Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

ΑΠΟ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΔΑΥΙΔ

 
Έμαθε βιωματικά τι σημαίνει ελεημοσύνη όταν παρατηρούσε τα σκυθρωπά πρόσωπα αυτών που εισέρχονταν στο μοναστήρι και στη συνέχεια έβλεπε τα ίδια πρόσωπα μεταμορφωμένα.


Υπάρχουν πολλά τρανταχτά παραδείγματα στην πολύβουη σήμερα βιοτή μας, τα οποία αποσκοπούν να μας διδάξουν πόσο απλά πρέπει να ζει ο κόσμος, ώστε να ευαρεστείται ο τριαδικός Θεός. Παραδείγματα αταλάντευτης, αληθινής και με τη χάρη του Θεού δυνατής πίστης και θυσίας για τον πλησίον μας, που ανέκαθεν αποτελούσε και θα αποτελεί την πύλη μέσω της οποίας οδηγούμαστε στην αιωνιότητα, στην αδιάλειπτη συμμετοχή μας στο ουράνιο θυσιαστήριο του ελέους και της δικαιοσύνης, στον Παράδεισο.
Ως τέτοιο ζωντανό παράδειγμα για τον γράφοντα αλλά και για πολλούς άλλους αποτελούσε ο θαυμαστός βίος του μοναχού Σεραφείμ ενός αθόρυβου εργάτη του Αμπελώνα του Κυρίου, ενός διακόνου του ορατού γήινου τάγματος του Οσίου Δαυϊδ του γέροντος του εν Ευβοία και του οσίου πατρός Ιακώβου Τσαλίκη. Δεν σας κρύβω πως με συγκινούσε πάντα η ζωή του και πάντα ήθελα να καταγράψω τη θαυμαστή πορεία του. Με εμπόδιζε όμως, το ταπεινό φρόνημά του που επ’ ουδενί ήθελα να διαταράξω.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΧΤΩ ΦΑΡΜΑΚΑ...

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) συνέστησε την ανάκληση όλων των παρτίδων των οκτώ (8) κεντρικά εγκεκριμένων γενόσημων φαρμάκων που περιέχουν κλοπιδογρέλη (Clopidogrel), για τα οποία η δραστική ουσία έχει παραχθεί από την Glochem Industries Ltd στο εργοστάσιό της στην Visakhapatnam (Ινδία).

Τα φάρμακα που αφορά είναι : Clopidogrel A1 Pharma, Clopidogrel Acino, Clopidogrel Acino Pharma, Clopidogrel Acino Pharma GmbH, Clopidogrel Hexal, Clopidogrel Ratiopharm, Clopidogrel Ratiopharm GmbH και Clopidogrel Sandoz. Ο Κάτοχος της Αδείας Κυκλοφορίας των προϊόντων είναι η εταιρεία Acino Pharma GmbH.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΖΩΟ



Τo είδος nutricula turritopsis των μεδουσών μπορεί να είναι το μόνο ζώο στον κόσμο που έχουν πραγματικά ανακαλύψει την πηγή της νεότητας.Δεδομένου ότι είναι ικανή να περάσει από ένα ώριμο στάδιο ενήλικα σε ένα ανώριμο στάδιο πολύποδα και πίσω πάλι, μπορεί να μην υπάρχει φυσικό όριο για την διάρκεια ζωής του. Οι επιστήμονες λένε ότι η hydrozoan μέδουσα είναι το μόνο γνωστό ζώο που μπορεί κατ 'επανάληψη να γυρίσει πίσω το χρόνο και να επανέλθει στην κατάσταση πολύποδας του (πρώτο στάδιο της ζωής του).Το κλειδί βρίσκεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται transdifferentiation, όπου ένας τύπος κυττάρου έχει μετατραπεί σε έναν άλλο τύπο του κυττάρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ 20 ΠΑΤΟΥΣΩΝ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ



ΤΑ ΠΑΧΥΝΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η υπερκατανάλωση φαγητών πλούσιων σε θερμίδες προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται και στον εθισμό στα ναρκωτικά, δείχνει μελέτη σε πειραματόζωα. Η επιβεβαίωση των ευρημάτων στον άνθρωπο θα ενίσχυε την άποψη ότι η παχυσαρκία οφείλεται σε εθισμό.
«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιαζόμασταν εμείς και πολλοί άλλοι, ότι η υπερκατανάλωση ιδιαίτερα απολαυστικών φαγητών προκαλεί στον στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου νευροπροσαρμοστικές αντιδράσεις του εθισμού, οδηγώντας στην εμφάνιση ψυχαναγκαστικής κατανάλωσης φαγητού», εξηγεί στο AFP ο Πολ Κένι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο γνωστό Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps στη Φλόριντα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ BRAND NAME




Οι πρώτες σκέψεις για το φιλόδοξο εγχείρημα παραγωγής ενός εξ ολοκλήρου ηλεκτρικού αυτοκινήτου made in Greece φαίνεται πως πρόκειται να ευοδωθούν και εντός διετίας να συναντάμε αυτοκίνητα κατασκευής Πτολεμαΐδας. Μία πρίζα, οκτάωρη φόρτιση (αργή) είτε φόρτιση μίας ώρας (ταχεία) και φύγαμε!
Με τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (1.000.000 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη Γερμανία έως το 2020 και 2.000.000 στη Γαλλία), το όραμα φαίνεται να διαθέτει στέρεες βάσεις.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός ψηφιακού «πολέμου», που μαίνεται στον κυβερνοχώρο. Από τη μια οι πνευματικοί δημιουργοί και η ανάγκη της θεμιτής προστασίας των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Από την άλλη οι «πειρατές» του Διαδικτύου, αλλά και τα εκατοντάδες εκατομμύρια των χρηστών σε όλο τον κόσμο που, μέσω της τεχνολογίας, αποκτούν πλέον δωρεάν πρόσβαση σε όλα σχεδόν τα παραγόμενα έργα (ήχου και εικόνας), στερώντας από εταιρείες και παραγωγούς πολλά έσοδα.

Τα δύο στρατόπεδα έχουν σαφώς αντιτιθέμενα συμφέροντα και επιστρατεύουν στη μάχη όλα τα μέσα. Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους «πειρατές» και να περιστείλουν το φαινόμενο του παράνομου «downloading», οι εταιρείες και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων επιλέγουν, κυρίως, τη διαρκή παρακολούθηση των χρηστών του Ιντερνετ από ιδιωτικές εταιρείες και την πολιτική της καταστολής. Με διάφορες εκφάνσεις και εκδοχές (συλλήψεις, βαριές τιμωρίες, έρευνες σε πανεπιστήμια, κλείσιμο συνδέσεων).
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να τοποθετηθεί γενικά και το ελληνικό πρόσφατο παράδειγμα καταστολής, η σύλληψη 6 ατόμων για την υπόθεση του «Gamato.info». Το site ήταν ευρέως γνωστό και χρησιμοποιούσε την υπηρεσία peer to peer, διευκολύνοντας την ανταλλαγή προϊόντων τέχνης μεταξύ των εκατομμυρίων χρηστών που το επισκέπτονταν καθημερινά.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Σεξουαλικά βοηθήματα βγήκαν σε δημοπρασία στο Έσεξ της Βρετανίας και πωλήθηκαν σε ανώνυμο επενδυτή για 3.600 λίρες.

Ο λόγος της “τσιμπημένης” τιμής είναι ότι τα δύο ξύλινα βοηθήματα έχουν ιστορική αξία. Κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα στη Γαλλία και με την πάροδο των αιώνων κατέληξαν στη Βρετανία.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο φαλλούς 25 και 28 πόντων, που αποθηκεύονται σε ειδική δερμάτινη θήκη όμορφα διακοσμημένη με fleurs de lys – λουλούδι που διακοσμούσε αυτοκρατορικά και αριστοκρατικά ενδύματα και αντικειμενα.
 
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Brentwood Antiques Auction από την οποία πωλήθηκαν “πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα”. “Ίσως γελάσετε αλλά είναι μία πολύ καλή επιλογή για επένδυση” δήλωσε ο Wendy Wood στο BBC. “Δεν πρόκειται να δούμε κάτι ανάλογο για πολύ καιρό”, πρόσθεσε ο ίδιος.
 

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Μια άλλη πτυχή του Νίκου Μπελογιάννη παρουσιάζεται σήμερα, ημέρα της επετείου της εκτέλεσής του την Κυριακή 30 Μαρτίου του 1952, στις 4.10 το πρωί, με τουφεκισμό στο στρατόπεδο στου Γουδή. Πενήντα οκτώ χρόνια μετά, οι εκδόσεις Αγρα φέρνουν στο προσκήνιο τη συγγραφική δραστηριότητά του, με τα δύο έργα του, «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» και το «Σχέδιο για μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», να κυκλοφορούν σχεδόν ταυτόχρονα. Το πρώτο, γραμμένο στις φυλακές της Ακροναυπλίας το 1940, δίνει μια πανοπτική εικόνα της ιστορίας του δημόσιου δανεισμού της χώρας. «Η έκδοσή του στις παρούσες συνθήκες, όπου η φρικαλέα προοπτική της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας αποτελεί καθημερινό θέμα στα Μέσα, αποκτά εκ των πραγμάτων μια επικαιρότηταη οποία προκαλεί μοιραία συνειρμούς, παρωθώντας σε παραλληλισμούς ανάμεσα στις περιπέτειες του τότε και στα πάθη τού σήμερα» σημειώνει ο κ. Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος υπογράφει και την εισαγωγή του βιβλίου.

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αρκετά λιγότερο από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων αθλούνται οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Μόλις το 3% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι γυμνάζονται ή αθλούνται τακτικά έναντι 9% που είναι το ποσοστό των Ευρωπαίων. 

Στο πόσο συχνά καταπιάνονται με άλλη φυσική άσκηση, πέραν του αθλητισμού, όπως περπάτημα ή χορός, οι Έλληνες απάντησαν “Σχεδόν τακτικά” σε ποσοστό 33% έναντι 38% που είναι ο μέσος όρος των Ευρωπαίων. Ακόμη οι Έλληνες, όταν αθλούνται, το κάνουν σε ποσοστό 74% για λόγους υγείας, έναντι 61% στην Ευρώπη.
Οι υποδομές της Ελλάδας σε χώρους άθλησης φαίνονται να μην ικανοποιούν τους Έλληνες. Την ώρα που το 48% των κατοίκων της Ε.Ε. που αθλούνται ανέφεραν ότι το κάνουν σε πάρκο ή στη φύση, το ποσοστό των Ελλήνων είναι 27%. Ακόμη το 63% των Ελλήνων ανέφεραν ότι αθλούνται “στο δρόμο μεταξύ σπιτιού και σχολείου/δουλειάς/μαγαζιών”.
Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πως μόλις 23% των Ελλήνων έναντι 37% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. θεωρούν ότι η περιοχή που μένουν, τους παρέχει τις δυνατότητες να αθλούνται. Τέλος οι Έλληνες σε ποσοστό 14% θεωρούν πως οι τοπικές αρχές δεν κάνουν αρκετά για τους πολίτες τους σε σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες, έναντι 11% των Ευρωπαίων.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας επιλέγοντας το αρχείο, σε μορφή pdf, από τη στήλη δεξιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΝΑΒΑΣΗ ΡΙΤΣΩΝΑΣ