Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Εκχύλισμα από αποτσίγαρα αξιοποιείται ως αντιδιαβρωτικό

Ουσίες που απομονώνονται από γόπες τσιγάρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντισκοριακή προστασία στο εσωτερικό αγωγών πετρελαίου, ανακοίνωσαν Κινέζοι ερευνητές. Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων θα μπορούσε έτσι να περιορίσει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών σε λίμνες και ποτάμια.
Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Industrial and Engineering Chemistry Research. To πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, δεδομένου ότι η νικοτίνη και άλλα δηλητήρια από τις γόπες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να σκοτώσουν τα ψάρια.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ζιαν Ζιαοτόνγκ άφησαν αποτσίγαρα να μουλιάσουν στο νερό και απομόνωσαν τελικά εννέα ουσίες, ανάμεσά τους και η νικοτίνη, οι οποίες αποτρέπουν το σχηματισμό σκουριάς.

Νεκρό αγριογούρονο στην Εγνατία Οδό

Συνεχίζονται τα τροχαία ατυχήματα στην Εγνατία Οδό: μετά από δύο αρκούδες, ένα λύκο, 2 βίδρες, αγριόγατες και κυνηγόσκυλα, σειρά είχε τώρα ένα μεγαλόσωμο αρσενικό αγριογούρονο το οποίο προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της διασταύρωσης Μηλιάς-Γρεβενών, ισοπεδώνοντας τον «προστατευτικό» φράχτη για να συγκρουστεί θανάσιμα με διερχόμενο όχημα.Την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησαν άνθρωποι του ΚΠΕ Γρεβενών οι οποίοι περνώντας από την περιοχή είδαν το αγριογούρονο στην άκρη του οδοστρώματος.

Όσο υπάρχουν Άνθρωποι - Μια ξεχωριστή ανάρτηση από ένα ξεχωριστό κορίτσι


Λέγομαι Ιωάννα Σπυράκου είμαι φοιτήτρια στο Πάντειο πανεπιστήμιο στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας και έχω μια μορφή αναπηρίας η οποία ονομάζεται σπαστική τετραπαρεση.

Έχω ξεκινήσει μια θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην κλινική Neurovita στην Μόσχα και είχα καλά αποτελέσματα. Ωστόσο λόγο οικονομικών προβλημάτων έχω αναβάλει τη θεραπεία μου εδώ και 2 χρόνια

Σε μια προσπάθεια να την ξανα ξεκινήσω κοινοποίησα έναν λογαριασμό τραπέζης και είχα μεγάλη ανταπόκριση από...
... απλούς ανθρώπους, φίλους και μη.

Έφτασα στο σημείο να το δημοσιοποιήσω καθώς όλες μου οι προσπάθειες να βρω άκρη μέσα από το ταμείο του ΙΚΑ στο οποίο είμαι ασφαλισμένη, το υπουργείο υγείας, την εκκλησία... έπεσαν όλες στο κενό .

Προετοιμασίες για τα 92α γενέθλια του Nelson Mandela

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος του Nelson Mandela διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Νοτίου Αφρικής προκειμένου να γιορτάσουν τα 92α γενέθλια του ηγέτη τους.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο θα αποτίσουν ένα φόρο τιμής για τα 67 χρόνια προσφοράς του Nelson Mandela στην ανθρωπότητα.

Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την ημέρα των γενεθλίων του στις 18 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι ο Nelson Mandela έχει αποσυρθεί εδώ και έξι χρόνια από τη δημόσια ζωή.



zougla

Αβίωτη η ζωή στη Γη έως το 2300

Ερήμωση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη Γη μέχρι το 2300 μ.Χ. προβλέπουν Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες, αφού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια και έτσι η ανθρωπότητα θα πεθάνει από τη ζέστη!

Σύμφωνα με την έρευνα, το κύμα του φονικού καύσωνα θα ξεκινήσει με άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου, "θέτοντας το κατοικήσιμο του πλανήτη υπό αμφισβήτηση". Μάλιστα, όπως τονίζεται, σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 11 με 12 βαθμούς Κελσίου ο καύσωνας θα "αγκαλιάσει" όλες τις περιοχές που κατοικεί σήμερα ο ανθρώπινος πληθυσμός!

Η υπερθέρµανση και το... ρέψιµο της αγελάδας Η υπερθέρµανση και το... ρέψιµο της αγελάδας

Μία αγελάδα εκ Γερµανίας βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα σε όσους την κατηγορούν, αυτή και τις όµοιές της, ως εχθρούς του κλίµατος, µε το επιχείρηµα πως το ακατάσχετο ρέψιµό τους απελευθερώνει στην ατµόσφαιρα µεγάλες ποσότητες µεθανίου _ ενός αερίου που συνεισφέρει στο φαινόµενο του θερµοκηπίου, στην υπερθέρµανση του πλανήτη, πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Να µιλήσει δεν µπορεί, αλλά αν µπορούσε, στοιχηµατίζουµε πως θα έλεγε τα ακόλουθα: «Καταλήξτε εσείς σε µία συµφωνία για τον περιορισµό των εκποµπών του διοξειδίου του άνθρακα, που ούτε αυτό δεν µπορείτε να κάνετε, βρείτε έναν τρόπο να συνεννοηθείτε µεταξύ σας για τα στοιχειώδη, πάψτε να σκοτώνεστε για το ποιος φταίει περισσότερο, ποιος φταίει λιγότερο, ποιος πρέπει να πληρώσει και ποιος όχι - και µετά, εγώ σταµατάω να ρεύοµαι».

Έδωσε «φωνή» στην κόρη του με ένα iΡhone

Μάρτιν Μπρουκς, πατέρας ενός κοριτσιού που σήμερα είναι πέντε ετών και γεννήθηκε πάσχοντας από εγκεφαλική παράλυση, δημιούργησε στο iΡhone μια δική του εφαρμογή προκειμένου να της δώσει « φωνή ». Η μικρή Μία δεν μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει ή να ελέγξει τις κινήσεις της αλλά με την εφαρμογή iComm που εφηύρε ο πατέρας της μπορεί να δείχνει με τα μάτια εικόνες με φαγητό, παιχνίδια και δραστηριότητες στην οθόνη του iΡhone.
Είχαν προηγηθεί δύσκολα χρόνια για τον κ. Μπρουκς και τη σύζυγό του, στη διάρκεια των οποίων προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις ανάγκες της Μία, βάζοντάς την να κοιτάζει αντικείμενα ή τραπουλόχαρτα.
Πέρυσι όμως ο πατέρας της μικρής αγόρασε ένα iΡhone και ξαφνικά του ήλθε η «επιφοίτηση». Θυμήθηκε τις διαφημίσεις της Αpple που έλεγαν ότι στο iΡhone υπάρχουν « εφαρμογές για τα πάντα ». Γρήγορα ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε η εφαρμογή που θα ταίριαζε στην ειδική ανάγκη της μικρής του κόρης, και έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια δική του.

Γκρίζα φάλαινα στη Μεσόγειο για πρώτη φορά εδώ και αιώνες

Έκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες με την εμφάνιση μιας μεγάλης γκρίζας φάλαινας έξω από τις ακτές του Ισραήλ, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει εντοπιστεί εκτός του Ειρηνικού Ωκεανού εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες.
Η ενήλικη θηλυκή φάλαινα, με μήκος 12 μέτρα και βάρος γύρω στους 20 τόνους, πιθανότατα έχασε το δρόμο της καθώς μετανάστευε το περασμένο φθινόπωρο από την Αρκτική προς τον Κόλπο της Καλιφόρνια.
«Είναι ένα απίστευτο συμβάν» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Αβιάντ Σαϊνίν, πρόεδρος του ισραηλινού Κέντρου Έρευνας και Βοήθειας Θαλάσσιων Θηλαστικών, το οποίο αναγνώρισε το κήτος.
Οι γκρίζες φάλαινες (Eschrichtius robustus) ζούσαν κάποτε και στον Βόρειο Ατλαντικό και περνούσαν και από τη Μεσόγειο, εξαφανίστηκαν όμως από την περιοχή τον 17ο ή 18ο αιώνα λόγω της φαλαινοθηρίας, ανέφερε ο Δρ Σαϊνίν.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Φέτος οι μαθητές και τα μέλη του επισκέφθηκαν στον Ορχομενό την Παναγία τη Σκριπού - κτίσμα του 874, του Λέοντα του Πρωτοσπαθάριου - και τον Τάφο του Μινύα, το χώρο και το μουσείο των Δελφών και τη Μονή του Οσίου Λουκά (11ου αι.).
Η ξενάγηση έγινε από τον ιστορικό τέχνης και δάσκαλο του Εργαστηρίου κ. Παντελή Τσάβαλο, ο οποίος μετέδωσε τις γνώσεις του αλλά και κατάφερε να βάλει το ακροατήριό του στο πνεύμα των δημιουργών της κάθε εποχής. Η μεσημεριανή διακοπή-ξεκούραση έγινε στο χωριό Στείρι, σε απόσταση 5 χιλ. από τον Όσιο Λουκά. Εκεί μέλη του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου, μαζί με τον ιερέα, περίμεναν τους επισκέπτες, τους καλωσόρισαν, τους προσέφεραν δώρα φτιαγμένα από τους μικρούς μαθητές του χωριού, τους κέρασαν παραδοσιακές τηγανίτες και τους μίλησαν για την ιστορία της περιοχής τους.

Το Δ.Σ. υποσχέθηκε να συμβάλλει -στα μέτρα των δυνατοτήτων του- στην πολιτιστική δραστηριότητα του συλλόγου, ειδικά των παιδιών και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν τους χώρους του Εργαστηρίου στη Χαλκίδα.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΜΙΝΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

"Σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό, το οποίο επισυνάπτουμε, καταγγείλαμε στη Δημοτική Αρχή του δήμου Μεσσαπίων την απόρριψη μπαζών και άλλων φερτών υλικών στο δρόμο Κυπαρίσσι-Σταυρός, στη θέση "Καμίνι", δίπλα στο ρέμα. Στη συνέχεια κι ενώ αναμέναμε την ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και την απόσυρση των απορριμμάτων, διαπιστώσαμε νέες απορρίψεις μπαζών, κυρίως οικοδομικών υλικών, ενώ με κάποιο οδοποιητικό μηχάνημα έγινε ακολούθως διάστρωση του χώρου και μετακύληση των απορριμμάτων προς το ρέμα. Ο δε εργολάβος που πραγματοποίησε τις εργασίες αυτές, λογικά θα έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτός από τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Κυπαρισσίου.