Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΣΚΑΡ


Αν και δεν έχουν ακόμα επίσημη ονομασία (θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 26 Απριλίου) ορισμένοι έσπευσαν να τα βαφτίσουν. Είναι τα «ελληνικά Οσκαρ» και προχθές μάθαμε τις υποψηφιότητες των νέων βραβείων, που θα απονεμηθούν στις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με οικοδεσπότη τον Γιώργο Κιμούλη.Μιλάμε για την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρωτοβουλία των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη», που συσπειρώνει μεγάλο αριθμό Ελλήνων σκηνοθετών οι οποίοι αντιτίθενται.
Ο συσχετισμός με τα Οσκαρ δεν είναι τυχαίος καθώς η διαδικασία βράβευσης στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ακολουθεί τη «συνταγή» της αντίστοιχης αμερικανικής. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας υπεβλήθησαν οι ταινίες και με την ευθύνη των παραγωγών τους δηλώθηκαν οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων: κατατέθηκαν 19 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 13 ταινίες μεγάλου μήκους τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και 22 μικρού μήκους. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου. Επί συνόλου 171 μελών, δικαίωμα ψήφου είχαν 168 άτομα.

ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ

Δεκάδες βάτραχοι στην περιοχή της Λ' Άκουιλα εξαφανίστηκαν από τις κατοικίες τους πέντε μέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 ρίχτερ, που έπληξε την ιταλική πόλη πέρυσι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με δύο βιολόγους, οι βάτραχοι είχαν «καταλάβει» - άγνωστο πώς - ότι πλησιάζει ένας μεγάλος σεισμός για αυτό και έφυγαν μακριά. Η Ρέιτσελ Γκραντ και ο Τιμ Χάλιντεϊ μελετούσαν τον πληθυσμό της περιοχής για τέσσερα χρόνια. Κάθε φορά που πλησίαζε η πανσέληνος, βατράχια από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονταν σε ένα σημείο κοντά στη λίμνη Σαν Ρουφίνο.

Ξαφνικά μία μέρα, τα βατράχια εξαφανίστηκαν και οι επιστήμονες το αποδίδουν στον σεισμό που χτύπησε την Λ' Άκουιλα πέντε μέρες αργότερα. Χωρίς να γνωρίζουν τι ήταν αυτό που τα «προειδοποίησε», οι δύο βιολόγοι υποθέτουν πως κάποια σινιάλα από το περιβάλλον, όπως αλλαγές στα μαγνητικά πεδία.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ AIDS

Η Σ.Ε. ΒΟΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ


Την Σ.Ε. Βόλου ως Πρωταθλήτρια ομάδα της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας για το 2010, ανέδειξαν οι αγώνες του Final Four που έγιναν με επιτυχία σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας στην φιλόξενη αίθουσα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας 27 και 28 Μαρτίου 2010. Ο Σ.Ο. Λαμίας κατέλαβε αήττητος την 3η θέση, μιας και στον πρώτο και κρίσιμο αγώνα με την Σ.Σ. Λάρισας έχασε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης στα κριτήρια ισοβαθμίας.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΕΤΡΙΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την ιστορία της αρχαίας Ερέτριας από την ίδρυσή της ως την ύστερη αρχαιότητα παρουσιάζει μέσα από ευρήματα ανασκαφών, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, μακέτες και προβολές βίντεο η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 26 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη» είναι ο τίτλος της και στόχος της να δώσει μια ζωντανή και πρωτότυπη εικόνα της ζωής των ανθρώπων σε αυτήν.

Επτά ελληνικά μουσεία καθώς και τα Μουζέι Καπιτολίνι συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 437 αρχαία αντικείμενα.

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται η πρώτη κατοίκηση της πόλης, η ακμή της στους γεωμετρικούς χρόνους, το εμπόριο και οι σχέσεις με το εξωτερικό, οι αποικίες (Μένδη, Μεθώνη, Δικαία, Πιθηκούσες, Κύμη, Ζάγκλη), καθώς και η ανάπτυξη της αλφαβητικής γραφής. Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται σε θέματα της καθημερινής ζωής με τα δημόσια κτίρια αλλά και τις πολυτελείς ιδιωτικές οικίες, στη λει τουργία της αγοράς, των στοών και των γυμνασίων, αλλά και στον ιδιωτικό βίο.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ;

Πόρτα που οδηγεί σε μυστική κρύπτη ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον τάφο του ανώτατου Αιγυπτίου αξιωματούχου Ούσερ, που έζησε τον 15αι π.Χ. Το εύρημα ανακαλύφθηκε σε ναό στο Λούξορ, είναι 3.500 ετών και σύμφωνα με τις δοξασίες των αρχαίων Αιγυπτίων συμβόλιζε το «πέρασμα» των πνευμάτων στη μεταθανάτια ζωή...

Τέτοιου είδους σκαφτές εσοχές υπάρχουν στους περισσότερους τάφους αρχαίων Αιγυπτίων. Οι πόρτες που κάλυπταν την είσοδό των «περασμάτων» τοποθετούνταν πάντα στη δυτική πτέρυγα του κτίσματος. Το εθιμοτυπικό της εποχής επέβαλλε οι συγγενείς του αποθανόντα να αφήνουν μπροστά στην πόρτα φαγητό και ποτό.

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ

Από μικρό παιδί λάτρευε τα άλογα και είχε ένα όνειρο, κάποτε να μπορεί να τα ιππεύει. Από την αγάπη του στα άλογα, κατάφερε να βρει το κουμπί τους και να γίνει φίλος τους. Πρόκειται για τον Θάναση Δαραμάρα από το Αλιβέρι που εδώ και καιρό διατηρεί μία φάρμα με άλογα. Πρόσφατα αγόρασε και μια άμαξα με σκοπό να κάνει γάμους σε όλη την Ελλάδα."Τα άλογα με γαληνεύεουν" είπε στο Εύβοια news o θανάσης και συνέχισε:"Όταν πρωτοίππευσα σε άλογο, ήμουν από τους λίγους στην περιοχή, σιγά σιγά ο κόσμος το έμαθε και άρχισε να αγαπά το ζώο. Στην φάρμα του έχει αρκετά άλογα ενώ όποιος ενδιαφέρεται μπορεί είτε να ενοικιάσει είτε να αγοράσει ένα άλογο.
 

ΤΟ ΧΑΜΑΜ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χαλκίδας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Χαμάμ γυναικών» την Παρασκευή 9 Απριλίου σε δύο παραστάσεις 7:30 μ.μ. και 9:30 μ.μ.. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Τιτίκα Σαριγκούλη, Καίτη Φίνου, Εύα Λάσκαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Βάσια Βασιλείου, Αγάπη Βατιανού, Μαρία Τοκμάκη, Θανάσης Τσέλος. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μόρτζου.
Το έργο διαδραματίζεται σε ένα δημοτικό χαμάμ που έχει χτιστεί στις αρχές του αιώνα σε κάποια συνοικία του Λονδίνου. Εκεί συχνάζουν γυναίκες της περιοχής, φαινομενικά για να "χαλαρώσουν" και να "ξεκουραστούν", αλλά ουσιαστικά για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να μιλήσουν.

Εισιτήρια προπωλούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη στην ΔΗ.Κ.Ε.Χ. (Αβάντων 50), τιμή εισιτηρίων: 22€ και 16€ φοιτητικό, μαθητικό, τρίτης ηλικίας, πολυτέκνων.

ΤΟ BAZAAR ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Bazaar του ιδρύματος Γεωργιάδη. Ο κόσμος ενίσχυσε ακόμη μια φορά το ίδρυμα γιατί έχουν πεισθεί ότι η προσφορά τους έχει αποτέλεσμα, εφόσον και το 2009 δόθηκαν 102.000 ευρώ σε ασθενείς.