Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Άγιοι Ανάργυροι Πολιτικών

Επειδή σήμερα 1 Ιουλίου γιορτάζουν οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, θα γίνει μια αναφορά στο ησυχαστήριο που βρίσκεται μεταξύ Πολιτικών και Καμαρίτσας στο Δήμο Μεσσαπίων. Για να μεταβεί κάποιος στο ησυχαστήριο των Αγίων Αναργύρων θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που θα συναντήσει δεξιά του ερχόμενος από Χαλκίδα λίγο έξω απ' τα Πολιτικά που λέει η πινακίδα προς Αγίους Αναργύρους. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και μπορούν να μεταβούν όλα τα είδη οχημάτων.
Το Ησυχαστήριο είναι χτισμένο σε σημείο που υπάρχει πανοραμική θέα της Παραλίας των Πολιτικών και του Ευβοϊκού. Το όλο περιβάλλον προδιαθέτει ψυχική ξεκούραση, πνευματική ηρεμία και διάθεση για προσευχή.
Ο σημερινός ναός των Αγίων Αναργύρων χτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ναού ο οποίος είχε χτιστεί στα ερείπια αρχαίου ναού, όπως συνηθιζόταν την εποχή της επικράτησης του Χριστιανισμού. Ο βυζαντινός ναός είχε σπουδαίες αγιογραφίες και ψηφιδωτό δάπεδο.
Αφορμή για να χτιστεί ο σύγχρονος ναός ήταν η εύρεση μιας παλιάς μικρής εικόνας από ένα βοσκό που έβοσκε τα πρόβατά του ή κατ' άλλους από κάποιο γεωργό που καλλιεργούσε το χωράφι του. Ο ναός ανακαινίσθηκε από τον ιερομόναχο Δαμιανό Ι. Ξανθόπουλο όπως αναφέρεται σε μια μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στο ναό. Στον τοίχο του κελιού του έχει γράψει: "ω κελίον σήμερον εμού, αύριον ετέρου και ουδέποτε τινός", συμβολίζοντας με αυτά τα λόγια την μηδαμινότητα των υλικών απολαύσεων και της πρόσκαιρης ζωής.

Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο του Αλέξανδρου Καλέμη Οι μονές και τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: