Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Άνθρωποι και Σκυλιά

Έναν αδέσποτο σκύλο, ξανθό, ηµίαιµο, «σταµπάρανε» οι ξένοι δηµοσιογράφοι στην ταραγµένη Αθήνα. Δίνει πάντα το «παρών» στις διαδηλώσεις. Από δηµοσιεύµα τα έµαθα ότι τον λένε Λουκ και θεωρείται άξι ος διάδοχος του Κανέλλου, του διάσηµου µα καρίτη σκύλου αντιεξουσιαστή. Δεν ξέρω εάν έχει δίκιο ο Ρουσό όταν λέει ότι «οι καλλιτέχνες, οι επαναστάτες και οι εσωστρεφείς προτιµούν τις γάτες. Οι στρατιώτες, οι εξωστρεφείς και οι αυταρχικοί προτιµούν τα σκυλιά».

Οι θεατές... παίζουν στην «Ηλέκτρα»

Με υλικό από τον μύθο των Ατρειδών και τη συμμετοχή των θεατών, το Κ.Θ.Β.Ε. ετοίμασε και παρουσιάζει μια παράσταση σε εξέλιξη με τίτλο «Ηλέκτρα-Σκηνική Σύνθεση από τον μύθο των Ατρειδών», σε σκηνοθεσία Γρ. Καραντινάκη.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 23 Μαΐου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ηλέκτρα είναι μια εργασία σε εξέλιξη (work in progress), όπου ο σκηνοθέτης παρευρίσκεται και παρεμβαίνει προσφέροντας στον θεατή τη δυνατότητα παρακολούθησης μιας ανοιχτής πρόβας, έτσι ώστε να βλέπει τη διαδικασία εξέλιξης μιας παράστασης από τα μέσα.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτή την εργασία θα αποτελέσει το υλικό για την παραγωγή μιας παράστασης, η οποία θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ από τον Σεπτέμβρη.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ερ. Δρίνη, ο ήχος του Γ. Χριστιανάκη, η κινησιολογία της Τ. Μύρκου και παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλ. Γωνιάδου, Μ. Καραμήτρη, Γ. Καραμφίλης, Αν. Κατσιναβάκη, Γ. Κολοβός, Χρ. Παπαδημητρίου, Ε. Σαρμή, Γ. Σφυρίδης, Αδ. Τουντοπούλου, Αν. Τσολακίδου, Γ. Χαρίσης.

Έθνος

Το βιοκλιματικό σπίτι συμφέρει σε όλα

ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ τον ήλιο, τον άνεμο, τη βλάστηση, το νερό, το έδαφος και τον ουρανό η βιοκλιματική αρχιτεκτονική «σχεδιάζει» το μέλλον, με... ρίζες από το παρελθόν. Στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, εξασφαλίζουν κατοικίες ευάερες και ευήλιες. Ο σωστός σχεδιασμός ο οποίος αξιοποιεί τα στοιχεία της φύσης και η χρήση των κατάλληλων υλικών και τεχνικών διασφαλίζουν τη θερμική προστασία των κτιρίων τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, όπως επισημαίνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Τομπάζης, πρωτοπόρος της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του κλίματος αλλά και της τσέπης μας. «Το κατασκευαστικό κόστος δεν αυξάνεται σε ένα βιοκλιματικό κτίριο, εφόσον εφαρμόζονται απλά συστήματα και τεχνολογίες. Αλλά και κατά την εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών ή υλικών η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αποσβένεται σε περίπου δύο χρόνια από την εξοικονόμηση ενέργειας» σημειώνει ο κ. Τομπάζης. Υπάρχουν όμως και βιοκλιματικά συστήματα όπως είναι η εγκατάσταση εξωτερικών συστημάτων σκίασης τα οποία είναι φθηνότερα από ό,τι η εγκατάσταση κλιματιστικών σε μια συμβατική κατασκευή. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ένα βιοκλιματικό σπίτι σημαίνει καλύτερη υγεία για τους ενοίκους του. Η επιλογή των υλικών γίνεται με βάση την καθαρότητά τους. Με άλλα λόγια επιλέγονται υλικά μη τοξικά τα οποία δεν επιβαρύνουν τους εσωτερικούς χώρους με τοξικούς ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία.

Η Autonomia EXPO ετοιμάστηκε για τις 28, 29 και 30 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου


Η Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ είναι η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική αγωγή, την ανεξάρτητη διαβίωση και τις προσαρμοσμένες τεχνολογίες και είναι έτοιμη για να ανοίξει την πόρτα της στις 28, 29 και 30 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου από  τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Με σύνθημα το «η επιβίωση είναι τέχνη» σε μια έκταση 4000 τ.μ. 70+ περίπτερα θα παρουσιάσουν χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες, καθώς επίσης και στους επαγγελματίες στον χώρο της αποκατάστασης και της ειδικής αγωγής.

Η Autonomia EXPO είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε τις διαθέσιμες τεχνολογίες και υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική αγορά ώστε με τη βοήθεια αυτών των τεχνολογιών και των υπηρεσιών να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε το δικό σας προσωπικό ανεξάρτητο τρόπο ζωής. Είναι μια επίσης μεγάλη ευκαιρία για όλους εκείνους τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που θέλουν οι δραστηριότητές τους να μην εμποδίζουν τους καταναλωτές με αναπηρίες και ειδικές καταναλωτικές ανάγκες.

ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Σοκ στη Βόρεια Εύβοια. Νεκρός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής σε φιλικό βετεράνων

Την πιο μακάβρια εξέλιξη είχε ο φιλικός αγώνας μεταξύ παλαιμάχων του Παναθηναϊκού και της μεικτής βετεράνων στη Βόρεια Έυβοια, για φιλανθρωπικούς σκοπούς,
τό της αναμέτρησης όλοι θεατές πάγωσαν, όταν ένας από τους βετεράνους της Βόρειας Εύβοιας έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο έδαφος. Τότε ο διαιτητής Γιάννης Φώτογλου, του συνδέσμου Εύβοιας, διέκοψε αμέσως (και οριστικά) το παιχνίδι, προκειμένου ο άνθρωπος να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όταν ο Δημήτρης Ανδρίτσος έφτασε στο νοσοκομείο ήταν ήδη αργά, αφού οι γιατροί διέγνωσαν τον θάνατό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παλαιμάχων του «τριφυλλιού» βρίσκονταν οι Ρότσα, Δομάζος, Φυλακούρης, Φρατζέσκος και άλλα γνωστά ονόματα.

SportDog

ΣΕΙΣΜΟΣ 3,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Ο σεισμός που που έγινε στις 10:05 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είχε μέγεθος 3,9 ρίχτερ και είχε ως επίκεντρο το Δήμο μεσσαπίων. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 2χλμ. το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ

Πριν από λίγα λεπτά έγινε σεισμική δόνηση στην περιοχή των Ψαχνών. Σύντομα θα υπάρχουν νεώτερα.

2ο Ειρήνη Είναι

Η ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά τον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 10 Αυγούστου 2010. Οι συμμετοχές γίνονται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.eirineinai.gr . Στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού θα βρείτε λεπτομέρειες για τους όρους συμμετοχής και ακριβείς οδηγίες.
Υπάρχουν 5 κατηγορίες συμμετοχών:
  1. Ασπρόμαυρες
  2. Έγχρωμες
  3. Επεξεργασμένες
  4. Ομαδικές συμμετοχές
  5. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 3 φωτογραφίες σε κάθε μία από τις 4 πρώτες κατηγορίες. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μπορούν να υποβάλλουν μόνο στην κατηγορία που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτούς.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΝΔΥΛΙ

Την Κυριακή 16 Μαΐου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει προγραματίσει ποδηλατική εξόρμηση στο όρος του Κανδυλίου στην Κ.Εύβοια. Αυτή η εξόρμηση απευθύνεται σε έμπειρους ποδηλάτες. Βάλατε τους πόδες σας στο πενταλ και φύγαμε

Μουσικά πρωϊνά για τους μαθητές της Χαλκίδας

Δύο ξεχωριστά μουσικά πρωϊνά θα παρουσιάσουν τα μουσικά σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τη Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Μαϊου και ώρα 11.00 π.μ. στο θέατρο Παπαδημητρίου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόβα της Ορχήστρας Πνευστών, να γνωρίσουν τα ηχοχρώματα των πνευστών και κρουστών οργάνων, το ρόλο και το συνδυασμό τους μέσα στην ορχήστρα και να συμμετέχουν ενεργά στους μουσικούς διαλόγους. Τη διεύθυνση της Ορχήστρας έχει ο Πέτρος Πρόκος.

Σαν Σήμερα Γεννήθηκε ο Σαλβαδόρ Νταλί

Ο Νταλί (πλήρες όνομα Salvador Felip Jacint Dalí Domènech) γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρας της Ισπανίας και ανήκε σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και συμβολαιογράφος, αλλά δεν φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης με τις ικανότητες του Νταλί στη ζωγραφική και το σχέδιο, ικανότητες που έδειξε ότι διέθετε σε σχετικά νεαρή ηλικία. Χάρη κυρίως στην συμπαράσταση της μητέρας του, ο Νταλί παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Δημοτική σχολή σχεδίου της πόλης του. Tο 1916 φιλοξενήθηκε από την οικογένεια του τοπικού καλλιτέχνη Ramon Pichot, της πόλης Καδακές, στη διάρκεια θερινών διακοπών της οικογένειας Νταλί, όπου και ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με την μοντέρνα ζωγραφική.