Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ-ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

"Σε τι κόσμο μπαμπά με έχεις φέρει να ζήσω..."

Ήμουν μικρός και μου παρουσίασαν τη χώρα μου σαν το λίκνο των πολιτισμών. Μου έμαθαν να κάνω όνειρα και να έχω φιλοδοξίες. Να μην φοβάμαι και να μην ανησυχώ για αυτό, γιατί είναι κάτι που δεν μπορούν να μου το στερήσουν. Για μια στιγμή τόλμησα να πιστέψω ότι ο κόσμος αυτός μου "ανήκει". Ανήκει σε μένα , σε σένα , στους φίλους μας και σε όλους μας μαζί, που μας έκαναν να νιώθουμε ξεχωριστοί ...
και μοναδικοί. Ο κόσμος αυτός λοιπόν στεκόταν αγέρωχος, περιμένοντας υπομονετικά το πλήρωμα του χρόνου, έτοιμος να δώσει μορφή και υπόσταση σε όλα αυτά τα όνειρα.

Πρωτομαγιά

Η πρώτη Μαΐου γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με εκδρομές στην φύση και κατασκευή στεφανιών από λουλούδια του αγρού. Είναι μέρα χαράς, ξεκούρασης και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Το μαγιάτικο στεφάνι μεταφέρεται στα σπίτια των ανθρώπων και τοποθετείται συνήθως στην εξώπορτα όπου μένει εκεί όλο το μήνα. Πρωτομαγιά όμως δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής αλλά και ημέρα θύμησης των εργατικών αγώνων. Έτσι η πρώτη του Μάη, είναι μέρα - ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν μετά από επιτυχίες των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".