Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Σαν σήμερα


1917 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). (Ιστορία)


1921 Αρχίζει η προς Αγκυρα προέλαση του ελληνικού στρατού στη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας. (Ιστορία)


1929 Το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα. (Ιστορία)



1998 Ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ υποκύπτει στην επάρατη νόσο. (Πολιτισμός)



1929 Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. (Οικονομία)

Πρωτοποριακή εγχείρηση καρδιάς στην Κύπρο

Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση προχώρησαν γιατροί και νοσηλευτές του καρδιοχειρουργικού τμήματος του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας σε μια Κύπρια ασθενή. Η πρωτοπορία έγκειται στο γεγονός πως δεν σταμάτησε η λειτουργία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της επέμβασης (πράγμα το οποίο συμβαίνει σε εγχειρήσεις καρδιάς) όπως και η αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας χωρίς στερνο-τομή...

Θαλάσσιο σαλιγκάρι, μισό φυτό-μισό ζώο


Μοιάζει με ένα οποιοδήποτε σαλιγκάρι της θάλασσας, αν εξαιρέσει κανείς το ανοιχτό πράσινο χρώμα του.

Αλλά το Elysia chlorotica δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι συνηθισμένο: είναι και φυτό και ζώο, σύμφωνα με τους βιολόγους που μελετούν το είδος εδώ και δύο δεκαετίες.

Το E. chlorotica δεν μετατρέπει μόνο την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια -κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο τα φυτά- αλλά όπως φαίνεται έχει κλέψει αυτή την ιδιότητα από την άλγη που καταναλώνει.

Το θαλάσσιο σαλιγκάρι, που ζει στα αλατούχα έλη της Νέας Αγγλίας και του Καναδά, χρησιμοποιεί «λαθραία» γονίδια -που παράγουν χλωροφύλλη- και κύτταρα, τους λεγόμενους χλωροπλάστες, από την άλγη για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη φωτοσύνθεση, σύμφωνα με τον Sidney Pierce, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδα.

Το γενετικό αυτό υλικό περνάει στις επόμενες γενιές, μειώνοντας όλο και περισσότερο την ανάγκη για κατανάλωση άλγης προκειμένου να πάρουν ενέργεια.

Εντούτοις, τα μωρά σαλιγκάρια δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση μέχρι να κλέψουν τους δικούς τους χλωροπλάστες, τους οποίους δεν μπορούν να παράγουν από μόνα τους, από το πρώτο και μοναδικό τους γεύμα άλγης.

«Τα συλλέγουμε και τα τοποθετούμε σε ενυδρία για μήνες,» δήλωσε ο Pierce. «Για όσο καιρό θα τους ρίχνουμε επί 12 ώρες φως, θα μπορούν να επιβιώσουν (χωρίς φαγητό).»

Ο Pierce και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ραδιενεργό ανιχνευτή για να βεβαιωθούν πως τα σαλιγκάρια παράγουν από μόνα τους χλωροφύλλη και δεν τη συλλέγουν από τη μόλυνση με άλγη των ενυδρείων।

PATHFINDER

«Το πλοίο του μέλλοντος»


Το πλοίο Solar Sailor, ναυπηγικό κατόρθωμα μιας αυστραλιανής εταιρίας, έκανε το παρθενικό του ταξίδι, αποπλέοντας από το λιμάνι Σάι Κουνγκ, του Χονγκ Κονγκ.

Το πλοίο αυτό θεωρείται το μέλλον της ναυσιπλοΐας, διότι καταναλώνει τα λιγότερα δυνατά καύσιμα, αφού κινείται κυρίως με ηλιακή ενέργεια.

Είναι το πρώτο ηλιακό-υβριδικό πλοίο, στο οποίο έχει εφαρμοστεί η εμπειρία από τα υβριδικά αυτοκίνητα. Το πλοίο διαθέτει μία σειρά μπαταριών, που φορτίζονται με ηλιακή ενέργεια, από ηλιακούς συλλέκτες. Η ενέργεια αυτή είναι ικανή να κινήσει το μήκους 24 μέτρων Solar Sailor. Όταν πέσουν οι μπαταρίες ενεργοποιείται αυτόματα η πετρελαιομηχανή που διαθέτει.

Έτσι το πλοίο κινείται με οικονομία καυσίμων που ξεπερνά το 50% σε σχέση με ένα συμβατικό Ferry Boat. Το Solar Sailor διαθέτει πάντως και πανιά, τα οποία υψώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το μετατρέπουν σε ιστιοπλοϊκό, ενώ έχει δυνατότητα μεταφοράς 100 επιβατών

Το πλοίο εξυπηρετεί μία γραμμή που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με ένα γραφικό νησάκι, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις για λάτρεις του γκολφ και μάλιστα για επισκέπτες με υψηλό εισόδημα।

ΑΝΤ1

Το αλκοόλ βλάπτει το έμβρυο


Η κατανάλωση ή όχι αλκοόλ φαίνεται ότι είναι ένα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες σήμερα και μέρος της ευθύνης σ' αυτό φέρουν τα συγκρουόμενα μηνύματα ή οδηγίες που παίρνουν από τις έρευνες των υγειονομικών Αρχών.

Πιο συγκεκριμένοι, οι οδηγίες, κατά την Τζένιφερ Πάουερς, στατιστικολόγο του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, έχουν αλλάξει τρεις φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όταν για πρώτη φορά, το 1992, έγινε λόγος επί του θέματος, δηλαδή αν πρέπει ή όχι να πίνουν αλκοολούχα ποτά οι εγκυμονούσες, η οδηγία ήταν να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. H θέση αυτή άλλαξε το 2001, όταν απευθυνόμενες στις εγκύους, οι υγειονομικές Αρχές είπαν ότι τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλ δεν βλάπτουν.

Αυτό μέχρι πέρυσι, όποτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health) και το Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας (Medical Research Council) δήλωσαν, ομόφωνα, ότι οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να βάζουν στο στόμα τους σταγόνα αλκοόλ.

Η κ. Πάουερς επισημαίνει ότι αν θα πιει ή όχι αλκοολούχα ποτά η έγκυος, εξαρτάται από το αν συνηθίζει να πίνει ή όχι. Αν πριν από την εγκυμοσύνη έπινε, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει, έστω και σε μικρότερο βαθμό, να πίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα, που διεξήγαγε η ίδια, δείχνει ότι 20% των γυναικών δεν ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών και εξακολουθούν να πίνουν, όπως πριν. Παρά τις απαγορευτικές οδηγίες, είπε, «80% των εγκύων εξακολουθούν να πίνουν, έστω και λίγο. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά καιρούς έχουν πάρει συγκρουόμενες οδηγίες».

Γεγονός παραμένει, εντούτοις, ότι οι τελευταίες έρευνες, που έχουν διεξαχθεί, δείχνουν ότι το αλκοόλ βλάπτει το έμβρυο। Επομένως, μακριά από ποτά και τσιγάρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

ΑΝΤ1

Ανάρπαστο στις αγορές το βιολογικό λάδι



Μαζί με τις ελιές κατέχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές.
Η στροφή στη βιολογική γεωργία θα βγάλει τους αγρότες από τον βραχνά του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών, τονίζουν οι ειδικοί.
Η απάντηση στην κρίση που περνά η ελληνική γεωργία είναι... βιολογική.
Η στροφή στη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία θα βγάλει τους αγρότες από
τον βραχνά του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών και θα βάλει τη χώρα μας στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τον ευρωπαϊκό Νότο.
«Αν σταματήσουν οι κοινοτικές ενισχύσεις, οι Ελληνες αγρότες θα φτάσουν σε αδιέξοδο. Πρέπει να βρουν τρόπους να βγουν από αυτό το γρανάζι και οι βιολογικές καλλιέργειες είναι μια πολλή σοβαρή λύση», είπε στο «Εθνος», ο γεωπόνος- ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου Κρήτης, Μανώλης Καμπουράκης.
Ο κ. Καμπουράκης είναι μεταξύ των ομιλητών στο φετινό 12ο στη σειρά Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 5-23 Ιουλίου στη Σαμοθράκη με θέμα «Η γεωργία στο μεταίχμιο».

«Χρυσή» η ιστορική συλλογή της Polaroid


Για σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε η ιστορική συλλογή της Polaroid σε δημοπρασία που διοργανώθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη από τον οίκο Sotheby'Αs.

Οι έγχρωμες μικρού μεγέθους φωτογραφίες του Τεντ Κένεντι και της Φάρα Φόσετ, τις οποίες είχε τραβήξει ο Άντι Γουόρχολ, μαζί με περισσότερες από χίλιες άλλες δημοπρατήθηκαν μετά από απόφαση του δικαστηρίου της Μινεσότα, προκειμένου να πληρωθούν οι δεκάδες πιστωτές της εταιρείας που έχει χρεοκοπήσει δύο φορές το 2002 και το 2008.

Η αποτύπωση του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι της Καλιφόρνιας από τον διάσημο φωτογράφο Άνσελ Άνταμς, η οποία είχε εκτιμηθεί μεταξύ των 300.000 και 500.000 δολαρίων, πωλήθηκε για 722.500 δολάρια μετά από μάχη ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους αγοραστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Sotheby'Αs.

Η αυτοπροσωπογραφία του Τσακ Κλόουζ, που αποτελείται από εννιά καρέ 50Χ60 εκατοστών από διαφορετικά σημεία του προσώπου του πωλήθηκε για 290.500 δολάρια, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί από 40.000 μέχρι 60.000 δολάρια.

Τιμή-ρεκόρ σημείωσαν δύο φωτογραφίες του Άντι Γουόρχολ, οι οποίες πωλήθηκαν έναντι 146।500 δολαρίων (Self- portait Grimace) και 254.500 δολαρίων (Self- portait Eyes Closed).

ΑΝΤ1

Δωρεάν είσοδο στο θερινό κινηματογράφο Χαλκίδας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χαλκίδας (ΔΗ.Κ.Ε.Χ.) στα πλαίσια της Κοινωνικής συνεισφοράς της σε κατοίκους της πόλης μας, θα παρέχει ελεύθερη είσοδο σε άνεργους και πολύτεκνους στον Κινηματογράφο REX, σύμφωνα με την απόφαση 31/2010 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. .
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για δωρεάν είσοδο είναι :
Για τους άνεργους : Αστυνομική Ταυτότητα και επίδειξη της κάρτας ανεργίας σε ισχύ
Για τους πολύτεκνους : Επίδειξη της κάρτας πολυτέκνων

Απίστευτη ανευθυνότητα από Αμερικανίδα νεαρή μητέρα!

19χρονη μητέρα, απασχολεί έντονα σήμερα την Αμερική-και όλο τον κόσμο με την ανευθυνότητα της. Σε μια φωτογραφία που τράβηξε και ανέβασε στο διαδίκτυο, φαίνεται το 11 μηνών μωρό της να κάνει χρήση μαριχουάνας από ειδική συσκευή!
Η υπόθεση ήρθε στο φως από τοπικό κανάλι της Φλόριντα και αμέσως μαθεύτηκε σε όλο τον κόσμο.  Προσπαθώντας η νεαρή μητέρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκε πως το έκανε για «πλάκα» και πως ποτέ δεν θα έθετε το παιδί της σε κίνδυνο.»

Φαράγγι "Χάβος"

Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κνετρικής Εύβοιας, είναι ο "Χάβος" πυο βρίσκεται στην περιοχή των Καμπιών στο Δήμο Διρφύων. Παλαιότερα από το φαράγγι αυτό άρχιζε το παλαιό υδραγωγείο το οποίο υδροδοτούσε και την περιοχή της Χαλκίδας.
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το ιστολόγιο Παράδεισος

Δεν θέλω κόμμα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην Κυριακάτικη εφημερίδα Real News δήλωσε ότι είναι έτοιμη οποιαδήποτε στιγμή και αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν δήλωσε πότε θα δημιουργηθεί το νεοσύστατο κόμμα. Αυτόβέβαια που δήλωσε είναι ότι δεν θέλει αυτό το κόμμα να είναι "Μπακογιάννη". Αν ήθελε κάτι τέτοιο τότε καθόταν και στο σπίτι της που περνάει και καλύτερα. Αυτό το κόμμα, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε, θέλει να αντιπροσωπεύει το λαό που κοιτάει άναυδος το σημερινό χάλι.

Κατασκηνωτικό τριήμερο για το σμήμνος πουλιών Χαλκίδας στα Καμπιά

Από τις 18-20 Ιουνίου το 2ο σμήνος πουλιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Χαλκίδος πραγματοποίησε κατασκηνωτικό τριήμερο στα Καμπιά του δήμου Διρφύων. Συνοδευόμενα από τα στελέχη του σμήνους, Κουκουβίνου Στέλλα και Λειβαδίτου Σμαρώ, ξεκίνησαν για ένα ξεχωριστό τριήμερο με θέμα «Τα κίτρινα παπούτσια».

Έβδομος χρόνος επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας

Η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού ολοκλήρωσε φέτος τον έβδομο χρόνο επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας, ενώ στους 2.430 ανήλθε ο αριθμός των μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρακολούθησαν το πρόγραμμά της.

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της, από το δεύτερο εξάμηνο του σχολικού έτους 2009-10, εγκαινίασε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης, το πρόγραμμα «ΤηλΕστία». Το πρόγραμμα αυτό είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που για πρώτη φορά λειτουργεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε έναν καθηγητή (στην προκειμένη περίπτωση των καθηγητών της Εστίας Γνώσης) και δύο τάξεων που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα και να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο. Κατά την πρώτη αυτή δοκιμαστική εξάμηνη περίοδο, εντυπωσίασε το γεγονός της άμεσης προσαρμογής, ιδιαίτερα των μαθητών, που έδειξαν να λειτουργούν και να συνεργάζονται άψογα τόσο με τους καθηγητές όσο και με τους απομακρυσμένους «συμμαθητές τους». Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος μια αίθουσα της Εστίας Γνώσης, μετατράπηκε κυριολεκτικά σε τηλεοπτικό Studio όπου λειτουργούν 7 κάμερες. Ταυτόχρονα ένα άλλο κινητό συνεργείο της Εστίας Γνώσης επισκέπτεται το απομακρυσμένα σχολεία.

Γιορτή λήξης μαθημάτων 3ου Δημοτικού Ψαχνών

Πριν λίγες ημέρες τελείωσε η σχολική χρονιά 2009-2010 και τα παιδιά σταμάτησαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Παρακάτω σε μερικά βιντεάκια μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρος της γιορτής της λήξης των σχολικών μαθημάτων του 3ου Δημοτικού σχολείου Ψαχνών.

Ο Πινόκιο του Μαντουδίου

Σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 9/6/10 στον Κόσμος FM 100 ο κ. Ενωτιάδης (δήμαρχος  Κηρέως ) παραπληροφορεί  τους  δημότες και επιτίθεται με ψευδολογήματα  στον Kireas.org. Η συνέντευξη ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια του κ. Ενωτιάδη να περισυλλέξει  τα θραύσματα  της  αξιοπιστίας που  του έχουν απομείνει.  Η περσινή θριαμβολογία με δηλώσεις οπως «... όταν σε άλλες περιοχές οι επιχειρήσεις κλείνουν, στο δικό μας Δήμο υπάρχει εγκατάσταση επενδυτών και δημιουργία δραστηριοτήτων» αντικαταστάθηκε με την  αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.  Για άλλη μια φορά ο kireas.org  βρέθηκε στο στόχαστρο του  με τα γνωστά από την εποχή του  λιθάνθρακα  κλισέ. 

Στην ηχογράφηση  αυτή που πρόσφατα έφτασε στα χέρια του  συλλόγου o κ. Eνωτιάδης   παραπληροφορεί ως εξής:

Χάλασε η γέφυρα της Χαλκίδας...πάλι!

Μεγάλη ταλαιπωρία για ντόπιους και επισκέπτες της Χαλκίδας ξημερώματα Κυριακής με τη γέφυρα να έχει κόψει στα δυο τη Χαλκίδα!
Ηταν λίγο μετά τις δύο το βράδυ όταν η γέφυρα άνοιξε για να περάσουν τα πλοία! Στο κλείσιμο όμως τα ηλεκτικά υδραυλικά δεν μπορουσαν να ανεβάσουν τη γέφυρα με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας!
Οι προσπάθειες των τεχνικών για την αποκατάσταση της γέφυρας συνεχίστηκαν αλλά για περισσότερες από 3 ώρες ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε! Πολλοί ανήληκοι μαθητέςπου μένουν Καράμπαμπα παγιδεύτηκαν στη Χαλκίδα αλλά και εργαζόμενοι σε νυχτερινές δουλειές δεν μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτια τους με αποτέλεσμα στα παγκάκια να υπάρχουνάνθρωποι που κοιμόντουσαν!
Εν τω μεταξύ όσοι επέλεξαν να επιστρέψουν   από τη βραδυνή έξοδο στα καλοκαιρινά clubs της Γλύφας και της παραλίας Αλυκών από την παλιά γέφυρα συναντούσαν ουρά στις 4 τα ξημερώματα που έφτανε μέχρι τον Άγιο Νεκτάριο...Λίγο αργότερα ενημερώθηκαν για το πρόβλημα καιτα αυτοκίνητα έκαναν το γύρω από την υψηλή γέφυρα!
 
halkida.tv