Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Εισαγωγή στα ΑΕΙ μέσω της δια βίου μάθησης

Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από ΙΕΚ, Κολλέγια και Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, με το νομοσχέδιο για τη Δια Βίου Μάθηση, το οποίο άρχισε να συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στο ν/σ αυτό του υπουργείου Παιδείας, συνδέονται οι μετα-λυκειακές σχολές με την ανώτατη εκπαίδευση, μέσω μεταφοράς πιστωτικών μονάδων.
Ο εργαζόμενος, που κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας επιμορφώνεται, θα δικαιούται εργασιακή αναβάθμιση και επιδόματα σπουδών.
Πρόκειται για τη θεμελίωση ενός συστήματος που αναγνωρίζει προσόντα, σε αντικατάσταση της πρακτικής «είσαι ό,τι δηλώσεις», καθώς αναγνωρίζονται και πιστοποιούνται οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που αποκτούν τα άτομα μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών διαδρομών και καθίστανται ορατά τα προσόντα τους

Μειώνουν και άλλο τις τιμές!

O Σεπτέμβρης είναι μήνας των προσφορών μιας και οι επιχειρηματίες μειώνουν και άλλο τις τιμές. Για παράδειγμα, μιλώντας στο evianews.com, ο υπεύθυνος του Papades village,έκανε λόγο για έκπτωση μέχρι και 20% για να μείνει κάποιος για τις μέρες από Κυριακή μέχρι Πέμπτη. Έτσι λοιπόν ένα ζευγάρι θα πληρώσει από 60 ευρώ μόνο 48 ευρώ την ημέρα. Το Papades Village βρίσκεται στη θέση Παπάδες του Δήμου Νηλέως στη Βόρεια Εύβοια και είναι ένας μοναδικά οργανωμένος και περιφραγμένος χώρος 20 στρεμμάτων, δασικής αναψυχής και ξεκούρασης, σε μια περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά και εξαιρετική θέα στη θάλασσα.

Κρίση και στο ρουσφέτι!

Επιστρέφουν εξαιτίας των θερινών διακοπών στις εκλογικές τους περιφέρειες και έρχονται αντιμέτωποι με τα αρνητικά συναισθήματα που προκάλεσαν στους ψηφοφόρους οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Ο λόγος για τους βουλευτές της επαρχίας που σε ένα κλίμα γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τους συντοπίτες τους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους.Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ μίλησε ο βουλευτής .....

Σίμος Κεδίκογλου, και τόνισε τα ακόλουθα: «Οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι και ο κόσμος καταλαβαίνει και φέρεται ανάλογα», παρατήρησε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα αλλαγής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων του. «Αλλωστε εμείς οι βουλευτές της περιφέρειας, είπε, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρούμε, αν επιστρέφουμε συχνά στην περιφέρειά μας, άμεση επαφή με τους πολίτες, αντίθετα με τους βουλευτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που η σχέση τους με τους ψηφοφόρους τους είναι πολύ πιο απρόσωπη».

Ακόμη και μέσω ερτζιανών επικοινώνησε πρόσφατα ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ. με τους πολίτες και παραδέχτηκε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες. «Εγώ επιχείρησα και κάτι που ελάχιστοι βουλευτές θα το έκαναν. Βγήκα στο ραδιόφωνο και δέχτηκα στον αέρα ερωτήματα από τους πολίτες. Πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές ίδιοι και ότι οι ισοπεδωτικές λογικές του τύπου και οι 300 είναι λαμόγια είναι επικίνδυνες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα», τόνισε. 
evianews

Εντάξεις έργων προστασίας και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Εύβοια


Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Έργα προστασίας και συντήρησης της πολιτιστική κληρονομιάς στην Εύβοια εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007 - 2013» σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ  2007-2013» και στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ  05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας» και στον   ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 58 – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  έργα προϋπολογισμού   7.5 εκατ. Ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα έργα που αφορούν την Εύβοια :

Προβλήματα στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Με διακοπή της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κινδυνεύουν οι καταναλωτές την ερχόμενη χειμερινή περίοδο αν το Υπουργείο δεν προβεί στην άμεση αναθεώρηση λειτουργίας του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, διεμήνυσε με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Mε τη σημερινή μορφή εφαρμογής και υλοποίησης του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ δεν επετεύχθη κανένας από τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε, δηλαδή την πάταξη της λαθρεμπορίας και της απώλειας δημοσίων εσόδων όπως και την διάθεση φθηνού πετρελαίου θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες χαμηλών εισοδημάτων με επιδοτούμενο μειωμένο ΕΦΚ.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Ε.Φ.Κ.

«Το ηλεκτρονικό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ με βάση την εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, δημιουργήθηκε με στόχο α)την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και της δασμοφοροδιαφυγής και β) την διάθεση και διακίνηση του Πετρελαίου Θέρμανσης την χειμερινή περίοδο σε κοινωνικές ομάδες χαμηλών ετήσιων εισοδημάτων με επιδοτούμενο, μειωμένο ΕΦΚ.

Πολύνεκρο τροχαίο έξω από το Κιλκίς

Τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός πλαγιομετωπικής σύγκρουσης δύο οχημάτων, που σημειώθηκε το απόγευμα, στην επαρχιακή οδό Κιλκίς - Τερπύλλου, στο ύψος της Αργυρούπολης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ένα αγόρι 14 ετών και ένα κορίτσι 16 ετών που επέβαιναν στο ίδιο όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 19χρονος, αδελφός του αγοριού.

Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Κιλκίς όπου, μερικές ώρες αργότερα, κατέληξε. Στον 20χρονο οδηγό του δεύτερου οχήματος που τραυματίστηκε ελαφρά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Για τον απεγκλωβισμό των ατόμων χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς.
zougla

Ο Παπανδρέου «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός

Ο Γ. Α. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε σήμερα από το Mega. Ειδικότερα από το δείγμα των ερωτηθέντων στην έρευνα το 44% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, το 24,1% τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αλλά ένα υψηλό ποσοστό 30,4% απαντά κανένας από τους δύο. Θετικά βλέπουν τον κ. Παπανδρέου το 49,6% έναντι 48,4% που έχουν αρνητική γνώμη, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Σαμαρά είναι 37,5% και 55,8%. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO το 59,4% βλέπει θετικά έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό έναντι του 27,1 που αντιτίθεται ενώ το 39,5% προτιμά στην κυβέρνηση να μπουν νέα πρόσωπα, το 34,2% να μπουν δοκιμασμένα πρόσωπα και το 14,8% πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει συνδυασμός και νέων και δοκιμασμένων προσώπων. Δημοφιλέστερος υπουργός παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 44,1% και ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος με 41,4%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 30,8%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 24% και ο Δημήτρης Ρέππας με 23,2%. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αξιολογείται αρνητικά από τους ερωτηθέντες με ποσοστό -8,3%.

Σαν σήμερα

1946 Διεξάγεται δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, το οποίο είχε παραμείνει εκκρεμές μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το αποτέλεσμα 68,6% υπέρ της επιστροφής του Γεωργίου Β΄ είναι ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα. (Ιστορία)
 
1959 Η θεατρική παράσταση "Ορνιθες" του Αριστοφάνη που ανεβαίνει στο Ηρώδειο, από τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης, ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών. (Πολιτισμός)
 
1984 Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Αβέρωφ, παραιτείται για λόγους υγείας από την ηγεσία του κόμματος.
Νέος αρχηγός εκλέγεται ο Κ.Μητσοτάκης. (Πολιτική)
 
 
1984 Καθιερώνεται η χρήση της δημοτικής γλώσσας στα δικαστήρια. (Κοινωνία)

Η Google σχεδιάζει νέα σελίδα με ταινίες στο YouTube


Η εταιρία Google σχεδιάζει να δημιουργήσει τμήμα ταινιών τις οποίες θα μπορεί ο χρήστης να παρακολουθεί έναντι χρηματικού τιμήματος, το οποίο θα εντάξει στη δημοφιλή σελίδα YouTube, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Ο γίγαντας του διαδικτύου έχει ήδη διαπραγματεύσεις με μεγάλα στούντιος του Χόλιγουντ, προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα ταινιών για τη νέα υπηρεσία του, η οποία θα είναι ανταγωνίστρια έναντι των υφιστάμενων ιστοσελίδων Netflix, iTunes και Hulu.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη των στούντιος του Χόλιγουντ, αναφέρει ότι το YouTube θα χρεώνει πέντε δολάρια για κάθε ταινία, δηλαδή ποσό ανάλογο με εκείνο που καταβάλουν οι χρήστες καλωδιακών και δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για να δουν μια ταινία.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα στούντιος του Χόλιγουντ και τη Google συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά "τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντατικοποιηθεί". Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου.
ERT3.GR

Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου των πνευμόνων


Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πνευμόνων στους καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σημασία της ποικιλίας, πέρα από την ποσότητα.
Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» (Επιδημιολογία Καρκίνου, Βιοδείκτες και Πρόληψη) της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημαντικά ευρήματα στη Μηλιά Μαντινείας


Συνεχίζεται η ανασκαφή σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά Αρκαδίας, όπου την προηγούμενη Δευτέρα, κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομής, εντοπίστηκαν αρχαία κι άρχισε η αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή.
Τα ως τώρα ευρήματα που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι που επιμελούνται της ανασκαφής, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή, που είναι γνωστή ως αρχαίο νεκροταφείο, βρέθηκαν χρυσά κτερίσματα.

Αντίθετοι με την ανέγερση τζαμιού οι Νεοϋορκέζοι


Την αντίθεση των Νεοϋορκέζων ως προς το σχέδιο ανέγερσης ενός τζαμιού κοντά στο Σημείο Μηδέν, παρά την υποστήριξη τους προς την θρησκευτική ελευθερία, έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Το 71% των κατοίκων της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι το τζαμί και το ισλαμικό κέντρο κοινότητας πρέπει να χτιστούν «κάπου αλλού» και όχι δύο τετράγωνα μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac έδειξε ότι το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «εξαιτίας της αμερικανικής θρησκευτικής ελευθερίας, οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να χτίσουν το τζαμί κοντά στο Σημείο Μηδέν».
ANT1