Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Πόλη 3.600 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Μία πόλη ηλικίας 3.600 ετών, που φέρεται ότι είναι τμήμα της αρχαίας πόλης Αβαρις, πρωτεύουσας των Υξώς, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αυστριακών επιστημόνων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Η πόλη εντοπίστηκε με ραντάρ στη διάρκεια των ανασκαφών της αυστριακής αποστολής στην περιοχή Τελ αλ-Νταμπαά, βορειοανατολικά του Καϊρου.
Οι φωτογραφίες δείχνουν μία συνολική εικόνα του σχεδιασμού της πόλης, που φαίνεται να είναι ολοκληρωμένη- με δρόμους, κτίρια και ναούς- είπε ο Ζαχι Χαουάς, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Η Ιρένε Μίλερ, επικεφαλής της αυστριακής ομάδας, δήλωσε ότι η αρχαιολογική και η γεωφυσική έρευνα της ομάδας βοήθησε τα μέλη της να εντοπίσουν έναν παραπόταμο του ποταμού Νείλου που περνούσε μέσα από την πόλη καθώς και δύο νησιά.
Οι Υξώς ήταν ξένοι βασιλείς που κυβέρνησαν την Αίγυπτο για περίπου 100 χρόνια, κατά την Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο της Αρχαίας Αιγύπτου (1664-1569 π.Χ), μέχρι που ο Αχμωσις ο Α ξεκίνησε το Νέο Βασίλειο.

pathfinder

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα γονίδια του ύψους

Το ανθρώπινο ανάστημα είναι άκρως κληρονομικό, δεδομένου ότι εξαρτάται κατά 80-90% από το ύψος των γονέων. Κι όμως, ολόκληρες δεκαετίες έρευνας έχουν αποτύχει να αποκαλύψουν τα γονίδια που το ρυθμίζουν. Γιατί;

Επειδή οι παράγοντες που ελέγχουν το ανάστημα μπορεί να διαφέρουν εντελώς από άνθρωπο σε άνθρωπο, υποδεικνύει νέα γενετική μελέτη.

Δυσκολεύονται να ανασάνουν οι πλανήτες

Δυσκολεύονται, ουσιαστικά, να ανασάνουν οι ωκεανοί του πλανήτη, λόγω της ανόδου των αερίων του θερμοκηπίου, με τα θαλάσσια οικοσυστήματα να καταστρέφονται και τη διατροφική αλυσίδα να καταρρέει, σύμφωνα με καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science.
«Είναι σαν η Γη να καπνίζει, για χρόνια, δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης 'Οβε Χόε-Γκούλντμπεργκ, που διευθύνει το Πρόγραμμα Ωκεανών και Ακτών στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Αλλαγών του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, σ

Κοριτσάκι εγκλωβίστηκε σε πλυντήριο

Κοριτσ'ακι 3 χρονών στην Κίνα εγκλωβίστηκε μέσα σε πλυντ΄ριο ρούχων και η απεγκλώβισή του διήρκησε περίπου μία ώρα.

TanDEM-X

 Το γερμανικό δορυφορικό ραντάρ TanDEM-X εκτοξεύτηκε σήμερα 21 Ιουνίου από το κοσμοδρόμιο  του Μπαϊνοκούρ. Το TanDEM-X θα συναντήσει το TerraSAR-X όπου μαζί θα μετρήσουν την τροχιά της γης και θα δημιουργήσουν ακριβείς χάρτες 3D που θα απεικονίζουν τη γη.

Ανύπαρκτη η Μεσσαπία στους τουριστικούς οδηγους!

Το ένα πλήγμα μετά το άλλο δέχεται η Μεσσαπία όπως δείχνουν τα γεγονότα που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Μια ακόμη αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα πολλά που τούτος ο τόπος αντιμετωπίζει, και η εξέλιξη αυτή αφορά την προβολή της Μεσσαπίας στους Τουριστικούς οδηγούς της χώρας. Εκτός απ’ το επίσημο site του Δήμου, το οποίο έχει να ενημερωθεί κάτι μήνες, και τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων blogs και των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τουρισμό, ο τόπος μας είναι ‘’ανύπαρκτος’’!
Την ώρα που όμοροι της Δίρφυς και του Κυρέα έχουν σωρηδών καταχωρήσεις σε μεγάλους τουριστικούς οδηγούς για τον Δήμο τους δίνοντας λεπτομέρειες στους επισκέπτες και πληροφορίες, προβάλλοντας τα αξιοθέατα τους όπως παρλίες, καταστήματα, χώρους ιστορικής σημασίας και θρησκευτικής , εμείς ή δεν έχουμε καμία καταχώρηση ή η μόνη αναφορά που γίνεται είναι ότι στα Ψαχνά εδρεύει το ΤΕΙ και ως εκεί!
Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε επιχειρηματίας των πολιτικών , ‘’ποιος απ’ τους Δ.Σ. μπορεί ν’ αντιληφθεί τι σημαίνει επιχειρηματικότητα; Οι περισσότεροι είναι ή δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα ή μικροεπιχειρηματίες με συγκεκριμένο αντικείμενο και μάλιστα δίχως την απαίτηση της ανάπτυξης. Υπάρχουν ένας άντε δύο που αντιλαμβάνονται ορισμένα πράγματα, τους ‘’πνίγουν’’ όμως οι υπόλοιποι που ούτε τις γνώσεις έχουν ούτε την αντίληψη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Έχουν ποτέ σκεφτεί τι θα κέρδιζε ο τόπος απ’ την προβολή και την ανάπτυξη Τουριστικών επιχειρήσεων, πόσοι άνθρωποι θα είχαν δουλειά; Πόσες επενδύσεις θα προσελκούσαν ; Όχι. Παραχώρησαν, σε παλαιότερα χρόνια, την καλύτερη παραλία της Μεσσαπίας σε δύο επιχειρήσεις που σήμερα απασχολούν η μία 100 ανθρώπους και η άλλη 70.Σκεύτηκεπως θα ήταν σήμερα αυτή η παραλία αν αυτό δεν είχε συμβεί. Τι ανάπτυξη θα είχε κερδίσει η περιοχή μιας και θα απότελούσε Τουριστικό προορισμό. Μιλάμε όχι απλά για 170 θέσεις εργασίας αλλά για χιλιάδες θέσεις εργασίας, εδώ ένα ‘’φαγάδικο’’ ανοίγει και δουλεύουν 5-8 άνθρωποι, σκεφτείτε τι θα γίνει μιας και μιλάμε για δεκάδες τέτοια μαγαζιά και τουριστικές μονάδες . Δυστηχώς όμως και σήμερα άνθρωποι με τις ίδιες νοοτροπίες όπως πρίν 30-40 χρόνια κυριαρχούν πως λοιπόν ν’ αντιληφθούν την ένοια επένδυση και ανάπτυξή;
Φύγαμε απ’ την παρέα των επιχειρηματιών αντιλαμβανώμενοι πως ο τόπος μας έχει δυνατότητες ακόμη και σήμερα, δυστυχώς όμως ότι γίνεται είναι μεμονομένο δίχως καμία υποστήριξη τουλάχιστον απ’ τον Δήμο ακόμη και στα πιο απλά όπως η καταχώρηση σ’ έναν τουριστικό οδηγό. Διαπιστώσαμε ότι ευτυχώς που υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία και κάποιοι επιχειρηματίες με ιδέες επιχειρηματικότητας γιατί αλλιώς πιθανών όλη η περιοχή να είχε εκχωρηθεί στη Λάρκο, με την άρωγή κάποιων Δ.Σ. πρώην υπαλλήλων της, γιατί δίνει… ψωμί στους ντόπιους!
Σε μια εποχή οικονομικά δύσκολη όπου η ανάπτυξη, και ο τουρισμός αποτελεί ‘’απλό’’ στην επίτευξή της στον Δήμο μας κάποιοι διοικούντες ή ετών πολιτευόμενοι δεν αντιλαμβάνονται τα ζητούμενα και μένουν σφιχτά εναγκαλισμένοι με καταστάσεις και νοοτροπίες που συντηρούν την υποβάθμιση ή αν όχι αυτή τη στασιμότητα σίγουρα!

messapia-news

13χρονος θυσιάστηκε για το φίλο του!

Συγκίνηση προκαλεί η περίπτωση του 13χρονου Declan Shanley. Το αγόρι έπαιζε μαζί με φίλος του σε ποταμό στη Γλασκόβη. Ενα απο τα παιδιά ομως μπήκε μέσα και δε μπορούσε να βγει. Ετσι ο Declan μαζί με έναν άλλο μπήκαν για να τον βοηθήσουν.

Το ρεύμα παρέσυρε τον 13 χρονο δυστυχώς. Τα άλλα δυο παιδιά βγήκαν και κάλεσαν αμέσως βοήθεια αλλά ήταν αργά.

troktiko

Νέα δίκη εναντίον των ρυπαντών του Ασωπού

Άλλη μια δίκη σε εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Ασωπό, ξεκίνησε την Παρασκευή στο Εφετείο Αθηνών.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι «η υποβάθμιση περιβάλλοντος και σοβαρή ρύπανση θάλασσας, από ολικά διαλυμένα και αιωρούμενα στερεά».
Η διαδικασία στο εφετείο αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 22 Ιουνίου.
Η υπόθεση θα έπρεπε να έχει εκδικαστεί από το Μάιο του 2007, ωστόσο τότε δεν παραπέμφθηκαν οι πραγματικοί κατά το νόμο υπεύθυνοι των εταιρειών (πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι), αλλά δέκα απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι αθωώθηκαν λόγω «έλλειψης της απαιτούμενης από το νόμο ιδιότητας».
Τις καταγγελίες είχε κάνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού.
thivapress

Βρέθηκαν νεκρά ψάρια στην Υλίκη

Νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν το πρωί της Παρασκευής στις ακτές της Υλίκης, κοντά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, από την πλευρά που βρίσκεται το Μουρίκι Θηβών.
Στο σημείο η δυσοσμία ήταν έντονη, τα νερά μαύρα ενώ στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτα σκουπίδια.
Υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ εκτίμησε ότι ο θάνατος των ψαριών ίσως προκλήθηκε λόγω της στασιμότητας των
νερών που δεν οξυγονώνονται σωστά και το χρώμα της λίμνης πιθανόν να οφείλεται στα φύκια σε συνδυασμό με τα στάσιμα νερά.
Για καλό και για κακό, πάντως, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε δειγματοληψία για έλεγχο του νερού.

Θήβα Press

Πριν από ένα χρόνο πέθανε η Νέδα Αγά- Σολτάν

Πριν από ένα χρόνο, ημέρα Κυριακή, η Νέδα Αγά- Σολτάν είχε πεθάνει από ένα και μόνο πυροβολισμό στο στήθος. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις τελευταίες στιγμές της ζωής της και τους διαδηλωτές που ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή αυτό το περιστατικό για την ελευθερία τους και για την ειρήνη στην περιοχή τους, το Ιράν.

Πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο νερό της Μεσσαπίας από τον Καλαβρή.

Με ολοκληρωμένη πρόταση, που καταθέτει εντός της εβδομάδας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης απαντάει ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Καλαβρής για το πρόβλημα του νερού της Μεσσαπίας! Σύμφωνα με όσα μας είπε μετά από συζήτηση που είχαμε μαζί του, η προτασή του είναι απάντηση στην σημερινή αμηχανία και απραξία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μεσσαπίων αλλά και στις φημολογίες που διαρρέοαπ' την πλευρά του Μπουροδήμου περί ανάλογης πρότασης.

Ημερίδα για τα Ελληνικά Αγροτικά Προϊόντα και την προώθησή τους

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής διοργανώνει την Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρα 6.30μμ, στο Ζάππειο Μέγαρο, ημερίδα με θέμα «Προϊόντα Ελληνικής Γης, Προϊόντα Μεσογειακής Διατροφής στην Ελλάδα και στον Κόσμο-Στρατηγική Προώθησης».
Το γεωργικό διατροφικό προϊόν έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την Μεσογειακή διατροφή.

Τι είπε ο Λάζαρος Φουρλής στη Γενική Συνέλευση της Γαίας του Δήμου Μεσσαπίων