Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πήρε τη σχετική απόφαση το 1988, με σκοπό να μας υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος.


Οι Ινδιάνοι της Αμερικής είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον καπνό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως σε θρησκευτικές και ιατρικές πρακτικές... Το μάσημα του καπνού, για παράδειγμα, πίστευαν ότι ανακούφιζε από τον πονόδοντο.


Όταν οι εξερευνητές έφθασαν στο Νέο Κόσμο, οι ιθαγενείς Ινδιάνοι καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν ήδη τον καπνό για αιώνες. Τον χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές για να επικοινωνούν με τα πνεύματα. Επίσης ήταν απαραίτητο στοιχείο σε περιπτώσεις σύναψης ειρήνης - είναι γνωστή η πίπα της ειρήνης - καθώς και όταν γίνονταν νέες συμφωνίες. Τον εισέπνεαν από καιόμενα φύλλα, ενώ άλλος τρόπος ήταν να εισπνέουν σκόνη καπνού.

Διεξαγωγή Αγώνα Κατάβασης (Downhill) στο Όρος Αιγάλεω"

Στις 5 και 6 Ιουνίου του τρέχοντος έτους η Νομαρχία Πειραιά και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά, συνδιοργανώνει με την ποδηλατική ομάδα "West Coast" αγώνα κατάβασης (Downhill) στο Όρος Αιγάλεω.
Ο συγκεκριμένος  αγώνας θα είναι ο δεύτερος στην Αθήνα έπειτα από την πρώτη πετυχημένη προσπάθεια τον περασμένο Νοέμβριο και αποτελεί την κορύφωση των περιβαλλοντικών εκδηλώσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που συμπίπτει ημερολογιακά με το αθλητικό αυτό γεγονός. Με την διεξαγωγή του θα επιτευχθεί η ανάδειξη της ομορφιάς του Όρους Αιγάλεω, ενώ αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την προώθηση του αθλήματος, καθώς οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν την συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα, που συνδυάζει την δράση με την άμεση επαφή με το βουνό και αναγάγει τις δραστηριότητες στο δάσος ως στάση ζωής και ευθύνης.

Ισραήλ: αιματηρή επίθεση στο "στολίσκο της ελευθερίας"

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, από την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν Ισραηλινοί καταδρομείς

εναντίον της διεθνούς νηοπομπής, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα τα ξημερώματα .

Για 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κάνουν λόγο τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, έκανε λόγο για δύο. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των Eλλήνων πολιτών, που μετέχουν στην αποστολή. Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, και τα 6 πλοία του στολίσκου βρίσκονται υπό κατάληψη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, πολίτες των οποίων οι οικείοι επέβαιναν στα σκάφη του στολίσκου, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730 begin_of_the_skype_highlighting +30 210 368 1730 end_of_the_skype_highlighting.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ έλαβε οδηγίες να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΥΠΕΛΟΥ

Δηλώσεις για τον Ηρακλή Ψαχνών