Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Το έλεγε. Αλλά εμείς....

Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό ο μεσαιωνικός πύργος του Βασιλικού

Την Παρασκευή 28 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα, ανοίγει για το κοινό ένα πρωτότυπο έργο που υλοποιήθηκε από την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του Γ' ΚΠΣ. Πρόκειται για την αποκατάσταση του μεσαιωνικού πύργου στο Βασιλικό της Εύβοιας και τη μετατροπή του σε επισκέψιμο μνημείο. Η επέμβαση είχε στόχο αφενός να διατηρήσει τα αυθεντικά στοιχεία του, αφετέρου οι νέες κατασκευές να είναι διακριτές, διακριτικές και αναστρέψιμες. Με αφορμή το έργο αυτό ο Δήμος Ληλαντίων πραγματοποίησε τη διαμόρφωση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, με τρόπο υποδειγματικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συνολική ανάδειξή του.
Στην Εύβοια σώζονται πολυάριθμοι ανάλογοι πύργοι των χρόνων της λατινοκρατίας, οι περισσότεροι σε ερειπιώδη κατάσταση. Κάποιοι από αυτούς αποτελούν τον πυρήνα οικισμού που αναπτύχθηκε γύρω τους, ενώ άλλοι δεσπόζουν μεμονωμένοι στην ύπαιθρο χώρα. Μετά το 1204 εγκαθιδρύεται στο νησί ένα ιδιότυπο φεουδαρχικό σύστημα, προοδευτικά ωστόσο η εξουσία περνά στη Βενετία και τον αντιπρόσωπό της, τον Βάιλο. Το Νεγκροπόντε (σημερινή Χαλκίδα) γνωρίζει περίοδο δημογραφικής και οικονομικής άνθισης, μάρτυρες της οποίας είναι τα πολυάριθμα θρησκευτικά και κοσμικά μνημεία, σπαρμένα σε όλο το νησί.

Περπάττημα στο νερό

Μετά το Facebook απαγορευμένο στο Πακιστάν και το YouTube


Τη μια μέρα απαγορεύτηκε το Facebook την επόμενη το YouTube!Οι πακιστανικές αρχές μπλόκαραν επ' αόριστον το δημοφιλή ιστότοπο μουσικής και βίντεο στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη διανομή «βλάσφημου» περιεχομένου.

Χθες η Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν (PTA) είχε διατάξει τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο ίντερνετ να εμποδίσουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Facebook εξαιτίας ενός διαδικτυακού διαγωνισμού που καλεί τους διαγωνιζόμενους να αναρτήσουν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ. Οποιαδήποτε αναπαράσταση του Προφήτη θεωρείται αντιισλαμική και βλάσφημη.

Ο Γουαχάζ-ους-Σιράζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πακιστανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών Νayatel, δήλωσε ότι η PTA εξέδωσε εντολή ζητώντας το άμεσο «μπλοκάρισμα» του YouTube.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πακιστάν απαγορεύει την πρόσβαση στο YouTube. Το είχε κάνει και το 2007 για περίπου ένα χρόνο εξαιτίας κάποιων βίντεο, τα οποία το Πακιστάν είχε χαρακτηρίσει αντιισλαμικά.

Η δε PTA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η PTA περιμένει από τις ενδιαφερόμενες αρχές του Facebook και του YouTube να επικοινωνήσουν με την PTA προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να διασφαλιστεί η θρησκευτική αρμονία και ο σεβασμός».


Κοσμοναύτης

Κιτρίνισε ο τόπος


Ένας Ινδός αγρότης επιθεωρεί την ανάπτυξη του ηλιοτρόπιου που καλλιεργεί σε χωράφι στο χωριό Dharad, περίπου 25 χλμ. από τη βόρεια ινδική πόλη Amritsar. Μια από τις περιοχές που καλλιεργούν τον ηλίανθο σε μεγάλες εκτάσεις είναι και η Ινδία. Το σπέρμα του δίνει αρκετό λάδι και τα στελέχη του καύσιμη ύλη.

Πράσινο Χαμομηλάκι

Κάστορας εμποδίζει την κατασκευή γέφυρας στη Δρέσδη!

Ένας κάστορας, είδος προστατευόμενο στη Γερμανία, εμποδίζει την κατασκευή μιας μεγάλης γέφυρας στη Δρέσδη, η οποία έχει στοιχίσει στην πόλη τη διαγραφή της από τον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με ΜΜΕ. Το ζώο, το οποίο έχει εγκατασταθεί στη ζώνη κατασκευής της γέφυρας, δεν μπορεί, βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, να ενοχληθεί κατά την περίοδο της αναπαραγωγής του (δηλαδή το μήνα Μάιο), αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ντι Βελτ.

Απάντηση Βαζαίου

Η μάχη της Κρήτης , 20 Μαίου 1941

μάχη της Κρήτης , 20 Μαίου 1941
Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η αντιστασιακή δράση ενάντια στη Γερμανική εισβολή 1941 που έλαβε χώρα στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη ...
αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Άδοξοι Μπάσταρδοι: Από Την εφημερίδα το Ποντίκι

Ο Λευτέρης Βαζαίος στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 23χρονου



Άκαρπες παραμένουν μέχρι τώρα οι έρευνες να βρεθεί ο 23χρονος αγνοούμενος από τα Λουκίσια, όπου χάθηκαν τα ίχνη του από το Σάββατο το μεσημέρι. Λιμενικοί, εθελοντές και κάτοικοι έχουν χτενίσει την θαλλάσσια περιοχή και τις ακτές χωρίς αποτέλεσμα. Στο βίντεο θα δείτε τις έρευνες που έκαναν οι λιμενικές αρχές, οι εθελοντές καθώς και οι κάτοικοι του χωριού. Στην περιοχή βρέθηκε και ο αντινομάρχης Γιάννης Αδάμ ο οποίος συνέβαλλε και αυτός στην προσπάθεια για να βρεθεί ο άτυχος 23χρονος.

evianews.com

Πρόστιμο 70.000 στο Extra 3

Πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Extra 3 για το «Αποκαλυπτικό Δελτίο» (3/5/2010), όπου οι συντελεστές της εκπομπής καλούσαν τους τηλεθεατές να ψηφίσουν για το «ποιοι πολιτικοί πρέπει να πάνε φυλακή». Το συμβούλιο τόνισε ότι τα γεγονότα πρέπει να παρουσιάζονται με αίσθημα ευθύνης, κάτι που δεν έγινε με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παραβιάστηκαν και διατάξεις σχετικά με την αξιοπρεπή συμπεριφορά σε αναφερόμενα πρόσωπα, καθώς και με το σεβασμό στην έννομη τάξη.
Tο Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε σύσταση προς το τηλεοπτικό κανάλι Extra 3 και την εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» (13,14 και 18/01/2010) αναφορικά με την καταγγελία της Άντζελας Γκερέκου για τον προκάτοχό της στο υπουργείο Πολιτισμού Κ. Μαρκόπουλο. Στο αιτιολογικό της επιβολής προστίμου το ΕΣΡ αναφέρει την ανάγκη επίδειξης υπευθυνότητας σε καταγγελίες για περιστατικά.