Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Νεκρή μεσογειακή φώκια από έκρηξη δυναμίτιδας στη Σάμο

Μια μεσογειακή φώκια, μήκους 1,70 μέτρων έπεσε θύμα ψαράδων, οι οποίοι επιμένουν στη χρήση δυναμίτιδας, στην περιοχή του οικισμού Περί νότια της Σάμου.

Αμεσα ενημερώθηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που έσπευσε στην περιοχή και έκανε την αυτοψία.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συχνά περιστατικά που παρατηρούνται στις ελληνικές θάλασσες και αφορούν στην εξόντωση από τον άνθρωπο σπάνιων θαλάσσιων ειδών.

Ενδέχεται, μάλιστα, εάν συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία από την έρευνα που κάνουν στην περιοχή να προχωρήσουν και σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Τα Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ

Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) την Πέμπτη 22/04/2010 και ώρα 11:00 το πρωί διοργανώνει στο ξενοδοχείο Τιτάνιασυνέντευξη τύπου που αφορά εκτός των άλλων στην παρουσίαση νέων στοιχείων για την εξάπλωση της σοβαρής ζωοανθρωπονόσου Καλά Αζάρ (Λεϊσμανίωση) σε αδέσποτα ζώα σε 22 Δήμους της Αθήνας. Η παρουσία σας συμβάλλει στην διάχυση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας που απορρέει από το πρόγραμμα που εκπονεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) και αφορά άμεσα στη δημόσια υγεία.

Παγκόσμιο "κίνημα" για ελεύθερο internet

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύουν ότι η πρόσβαση στο internet είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα, που στηρίχτηκε σε δείγμα 27.000 ενήλικων ανθρώπων από 26 χώρες και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC World Service.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, σε χώρες όπως στη Φινλανδία και την Εσθονία, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά, ενώ διεθνείς οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, πιέζουν για αντίστοιχες ρυθμίσεις παγκοσμίως.

«Το δικαίωμα να επικοινωνεί κανείς δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Το internet είναι η πιο ισχυρή πηγή ενημέρωσης, που δημιουργήθηκε ποτέ», δήλωσε στο BBC, o Dr Hamadoun Toure, Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεποικοινωνιών (ITU).

Το μαντρί «κάνει» αρχιτεκτονική

Η ανώνυμη αρχιτεκτονική στις καλύβες της ελληνικής υπαίθρου προτείνει λύσεις για τις «πράσινες» κατασκευές του μέλλοντος
Τα μαντριά είναι πρόχειρες κατασκευές από φυσικά κυρίως υλικά ή και από ήδη χρησιμοποιημένα κομμάτια λαμαρίνας, τσίγκου, πλαστικών που ο ανώνυμος κατασκευαστής της υπαίθρου φτιάχνει και χρησιμοποιεί ως κατάλυμα για τα ζώα του, αλλά και ως αποθηκευτικό χώρο της σοδειάς του ή των εργαλείων για τις αγροτικές εργασίες του.

Ηδη από την προϊστορική εποχή οι καλύβες και τα μαντριά αφήνουν τα ίχνη τους πάνω στο ελληνικό τοπίο χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα το σχήμα τους. Οι μικρές, τετράγωνες συνήθως κατασκευές, άλλοτε πάλι καμπυλόσχημες, λειτουργούν ως αρχέτυπα.

Σε κάποιον εξασκημένο παρατηρητή, που διαθέτει για παράδειγμα το μάτι του αρχιτέκτονα, αυτά τα κολάζ από πλίνθους, ξύλο και άχυρα, παίρνουν άλλες διαστάσεις. Γίνονται αρχιτεκτονικές μορφές, ενώ παράλληλα σχετίζονται με έργα της σύγχρονης διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δηλαδή ακόμα και ως σύγχρονες προτάσεις εμπνέοντας τους δημιουργούς. Ιδιαίτερα εκείνους που ενδιαφέρονται για τις οικολογικές προεκτάσεις της αρχιτεκτονικής. Αυτή είναι η άποψη του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου και την παρουσιάζει στην έκθεση «Αρχέτυπα».

Και τώρα Έρογλου

«Νικητής» των ψευδοεκλογών αναδείχθηκε χθες ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου. Αν και οι προβλέψεις που του έδιναν μεγάλη «νίκη» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες, ο Έρογλου, έστω και οριακά, κατάφερε να λυγίσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τον πρώτο γύρο των λεγόμενων εκλογών, με 50,38%, έναντι 42,85%. Οι άλλοι «υποψήφιοι», έλαβαν: Ταχσίν Ερτογρούλογλου: 3,81%, Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν: 0,79%, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ: 0,43%, Ζεκί Μπεσίκτεπελι: 1,61% και Αϊχάν Καϊμάκ: 0,14%.
Το αποτέλεσμα διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειχναν τον Έρογλου να προηγείται μέχρι και με 16 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%, παρά μόνο μετά την καταμέτρηση του 75% των «ψήφων». Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα αποτελέσματα κατεδείκνυαν προς την κατεύθυνση διεξαγωγής «δεύτερου γύρου» μεταξύ Ντερβίς Έρογλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά το αποτέλεσμα άρχισε να ανατρέπεται όταν καταμετρήθηκε σημαντικός αριθμός «καλπών» της λεγόμενης εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, από την οποία προέρχεται ο Έρογλου και έχει σημαντική «εκλογική» δύναμη.
Στις πρώτες του δηλώσεις, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, ο Ντερβίς Έρογλου επαναβεβαίωσε ότι θα μείνει πιστός στις γνωστές του θέσεις. Αυτές είναι σαφώς πιο σκληρές από εκείνες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα αντανακλώνται κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις, καθώς εκεί αποφασίζει, επί της ουσίας, η Άγκυρα, από την οποία εξαρτώνται τα κατεχόμενα σε όλα τα επίπεδα.

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θνησιμότητας, νοσηρότητας και αναπηρίας, η οποία μπορεί να προληφθεί. Εντούτοις ο αριθμός των καπνιστών αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες. Aντίμετρα σ’ αυτή την καπνισματική επιδημία αποτελούν, τόσο η ενημέρωση για τους προερχόμενους από το κάπνισμα κινδύνους όσο και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που έχουν ιδρυθεί πλέον σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και στη Λαμία.


ΣΤΑΡ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στις Βρυξέλλες η μόλυνση του Ασωπού

Ενα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η μόλυνση του Ασωπού, των υπόγειων υδάτων και εδαφών της ευρύτερης περιοχής με βαρέα μέταλλα θα απασχολήσει από εδώ και στο εξής τις υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου, αφού η Επιτροπή Αναφορών συμπέρανε ότι υφίσταται ζήτημα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας. Ζήτησε για το λόγο αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα.
Είναι η πρώτη φορά που έχουμε απτή παρέμβαση ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που κατά πάσα πιθανότητα θα καλέσει την ελληνική διοίκηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία.

Ο Οσάμαν Μπιν Λάντεν έκανε σελίδα στο facebook



Απίστευτο και όμως αληθινό, το ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Facebook, όμως όπως τονίζουν δεν έχουν και κανένα στοιχείο
που να τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι ο ίδιος ο... υπερκαταζητούμενος τρομοκράτης που έκανε προφίλ.
"Οι άνθρωποι συχνά δημιουργούν ψεύτικα προφίλ με το όνομα κάποιων που έχουν γίνει διάσημοι για καλούς ή κακούς λόγους και εμείς έχουμε τα τεχνικά μέσα για να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο", τόνισε σε email του ο εκπρόσωπος του Facebook, Αντριου Νόγιες.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο την σαουδαραβική ιστοσελίδα Elaph, επισήμανε πως το προφίλ αυτό δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου και περιέγραφε τον Μπιν Λάντεν ως "πρίγκιπα των μουτζαχεντίν" που κατοικεί "στα βουνά του κόσμου".
Σύμφωνα με το ABC, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν εγγραφεί στο συγκεκριμένο προφίλ πριν απενεργοποιηθεί
 

ΤΜΗΜΑ ΠΑΛΗΣ-ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Την Κυριασκή 18-04-2010 έγινε το πρώτο μάθημα Πάλης-Ρυθμικής στα Πολιτικά Ευβοίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι πιλοτικό και τα μαθήματα θα διεξάγονται δωρεάν στο κτίριο της κοινότητας που βρίσκεται στην πλατεία δίπλα από την εκκλησία.