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν παραδοθεί στις τράπεζες ενώ δεν προωθούνται προς τις εταιρείες οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρων εισοδήματος για την περίοδο των ομολόγων.

Κατόπιν όλων αυτών εύλογα διερωτάται κανείς πώς το ελληνικό κράτος προτίθεται να εξασφαλίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και να εγγυηθεί τη Δημόσια Υγεία, όταν υποχρεώνει τους προμηθευτές σε εξαθλίωση;

Τί κεφάλαια πιστεύει το υπουργείο ότι διαθέτουν οι προμηθεύτριες εταιρείες του κλάδου, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που παλεύουν εδώ και χρόνια να ανταποκριθούν στις δυσκολίες των καιρών έχοντας απέναντί τους έναν αφερέγγυο πελάτη που δεν είναι άλλο από το ελληνικό κράτος;

Και τέλος, πώς προτίθεται το κράτος να εμπνεύσει ασφάλεια στον Έλληνα ασθενή όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο των υποχρεώσεών του;

iatronet

Facebook: Συμφωνία με Warner Bros για προβολή ταινιών

Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν πια να βλέπουν και ταινίες του Χόλιγουντ στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, καθώς η Warner Bros υπέγραψε τη σχετική συμφωνία, πρώτη μεταξύ των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο, και αρκετά από τα φιλμ της θα είναι πια διαθέσιμα σταδιακά μέσω του Facebook, το οποίο έχει πάνω από 500 εκατ. μέλη διεθνώς.


Η συμφωνία δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη πηγή νέων εσόδων για το κοινωνικό δίκτυο, ειδικά αν ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες του Χόλιγουντ την πρωτοβουλία της Warner, θυγατρικής της Time Warner Inc, που έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για μια πειραματική κίνηση.

To Facebook, το οποίο μέχρι στιγμής βγάζει τα περισσότερα χρήματά του (σε ποσοστό πάνω από 90%) μέσω online διαφημίσεων, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, θα παίρνει το 30% των εσόδων. Οι καταναλωτές-χρήστες του θα μπορούν να πληρώνουν για να δουν την ταινία, χρησιμοποιώντας το “Facebook Credits”, ένα ψηφιακό νόμισμα που μέχρι τώρα χρησιμοποιείται σε πάνω από 400 παιγνίδια (games) και άλλες εφαρμογές του δικτύου.

Η υπηρεσία παροχής πλήρων κινηματογραφικών ταινιών (streaming) θα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο για μέλη του Facebook στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές της Γκόλντμαν Σαξ, η είδηση ξάφνιασε τη Γουόλ Στριτ, καθώς δημιουργεί μια ανταγωνιστική «σφήνα» σε προϋπάρχουσες εξειδικευμένες επιχειρήσεις ενοικίασης online βιντεοταινιών και τηλεοπτικών σειρών όπως η Netflix, ενώ ανάλογες online υπηρεσίες προσφέρουν η Apple μέσω του iTunes, η Amazon, το Hulu, το YouTube κ.α.

Προς το παρόν τουλάχιστον, όπως διευκρινίστηκε, οι χρήστες του Facebook δεν θα πληρώνουν μια σταθερή συνδρομή για την παρακολούθηση ταινιών, αλλά θα καταβάλλουν το κόστος για την ενοικίαση-παρακολούθηση κάθε επιμέρους ταινίας. Η ενοικίαση θα κοστίζει 30 Facebook Credits ή 3 δολάρια και θα επιτρέπει την παρακολούθηση της ταινίας απεριόριστες φορές για 48 ώρες.

Η πρώτη ταινία που θα είναι διαθέσιμη στην σελίδα της Warner στο Facebook, θα είναι ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Κρίστοφερ Νόλαν, που γυρίστηκε το 2008 και αποτελεί συνέχεια του «Μπάτμαν», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τίτλοι στο άμεσο μέλλον. Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να σχολιάζουν τις ταινίες και να συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, την ώρα που βλέπουν την ταινία.

Η παρακολούθηση βίντεο αποτελεί ήδη μια πολύ δημοφιλή ενασχόληση στο Facebook, όπου δεκάδες εκατομμύρια χρήστες ανταλλάσσουν καθημερινά βιντεοκλίπ, συνήθως μικρής διάρκειας.

ημερησία

Κοσμήματα αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ στον υπόνομο!

Η γαλλική αστυνομία κατάφερε επιτέλους να βρει ένα τελευταίο μέρος των λαφύρων της ληστείας στο κατάστημα Harry Winston στο Παρίσι πριν 2 χρόνια. Βρήκε 19 δαχτυλίδια και 3 ζευγάρια σκουλαρικιών σε υπόνομο κοντά στο σπίτι ενός από τους 9 κατηγορούμενους για τη ληστεία.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2008 είχαν εισβάλει στο κατάστημα στην Avenue Montaigne φέυγοντας με κοσμήματα συνολικής αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ασφαλιστική εταιρεία που κάλυπτε το κοσμηματοπωλείο προσέφερε 1 εκατομμύριο ως αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τη ταυτότητα των δραστών.

Η αστυνομία συνέλαβε 25 άτομα για τη ληστεία πριν 6 μήνες και κράτησε 9 από αυτούς με κατηγορίες αλλά μόνο το 80% των κλοπιμαίων είχαν βρεθεί. Τώρα λύθηκε όλο το μυστήριο σχετικά με το που ήταν τα υπόλοιπα.