Εν μέσω ισχυρών μετασεισμών που καθυστερούν τις επιχειρήσεις αποκατάστασης και ενώ το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος αυξήθηκε στο 7 (τον υψηλότερο βαθμό), η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, Tepco, ανακοίνωσε χθες πως ξεκίνησε τελικά η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων εξαιρετικά ραδιενεργού νερού από τους αντιδραστήρες σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή. Οπως εξήγησαν, 700 τόνοι νερού θα μεταφερθούν σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχεται ο ατμός που απελευθερώνεται από τον αντιδραστήρα. Η μεταφορά του νερού που χρησιμοποιήθηκε για την αρχική «ψύξη» των αντιδραστήρων θα επιτρέψει να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων.
Εν τω μεταξύ, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να καθησυχάσει τόσο τους Ιάπωνες όσο και τη διεθνή κοινότητα τονίζοντας πως «το δυστύχημα στη Φουκουσίμα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Τσέρνομπιλ σε επίπεδο διαρροής ραδιενέργειας», η καθυστέρηση επίλυσης της κρίσης προκαλεί διάχυτη ανησυχία. Χθες, η ιαπωνική κυβέρνηση επεσήμανε πως η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να είναι ακατάλληλη για κατοίκηση για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση μανιταριών που φύονται σε 16 κοντινές περιοχές.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι εκθέσεις που προβλέπουν δυσοίωνο οικονομικό μέλλον για τη χώρα. Οπως αναγνώρισε και η ίδια η κυβέρνηση προχωρώντας σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στο άμεσο μέλλον είναι βαρύς, καθώς έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα τομείς της οικονομίας όπως οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.
Νέος σάλος εναντίον της Tepco
Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ιαπωνίας η πρόθεση της Tepco -διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα- να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007. Εν μέσω πυρηνικής κρίσης, η Tepco, η οποία έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης του δυστυχήματος, ανακοίνωσε χθες πως προσπαθεί να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον αντιδραστήρα 3 του σταθμού Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα της Βορειοδυτικής Ιαπωνίας.
Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας είχε σταματήσει να λειτουργεί όταν τον Ιούλιο του 2007 ένας σεισμός είχε προκαλέσει πυρκαγιά κοντά σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή. Ο Μασατάκα Σιμίζου, πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τα ΜΜΕ, επεσήμανε πως σκοπεύει να ολοκληρώσει την αντισεισμική ενίσχυση του εν λόγω αντιδραστήρα έως το τέλος του έτους, με την ελπίδα να επιταχυνθεί μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία του. Στόχος της επίσπευσης των εργασιών είναι να αναπληρωθεί μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν παράγεται πλέον από τον σταθμό της Φουκουσίμα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Τepco εργάζεται για την αποκατάσταση της λειτουργίας σε άλλους δύο αντιδραστήρες του σταθμού Κασιβαζάκι Καρίβα, μολονότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.
εθνος