Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ρομποτικό μωρό προσομοιώνει την ανθρώπινη ανάπτυξη

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν το πώς αναπτύσσονται οι άνθρωποι, Ιάπωνες ερευνητές πειραματίζονται με ένα ρομπότ που προσομοιώνει τις βασικές συμπεριφορές ενός βρέφους.

Ο Noby, συντομογραφία για τη φράση «μωρό εννέα μηνών» έχει κάμερες για μάτια, μικρόφωνα για αυτιά και έχει στο σώμα του 600 αισθητήρες που του δίνουν αίσθηση της αφής. Λειτουργεί συνδεδεμένο με έναν ισχυρό υπολογιστή που τρέχει το ανάλογο λογισμικό.

«Μπορείς να φορτώσεις λογισμικό στο ρομπότ, να το παρακολουθήσεις να αντιδρά στις ανθρώπινες δράσεις και στο περιβάλλον του, και να το συγκρίνεις με τη συμπεριφορά πραγματικών παιδιών» εξήγησε στο AFP ο Γιασούο Κουνιγιόσι του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Συντηρητές του Λούβρου αλλοίωσαν πίνακα του Βερονέζε

Θύµα των συντηρητών του Λούβρου έπεσε η Παναγία στο αριστουργηματικό έργο του Βερονέζε «Δείπνο στους Εμμαούς». Έτσι, πέντε αιώνες μετά τη γέννησή της, η Παναγία στον πίνακα του Ιταλού ζωγράφου απέκτησε τελείως διαφορετική μύτη και χείλη, απ' ότι είχε σχεδιάσει ο δημιουργός της.

«Ο Βερονέζε είχε απεικονίσει το 1550 µια αριστοκράτισσα της εποχής του ως Παναγία. Η γυναίκα αυτή στον 21ο αιώνα µεταµορφώθηκε σε µια καρικατούρα µε πρησµένα µάγουλα και γελοία σουφρωµένα χείλη» δήλωσε στον «Οbserver» ο πρόεδρος της Ένωσης για τον Σεβασµό και την Ακεραιότητα της Καλλιτεχνικής Κληρονοµιάς στο Παρίσι, Μισέλ Φαβρ Φέλιξ.

Ο ίδιος κατηγορεί τους συντηρητές για «αλλοίωση της φυσιογνωµίας και της έκφρασης της γυναίκας», ενώ συνάδελφοί του, κριτικοί τέχνης κάνουν λόγο για «χυδαία πλαστική επέµβαση».

Σύμφωνα με τα Νέα, οι αποτυχημένες επεμβάσεις των συντηρητών διαπιστώθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η φωτογραφία που δείχνει την κατάσταση του πίνακα όταν αφαιρέθηκαν τα σηµεία που θεωρούνταν επιζωγραφίσεις.

in.gr

Ο καλός Καταναλωτής

Επικίνδυνα λαχανικά παραλίγο να καταλήξουν στο πιάτο μας

Μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών, που φυλάσσονταν παράνομα και κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής σε υπόγεια αποθήκη, κατέσχεσαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης καθαρισμού και απολύμανσης σε κτίρια - εστίες μόλυνσης στο κέντρο της Αθήνας. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την ΥΠΕΕ, την Υγειονομική Διεύθυνση της Νομαρχίας Αθηνών και παρουσία εισαγγελέα προχώρησαν σήμερα στον καθαρισμό αποθήκης και πολυκατοικίας επί της...
οδού Σαπφούς.

Τα τρόφιμα κρίθηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς φυλάσσονταν σε ακατάλληλο χώρο, μαζί με απορρίμματα, και τα περισσότερα είχαν αλλοιωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όλες οι ποσότητες των προϊόντων που εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν αφού πρώτα έγινε καταγραφή από το κλιμάκιο της ΥΠΕΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Για τη μεταφορά τους χρειάστηκαν δύο μεγάλα φορτηγά. Ακολούθησε καθαρισμός και απολύμανση των χώρων από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας της πόλης Ανδρέας Παπαδάκης στην ίδια αποθήκη πριν μία εβδομάδα είχαν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες παράνομων προϊόντων, που προορίζονταν να διατεθούν στην αγορά.

Πόσες φορές φτερνίζονται τα αρκουδάκια;

Δύναμη Ζωής

Ετικέτες ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Μπορεί να γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια
αλλά αυτό το πανέμορφο παιδάκι
έχει δύναμη και θέληση γιά ζωή
ΔΕΙΤΕ..............


Το μήνυμα του Osama Bin Laden

Αυτό ειναι το μήνυμα του Osama Bin Laden. Ειναι ενα μήνυμα προς τον Αμερικανικο λαό.
Ειναι ένα μήνυμα με συμβουλές προς τους Αμερικανούς επίσης μιλάει και για το Ισραήλ.Απόσπασμα του μηνύματος αυτού είχε προβληθεί πριν λίγο καιρό απο το Al Jazeera.
Με Αγγλικούς υπότιτλους..
Βρε παιδιά έκατσα και είδα τα βίντεο..Ο άνθρωπος λέει αλήθειες..Δεν είναι δυνατόν..
Υποστηρίζει ότι ο λαός της Αμερικής και του Ισραήλ δεν φταίει αλλά η κυβερνήσεις των χωρών αυτών ,ο Λευκός Οίκος και το Ισραηλίτικου lobby..(illuminati?? )..που προκαλούν πολέμους και κακό στον κόσμο για να προωθήσουν τα σχέδια τους ..Αυτά τα Lobby δεν θέλουν την ειρήνη στον κόσμο..Ο Λευκός Οίκος μπορεί να άλλαξε πρόεδρο και επιτελείο αλλά συνεχίζουν το ίδιο έργο που παρέλαβαν..σας κοροϊδεύουν.
Επίσης ότι το Ισραήλ ήθελε πόλεμο με το Ιράκ και Αφγανιστάν και ενεπλάκη η Αμερική.Η Αμερική έχει γίνει προέκταση των συμφερόντων
του Ισραήλ.
Κάτι λέει και για την Ρωσία..Δεν το πολυκατάλαβα.Ότι θα την κάνουμε να ματώσει για 10 χρόνια..






hellas xg

Καθαρίστε τις ακτές της Μεσσαπίας!

Στον άμεσο καθαρισμό των ακτών της Μεσσαπίας στον Ευβοικό κόλπο πρέπει να προχωρήσουν τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Μεσσαπίων. Η κατάσταση που επικρατείαπό το σημείο του ‘Κολοβρέχτη’ έως και του ‘Γλαρομύτη’ είναι απογοητευτική εντελώς. Φερτά σκουπίδια καθώς και πολλές πλαστικές συσκευασίες ‘κοσμούν’ το κατά μήκος της ακτής, ειδικά στο σημείο της παραλίας στο εργοστάσιο Σόγια Ελλάς τα μπουκάλια, οι συσκευασίες των αναψυκτικών και πολλά άλλα σκουπίδια φένονται από τον δρόμο! Το ίδιο συμβαίνει και πέρα απ’ το μαγαζί ‘βρυσάκια’ ειδικά η παραλία στη περιοχή ‘ελιά’ είναι μέσα στο σκουπίδι και στο σημείο αυτό πάνε πολλοί λουόμενοι τώρα το καλοκαίρι. Όπως σε κάθε δήμο που έχει ακτογραμμή έτσι και εδώ θα πρέπει οι υπεύθινοι να προβούν σε άμεση καθαριότητα και να μην αρκούνται σ’ αυτή μόνο στα Πολιτικά ή τη Δάφνη.

messapia-news

Σαν σήμερα έφυγε για ένα ταξίδι στα άστρα ο Μάνος Χατζιδάκις

Σαν σήμερα στις 15 Ιουνίου του 1994 έφυγε από κοντά μας για ένα ταξίδι στα άστρα ο Μάνος Χατζιδάκις , ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που θα μείνει πάντα ζώντανός μέσα από τα έργα κια τις δημιουργίες του. Το έργο του θεωρείται πως συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική και περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήσεις πολλές από τις οποίες αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικές. Από τις σημαντικότερες δουλειές του οι δίσκοι.... Ο Κύκλος με την Κιμωλία (1956), Παραμύθι χωρίς Όνομα (1959), Πασχαλιές μέσα απ' τη νεκρή γη (1961), Δεκαπέντε Εσπερινοί (1964), Μυθολογία (1965), Καπετάν Μιχάλης (1966), Τα Λειτουργικά (1971), Αθανασία (1975), Τα Παράλογα (1976), Σκοτεινή Μητέρα (1985), Τα Τραγούδια της Αμαρτίας (1992.
Ενώ μην ξεχνάμε την ίδρυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων



kosmos news

Τρόικα: Oριστικά δεν κόβονται 13ος - 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέτοια πίεση Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν οφείλεται στο ύψος των μισθών και ότι το θέμα των γενικότερων περικοπών έχει λήξει.
Την πρόβλεψη ότι η ύφεση μπορεί να κινηθεί κάτω από 4% φέτος διατύπωσαν τα μέλη της τρόικας κατά τη συνάντησή τους μ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Πλην όμως, δεν τους «άρεσε» η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 5,4%. Η αισιοδοξία προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 6% το πρωτο τρίμηνο του έτους, χωρίς να υπολογίζεται μάλιστα ότι τους επόμενους μήνες αποφασίστηκε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Παράλληά αισιόδοξα μηνύματα στέλνει η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, του τζίρου του χονδρικού και λιανικού εμπορίου αλλά και άλλων δεικτών. Από την άλλη πλευρά, προβληματισμός υπάρχει σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, καθώς η αύξησή του στο 5,4% τον Μάιο προδικάζει ότι δεν θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος του ΠΣΑ. Κύριοι παράγοντες για την αυξητική του πορεία είναι η έλλειψη ανταγωνισμού και η επιμονή των ιδιοκτητών να διατηρούν ψηλά τα ενοίκια παράλληλα, βέβαια, με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Reporter.gr

Το Τόκιο η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο


Το Τόκιο είναι η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο για τους μισθωτούς για το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του συναλλάγματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η βρετανική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ECA.

Η Αθήνα έρχεται στην 50η θέση, ενώ καμία πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν βρίσκεται στις 25 πρώτες θέσεις. Η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει μόλις την 48η θέση.

«Η πτώση του δολαρίου προκάλεσε μία μικρή πτώση στο κόστος ζωής στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Αμερικής», εξηγεί η ECA.

Μεγάλη έκπληξη της έρευνας είναι το Λονδίνο, που για πολλά χρόνια βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο κόστος ζωής, ενώ φέτος δεν περιλαμβάνεται στις 50 πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που διενεργήθηκε πριν από την πτώση του ευρώ και βασίζεται στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (κατοικία, τρόφιμα, ένδυση, διασκέδαση κτλ.) σε 400 πόλεις σε όλον τον κόσμο, η ιαπωνική μητρόπολη, το Τόκιο, και η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Ακολουθεί η Λουάντα, πρωτεύουσα της Ανγκόλας, στην τρίτη θέση. Ακόμα τρεις ιαπωνικές πόλεις - η Ναγκόγια στην 4η θέση, η Γιοκοχάμα στην 5η και η Κόμπε στην 7η - βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

«Η αυξομείωση στις ισοτιμίες των νομισμάτων αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη του κόστους ζωής», συμπεραίνει η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2009 και του Μαρτίου του 2010।

ΑΝΤ1

Σε ψηφιακή τροχιά η τηλεόραση


Τις επίγειες ψηφιακές εκπομπές στην περιοχή της Αττικής αρχίζει αυτή την εβδομάδα η DIGEA.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 18 Ιουνίου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα μεταδίδουν το τηλεοπτικό τους σήμα και ψηφιακά, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι βλέπουν ένα κρόουλ να περνάει στο κάτω μέρος της οθόνης τους το οποίο ενημερώνει ότι στις 18 Ιουνίου θα σταματήσει αυτή η εκπομπή σημαίνει ότι βρίσκονται σε περιοχή που θα χάσει πλήρως το αναλογικό σήμα. Έτσι, για να βλέπουν τηλεόραση πρέπει είτε να εφοδιαστούν αποκωδικοποιητή είτε να έχουν ή να προμηθευθούν νέο δέκτη που να τον διαθέτει ενσωματωμένο.

Όσοι έχουν αποκωδικοποιητή mpeg2 που διαθέτει υποδοχή μετατροπέα CI μπορούν να τον μετατρέψουν σε mpeg4 με κάρτα μετατροπέα। Για περισσότερες πληροφορίες ή αν αντιμετωπίσουν προβλήματα οι τηλεθεατές μπορούν να επισκέπτονται το www.digea.gr ή να επικοινωνούν με την εταιρεία στο 14510.

ΑΝΤ1

Με στόχο να λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο του Έβερεστ


Ένας Αυστραλός ορειβάτης έχει βάλει στόχο να λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο του όρους Έβερεστ, ψάχνοντας για στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κορυφή κατακτήθηκε το 1924, 29 χρόνια πριν από τη χρονολογία που όλοι θεωρούν ότι κατακτήθηκε για πρώτη φορά.

Ο ορειβάτης Duncan Chessell δήλωσε πως οι καιρικές συνθήκες είναι οι καλύτερες εδώ και δεκαετίες, ώστε να μπορέσουν να βρουν την αγνοούμενη σωρό του Andrew “Sandy” Irvine και ίσως φωτογραφικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο Irvine κατάφερε να φτάσει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου μαζί με τον Βρετανό George Mallory.

Ο Mallory και ο Irvine άφησαν την τελευταία τους πνοή κοντά στην κορυφή, κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα εάν τελικά κατάφεραν να φτάσουν με επιτυχία στην κορυφή. Η σωρός του Mallory βρέθηκε το 1999, χωρίς όμως να βρεθεί και η φωτογραφική μηχανή που είχε μαζί του.

«Βρισκόμουν στη βόρεια πλαγιά του όρους και ο άνεμος φυσούσε με 150 χιλιόμετρα την ώρα, μετακινώντας τεράστιους όγκους χιονιού, που βρίσκονταν στο βουνό για πολλά χρόνια,» δήλωσε ο Chessell σε μήνυμά του από την κατασκήνωση βάσης.

«Πλέον υπάρχουν γυμνοί βράχοι, που ήταν καλυμμένοι για δεκαετίες με χιόνι, στην περιοχή που πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκεται η σωρός του Irvine. Σκοπεύω να ψάξω αυτές τις περιοχές, στο δρόμο μου προς την κορυφή και ελπίζω να σταθώ εξαιρετικά τυχερός ώστε να βρω τόσο τον ίδιο τον Irvine όσο και τις φωτογραφικές μηχανές που νομίζουμε ότι είχε μαζί του.»

Οι Edmund Hillary και Sherpa Tenzing Norgay έχουν αναγνωριστεί ως οι πρώτοι που κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ, το 1953, αλλά η ανεξήγητη ιστορία των Mallory και Irvine συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί δέος στον ορειβατικό κόσμο.

«Μελέτησα τη συγκεκριμένη περίπτωση από πολύ κοντά και έχω εξοικειωθεί με το Έβερεστ,» ανέφερε ο Chessell. «Πιστεύω πως έχουμε πολλές πιθανότητες να βρούμε κάτι.»

PATHFINDER


Σαν σήμερα

1919 Πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. (Ιστορία)



1958 Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρνει στο φως σημαντικά ψηφιδωτά της Ελληνιστικής εποχής।

(Πολιτισμός)

1995 Σφοδρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Αιγίου, εντάσεως 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ, έχει αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων και το θάνατο 16 ανθρώπων. Πρώτη φορά μετέχει αποτελεσματικά η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής. (Κοινωνία)

1954 Η U.E.F.A. ιδρύεται στην Ελβετία. (Αθλητισμός)



1994 Πεθαίνει ο συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις. (Πολιτισμός)



1964 Γεννιέται ο Έλληνας τραγουδιστής Ντέμης Ρούσος. (Πολιτισμός)



pathfinder

Νέα επίθεση από τους οίκους αξιολόγησης

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε εκ νέου κατά τέσσερις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε μία περίοδο που τα νέα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είχαν δημιουργήσει θετικό κλίμα για την οικονομία. Παρ' ότι στην έκθεσή του ο οίκος αναγνωρίζει ως «σταθερή» την κατάσταση της Ελλάδας, προχώρησε στην υποβάθμιση με το σκεπτικό ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι δυσμενείς.

Η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους έπεσε έτσι από το A3 σε Ba1.

Στις 22 Απριλίου η Moody's είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων διατυπώνοντας ταυτόχρονα την προειδοποίηση ότι πιθανότατα θα προχωρούσε εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Τράπεζα της Ελλάδας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την νέα υποβάθμιση και άφησε αιχμές για τους οίκους αξιολόγησης.

Ο οίκος Fitch

Λίγο μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody's, ο οίκος Fitch, διά του αναλυτή του Κρις Πράις, δήλωσε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας «Όχι στο άμεσο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Πράις και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη πει ότι, εκτός κι αν υπάρξει μια απρόβλεπτη εξέλιξη, θα περιμένουμε μέχρι τους τελευταίους μήνες του έτους για να εκτιμήσουμε αν και κατά πόσο πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές στις οποίες συμφώνησε. Αυτή είναι η άποψή μας και τώρα».

TA NEA

Περισσότερες απολύσεις - λιγότερες αποζημιώσεις

Μαζί με το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, κατ΄ απαίτηση της τρόικας. Με δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα αποστείλει την Πέμπτη στους κοινωνικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, θα προβλέπονται τα παρακάτω:

1 Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Οι απολύσεις θα εξακολουθήσουν να είναι ελεύθερες στις μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό έως 20 άτομα), θα τεθεί ως νέο όριο οι 5 απολύσεις τον μήνα σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 20- 150 άτομα (αντί των 4 που ισχύει σήμερα σε επιχειρήσεις 20-200 ατόμων) και 4% με ένα όριο ασφαλείας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε επιχειρήσεις άνω των 150.

2 Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία) σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα.

3 Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ (ΟργανισμόςΜεσολάβησηςΔιαιτησίας). Στόχος είναι να αρθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας για την πλευρά που δεν το επιθυμεί και συνήθως είναι η εργοδοτική. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία για τις κλαδικές συμβάσεις εφόσον δεν εξασφαλίζεται και η συναίνεση των δύο πλευρών. Κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

4 Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που απασχολούνται για πρώτη φορά. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μισθολογικό κατώφλι στο 80% του βασικού μισθού που σήμερα είναι στα 740 ευρώ.

5 Αναθεώρηση του καθεστώτος των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς (για τους οποίους ζητείται να παραμείνουν αμετάβλητοι για τρία χρόνια) και η ταυτόχρονη μείωση των αμοιβών και για τις υπερωρίες.

6 Θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων σε τοπικό ή επιχειρησιακό επίπεδο με χαμηλότερες αποδοχές απ΄ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις.


Προσφέρουν μηδενικές αυξήσεις

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ την τριετία 2010-2013 προσφέρουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, (έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ για την κατάρτιση της νέας Εθν.

Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία καθορίζει τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα. Η πλευρά των εμπόρων πρότεινε τη σταδιακή ενσωμάτωση στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕ του 13ου μισθού κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της νέας Σύμβασης και μέρους του 14ου μισθού (πλην του επιδόματος αδείας) αμέσως μετά. Με τον τρόπο αυτό η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι θα «θωρακίσει» πλήρως τα δώρα που απειλούνται σε βάθος χρόνου (εφόσον επιβληθούν και άλλα μέτρα). Προς συζήτηση έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ επίδομα στους χαμηλόμισθους, μέχρι 500 ευρώ, καθώς το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησηςτρόικας προβλέπει τριετές πάγωμα των αυξήσεων.

Πάντως η άρνηση των εργοδοτών να δώσουν αυξήσεις ήταν η αφορμή να μη γίνει η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ΓΣΕΕ- Εργοδοτών

TA NEA

Τον ''ξήλωσαν'' για το γαμήλιο πάρτι στο ''Αβέρωφ''


Την απόλυση του διευθυντή του θωρηκτού «Αβέρωφ» αποφάσισε η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την αποκάλυψη ότι το ιστορικό θωρηκτό χρησιμοποιήθηκε για το γαμήλιο πάρτι του εφοπλιστή Λέοντα Πατίτσα και της Μαριέττας Χρουσαλά.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.), «με απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου απολύθηκε ο μόνιμος εξ εφέδρων Αρχιπλοίαρχος Ε. Γαβαλάς ΠΝ, που ασκούσε από το 2008 τα καθήκοντα του Διευθυντή Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Γ. Αβέρωφ».

Το πάρτι διοργανώθηκε μέσα στο θωρηκτό «Αβέρωφ», που σήμερα λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το Γ.Ε.Ν. ανέφερε πως «είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των "Ποσειδωνίων 2010", τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ναυτιλιακή εταιρεία. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρησή του».

Το θέμα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι «αποτελεί βαρύ ατόπημα που εκθέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η παραχώρηση του ιστορικού θωρηκτού “Αβέρωφ” για εξεζητημένες ιδιωτικές κοινωνικές εκδηλώσεις, που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορικότητα και τη σημασία του ζωντανού αυτού μνημείου»।

TA NEA

18 μήνες η ποινή φυλάκισης για τους Τόκιο 2!!

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη δίκη των “Tokyo 2” από 500.000 ανθρώπους, από ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, τον ΟΗΕ και ειδικούς σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές τη μεγαλύτερη ποινή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ακτιβιστής της Greenpeace στα 40 χρόνια δράσης της, δηλαδή 1,5 χρόνο φυλάκιση! Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, με το μήνυμα «ο ακτιβισμός δεν είναι έγκλημα!», μέλη της οργάνωσης και πολίτες δείχνουν τη συμπαράστασή τους στους ακτιβιστές Γιουνίτσι και Τόρου, οι οποίοι τιμωρούνται επειδή υπερασπίστηκαν τις φάλαινες!

Εκατοντάδες Έλληνες έδειξαν τη συμπαράστασή τους σήμερα στους δύο ακτιβιστές βγάζοντας φωτογραφίες πίσω από εικονικά κάγκελα και υπογράφοντας έκκληση της Greenpeace προς τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών να βάλει άμεσα τέλος στη φαλαινοθηρία και να αφήσει τον Γιουνίτσι και τον Τόρου ελεύθερους.  Η συμπαράσταση αυτή έρχεται να συμπληρωθεί στις 7.000 υπογραφές Ελλήνων πολιτών που έχουν ζητήσει δικαιοσύνη για τους “Tokyo 2”!(Στάσου και εσύ στο πλευρό των “Tokyo 2”! Σε χρειάζονται περισσότερο από ποτέ!)

Δυστυχώς ΕΜΕΙΣ επτωχεύσαµεν...

Εύβοια-Σήμερα:

Ο Κεν Ρόμπινσον μιλά για το σχολείο που σκοτώνει τη δημιουργικότητα

Ερώτηση Μαρκόπουλου Για το Κέντρο Υγείας και τα ΤΕΙ

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόικα της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ τη μείωση των δημοσίων δαπανών του προϋπολογισμού ως ένα μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης της κρίσης. Ωστόσο, τόσο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2010, όσο και κατά την υπερψήφιση του Μνημονίου, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι αυτή η μείωση δε θα αφορά ευαίσθητους τομείς Παιδείας και Υγείας.
Παρά ταύτα, τον τελευταίο καιρό, εντελώς αντίθετες φήμες κυκλοφορούν. Δηλαδή, δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και συντονισμένες διαρροές από κυβερνητικές πηγές, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται να προκύψουν ενοποιήσεις, με κατάργηση νοσοκομειακών μονάδων και διακοπή της ανάπτυξης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.