Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο σκρουτζ ειδικός γραμματέας των δασών


Αγαπητό fimotro, με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες, ιδίως της Κ.Μακεδονίας, ότι φέτος θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, αφού η τύχη τούς δουλεύει κανονικά: σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας κατανεμήθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 800.000 ευρώ για τη...
συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και την προστασία των δασών. Επειδή το ποσό είναι, φυσικά, μεγάλο, παρακρατήθηκε το 30% (λόγω ΠΣΑ), οπότε και πάλι κατανεμήθηκε το σεβαστό ποσό των 550.000 ευρώ. Μη διανοηθεί κανείς να πει ότι δεν είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. Τα Δασαρχεία παίρνουν από 4.000 ευρώ (Νάουσας) μέχρι 50.000 ευρώ (Αρναίας, συμπεριλ. και το Άγιο Όρος. Η Κρίση μαστίζει και τις Μονές). Οι πολύπαθες στο παρελθόν περιοχές της Θεσ/νίκης και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής παίρνουν από 35.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι οικολογικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ποια είναι η οικολογική επίδοση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι; Σύμφωνα με τον Κατάλογο Περιβαλλοντικής Επίδοσης 2010 που συντάσσει κάθε δύο χρόνια ειδική μονάδα ερευνητών των αμερικανικών πανεπιστημίων Γέιλ και Κολούμπια, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 71η θέση. Για την έκδοση του καταλόγου οι ειδικοί βαθμολογούν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις 163 κρατών, έχοντας ως βάση 25 πράσινους δείκτες που αφορούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και υγεία.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 71η θέση με σκορ 60,9. Χώρες όπως η Κούβα, η Κολομβία, η Χιλή και η Αλβανία, τις οποίες θεωρούμε λιγότερο αναπτυγμένες, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερη θέση. Στον τελευταίο κατάλογο του 2008, η Ελλάδα βρισκόταν στην 44η θέση. Η πτώση είναι μια απτή απόδειξη ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν έχουν αποδώσει όσο έπρεπε.

Η ιστορία μας...ανα τους αιώνες

Η εποχή των παγετώνων επιστρέφει στη Γη το 2014

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στη Βόνη με τη συμμετοχή 190 κρατών, και ενώ ο ΟΗΕ επιχειρεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να αποτραπεί η επικείμενη παγκόσμια υπερθέρμανση, στο Σικάγο, σε άλλη διεθνή σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή, μια μερίδα «διαφωνούντων» και «ετερόδοξων» ειδικών προέβλεπε, αντίθετα, την έλευση μιας νέας εποχής… παγετώνων.

Οι 75 κλιματικοί εμπειρογνώμονες, που έκαναν ανακοινώσεις στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που έλαβε χώρα στο Σικάγο, με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Heartland Institute, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των περισσότερων «ορθόδοξων» κλιματολόγων, που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Κινητά μαντεύουν τι θέλουμε να γράψουμε

Σκεφτείτε πόσο χρόνο χάνουμε όταν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με το κινητό μας, ψάχνοντας να βρούμε το γράμμα που θέλουμε. Σε αυτό το «μαρτύριο» της πληκτρολόγησης μπαίνει τέλος με τη νέα τεχνολογία Swype, χάρη στην οποία ο χρήστης αντί να πατάει μεμονωμένα πλήκτρα, θα σύρει το δάχτυλό του από το ένα γράμμα στο άλλο με μια ρέουσα και γρήγορη κίνηση που υπόσχεται θαύματα...

Το ειδικό πρόγραμμα που θα περιέχει το κινητό τηλέφωνο υπολογίζει ποια λέξη θέλουμε να γράψουμε με βάση τον συνδυασμό των γραμμάτων που πατήσαμε. Οι κινήσεις μας μάλιστα δεν χρειάζεται να είναι ακριβείς, επειδή το λογισμικό «καταλαβαίνει» ποια λέξη έχουμε στο μυαλό μας.

Το Swype φιλοδοξεί λοιπόν να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογούμε ως σήμερα. Η επαναστατική μέθοδος την οποία ακολουθεί, είναι η «κύλιση» από γράμμα σε γράμμα, σε αντίθεση με το άγγιγμα του κάθε γράμματος της λέξης που επιθυμούμε να γράψουμε. Ετσι, σέρνοντας το δάχτυλο ή τη γραφίδα σε μια συνεχόμενη γραμμή πάνω στην οθόνη, η έξυπνη πατενταρισμένη τεχνολογία του Swype αναλαμβάνει να προβλέψει τη λέξη που θέλουμε να γράψουμε, ταχύτατα και με μεγάλη ακρίβεια.

Από… αμέλεια η ρύπανση στον Ασωπό

Αμέλεια έκρινε το Εφετείο Αθηνών ότι κρύβεται πίσω από τη ρύπανση του Ασωπού, καταδικάζοντας τους κατηγορουμένους σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.  Λίγες ημέρες πριν, η εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη τους, ύστερα από τις καταθέσεις των μελών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Οι τέσσερις κατηγορούμενες εταιρείες είχαν εντοπιστεί να ρυπαίνουν κατά συρροή τον ποταμό τη δεκαετία του ’90 και είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της εκτεταμένης ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από ολικά διαλυμένα και αιωρούμενα στερεά.

Η υπόθεση έπρεπε να έχει εκδικαστεί από τον Μάιο του 2007, ωστόσο τότε δεν παραπέμφθηκαν οι πραγματικοί κατά το νόμο υπεύθυνοι των εταιρειών (πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι), αλλά δέκα απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι αθωώθηκαν λόγω «έλλειψης της απαιτούμενης από το νόμο ιδιότητας».

eviagate.gr

Στην 1η θέση των Σέρβων η Ελλάδα

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους παραμένει και φέτος η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από σερβικούς φορείς τουρισμού.

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είναι και αυτή τη χρονιά ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός, αφού το 40% των Σέρβων που αναχωρούν για διακοπές έχει ως προορισμό τις ελληνικές ακτές.

Η πασαρέλα της ντροπής στο ΙΚΑ της Χαλκίδας

Αναρτήθηκε από troktiko 
"Η απόλυτη ξεφτίλα σήμερα στο ΙΚΑ της Χαλκίδας. Η Νομαρχία της Εύβοιας σέρνει τους ανάπηρους την τελευταία στιγμή στην επιτροπή του ΙΚΑ για να
πιστοποιήσουν την αναπηρία τους.
Αν και έχουν υποβάλει χαρτιά εδώ… και ένα χρόνο για μια άδεια περιπτέρου. Και αν έχουν γνωματεύσεις από Δημόσια Νοσοκομεία άνθρωποι ανάπηροι 100% και 80% σέρνονται από το πρωί με καροτσάκια και με σωληνάκια πάνω τους να πιστοποιήσουν τι ;;;;; Το πιστοποιημένο.
Κανένας σεβασμός στην αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων.
Δεν φταίει το ΙΚΑ βέβαια.

Τι είπε ο Πρόεδρος της Γαία στη συγκέντρωση για το νερό 23-6-2010

Ψήφισμα

ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ 23η ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΓΑΙΑ" ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ


Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, ζούμε το πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας και της καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο, που καθιστούν το νερό επικίνδυνο και ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Έπεσε ο δρόμος στο Αχλάδι Ευβοίας


Όπως μπορεί κανείς να δει στο παραπάνω βίντεο από το evianews ο παραλιακός δρόμος Αχλάδι- Αγία Άννα έχει πέσει. Καλό θα ήταν να φτιαχτεί σύντομα πριν θρηνήσουμε θύματα.

Η αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα».

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους.
Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ' επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.

Σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων

Στη δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής τοξικών αποβλήτων προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ, βάζοντας τέλος στις ανεξέλεγκτες χωματερές, που επιβαρύνουν - δυστυχώς - ακόμα και σήμερα, πολλές περιοχές της χώρας και της Εύβοιας.

Οργανωμένους χώρους για τη διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων επιδιώκει να δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιχειρώντας να βάλει τέλος στην παράνομη ταφή τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο καλεί όσους ενδιαφέρονται για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων να προτείνουν χώρους και τοποθεσίες για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), όπου σε κατάλληλες και τεχνολογικά εξελιγμένες μονάδες επεξεργασίας θα γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Για όσες από τις προτάσεις κριθούν θετικά θα αξιολογηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Το αίνιγμα της τρόικα...

Σύμφωνα με το μύθο, η Σφίγγα, μια σαρκοβόρα, φτερωτή γυναίκα που είχε σώμα λιονταριού, έθετε, σκοινί- κορδόνι, σε όλους τους αρχαίους διαβάτες, το εξής ερώτημα: Τι είναι αυτό που έχει φωνή και που το πρωί έχει τέσσερα πόδια, το μεσημέρι δύο και το βράδυ τρία; Κι επειδή κανείς δεν της έδινε τη σωστή απάντηση, η Σφίγγα εξασφάλιζε το ανθρώπινο κρέας το επιούσιο. Μέχρι που ο βασιλιάς Οιδίπους (Φουσκοποδαράκιας) την άφησε κόκαλο, απαντώντας της, χωρίς να το πολυσκεφτεί… ότι αυτό το ιδιόμορφο πλάσμα που περιέγραφε ο γρίφος της, ήταν ο άνθρωπος. Στην αρχή τη ζωής του μπουσουλάει, στη συνέχεια περπατάει και στο φινάλε, χρησιμοποιεί ως στήριγμα τη μαγκούρα. Ως γνωστόν, δεν είχε τότε εφευρεθεί το πι (π) για να περιπλέξει τα πράγματα.

Πολυχώρος τέχνης και σκέψης το σπίτι του Μάνου

Σε πολυχώρο τέχνης και σκέψης μετατρέπεται το σπίτι στην Ξάνθη που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Μάνος πρωταντίκρισε το φως του ήλιου στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως ο ίδιος έλεγε. Σε αυτό το κομμάτι βρίσκεται το αρχοντικό όπου έζησε ο ιδιοφυής συνθέτης μέχρι τα επτά του χρόνια, γιατί λίγο μετά η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί ο Μάνος στα τέσσερά του χρόνια πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της περιοχής, αρμένικης καταγωγής. Παράλληλα άρχισε να διδάσκεται βιολί και ακορντέον.

Σβήνει απο το...Δημόσιο δεκάδες οργανισμούς και υπηρεσίες ο Θ.Πάγκαλος!

Ο Θ.Πάγκαλος παίρνει σφουγγάρι και...σβήνει απο τον δημόσιο "κορβανά" ενα "κάρο" απο Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμούς και υπηρεσίες που απορεί κανείς γιατί λειτουργούσαν και τι πρόσφεραν - τελικά - στους φορολογούμενους (εκτός απο τους μισθούς των απασχολούμενων σε αυτά)!

Το σχετικό νομοσχέδιο "βγήκε" στο Διαδίκτυο και όσοι θέλουν μέχρι τις 6 το απόγευμα της 28ης Ιουνίου(το απόγευμα της Δευτέρας δηλαδή)μπορούν να γράψουν τις απόψεις ή παρατηρήσεις τους. Μεταξύ άλλων, καταργούνται τα ακόλουθα νομικά πρόσωπα και οργανισμοί: Το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.), το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ.), το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (Ε.Α.Γ.Ε.), η Ιόνιος Ακαδημία, η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία, η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ), το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.), το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ.), το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος (Κ.Κ.Ν.Α.), το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (Ι.Κ.Δ.Ε.), το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ. ΑμεΑ), τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.ΚΕ.Π.Π.), η Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής “Λεύκιππος” Α.Ε., η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (ΙΧ.ΘΥ.Κ.Α.), το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. και η Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης Α.Ε, (ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.). Όπως γίνεται αντιληπτό, η είδηση δεν είναι ότι πολλοί από τους παραπάνω οργανισμούς καταργούνται, αλλά ότι μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε λειτουργία και χρηματοδοτούνταν από τους Έλληνες φορολογουμένους.

Έπειτα από 2716 χρόνια οι Σπαρτιάτες του Τάραντα επιστρέφουν στη Σπάρτη!

Tο Τaranto είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας έντονα εκβιομηχανοποιημένη και υποβαθμισμένη.
Στην αρχαιότητα όμως ο Τάραντας ή Τάρας υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες αποικίες των Ελλήνων στη μεσόγειο, η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδος και η μοναδική αποικία που δημιουργήθηκε από τη Σπάρτη.
Η ίδρυση της πόλεως έγινε σύμφωνα με τον ιστορικό Ευσέβιο το 706 π.χ. από τον Λακεδαίμονα Φάλανθο και και ομάδα Σπαρτιατών αποικιστών. Ο Φάλανθος φεύγοντας από τη Σπάρτη ζήτησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών και εν συνεχεία με πλοία κατευθύνθηκε στη νότιο Ιταλία όπου μετά από σωρία μαχών και κακουχιών εγκαθίδρυσε τον Τάραντα.

Η γλώσσα μας σε 303 πανεπιστήμια· από την Ινδία ως τη Βενεζουέλα

πιέστε για μεγέθυνσηΤα ελληνικά είναι μια δύσκολη και λίγο ομιλούμενη γλώσσα. Ποιος γνωρίζει όμως πως στην Αυστραλία υπάρχουν 18 πανεπιστημιακές σχολές και 149 δημόσια σχολεία που διδάσκουν τη νεοελληνική γλώσσα, στην Ινδία δύο πανεπιστημιακές σχολές, στην Ιταλία 15 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία, στην Ισπανία 20 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία; Αλλά και στη Συρία, τη Λιθουανία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα, τη Σλοβενία, τη Ρωσία, το Ισραήλ...
Διευθύνσεις και πληροφορίες για όλα τα ακαδημαϊκά, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα που παρέχουν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό περιέχει ο οδηγός στην αγγλική με τον τίτλο «Institutions Offering Courses of Modern Greek in Greece and abroad» (Ιδρύματα που προσφέρουν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που εξέδωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας.

Τί είπε η Καραβασίλη στην επίσκεψη της στα Μεσσάπια

Παρακάτω μπορεί κανείς να δει τι είπε για το θέμα του νερού η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη μαργαρίτα κατά την επίσκεψή της στα Ψαχνά, την Κυριακή 20 Ιουνίου.



Αντιπυρική Προστασία – Μέτρα πρόληψης από τη ΔΕΗ


Κύριοι Διευθυντές,

Σας γράφω με αφορμή την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Μάιο, και τα μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών στην Εύβοια.

Δυστυχώς, ο νομός μας έχει πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές κατά το παρελθόν και έχουμε παραδείγματα, όπως πρόσφατα στην κοινότητα της Λιχάδας, κατά τα οποία η πυρκαγιά ξεκίνησε από το δίκτυο και τα καλώδια της ΔΕΗ.
Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων, θα ήθελα να με ενημερώσετε σε ποιες προληπτικές ενέργειες, όπως καθαρισμό βλάστησης γύρω από το δίκτυο, έχει προχωρήσει η ΔΕΗ Χαλκίδας και η ΔΕΗ Αλιβερίου.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση με τα κοινοβουλευτικά μέσα που μου παρέχει η θέση μου.

Οφείλουμε όλοι από τη θέση μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην επαναληφθούν καταστροφές από ανθρώπινες πράξεις ή παραλείψεις.

Αναμένοντας τα νεότερά σας σχετικά με τις ενέργειες πρόβλεψης και πρόληψης πυρκαγιών στην Εύβοια, όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.





ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο πόλεμος του νερού στο Δήμο Μεσσαπίων

Εχθές, Τετάρτη 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από το σύλλογο "Γαία" για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μεσσαπία με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Κατά πολλούς αυτή η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε ως "ο πόλεμος για το νερό στο Δήμο Μεσσαπίων".
Τη συζήτηση στη συγκέντρωση αυτή άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου "Γαία" Νίκος Χασάνδρας, ο οποίος έκανε αναφορά στις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει τόσο από το σύλλογο όσο και από τις υπόλοιπες πλευρές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βέβαια οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις του κ. Χασάνδρα ήταν γνωστές από προηγούμενες συγκεντρώσεις αλλά και από τα Μ.Μ.Ε. Όμως σε αυτή τη συγκέντρωση, μετά από ερώτηση κατοίκου της περιοχής, ο πρόεδρος της "Γαία" ανέφερε ότι ο σύλλογος ποτέ δεν έκανε λόγο για την ακαταλληλότητα των γεωργικών προϊόντων διότι δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη έρευνα που να φανερώνει ότι τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής είναι ακατάλληλα για βρώση. Υπάρχει όμως μια μελέτη που είχε γίνει για τη Νομαρχία Ευβοίας αλλά αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη διότι ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ήταν λανθασμένος.