Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Συμμετοχή κοπέλας από τη Μεσσαπία στο 13ο Moot στην Κένυα

Σήμερα 27 Ιουλίου αρχίζει το 13ο world scout moot που διεξάγεται στην Κένυα και θα διαρκέσει ως τις 7 Αυγούστου. Εκεί θα παρευρεθούν Πρόσκοποι απ' όλο τον κόσμο. Από ελληνικής συμμετοχής εκτός των άλλων θα παρευρίσκεται και η Άννα Χειμώνα η οποία κατάγεται από τη Μεσσαπία όπου και διαμένει.

Η ανάπτυξη της έννοιας του προγράμματος Moot ήταν εμπνευσμένη από το πνεύμα της ανακάλυψης, της καινοτομίας, της ποικιλομορφίας, καθοδήγηση και την ανάπτυξη ηγεσίας, την ειρήνη, την υπηρεσία σε άλλους, το περιβάλλον, τον Προσκοπισμό και εκπαίδευση των ατόμων που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις. Το πρόγραμμα Moot θα έχουν ως εξής:


1. Τέσσερις ημέρες της κοινωνικής υπηρεσίας και την ανάπτυξη των κοινοτήτων στη κέντρα αποστολής και των περιχώρων τους, ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της υγείας και της εκπαίδευσης με τα ταξίδια και των διαπολιτισμικών εμπειριών περιπέτειες στην αφρικανική έρημο.

2. Τέσσερις ημέρες του στρατοπέδου με σκοπό τον καταμερισμό των αντιστοίχων έργων τους, την ανταλλαγή αντικειμένων τέχνης (βιοτεχνία), συμμετέχει σε δραστηριότητες στα Village συνολική ανάπτυξη [VDG] εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους, να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα θέματα στον κόσμο του Σήμερα, συνεδριάσεις διαφόρων υπαλλήλων (η επιχειρηματική κοινότητα, θρησκευτικών, πολιτικών, πολιτών, ΜΚΟ, κλπ.) εκτιμούν και τον εορτασμό της διεθνούς ποικιλομορφίας.



3. Το πρόγραμμα Moot Θα παρέχει επίσης ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας, η ομαδική εργασία, η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και των ταλέντων, στη λήψη αποφάσεων και την καθοδήγηση από την τόνωση των δραστηριοτήτων.

4. Πρόγραμμα προώθησης των Προσκόπων Παγκόσμιο Βραβείο στους τομείς της ειρήνης, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος ως ένα βήμα προς την επίτευξη των [Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας]



5. Άλλα βασικά στοιχεία του προγράμματος θα περιλαμβάνει τελετές υποδοχής και αποχαιρετισμού, ελεύθερος χρόνος για την κάλυψη άλλων συμμετεχόντων σε μια άτυπη και φιλοξενία στο σπίτι μετά την εκδήλωση για όσους ενδιαφέρονται.


Όλες οι δραστηριότητες θα εστιάζονται στα ακόλουθα θέματα:

Η διεθνής συνεργασία και τη συμφωνία
Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν την κοινωνικο-πολιτιστική πολυμορφία της Κένυας και θα αλληλεπιδρούν με επιμέρους Κενυάτες στις πέντε επαρχίες. [Shipping Κέντρα] και θα ζητήσει τη συνεργασία ορόσημα τη μελλοντική μάθηση.
Υπηρεσιών και την ανάπτυξη της κοινότητας
Ο δρόμος προς τη συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση και την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και να συνεργαστεί με αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες.

Η περιπέτεια ζούγκλα
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να κινούνται "συγκεκριμένα ζούγκλα" από το λαβύρινθο της Κένυας shuttle λάβει "matatu (ταξί συγκοινωνιών) καθώς έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν (κίνηση) του Ισημερινού δάσους , Μεγάλη Λίμνη Βικτώρια με τους αμαρτωλούς και την τεράστια οροπέδιο της Κένυας Nyika χρησιμοποιώντας μικρές πράξεις και οδηγίες περιορισμένες.

Ηγεσία Ανάπτυξης
Για τις αποστολές, την ψυχαγωγία, την κοινωφελή εργασία και τη συμμετοχή στη μάθηση μηχανισμών για την επίλυση των τοπικών συγκρούσεων, το σύστημα της ομαδικής Road αναπτύσσει δεξιότητες ηγεσίας, σύμφωνα με νέες μεθόδους και τεχνολογική υπεροχή.





Καθημερινώς θα σας παρουσιάζουμε είκονες και βίντεος από την διοργάνωση αυτή.

Αφιέρωμα στη Τζένη Καρέζη

 
Η αγαπημένη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Τζένη Καρέζη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1936. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη. Έζησε τα παιδικά της χρόνια σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας στις μεταθέσεις τους γονείς της που ήταν εκπαιδευτικοί. Στη Θεσσαλονίκη μπήκε εσωτερική στο Γαλλικό Σχολείο Καλογριών και αργότερα συνέχισε στο αντίστοιχο Saint Joseph στην Αθήνα. H αγάπη της για το θέατρο άρχισε να εκδηλώνεται από τα μαθητικά της, ακόμη, χρόνια και εκφράστηκε με τη συμμετοχή της στις σχολικές παραστάσεις. Το 1951 –χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή– πήρε μέρος στην παράσταση της «Aντιγόνης» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο «REX» από τους τελειόφοιτους, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Pοντήρη, τον Άγγελο Tερζάκη, την Kατερίνα και τον Γιώργο Παππά, που υπήρξε και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας. Αποφοίτησε το 1954 κα αμέσως χρίστηκε πρωταγωνίστρια. Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο «Ωραία Ελένη» που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 1954 στο «Θέατρο Κοτοπούλη». Ακολούθησαν σπουδαίοι ρόλοι, δίπλα στον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού (Οφηλία στον «Άμλετ», Κορντέλια στον «Βασιλιά Ληρ», Αντέλα στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα κ.ά.)

Παράλληλα, το 1955 έκανε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, με τη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου, για να ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες, όπως «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Δεσποινίς διευθυντίς» (1964), «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965), «Τζένη – Τζένη» (1966), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Μια γυναίκα στην αντίσταση» (1970). Στο Εθνικό Θέατρο έμεινε ως το 1959, παίζοντας σε έργα του Τολστόι, του Αντρέγεφ, του Ούγκο Μπετ και του Αριστοφάνη, δίπλα στη Μαίρη Αρώνη. Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιξε μαζί με τον Κώστα Καζάκο, Καμπανέλλη, Άλμπυ, Ίψεν, Τσέχωφ, Αναγνωστάκη, ενώ το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα, με τη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Bολανάκη, παράσταση που και στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκης. Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1967, με τον οποίο και έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Με τον Καζάκο απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος ακολουθεί με επιτυχία τα βήματα των γονιών του, όντας και ο ίδιος ηθοποιός.

Η Τζένη Καρέζη πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992, νικημένη από την επάρατο νόσο. Στη μνήμη της ιδρύθηκε, την ίδια χρονιά, το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και τη με κάθε μέσο ανακούφισή τους από τον πόνο.