Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν σήμερα

 
1934 Γεννιέται η Ιταλίδα ηθοποιός Sophia Loren. (Πολιτισμός)

 
1951 Tο ανώτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Οτάβα αποφασίζει την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συμμαχία. (Ιστορία)
 
 
1971 Θάνατος του πρώτου νομπελίστα Έλληνα ποιητή, του Γιώργου Σεφέρη. (Πολιτισμός)
 
 
1983 O υπουργός Παιδείας, Απόστολος Κακλαμάνης, καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και τη δημιουργία των ΤΕΙ. (Κοινωνία)

Ήττα του Ηρακλή Ψαχνών στη 2η αγωνιστική της Γ' Εθνικής

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, ο Ηρακλής Ψαχνών έχασε στα Χανιά με 1-0 από την τοπική ομάδα για τη 2η αγωνιστική της Γ' Εθνικής ποδοσφαίρου.

Τα αποτελέσματα
Παναγιάλειος - Ρόδος 1-0
Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός Χερ. 2-1
Πανηλειακός - Αίας 1-0
Αγία Παρασκευή - Πλατανιάς 1-1
Χανιά - Ηρακλής Ψαχνών 1-0
Ρουφ - Ασπρόπυργος 3-1
Κεραυνός Κερ. - Κόρινθος 2-3
Παναχαϊκή - Βύζας 3-1

Αρχαιότερος των εκτιμήσεων ο SIV


Πολύ πιο αρχαίες ρίζες από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, έχει ο ιός SIV (Simian Immunodeficiency Virus), ο «πρόγονος» του AIDS.
Ο ιός SIV, ο οποίος μολύνει τις μαϊμούδες, είναι χιλιάδες χρόνια πιο παλαιός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αυτή η αργή εξέλιξη του SIV πιθανώς έχει δυσοίωνες συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, δηλαδή καθιστούν απίθανο να σταματήσει να είναι θανατηφόρος τα επόμενα χρόνια.
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Τουλέιν και Αριζόνα, υπό τον ιολόγο Πρέστον Μαρξ και τον εξελικτικό βιολόγο Μάικλ Γουόρομπι, στην μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο ιός SIV έχει ηλικία τουλάχιστον 32.000 - 75.000 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.

Επέμβαση αφαίρεσης νεφρού μέσω του κόλπου


Παρίσι — Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, Γάλλοι χειρουργοί αφαίρεσαν το νεφρό μιας ασθενούς μέσα από τον κόλπο της. Όπως εξήγησαν, η νέα μέθοδος είναι πιο ανώδυνη και μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών στις παχύσαρκες ασθενείς.
Η νεφρεκτομή πραγματοποιείται συνήθως μέσω τομής ψηλά στην κοιλιακή χώρα. Στην περίπτωση όμως της Γαλλίδας ασθενούς, η οποία ζυγίζει 117 κιλά, η αφαίρεση του κατεστραμμένου νεφρού μέσα από το ενδοκοιλιακό λίπος θεωρήθηκε υπερβολικά ριψοκίνδυνη.
Οι χειρουργοί αποφάσισαν τελικά να πραγματοποιήσουν την επέμβαση μέσω μιας μικρότερης τομής στο βαθύτερο τμήμα του κόλπου. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε νοσοκομείο της Λυόν και η ασθενής αναρρώνει χωρίς επιπλοκές.
Η ίδια ιατρική ομάδα έχει στο ενεργητικό της και άλλες ασυνήθιστες επεμβάσεις, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Φεβρουάριο, οι χειρουργοί στη Λυόν αφαίρεσαν το νεφρό μιας ασθενούς μέσα από τον ομφαλό της.
HEALTH.IN.GR

Τιμή-ρεκόρ για γκραβούρα του Πικάσο


Στην τιμή - ρεκόρ των 2 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε μία γκραβούρα του Πάμπλο Πικάσο σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.
Πρόκειται για την «Μινωταυρομαχία» (La Minotauromachie), η τιμή της οποίας αναμενόταν να φτάσει τις 400.000 έως 600.000 λίρες.
«Η Μινωταυρομαχία θεωρείται το αριστούργημα του καλλιτέχνη στη χαρακτική» δήλωσε ο Τζέιμς Μακί, ειδικός του Sotheby's στις γκραβούρες.
Ο κ. Μακί πρόσθεσε ότι το έργο αυτό «απεικονίζει τα βασικά θέματα του καλλιτέχνη και δείχνει την γνώση της τεχνικής, που είναι αξεπέραστη».
Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης μιας γκραβούρας του Πικάσο είχε καταγραφεί το 1990, οπότε έφτασε τις 880.000 λίρες.
ΑΝΤ1

Εν αναμονή των οριστικών ρυθμίσεων για την περαίωση


«Κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την περαίωση-μαμούθ, στην οποία θα περιλαμβάνονται ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φιλοδοξεί να βάλει στα δημόσια ταμεία η κυβέρνηση, από το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, μαζί με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τις κληρονομιές.
Σε σύσκεψη υπό το Γιώργο Παπακωνσταντίνου - συζητήθηκαν τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού για το 2011, ο τρόπος κάλυψης της μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό τού 2010, ενώ διευθετήθηκαν και όλα τα τεχνικά και νομικά ζητήματα για την περαίωση.

Παράλληλη προσπάθεια από τρίτο γεωτρύπανο


Ένα γεωτρύπανο άρχισε να σκάβει την Κυριακή μια τρίτη έξοδο κινδύνου για τους 33 μεταλλωρύχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις 5 Αυγούστου, 700 μέτρα κάτω από τη γη, στη βόρεια Χιλή, παράλληλα με τη λειτουργία άλλων δύο μηχανημάτων γεώτρησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την έναρξη των εργασιών ενός γεωτρύπανου που χρησιμοποιείται για γεώτρηση πετρελαιοπηγών, ενός "RIG-422" της καναδικής εταιρίας Precision Drilling που αναμένεται να διανοίξει μια σήραγγα λίγο κοντύτερη (597 μέτρα) σε σχέση με τις άλλες δύο», δήλωσε ο Πινιέρα, ο οποίος είχε μεταβεί κοντά στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, 800 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη διακίνηση καυσίμων


Τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ζητά με εντολή της προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.
Επικεφαλής της μεγάλης έρευνας τίθεται εισαγγελέας, ο οποίος θα έχει την εποπτεία των εκτεταμένων και τακτικών, όπως ζητά η κ. Ράικου, ελέγχων στον χώρο των καυσίμων, ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίας.

Δεν κάνουν πίσω οι ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων ΔΧ


Ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει σε ολόκληρη την Αττική, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο απελευθερώνει τις εμπορευματικές μεταφορές.
Πάντως, σε μία συμβολική κίνηση καλής θέλησης, χθες το πρωί άνοιξαν τα διόδια στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες.
Οι μεταφορείς επισημαίνουν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Στα Πολιτικά Ευβοίας ο συνδυασμός του Θανάση Καλαβρή

Στα Πολιτικά Ευβοίας βρέθηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Καλαβρής μαζί με τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του Κώστα Γκέκα, Φανή Ψαθά, Σπύρο Ραπτάκη, Βαγγέλη Σπανό, Κώστα Σταθαρά, Νίκο Πριόνα, Κώστα Μακρή,Μιχαήλ Μιχαήλ, Ιωάννα Κιαπέκου, Δημήτρη Καπετάνιο, Αικατερίνη Μπάλα-Μπαρσάκη, Ευαγγελία Κασσελίμη (Λιλή),Κωνσταντίνο Σαρρή, Γιώργο Πρατζίκο και άλλους. Εκεί συνομίλησαν με πολίτες και αντάλλαξαν ιδέες και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα του συνδυασμού γενικότερα και σε φιλικό επίπεδο.

Διέσχισε κάθετα το νομό Χανίων

 
Ο 45χρονος Χανιώτης, Θανάσης Βογιατζάκης, κατάφερε να διασχίσει κάθετα το νομό Χανίων και να βρεθεί από την πόλη στα Λευκά Όρη.

Στόχος της προσπάθειάς του ήταν να στείλει το μήνυμα για την ενίσχυση των συσσιτίων της Σπλάντζιας στα Χανιά.

Παλιός αθλητής ο Βογιατζάκης ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου από τα Χανιά για να διασχίσει κάθετα ολόκληρο το νομό, να φθάσει σε υψόμετρο 2.453 μέτρων στη θέση «Πάχνες» και να καταλήξει αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο Λουτρό Σφακίων, στο Λυβικό Πέλαγος.

Προειδοποιούν με καταλήψεις

 
Στην κατάληψη όλων των σχολείων της Πάτρας θα προχωρήσουν οι μαθητές την Πέμπτη, μετά από απόφαση που πάρθηκε από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας.

Με σύνθημα: «συνεχίζουμε για το σχολείο και για τη ζωή που αξίζει σε μας και τις οικογένειές μας», οι μαθητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν:

Εβδομάδα δράσης για να μην πληρώσει κανένας μαθητής βιβλίο από την τσέπη του. Μπλοκάρουμε όλες τις διαδικασίες για τα βιβλία των Αγγλικών. Εδώ και τώρα όλα δωρεάν!

ΠΕΜΠΤΗ 23/9


Καταλήψεις σε όλα τα σχολεία και πορεία στις 10:00 από την πλ. Γεωργίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9


Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στις 20:00 στην πλ. Γεωργίου

ΠΗΓΗ:thebest

Έδειραν και έκαψαν με τσιγάρο μαθητή της Α΄ Λυκείου

Ο 16χρονος μαθητής του 2ου λυκείου δέχθηκε την επίθεση χθες το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο την ώρα που έφευγε από το σχολείο του, από 3 νεαρούς, οι οποίοι όχι μόνο τον γρονθοκόπησαν και τον χτύπησαν άσχημα αλλά έφτασαν στο σημείο να τον κάψουν και με τσιγάρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, ο επικεφαλής της επίθεσης είναι μαθητής της Γ΄ τάξης του ΕΠΑΛ Λαμίας, ενώ οι δυο συνεργοί του μάλλον είναι αλλοδαποί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 16χρονος μαθητής είχε τσακωθεί με φίλο ή εξάδελφο του δράστη από το ΕΠΑΛ. Δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο οι τσακωμοί στα σχολεία, που όμως πολλές φορές όταν οι .....

παρέες μετατρέπονται σε "συμμορίες" η κατάσταση ξεφεύγει και αυτό φοβούνται τώρα τόσο η ασφάλεια Λαμίας όσο και η Διεύθυνση της Βθμιας που διερευνούν την υπόθεση.
Ο μαθητής της Α΄λυκείου μεταφέρθηκε στο επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας ενώ ο πατέρας του κατέθεσε μήνυση. 
evianews

Σύλληψη των δραστών της ένοπλης ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Ψαχνών

Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Δύο άντρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής τους στην ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Ψαχνών. Η ληστεία σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί και οι δράστες άρπαξαν με την απειλή όπλων το ποσό των 10.000 ευρώ. Ωστόσο οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ έλαβαν 3ήμερη προθεσμία για την απολογία τους. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων δύο διαφυγόντων δραστών.

Συνελήφθησαν το Σάββατο 18-9-2010 και ώρα 22.00’ στα χρονικά όρια του αυτοφώρου, τρεις ημεδαποί, ήτοι δύο άνδρες ηλικίας 27 και 28 ετών και μια γυναίκα ηλικίας 35 ετών, με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε ληστεία, παράβασης του Νόμου περί όπλων (οπλοκατοχή, οπλοχρησία) και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Το παράπονο του συνταξιούχου

Αμήχανη έμεινε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη όταν άκουσε στα Ψαχνά ένα συνταξιούχο αγρότη να της λέει"Ξέρετε τι σημαίνει να είσαι συνταξιούχος του ΟΓΑ και να πληρώνεις 150€ το μήνα για εμφιαλωμένα νερά;Δύο χρόνια τώρα αυτό κάνω."Δεν είχε άδικο ο άνθρωπος. Αλλά και που το είπε.