Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Απολογισμός Πεπραγμένων 2009 στο Δήμο Μεσσαπίων

Εχθές, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010, και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Μεσσαπίων με θέμα απολογισμός πεπραγμένων 2009. Μετά από ανάγνωση των Πεπραγμένων του 2009 από τον κ. Κωνσταντίνο Κουλιάκη το λόγο έλαβε ο κ. Δήμαροχς Αντώνης Μπαζώτης ο οποίος ευχαρίστησε τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και όλο το προσωπικό της Δημαρχίας που τον στήριξαν σε αυτό το έργο του στη δωδεκαετή θητεία του. Επίσης αναφέρθηκε σε μερικά έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια που ήταν Δήμαρχος και ειδικότερα έργα του 2009.
Καταρχήν αναφέρθηκε στο έργο του Παραποτάμιου που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα "Θησέας" και το οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι Δ.Σ. τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.
Επίσης αναφέρθηκε στα ΤΕΙ και σημείωσε ότι ο Δήμος ήταν αυτός που κατάφερε να τα κρατήσει στην περιοχή μας. Βέβαια  ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στο θέμα αυτό σημείωσε ότι όταν γίνονταν διεργασίες για τα ΤΕΙ ο κ. Δήμαρχος ήταν απών. Ο Δ.Σ. κ. Ψαθάς όταν μίλησε για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για τα ΤΕΙ. Μόνο καθαρισμός του ενός από τα κτήματα που βρίσκονται πίσω από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει καθαριστεί με πρωτοβουλία του κ. Σακκή. Κάτι πρέπει να γίνει συνέχισε ο κ. Ψαθάς γιατί αλλιώς θα μας φύγουν οι φοιτητές και κάποιοι άνθρωποι από την τοπική κοινωνία έχουν κάνει επενδύσεις.
Επίσης ο κ.Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ΒΙΟΚΑ και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Για την ανακύκλωση στην περιοχή των Μεσσαπίων υπάρχει ειδικό απορριμματοφόρο που μαζεύει τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Όσον αφορά το βιολογικό καθαρισμό έχουμε ενταχθεί μαζί με την Αρτάκη από κοινού στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σύντομα θα υπάρχει αγωγός που θα μας ενώνει με το ΒΙΟΚΑ της Αρτάκης. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, όπως ανέφεραν και Δ.Σ. της αντιπολίτευσης, Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αρτάκης δεν μπορεί να "εκμεταλλευτεί" τα δικ΄λα του απόβλητα πως γίνεται να μπορέσει να "εκμεταλλευτεί" τα απόβλητα και του Δήμου Μεσσαπίων;
Ακόμη όπως ανέφεραν από τη συμπολίτευση μετά από την πλημμύρα του 2006, που υπήρξαν πολλές καταστροφές σε Ψαχνά και Καστέλλα, ο Δήμος επενέβη άμεσα και δημιουργήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα για να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις. Βέβαια ποια είναι αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα και γιατί άργησαν να γίνουν; Δεν μπορούσαν να έχουν γίνει πριν συμβεί το περιστατικό; Απάντηση έδωσε ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Νίκος Βαλαής, ο οποίος ανέφερε ότι άλλη μία φορά είχε συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό όταν αυτός ήταν πέντε χρονών. Οπότε δεν μπορούσε κανένας να φανταστεί ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο γιαυτό και δεν φτιάχτηκαν από πριν.

Άλλο ένα θέμα που συζητήθηκε 'ηταν και η αναπαλαίωση κάποιων κτιρίων και η δημιουργία της Κεντρικής Πλατείας. Όπως αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο βρίσκεται στην τελική φάση της αναπαλαίωσης ο Ενετικός Πύργος στα Πολιτικά. Επίσης έχει δρομολογηθεί η αναπαλαίωση του αρχοντικού οτυ Κριεζώτη και των εκκλησιών της περιοχής της Άτταλης.  Οι Δ.Σ. της αντιπολίτευσης και κυρίως ο κ. Λαφαζάνης αναρωτιέται "από το 2002 ακούμε για την αναπαλαίωση του αρχοντικού Κριεζώτη και ως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Πότε θα γίνει"; Και όσον αφορά τις εκκλησίες της Άτταλης πριν οχτώ μήνες ο κ. Δήμαρχος όπως λένε Δ.Σ. δεν γνώριζε τίποτα για την αναπαλαίωση παρόλο που υπήρχε έγγραφο και βρισκόταν στο Πολιτιστικό Σύλλογο Άτταλης.
Δύο ακόμη θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση είχαν σχέση με το νερό. "Από το 2009  η περιοχή των Ψαχνών αντιμετωπίζει πρόβλημα στο νερό. Πέρυσι δόθηκαν 300.000 ευρώ για διάνοιξη νέων γεωτρήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αλλά πριν λίγο διάστημα λόγω έλλειψης νερού αναμείχθηκε το νερό με το παλιό ώστε να ξαναβρισκόμαστε στο σημείο μηδέν". Αυτά ανέφεραν Δ.Σ. της αντιπολίτευσης. Βέβαια η συμπολίτευση επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι το χρώμιο είναι εντός ορίων. Και όταν προσπάθησε ο Δ.Σ. κ. Μυλωνάς να εξηγήσει στον κ. Δήμαρχο ότι άλλο το ολικό χρώμιο και άλλο το εξασθενές, ο ίδιος είπε ότι στο ολικό βρίσκεται και το εξασθενές και το τρισθενές και οι άλλες μορφές χρωμίου. Η περιοχή μας όπως ανέφερε ο κ. Μπαζώτης έχει πρόβλημα αφού κάποιοι ρίχνουν τοξικά απόβλητα όπου βρουν. Αλλά γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Όμως ο σύλλογος Γαία δίνει μεγάλη έκταση στο πρόβλημα ισχυρίζονται οι Δ.Σ. της συμπολίτευσης χωρίς να χρειάζεται. Ο κ. Ρουμπής χαρακτήρισε τη Γαία ως "ομάδα", ως "χθεσινούς Βίκινγκς" και ως "περιφερόμενο θίασο". Από την άλλη ο κ. Δήμαρχος αναρωτιέται γιατί ο παλιός συγκάτοικός του και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Χασάνδρας τα κάνει όλα αυτά. Ακόμη αποκάλεσε ο Δήμαρχος τον Πρόεδρο του συλλόγου Γαία με βαρείς χαρακτηρισμούς.
Το δεύτερο θέμα που σχετίζεται με το νερό αφορούσε το που πάνε 2.300 κυβικά και χάνονται; Αναλυτικότερα για τα Ψαχνά μαζί με την Καστέλλα χρειάζονται 4500 κυβικά νερό που από αυτά χρησιμοποιούνται μόνο τα 2200. τα υπόλοιπα 2300 χάνονται. Σε προηγούμενο Δ.Σ. ο κ. Μπαζώτης είχε υποστηρίξει ότι γίνεται "μπάι-πας" για αυτό και χάνονται. Επίσης είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν και ονόματα αυτών που το κάνουν. Και ο κ. Μυλωνάς έθεσε το ερώτημα: "Γιατί δεν γνωστοποιούνται τα ονόματα αυτών; Τι σκοποί εξυπηρετούνται; μήπως είναι φίλοι σας κ. Δήμαρχε ή πολιτικοί υποστηρικτές σας;" Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί και η θέση του Δ.Σ. κ. Μαυρογένη ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί όλα τα κυβικά να χάνονται από "μπάι-πας" αλλά κάτι άλλο τρέχει εδώ. Μάλλον χάνονται "τεχνηέντως".
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειωθεί η θέση του κ. Ψαθά, όπου ανέφερε προς το Δήμαρχο ότι σε όλα αυτά τα χρόνια που κατέχει τη Δημοτική Αρ΄χη δεν κατάφερε να ενώσει όλα τα χωριά και να αισθανόμαστε όλοι μαζί σαν ένας Δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: