Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Έκθεση Δίσκων Βινυλιου




Το Λαογραφικό Μουσείο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεσσαπίων διοργανώνουν μία ιδιαίτερα ξεχωριστή έκθεση από δίσκους βινυλίου.


Βινύλιο…Με αυτή τη λέξη στο μυαλό μου πορεύομαι πολλά χρόνια τώρα…
γυρίζω το βλέμμα στο πικ-άπ…

… η μουσική του πλημμυρίζει το δωμάτιο…
η μοναδική αίσθηση του να αγγίζεις το εξώφυλλο ενός δίσκου ενώ από τα αυλάκια του ξεπηδούν ήχοι που ζωγραφίζουν εικόνες δίπλα σου… εικόνες που γίνονται ένα με το artwork του δίσκου για να σε οδηγήσουν στο όνειρο…
Pink Floyd , Black Sabbath, Santana, Beatles, Frank Zappa, Jefferson Airplane,Β. Holiday, Rolling Stones, Led Zeppelin, Jethro Tull, , …… Καρακώστας, Παπασιδέρης, Μηττάκη, Αμπατζή, Ρούκουνας, Εσκενάζυ…. Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Μούτσης….


Salvador Dali , Paul Whitehead , Andy Warhol, Walter Grane, William Blake, Frank Frazetta, …Τσαρούχης, Χ. Μυταρά, Α. Φασιανός,…..
Την 1 Ιουλίου,  στο Λαογραφικό Μουσείο, θ’ ανοίξουμε την πύλη σε έναν άλλο κόσμο…στο μουσικό κόσμο που δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα, διαμόρφωσε και αφύπνισε συνειδήσεις, στην ατέλειωτη προσπάθεια του ανθρώπου για ελευθερία…στη μουσική, στη ζωγραφική, στη ζωή…
Από τις πρώτες ηχογραφήσεις το 1887 σε φωνογραφικό κύλινδρο και το σχεδιαστή της Columbia Records ,
Alex Stenweiss δημιουργό στα 1948 των πρώτων εξωφύλλων – γι’ αυτό που ονομάστηκε δίσκος βινυλίου, ή LP αν προτιμάτε, έως τις κυκλοφορίες του σήμερα, αναπτύχθηκε και μια ξεχωριστή μορφή τέχνης.


Η τέχνη στα εξώφυλλα των δίσκων βινυλίου…
Με κεντρικό άξονα groups που έδρασαν κυρίως την περίοδο 1965-1975, σαφώς την πιο δημιουργική
όσον αφορά τη rock δισκογραφία, εποχή όπου τα συγκροτήματα κοινωνούσαν την τέχνη στον κόσμο,
όχι μόνο με την μουσική τους, αλλά και μέσα από το artwork του δίσκου …

Παρουσιάζουμε πάνω από 100 θέματα,
δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικοί, συνθέτες,στιχουργοί, ερμηνευτές και από το χώρο της ζωγραφικής,
γραφίστες, χαράκτες , σκιτσογράφοι, φωτογράφοι…
design…ευρηματικές κατασκευές…
original εκδόσεις, σπάνιες ανατυπώσεις…
συγκεντρωμένα με σκοπό να γνωρίσουν-θυμίσουν σε εμάς τις μοναδικές στιγμές, όπου η μαγεία που κυλούσε από τα αυλάκια του βινυλίου ενώνονταν με τη μοναδικότητα του εξωφύλλου σε ένα μοναδικό πάντρεμα ήχου και εικόνας, για να δημιουργήσουν την απόλυτη τέχνη….
Εξώφυλλα δίσκων βινυλίου…Δείτε τα αλλιώς….

Το υλικό προέρχεται από προσωπικές συλλογές


των: Β. Κυριακού, Κ. Πολυζώη, Γ. Χειμώνα

Την εν λόγω έκθεση επιμελήθηκαν η Άννα Χειμώνα και η Δήμητρα Χειμώνα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλη επιτυχία στην έκθεση ...αλλά ρε παιδιά έλεος...το κείμενο που δημοσιεύεται είναι αντιγραφή απο το κείμενο που δημιουργησα για την εκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο τον φεβρουάριο του 2009 (από εμένα και τον Τζανετο Παπαγεωργίου) λίγη πρωτοτυπία δεν θα εβλαπτε η τουλάχιστον αναφορά στην πηγή...? για του λογου το αληθές ...δες

fcpart.googlepages.com

anyway...
Δημήτρης Σιαφάκας , ραδιοφωνικός παραγωγός,dj