Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Φωτιά σε ταχύπλοο σκάφος στη Χαλκίδα

Την Δευτέρα 12 Ιουλίου ξέσπασε στις 10 το πρωί φωτιά σε ταχύπλοο σκάφος στη Χαλκίδα. Συγκεκριμένα, στις νέες εγκαταστάσεις ταχύπλοων σκαφών, στον όρμο του Βούρκου και κάτω από τις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, στις φλόγες τυλίχθηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ένα σκάφος το οποίο ήταν δεμένο στο σημείο, ενώ τα αίτια παραμένουν άγνωστα.
Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Χαλκίδας που κατάφεραν και έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, ενώ στο σημείο βρέθηκε και το Λιμενικό Χαλκίδας.
Δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω ζημιές ούτε υπήρξε απειλή για την γύρω περιοχή.

Λειτουργία των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ - Σίμος Κεδίκογλου

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα Δημήτρη, που αφορά στη λειτουργία των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και συγκεκριμένα στη χορήγηση άδειας για τον έλεγχο των φορτηγών και των λεωφορείων.

Οι επιχειρήσεις αυτές, αν και προχώρησαν σε επενδύσεις για τον ανάλογο εξοπλισμό και προσέλαβαν υπαλλήλους, από τον Ιανουάριο του 2010- που δόθηκαν οι πρώτες άδειες ίδρυσής τους- εντούτοις μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν, αναμένοντας την τελική έγκριση. Ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης είναι, ότι το Υπουργείο δεν είναι σε θέση να εκδώσει τον τύπο του δελτίου τεχνικού ελέγχου και να το προσαρμόσει στο πληροφοριακό του σύστημα για άντληση των στοιχείων.

Φωτοβολταϊκά για αγρότες: Επενδυτικές ευκαιρίες και κίνδυνοι

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, επιχειρείται μια σημαντική αναδιανομή του πλούτου, με το δικαίωμα που δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά.

Όπως σε όλα τα επενδυτικά σχέδια υπάρχουν ευκαιρίες αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, παρούσης και της γνωστής κρατικής γραφειοκρατίας και προχειρότητας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι αγρότες για να πάρουν όλες τις εγκρίσεις και που θα ξεπεράσει σχεδόν σίγουρα, τους έξι μήνες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπογράψουν σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔΕΣΜΗΕ, (εκεί κλειδώνει και ο ηλεκτρικός χώρος) μετά τον Ιανουάριο του 2011 που η τιμή της kw θα είναι 41,9 λεπτά και όχι 45 λεπτά που είναι σήμερα. Η μείωση είναι της τάξης του 7%. Μετά τη σύνδεση με το δίκτυο η αναπροσαρμογή της τιμής είναι στο 25% του ετήσιου πληθωρισμού.

Οι τρεις μήνες που έδινε προτεραιότητα ο νόμος για τις ΑΠΕ στους αγρότες εξανεμίζεται, καθώς έχει περάσει πάνω από ένας μήνας αλλά το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν προχωρήσει στις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην δέχεται ακόμη αιτήσεις από αγρότες.

Θα πρέπει η ΠΑΣΕΓΕΣ άμεσα να ζητήσει τις ανάλογες παρατάσεις και τις υπουργικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αγρότες στις επενδύσεις. Και θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα με τα εξ αδιαιρέτου κτήματα άμεσα, καθώς ο νόμος μιλά μόνο για ιδιόκτητα κτήματα και δεν έχει πρόβλεψη για τα εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι τα κτήματα να βρίσκονται κοντά σε δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, και αν είναι δυνατόν σε δίκτυο μέσης τάσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να συνδεθεί ένα φωτοβολταϊκό 100kw στο δίκτυο χαμηλής τάσης γιατί δεν το σηκώνει. Το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο μέσης τάσης είναι κατά πολύ υψηλότερο. Ξεκινάει από τις έντεκα χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο το κόστος αυξάνεται.

Ένα έξτρα κόστος θα υπάρξει από την εισαγωγή του αγρότη στην έβδομη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, αυτόματα μόλις κάνει έναρξη εργασιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η 7η κατηγορία έχει εισφορές 1318 ευρώ το χρόνο ενώ η πρώτη που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει εισφορές 468 ευρώ το χρόνο.

Ένα ζήτημα που δημιουργεί επίσης σημαντικό έξοδο, είναι το υψηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού. Ήδη η Αγροτική μίλησε για επιτόκιο γύρω στο 8.5% που μαζί με την εισφορά ξεπερνά το 9%. Ένα ερωτηματικό για τους επενδυτές θα είναι και τι δάνειο ή leasing θα επιλέξουν. Με βάση το επιτόκιο χορηγήσεων της κάθε τράπεζας ή με βάση το euribor, το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Για την κατασκευή του πάρκου θα χρειαστεί ένα 15 -25% ιδίας συμμετοχής (ανάλογα τη μορφή της χρηματοδότησης) συν το ΦΠΑ κάποιων εργασιών όπως χωματουργικά περίφραξη, αντικεραυνικά, οικίσκος, εργασίες παροχής υπηρεσιών, κάμερες ασφαλείας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης παραγωγής κ.τ.λ. Για τα panels, τους inverters, και τον λοιπό εξοπλισμό παραγωγής υπάρχει απαλλαγή από το ΦΠΑ.

Μεγάλη προσοχή να μη δοθούν προκαταβολές σε εταιρείες για την κατασκευή του πάρκου, πριν να υπογράψουν οι αγρότες με το ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης προσοχή, να μην παραπλανόνται οι αγρότες από επιτήδειους που υπόσχονται σύνταξη φακέλων και αδειοδότηση γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καταθέσουν καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις και η ΔΕΗ δε δέχεται αιτήσεις.

Θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο κόστος παραγωγής οι αγρότες, το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του πάρκου, της τηλεφωνικής γραμμής ή 3G, του λογιστή, της ηλεκτρονικής επίβλεψης και του ελέγχου του πάρκου, του καθαρισμού των πλαισίων, και της ασφάλειας του έργου. Αυτό το κόστος συνολικά κυμαίνεται από 6-11% της απόδοσης του πάρκου.

Οι εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων εγγυώνται αποδόσεις έως 12 χρόνια για παραγωγή ισχύος 93% και 25 χρόνια για παραγωγή ισχύος 85%.

Η μείωση της απόδοσης όμως αντισταθμίζεται με την κατά 10 έως 15% μεγαλύτερη απόδοση που έχουν τα πάρκα στη νότια Ελλάδα και έως 20% στην Κρήτη, σε σχέση με το τυπικό ηλιακό δυναμικό και τις μελέτες.

Ένας σημαντικός γρίφος που υπάρχει, είναι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που αφορά τα φωτοβολταϊκά. Το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα, προτείνει στόχο για τα φωτοβολταϊκά 2.567 MW το 2020.

Ήδη μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 3700 MWp εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν περί τα 2.000-2.500 MWp. Άρα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ σχεδόν κλειδώνει ο ηλεκτρικός χώρος άμεσα με τις υπάρχουσες αιτήσεις αν δεν υπάρξει διόρθωση του στόχου.

Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει πόσος είναι ο ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος για φωτοβολταϊκά ανά περιφέρεια.

Το σημαντικό είναι ότι οι ενώσεις έχουν προχωρήσει στη δημιουργία υποστηρικτικών- μελετητικών γραφείων και έχοντας γίνει πρόσφατα η ψηφιοποίηση μπορούν άμεσα και με ελάχιστο κόστος για τους αγρότες να προχωρήσουν στην επενδυτική πρόταση.

Δε θα πρέπει όμως οι ενώσεις να λειτουργήσουν ως κερδοσκοπικά μελετητικά γραφεία και να ζητούν 4 -5 χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη φακέλου και την αδειοδότηση. Ένα ποσό της τάξης των χιλίων ευρώ, θα ήταν αρκετό για τις γραφειοκρατικές εργασίες που είναι αναγκαίες, ποσό το οποίο θα αφήσει και κέρδος στις ενώσεις και δε θα κοστίσει υπερβολικά στους αγρότες.

Ακόμη δεν υπάρχει το πλαίσιο που κινούνται οι ενώσεις σε σχέση με τις διαδικασίες στο site της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάτι το οποίο θα μείωνε το χρόνο για αρκετούς αγρότες – χρήστες του διαδικτύου.

Μια σημαντική παράμετρο κοινωνικής δικαιοσύνης θα ήταν να μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου οι αδύναμοι, οικονομικά αγρότες και οι οικογένειές τους.

Εν κατακλείδι σαφώς είναι ένα σεβαστό εισόδημα για τους αγρότες, και αλλάζει ταυτόχρονα και τον οικονομικό χάρτη της επαρχίας προς το καλύτερο. Χρειάζεται όμως προσοχή.

Σίγουρα μιλάμε για αναδιανομή πλούτου προς τους ασθενέστερους και την επαρχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, αν γίνει σωστά.

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2010/07/blog-post_12.html

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Κριτική για το βιβλίο διατροφική νοημοσύνη από την Μαριέττα Κοντογιάννη του Αδέσμευτου Τύπου

«Σεφ στο... παρά πέντε» μας καλεί να γίνουμε μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», ο διακεκριμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, Ευάγγελος Ζουμπανέας. Πρόκειται για το δεύτερο προσωπικό βιβλίο του μέσα από το οποίο προτείνει ιδέες και λύσεις για διατροφή με εύκολες συνταγές. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση για έναν ακόμα οδηγό σωστής διατροφής αλλά για ένα ...ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων και της απόλαυσης που σίγουρα δεν το είχατε φανταστεί ! Γραμμένο σε δεύτερο ενικό σαν να μιλάει σ έναν καλό φίλο, ο Ευάγγελος Ζουμπανέας απευθύνεται σε πολυάσχολους ανθρώπους, εργαζόμενους, εργένηδες, φοιτητές αλλά και νοικοκυρές που δεν έχουν σε καθημερινή βάση να αφιερώσουν το χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία ενός πολύπλοκου και δύσκολου φαγητού με αποτέλεσμα να τρέφονται με ότι βρουν μπροστά τους για να χορτάσουν την πείνα τους.

Ταναϊς: Μεγάλες οι ευθύνες του Ραπτάκη για την κατάσταση της Μεσσαπίας

Ο σύλλογος Μεσσαπίων "Ταναϊς", με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο δημοτικό σύμβουλο του δήμου Μεσσαπίων, κ. Ραπτάκη και του καταλογίζει ευθύνες για τη δράση του και τα πεπραγμένα του στο δήμο Μεσσαπίων, από τις θέσεις του αντιδημάρχου και του προέδρου της ΔΕΠΑΜ. Παρατίθεται η ανακοίνωση:

"Η αναφορά μας στον κύριο Ραπτάκη είναι καθαρά πολιτική και κρίνουμε τη συμπεριφορά και τις ευθύνες από τη δράση και τα πεπραγμένα του στο δήμο.

Αφορμή για να ασχοληθούμε μαζί του ήταν η δήλωση που έκανε σε τοπική εφημερίδα ότι "ο δήμος και οι σύλλογοι έχουν τρελάνει κάθε νοικοκύρη". Ρωτάμε λοιπόν τον φιλήσυχο νοικοκύρη κύριο Ραπτάκη, ποιος ο ρόλος του; Γιατί ασχολείται με τα κοινά; Αυτός δεν γνωρίζει τι συμβαίνει;

Η ρύπανση της Μεσσαπίας συζητείται στη Βουλή

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για δεύτερη φορά η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, προς την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με τη ρύπανση στη περιοχή της Μεσσαπίας, επιλέχθηκε να συζητηθεί την Πέμπτη 15 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυρία Περλεπέ ερωτά την Υπουργό Περιβάλλοντος, ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της ρύπανσης στη περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια, ποια συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνει, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή αυτών των μέτρων, ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία της δημόσιας υγείας, να περιορισθεί και να εξαλειφθεί η ρύπανση και να μην εκδηλωθεί ποτέ ξανά παρόμοιο πρόβλημα στη περιοχή. Την ερώτηση πρέπει να απαντήσει η Υπουργός, η οποία λόγω κωλύματος δεν προσήλθε την προηγούμενη εβδομάδα, που είχε επιλεγεί η ίδια αυτή ερώτηση της κυρίας Περλεπέ για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Δημοτικό Συμβούλιο 12-7-2010

Σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Μεσσαπίων για το θέμα του νερού και τι μέλλει γενέσθαι μετά την δικαστική απόφαση 1158 που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Χαλκίδας στις 30-6-2010 και κοινοποιήθηκε στην Δημοτική Αρχή στις 6-7-2010. Η δικαστική απόφαση προβλέπει την απαγόρευση νερού με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου άνω των 2μg/l.
Η Δημοτική Αρχή, όπως ανέφεραν στο σημερινό Δ.Σ. τόσο Δ.Σ. όσο και ο κ. Δήμαρχος, δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο εκτός από το να κινηθούμε σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση. Γιαυτό θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.
Εκτός όμως από την δικαστική απόφαση συζητήθηκε να σταλεί εξώδικη πρόσκληση και δήλωση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Για πρώτη φορά, μέσω αυτής της εξώδικης πρόσκλησης και δήλωσης, η Δημοτική Αρχή παραδέχεται όσα υποστήριζαν Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι και η Αντιπολίτευση εδώ και δύο χρόνια, όπως ανέφερε και ο κ. Κεραμιδάς. Μέσω αυτού του εξώδικου η Δημοτική Αρχή παραδέχεται 600.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων ρίχνονται ανεξέλεγκτα και διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη ρύπανση του τόπου, μετά από έρευνες, το έχει η Λάρκο.
Επίσης μέσω του εξώδικου η Δημοτική Αρχή ζητάει από το Υπουργείο άμεσα τα παρακάτω μέτρα μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα:

Κατάληψη του Δημαρχείου Ψαχνών

Σήμερα στις εννέα το πρωί  η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών της Μεσσαπίας προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Μεσσαπίων για να πουν ένα μεγάλο "ΟΧΙ στο τοξινωμένο νερό, στα πειράματα με την υγεία μας, στον εμπαιγμό και την ολιγωρία της Κεντρικής εξουσίας και στην ανευθυνότητα και ασυνειδησία της Τοπικής εξουσίας" όπως λένε στην ανακοίνωσή τους. Την ανακοίνωση μπορέι να τη βρει κανείς στον σύνδεσμο: http://messapiagaia.blogspot.com/2010/07/blog-post_07.html.
Βέβαια παρόλη τη δημοσιοποίηση της κατάληψης τόσο μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ιστολογίων, ιστοσελίδων, όσο και μέσω αφισοκολλήσεων η προσέλευση ήταν πολύ μικρή. Η κατάληψη δεν διήρκεσε πολύ ώρα και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θετικά τα σχόλια για την πρώτη εκδήλωση του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Νεροτριβιάς.

Παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νεροτριβιάς που έγινε το Σάββατο 10 Ιουλίου στο γήπεδο του χωριού μας δήλωσαν ότι η οργάνωση του Συλλόγου ήταν πάρα πολύ καλή. αναλυτικότερα μας είπαν ότι από την είσοδο του χωριού υπήρχαν ταμπέλες όπου κατεύθυναν τους οδηγούς στον τόπο της εκδήλωσης. Αλλά παρά τις ταμπέλες υπήρχε και άτομο που κατεύθυνε τους οδηγούς. Βέβαια η οργάνωση δεν σταματάει εδώ αλλά και μέσα στο γήπεδο άτομα του συλλόγου εξυπηρετούσαν τους παρευρισκόμενους. "Δεν ξανά έχουμε δει τέτοια οργάνωση σε εκδήλωση τα τελευταία χρόνια" μας δήλωσαν κάποιοι από αυτούς που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. Και συνεχίζουν: "Ευχόμαστε και στις επόμενες δραστηριότητες του συλλόγου να έχει τέτοια οργάνωση".
Βέβαια εκτός από την οργάνωση οι παρευρισκόμενοι έχουν να πουν μόνο θετικά σχόλια και για τον Γιάννη Χαρούλη, ο οποίος επί δυόμιση ώρες τους  ταξίδεψε  τόσο με τα δικά του τραγούδια όσο και με τραγούδια μεγάλων συνθετών και μουσικών όπως του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Ξυλούρη.

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Νομαρχίας Ευβοίας με Special Olympics 2011

Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου και ώρα 20:00 η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 και ο Νομάρχης Εύβοιας πραγματοποιούν εκδήλωση - συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Ν.Α. (Λ.Χαϊνά 91, Χαλκίδα). Αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ένταξη της Εύβοιας στο Πρόγραμμα Host town "Πόλις - Αμφιτρύων", με τη συμμετοχή των Δήμων Χαλκιδέων και Ερέτριας.