Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Βρέθηκε σπάνια συλλογή ταινιών βωβού κινηματογράφου

Μια σπάνια συλλογή ταινιών του βωβού κινηματογράφου βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία και πρόκειται να επιστραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού όλες οι ταινίες της συλλογής αυτής είναι αμερικάνικες. 
Ανάμεσα στα έργα που ανακαλύφθηκαν είναι η μόνη γνωστή κόπια της ταινίας “Upstream” του Τζον Φορντ, γυρισμένη το 1927 και η ταινία “Mary of the Movies”, που πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη παραγωγή της Columbia Pictures. Στη συλλογή περιλαμβάνεται και η κλασική ταινία του 1923 “Maytime”, με πρωταγωνίστρια της σταρ της εποχής Κλάρα Μπόου.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Φινλέισον τόνισε ότι δεν υπάρχουν αντίγραφα των ταινιών αυτών στις ΗΠΑ. 
Οι ταινίες βρέθηκαν στα υπόγεια του Κινηματογραφικού Αρχείου της χώρας, και η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ξεχάστηκαν εκεί από τους Αμερικανούς διανομείς τους, μετά την προβολή τους στη Νέα Ζηλανδία. 
antenna

Με οδοντόβουρτσες καθαρίζουν τον Λευκό Πύργο!

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό! Θα βουρτσίζουν με οδοντόβουρτσες 2,5 μήνες τον Λευκό Πύργο.

Μόνο έτσι θα μπορούν να σβήσουν από το μνημείο τα συνθήματα που έγραψαν οπαδοί του Ηρακλή! Αυτό υποστηρίζουν οι συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων που ανέλαβαν το Σημειώνεται, πάντως, πως δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης πέφτουν «θύματα» βανδάλων.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές και άνθρωποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που μοιράζονται την ευθύνη της διαχείρισης του μνημείου - συμβόλου για τη Θεσσαλονίκη, έβαλαν στο μικροσκόπιο τα ίχνη των οπαδών προσπαθώντας να καταλήξουν στον πιο ασφαλή τρόπο για την αφαίρεσή τους.

Στο παρελθόν συνθήματα με σπρέι είχαν γραφτεί στα Ανάκτορα του Γαλερίου, στην πλατεία Ναυαρίνου, στα Κάστρα, αλλά και στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

tileorasi hellas

Ένα ρομπότ ψάχνει για εξωγήινους

Ενα ρομπότ τέθηκε πριν από μερικές ημέρες για πρώτη φορά σε λειτουργία με σκοπό να ανακαλύψει νέους εξωηλιακούς πλανήτες. Πρόκειται για το αυτόματο νέο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) το οποίο βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής αλλά η λειτουργία του ελέγχεται από το αστροφυσικό κέντρο της Λιέγης του Βελγίου σε απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

Το μικρό σχετικά τηλεσκόπιο με κάτοπτρο 60 εκατοστών ονομάζεται TRAPPIST από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων που προσδιορίζουν το αντικείμενο των ερευνών του στην αστροβιολογία, μία σχετικά νέα επιστημονική προσπάθεια εντοπισμού ζωής στο Σύμπαν.

Στα χέρια των αστρονόμων η κάψουλα με τα πρώτα δείγματα αστεροειδή

Ιάπωνες επιστήμονες πέταξαν τη Δευτέρα στην έρημο της Αυστραλίας και ανέκτησαν την κάψουλα του «Χαγιαμπούσα», της πρώτης αποστολής που ολοκλήρωσε ταξίδι σε αστεροειδή μετ΄επιστροφής.

Θα περάσουν πάντως εβδομάδες μέχρι να εξακριβωθεί αν το δοχείο περιέχει δείγματα σκόνης από την αστεροειδή Ιτοκάουα.


«Η πιθανότητα επιτυχίας είναι ίσως 50%» εκτίμησε ο Σεΐτσι Σακαμότο της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA).

Λόγω αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων, το σκάφος Χαγιαμπούσα («γεράκι»)  καθυστέρησε τρία χρόνια να επιστρέψει από τον Ιτοκάουα.

in.gr

Για τη Λάρκο και τη Μεσσαπία


Για τη ΛΑΡΚΟ και τη Μεσσαπία from antigold on Vimeo.

Σοκ! Πατέρας κουνά το μωρό του πάνω από πεινασμένο κροκόδειλο!


Αν έβλεπες ένα μπαμπά να κουνά το 5μηνών αγοράκι του πάνω από το ανοιχτό στόμα ενός κροκόδειλου σίγουρα θα τον θεωρούσες τρελό! Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει και στην αφρικανική κοινότητα Πακιστανών στο Karachi, όπου η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος ιερής τελετής.

Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν μέρος της παράδοσης τους να κουνούν τα μωρά πάνω από το στόμα των πεινασμένων κροκοδείλων, με σκοπό το ιερό αυτό ζώο να ευλογήσει τα μικρά μωρά. Πρόκειται για ένα έθιμο που ακολουθούν οι πιστοί Sheedi κατά τη διάρκεια του ετήσιου πνευματικού φεστιβάλ στο Karachi!

Καρχαρίας στο Πόρτο Γερμανό

Απογραφή κατέγραψε γυναίκα 157 ετών!

Η Jeanne Calment πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών

Η Jeanne Calment πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος και τη σύνθεση του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδονησίας παραμένουν, παρά την εθνική απογραφή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά αυτό που δεν μπορεί να μείνει ασχολιάστο είναι η «ανακάλυψη» μιας γυναίκας... 157 ετών.

Οι υπεύθυνοι της απογραφής δήλωσαν πως πιστεύουν τους ισχυρισμούς της γυναίκας ότι γεννήθηκε το 1853, τη χρονιά που έκανε το ντεμπούτο της η Τραβιάτα του Βέρντι, που ξέσπασε ο Κριμαϊκός Πόλεμος και τοποθετήθηκαν οι πρώτες πινακίδες στις διασταυρώσεις του Σαν Φρανσίσκο.

«Δεν υπάρχουν αυθεντικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την ηλικία της, αλλά αν κρίνουμε από τους ισχυρισμούς της και την ηλικία της υιοθετημένης κόρης της, που σήμερα είναι 108 ετών, τότε δύσκολα μπορείς να αμφιβάλλεις,» υποστήριξε ο Jhonny Sardjono, της στατιστικής υπηρεσίας.

Το μοναδικό άτομο που αποδεδειγμένα πέρασε τα 120 χρόνια ήταν η Γαλλίδα Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών.

Η αιωνόβια γυναίκα από τη Νότια Σουμάτρα, παρά τα χρόνια της, εξακολουθεί να κάνει δουλειές στο σπίτι, ενώ δήλωσε πως όλη της τη ζωή κάπνιζε τσιγάρα από γαρύφαλλο. Έχει εκπληκτικό μνημονικό, βλέπει πεντακάθαρα, δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ακοή της και μιλάει άπταιστα Ολλανδικά -η Ινδονησία ήταν ολλανδική αποικία για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι το 1945.

Η κυρία Turinah δήλωσε ότι είχε κάψει όλα τα έγγραφα ταυτοποίησής της το 1965, ώστε να μην κατηγορηθεί πως σχετίζεται με το τότε κομμουνιστικό πραξικόπημα।

PATHFINDER

Το νερό των υαλοκαθαριστήρων ένοχο για μόλυνση από τη "νόσο των λεγεωνάριων"!


Μια στις πέντε περιπτώσεις (ποσοστό 20%) μόλυνσης από τη λεγόμενη "νόσο των λεγεωνάριων" μπορεί να οφείλεται σε μια απρόσμενη αιτία, στο νερό με το οποίο οι υαλοκαθαριστήρες καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη πάντως διαπίστωσε ότι αν ο οδηγός φροντίζει να μην βάζει μόνο σκέτο νερό στους καθαριστήρες του, αλλά προσθέτει και κάποιο καθαριστικό, τότε τα βακτήρια σκοτώνονται και έτσι ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν.

Το στάσιμο ζεστό νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, το οποίο βρίσκεται μέσα στα δοχεία αποθήκευσης των αυτοκινήτων, μπορεί να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου βακτηρίου, το οποίο, αν εισπνευστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία τον οδηγό ή τους άλλους επιβάτες.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν να ερευνήσουν, για πρώτη φορά διεθνώς, τη σύνδεση ανάμεσα στη συγκεκριμένη πάθηση και στο νερό των υαλοκαθαριστήρων, όταν πρόσεξαν ότι οι επαγγελματίες οδηγοί εμφανίζουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη "νόσο των λεγεωνάριων", συνεπώς υποψιάστηκαν ότι όσοι οδηγούν πολλή ώρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης για κάποιο λόγο.

Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι οδηγούν ή ταξιδεύουν σε μικρό φορτηγάκι (τύπου "βαν"), όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους. Οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληπτική έρευνα, βρήκαν ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα στη Βρετανία που δεν είχαν καθαριστικό παρμπρίζ αλλά μόνο νερό, είχαν ίχνη του μικροβίου (Legionella), ενώ σε κανένα αυτοκίνητο με καθαριστικό δεν βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology" και μεταξύ των ερευνητών βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καφάτος από το τμήμα στατιστικής και βιοπληροφορικής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας.

Η "νόσος των λεγεωνάριων" είναι σχετικά σπάνια। Τα περιστατικά μόλυνσης είναι συνήθως σποραδικά και δεν ανιχνεύεται με βεβαιότητα η πηγή προέλευσης του μικροβίου. Ο αριθμός των περιστατικών είναι διαχρονικά ακανόνιστος και ποικίλει από χρόνο σε χρόνο. Η πάθηση πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών και έχει μοιραία κατάληξη για το 10-15% των περιστατικών. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν μυικούς πόνους, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, πονοκεφάλους, ξερό βήχα και πυρετό.

ΕRΤ3.GR

Τα δάχτυλα του Γαλιλαίου εκτίθενται σε μουσείο


Τρία από τα δάχτυλα του Γαλιλαίου, που διαχωρίστηκαν από το υπόλοιπο σώμα του, από φανατικούς θαυμαστές του, κατά τον 18ο αιώνα, αποτελούν πλέον έκθεμα στο μουσείο επιστημών της Φλωρεντίας, το οποίο φέρει πια το όνομα του διάσημου ιταλού αστρονόμου.

Το Μουσείο Ιστορίας των Επιστημών είχε κλείσει για δύο χρόνια προκειμένου να ανακαινιστεί και τώρα άνοιξε ξανά με τη νέα ονομασία του «Μουσείο Γαλιλαίου», σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

Πέρυσι, ο διευθυντής του μουσείου είχε ανακοινώσει ότι ο αντίχειρας και το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί χέρι του Γαλιλαίου (ο οποίος πέθανε το 1642) είχαν εμφανιστεί σε μια δημοπρασία και είχαν αναγνωριστεί ως γνήσια. Τα δάχτυλα αγοράστηκαν από το μουσείο και σήμερα πλέον εκτίθενται σε ειδικές γυάλινες προθήκες, μαζί με ένα τρίτο δάχτυλο που το μουσείο ήδη κατείχε. Σε ξεχωριστές προθήκες εκτίθενται και μερικά δόντια του διάσημου επιστήμονα.

Η αφαίρεση των τριών δαχτύλων και των δοντιών είχε λάβει χώρα το 1737, όταν τα απομεινάρια του Γαλιλαίου μετακινήθηκαν από τον αρχικό χώρο αποθήκευσής τους σε ένα νέο μνημειακό τάφο, απέναντι από αυτόν του Μιχαήλ Αγγέλου, στη Βασιλική Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας. Μερικοί σπόνδυλοι, που επίσης είχαν αφαιρεθεί από τους θαυμαστές του, σήμερα φυλάσσονται στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, όπου ο Γαλιλαίος δίδαξε επί πολλά χρόνια.

Τα δόντια, ο αντίχειρας και το μεσαίο δάχτυλο φυλάγονταν από γενιά σε γενιά από την ίδια οικογένεια, ώσπου στις αρχές του 20ού αιώνα τα λείψανα εξαφανίστηκαν, μέχρι να επανεμφανιστούν σε μια δημοπρασία στο τέλος του 2009. Τα λεπτομερή ιστορικά αρχεία της οικογένειας που τα φύλαγε επί τόσα χρόνια, βοήθησαν τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητά τους, σύμφωνα με το μουσείο της Φλωρεντίας.

Στο ίδιο μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα μόνα όργανα που έχουν σωθεί, τα οποία σχεδίασε ο ιδιοφυής επιστήμων, μεταξύ αυτών δύο τηλεσκόπια και ένα φακό που χρησιμοποίησε για να ανακαλύψει μερικούς δορυφόρους του Δία.

Ο Γαλιλαίος, πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις του, έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της σύγκρουσης του με την Καθολική Εκκλησία। Το Βατικανό τον είχε καταδικάσει και περιορίσει κατ' οίκον, επειδή ο πρωτοπόρος αστρονόμος είχε αρνηθεί, μεταξύ άλλων, ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Πριν περίπου δύο δεκαετίες, ο τότε πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είχε αποκαταστήσει τον Γαλιλαίο, παραδεχόμενος ότι η εκκλησία είχε σφάλει.

ΑΝΤ1

Funny Video

Νέο εργαστήρι cob στη Βλαχιά Ευβοίας

Ο Ανδρέας θα είναι οικοδεσπότης στο επόμενο εργαστήρι με θέμα τη φυσική δόμηση και το cob που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Ιουλίου. Στο κτήμα του στη Βλαχιά θα γνωρίσουμε το χώμα σαν δομικό υλικό και θα μυηθούμε στις κατασκευές  με τη χρήση φυσικών υλικών. Θα επιχειρήσουμε μια μεγάλη γκάμα από κατασκευές με στόχο να υπάρξει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων του ταπεινού χώματος.

Τα δάνεια της επανάστασης του 1821

Στις 24/3/2010 το πρωί, παραμονή της εθνικής επετείου, η τουρκική κορβέτα Bafra, κινούμενη στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο Αττικής-Εύβοιας-Άνδρου-Σύρου-Κύθνου-Κέας, προχώρησε στην πιο σοβαρή ίσως ποιοτικά κλιμάκωση των ναυτικών προκλήσεων στη μεταπολίτευση, κάνοντας πειρατική νηοψία στο στενό του Καφηρέα (Εύβοια-Άνδρος) (ζητώντας δηλαδή τα στοιχεία δρομολογίου: όνομα, λιμένα κατάπλου και απόπλου) στο ελληνικό εμπορικό πλοίο Αρχάγγελος, προτού κινηθεί νότια της Χίου και μπει στα διεθνή ύδατα.

Το κόμμα του «Βυθίσατε το ΧΟΡΑ και το ΣΙΣΜΙΚ» τήρησε «αυτοσυγκράτηση», όπως 14 χρόνια νωρίτερα στα Ίμια.
Για την ιστορική μνήμη, στο ίδιο σημείο, 185 χρόνια πριν (23/5/1825), ο ελληνικός επαναστατικός στόλος, υπό τους Σαχτούρη και Αποστόλη, αντιμετώπισε την αρμάδα του Τούρκου ναυάρχου Χοσρέφ.
Με τα πυρπολικά τους, ο Υδραίος Ιω. Ματρόζος και ο Σπετσιώτης Λ. Μουσούς κατέστρεψαν το τουρκικό δίκροτο «Χαζινέ Γκεμισί» των 66 πυροβόλων, που μετέφερε το ταμείο της αρμάδας, εξοντώνοντας τους 800 άνδρες του πληρώματος (οι 150 Ευρωπαίοι μισθοφόροι).
Στα πλαίσια της ίδιας ναυμαχίας, ο Υδραίος πυρπολητής Εμμ.Μπούτης ανατίναξε μια τουρκική κορβέτα 36 πυροβόλων με 300 άνδρες πλήρωμα (πολλοί Αυστριακοί μισθοφόροι) ενώ μια άλλη κορβέτα των 28 πυροβόλων πυρπολήθηκε έξω από τη Σύρο και το πλήρωμα (175 Τούρκοι και 25 Ευρωπαίοι) αιχμαλωτίστηκε.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υπήρξε πρωτοπόρος στην οργάνωση προγραμμάτων αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ήδη από το 1935 οργανώνει πρότυπη Κεντρική Υπηρεσία Αιμοδοσίας στον Σταθμό Α’ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αργότερα ιδρύει Σώμα Αιμοδοτών.

Τα δάση λαϊκή περιουσία

Για τη ΝΑΣ τα Δασικά Οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία. Η σημερινή κατάσταση, που η οποιαδήποτε χρήση των δασών οδηγεί στην καταστροφή τους, μπορεί να αντιστραφεί. Μπορούν να συνυπάρχουν όλες οι δραστηριότητες σε όφελος των Δασικών Οικοσυστημάτων και του λαού, με βάση τις λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας.
Δασική πολιτική σε όφελος του λαού σημαίνει:
1. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας.
2. Καταγραφή των συνθηκών ιδιοκτησίας, λύση του Ιδιοκτησιακού προβλήματος με την κοινωνικοποίηση των δασών, την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα δασικά οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησιαστικής.
3. Σύνταξη του Δασικού κτηματολογίου πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, οριοθέτηση των Δασικών Οικοσυστημάτων (δάση, δασικές εκτάσεις, υγροβιότοποι, προστατευόμενες περιοχές, εθνικοί δρυμοί, μνημεία της φύσης κλπ.). Σχεδιασμός χρήσεων γης.

Βρέθηκαν νεκροί οι ψαράδες.

Στην είδηση ότι δύο ψαράδες αγνοούνταν, οι λιμενικοί κινητοποιήθηκαν άμεσα, και στις έρευνες συμμετείχαν ένα ελικόπτερο Super Puma και μια ομάδα βατραχανθρώπων. Οι δύο ψαράδες πατέρας και γιος, 52 και 24 ετών αντίστοιχα είχαν "βγει" για ψάρεμα. Κάτοικος της περιοχής και γνωστός των αγνουμένων ειδοποίησε το Λιμεναρχείο για το περιστατικό.
Δυστυχώς οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος από το Καπαρέλι, βρέθηκαν νεκροί στις 8 και 10 το πρωί σε βάθος 25 μέτρων. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πέθαναν από ασφυξία. Οι σωροί τους μεταφερθηκαν στην Αθήνα για νεκροψία νεκροτομή. 

evianews

Εσπερίδα του ΟΕΕ, για "τα ναρκωτικά και τα αναβολικά"


H Τοπική Διοίκηση του 9ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατ. Στερεάς του Ο.Ε.Ε διοργανώνει το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 και ώρα 20:00 ΕΣΠΕΡΙΔΑ με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ"



Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Mικρό Αμπελώνα, Κτήμα Σίδερη (Μύτικα Χαλκίδας) και εισηγητές θα είναι:

ΧΑΡΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
(Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Παν. Αθηνών – Πρόεδρος Ε.Σ.Κ.Α.Ν.)
Θέμα: Ναρκωτικά. Το πρόβλημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Εύβοια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ
(Δ/ντής του μεταπτυχιακού τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
για στελέχη του Οικονομικού Παν. Αθηνών)
Θέμα: Θεμελιώδεις ικανότητες προσωπικής αποτελεσματικότητας.

ΕΙΡΗΝΗ ΑΪΝΔΙΛΗ
(Χάλκινη Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική, σύνθετο ομαδικό)
Θέμα: Αθλητισμός και Αναβολικά Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει δεξίωση, προσφορά των χορηγών. Για την Εσπερίδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 18 Ιουνίου και ώρα 19:00 στα γραφεία μας.

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνήσετε:
Μιχαήλ Χρήστος, Πανάγου Μαρία, Σπίνουλα Άννα
Τηλ. & FAX: 2221080710 – Δ/νση: Λ. Χαϊνά 75 & 25ης Μαρτίου 34100 Χαλκίδα

Ήρθαν τα Google Αlerts στην Ελλάδα!

Τα Google alerts αποτελούν ένα απλό εργαλείο που βρίσκει ιστοσελίδες, καταχωρήσεις σε ιστολόγια καθώς και ειδησεογραφικά άρθρα που σας ενδιαφέρουν και σας τα στέλνει στα εισερχόμενα μηνύματά σας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε αυτό που ψάχνετε, όπως θα κάνατε και στη μηχανή αναζήτησης της Google και από μόνο του το site όταν υπάρχουν νέα διαθέσιμα αποτελέσματα θα σας τα στέλνει.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Google Alerts έτσι ώστε να παρακολουθούν στο Διαδίκτυο τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Google Alerts στα ελληνικά επισκεφθείτε εδώ.

newsit

SOS για τα φυλακισμένα δελφίνια

«Κανένα ενυδρείο, κανένα δελφινάριο, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να μιμηθεί έστω και στο ελάχιστο τις συνθήκες στη θάλασσα, και κανένα δελφίνι που ζει σε ενυδρείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό». Jacques Yves Cousteau.
Η παρουσία αιχμάλωτων δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών σε «τσιμεντένια κλουβιά» δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τις παραστάσεις θαλάσσιων θηλαστικών σε παραστάσεις που ξεκινούν προσεχώς στο Αττικό Πάρκο.
«Ακόμα και οι καλύτερες εγκαταστάσεις αδυνατούν να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον των ζώων και είναι ασφυκτικά μικρές, αν λάβουμε υπόψη μας τις αποστάσεις που υπό κανονικές συνθήκες καλύπτει ένα δελφίνι σε μία μέρα.

Δύο δίδυμα από την Καστέλλα αριστεύουν

Στην περιοχή μας και συγκεκριμένα το Δ.Δ. Καστέλλας γέννησε, γαλούχησε και μεγάλωσε δύο άξια παιδιά που μας έκαναν όλους να νιώσουμε περηφάνια και χαρά. Πρόκειται για τα δύο δίδυμα αδέλφια μαρτίνο Ιωάννη και Μαρτίνο Θέμη που αποιφοίτησαν στην πρώτη και με πτυχίο άριστα απ' το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη του τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών με ειδικότητα στην ενέργεια και ειδικά στην πράσινη κάρτα.
Οι γονείς τους  Μαρτίνος Αντώνης και Κωνσταντάρα Φωτεινή δήλωσαν στο messapia-news ότι τα παιδιά τους είναι άξια και ότι δικαίωσαν δικαίωσαν τους κόπους των ιδίων αλλά και των παιδιών μετά από πενταετή φοίτηση.

Τι είναι αυτό που μας κάνει ντροπαλούς;

Ο εγκέφαλος των ντροπαλών και εσωστρεφών ατόμων ίσως να επεξεργάζεται τον κόσμο διαφορετικά από αυτό των εξωστρεφών ατόμων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Περίπου ένα 20% των ατόμων γεννιέται με ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, που ονομάζεται Ευαισθησία Αισθητηριακής Αντίληψης και εκδηλώνεται ως μία τάση να είμαστε ανασταλτικοί, ή ακόμα και νευροψυχικοί.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορούμε να το δούμε στα παιδιά εκείνα που «αργούν να εξοικειωθούν» σε μία κατάσταση, που κλαίνε εύκολα, που θέτουν ασυνήθιστες ερωτήσεις ή έχουν έναν ιδιαίτερα βαθύ τρόπο σκέψης.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν πως αυτά τα πολύ ευαίσθητα άτομα δίνουν επίσης περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν προσπαθούν να επεξεργαστούν οπτικές πληροφορίες, συγκριτικά με τα άτομα εκείνα που δεν θεωρούνται πολύ ευαίσθητα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Southwest και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, και τα δύο στην Κίνα। Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

PATHFINDER

Από τις καθαρότερες στην Ευρώπη οι ακτές της Ελλάδας


Οι ακτές της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Πορτογαλίας σχεδόν στο σύνολό τους πληρούν τα μικροβιολογικά κριτήρια για ασφαλή κολύμβηση και βρίσκονται στην κορυφή των 20.000 ακτών και εσωτερικών υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης, σύμφωνα με αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ. Οι ελληνικές ακτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου της Ευρώπη.

Η Επιτροπή διαπιστώνει πολύ σημαντική βελτίωση της ποιότητας των ακτών σε όλη την Ευρώπη κατά την τελευταία 20ετία καθώς τα ποσοστά κατάλληλων ακτών αυξήθηκαν κατά την περίοδο αυτή από 80% σε 96%।

ΕRΤ3.GR

Οι άντρες ψεύδονται περισσότερο



Οι άνδρες λένε πιο συχνά ψέματα από τις γυναίκες και αισθάνονται λιγότερο ένοχοι, σύμφωνα με μία έρευνα.

Σε μία δημοσκόπηση, όπου συμμετείχαν 3.000 άτομα, οι ερευνητές βρήκαν πως οι άντρες λένε κατά μέσο όρο τρία ψέματα την ημέρα, δηλαδή 1.092 ψέματα το χρόνο.

Εντούτοις, οι γυναίκες φάνηκαν να είναι πιο ειλικρινείς, με μόλις 728 ψέματα το χρόνο -περίπου δύο την ημέρα.

Τα άτομα που εισπράττουν συνήθως τα περισσότερα ψέματα είναι οι μητέρες, σύμφωνα με το Μουσείο Επιστήμης, που διεξήγαγε την έρευνα.

Το 25% των αντρών παραδέχτηκε ότι έχει πει ψέματα στη μητέρα του, αλλά μόλις το 20% των γυναικών έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.

Συγκριτικά, μόνο 10% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι έχει πει ψέματα στο σύντροφό του.

Σε ό,τι αφορά στα ψέματα που συνηθίζουμε να λέμε, οι άντρες ψεύδονταν περισσότερο στις συντρόφους τους για το ποτό. Το πιο δημοφιλές ψέμα των αντρών είναι: «Δεν ήπια πολύ».

Το πιο σύνηθες ψέμα των γυναικών από την άλλη είναι: «Δεν έχω τίποτα, είμαι μια χαρά», όταν θέλουν να κρύψουν τα συναισθήματά τους.

Η φράση «είναι αυτό που πάντα ήθελα» είναι το δέκατο πιο δημοφιλές ψέμα που λέμε στο σύντροφό μας, είτε είμαστε άντρες είτε γυναίκες.

Συνήθως, οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερες ενοχές όταν λένε ψέματα. Το 82% δήλωσε πως αισθάνονται πολύ άσχημα μετά, όταν λένε ένα ψέμα, συγκριτικά με το 70% των αντρών.

Υπάρχει αποδεκτό ψέμα; Το 84% των συμμετεχόντων υποστηρίζει πως υπάρχει. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι αναγκαίο το ψέμα εάν υπάρχει ο κίνδυνος να πληγώσουμε τα συναισθήματα του άλλου.

Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των ψεμάτων, το 55% των γυναικών πιστεύει πως λένε καλύτερα ψέματα, ακόμα και αν λένε λιγότερα.

Η έρευνα βρήκε πως το 71% των ανθρώπων πιστεύει πως είναι καλό να λέμε ψέματα όταν είναι να προστατεύσουμε κάποιον και το 57% υποστήριξε πως πρέπει να λέμε ψέματα όταν για παράδειγμα δεν μας αρέσει ένα δώρο που μας έκαναν.

Το ψέμα ενδεχομένως να μοιάζει αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας, αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά το ψέμα οφείλεται στα γονίδιά μας, στην εξέλιξη ή την ανατροφή μας।

PATHFINDER

Αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του αριθμού των καπνιστών


Αύξηση άνω του 30% σημείωσαν οι πωλήσεις βοηθημάτων για το κόψιμο του καπνίσματος, μετά τον φόρο, της τάξης του 25%, που επέβαλε στα τσιγάρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανεβάζοντας την τιμή του πακέτου στα 16.50 δολάρια Αυστραλίας (11.60 ευρώ).

Επίσης, τα τηλεφωνήματα στην υπηρεσία απεξάρτησης από το κάπνισμα, την «Quit-smoke», διπλασιάστηκαν από τις 30 Απριλίου, που εφαρμόσθηκε η αύξηση.

Η γενική διευθύντρια του Oργανισμού, Φιόνα Σάρκι, δήλωσε ότι η αύξηση της τιμής αποδείχτηκε, τελικά, ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του αριθμού των καπνιστών.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών, βλέποντας στην καμπάνια κατά του καπνίσματος τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον οργανισμό, δεν θέλουν να καπνίζουν. Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, ίσως ήταν η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η «Quit-smoke» δέχθηκε περισσότερα τηλεφωνήματα τον Μάιο, όταν για πρώτη φορά πήραν θέση στα πακέτα των τσιγάρων τρομακτικές εικόνες από τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό και εκτίμησε ότι περί τους 100।000 καπνιστές θα κόψουν το κάπνισμα τον επόμενο χρόνο, με κυριότερο το ότι τα παιδιά δεν θα ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια, λόγω της «τσουχτερής» τιμής των τσιγάρων.

ΑΝΤ1

Σε δημοπρασία το μεγαλύτερο στον κόσμο χρυσό νόμισμα


Το μεγαλύτερο στον κόσμο χρυσό νόμισμα, ένα καναδικό νόμισμα διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, θα βγει σε δημοπρασία στη Βιέννη στις 25 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Dorotheum.

Η τιμή εκκίνησης αυτού του χρυσού νομίσματος θα είναι μεγαλύτερη από την πραγματική του αξία που φτάνει το ένα εκατομμύριο καναδικά δολάρια (800.000 ευρώ), διευκρινίζει ο οίκος Dorotheum.

Το χρυσό νόμισμα, που έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κατασκευάστηκε το 2007 και απεικονίζει στη μία πλευρά του την βασίλισσα Ελισάβετ Β' της Αγγλίας και στην άλλη τρία φύλλα σφένδαμου (το φύλλο του σφένδαμου είναι το εθνικό σύμβολο του Καναδά)। Το νόμισμα ανήκε στην αυστριακή εταιρεία AVW, που πρόσφατα κήρυξε πτώχευση।

ΑΝΤ1


Ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων


Ανατροπές στη ζωή όλων των εργαζομένων φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή.

Όλες οι αλλαγές κλειδώνουν, εκτός απροόπτου την Τετάρτη, οπότε και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας. Υπάρχουν όμως αρκετές γκρίζες ζώνες, ακόμη, που αναμένεται να αποσαφηνισθούν στη συνάντηση της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει διπλή παρέμβαση στις υψηλές συντάξεις, καθώς επιβάλλει αυστηρότερο «πλαφόν» και μειωμένους συντελεστές σε όλα τα Ταμεία.

Οι προωθούμενες αλλαγές θα υλοποιηθούν σε «κύματα», ενώ καμία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει πλέον τα 2.523 ευρώ. Παράλληλα, αλλαγές της τελευταίας στιγμής πλήττουν ακόμη περισσότερο μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους, που συμπληρώνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.

Εκτός από τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, το νέο ασφαλιστικό αυξάνει κατά πέντε έτη, στα 60, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 700।000 εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, ξεκινώντας από το 2011.

ΑΝΤ1

Οι 500 ημέρες για το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη

Το εικονικό ταξίδι στον Αρη άρχισε. Για τις επόμενες 500 μέρες, έξι υποψήφιοι αστροναύτες θα βρίσκονται κλεισμένοι σε έναν μεγάλο θάλαμο, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου θα ζουν και θα εργάζονται σαν να βρίσκονται στο Διάστημα, πηγαίνοντας προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το πρόγραμμα του εικονικού ταξιδιού στον Αρη, που όμοιό του δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά, λέγεται Μars 500 και θα διεκπεραιωθεί με τη συνδρομή του ρωσικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο μεγάλος θάλαμος, που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με το εσωτερικό διαστημοπλοίου, βρίσκεται στη Ρωσία και η συνολική του έκταση είναι 550 τετραγωνικά μέτρα.

Μάλιστα, ένα μέρος της εγκατάστασης αυτής περιλαμβάνει και έναν ειδικό κλειστό χώρο, στον οποίο υπάρχει χώμα για να μοιάζει με την επιφάνεια του αρειανού εδάφους. Στον χώρο αυτό αναμένεται να εργαστούν οι τρεις από τους έξι αστροναύτες, ύστερα από 250 μέρες, όσο δηλαδή υποτίθεται ότι θα κάνει το διαστημόπλοιο να φθάσει στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι έξι αστροναύτες, τρεις Ρώσοι, δύο Ευρωπαίοι και ένας Κινέζος, σφράγισαν πίσω τους την πόρτα του «διαστημοπλοίου» στις 3 Ιουνίου. Για τους επόμενους 18 μήνες, οι δοκιμασίες που τους περιμένουν είναι πολλές. Η πιο σημαντική από αυτές έχει να κάνει με τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις, τις οποίες θα παρακολουθούν επιστήμονες έξω από το διαστημόπλοιο λεπτό προς λεπτό. Η ψυχική υγεία των αστροναυτών, το πώς θα καταφέρουν να συμβιώσουν 500 μέρες σε έναν κλειστό χωρό 500 τετραγωνικών, είναι ίσως το πιο βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας αποστολής.

Περισσότερο ίσως και από την κατασκευή υλικών για τη θωράκιση του σκάφους από τη θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία ή από την εξέλιξη ενός συστήματος προώθησης, που θα έχει επάρκεια ενέργειας για να φθάσει στον Αρη και να γυρίσει ξανά πίσω στη Γη. Στο εικονικό διαστημόπλοιο, οι έξι αστροναύτες θα ζουν και θα εργάζονται όπως οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Θα τρώνε ειδικές τροφές και θα γυμνάζονται απαραιτήτως δύο ώρες καθημερινά ενώ θα κάνουν μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα। Επιπλέον θα έχουν ελεύθερο χρόνο τον οποίο θα αξιοποιούν βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας βιβλία, παίζοντας παιχνίδια αλλά και μουσικά όργανα. Το φαγητό τους θα βρίσκεται μέσα στο «διαστημόπλοιο», αποθηκευμένο, και οι μόνες παροχές που θα έχουν από τον έξω κόσμο θα είναι ηλεκτρισμός, νερό, και λίγος φρέσκος αέρας. Οποιαδήποτε βλάβη παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε όργανο, θα πρέπει να την επισκευάσουν μόνοι τους.

TA NEA

Ομολόγησε ότι σκότωσε 19 γυναίκες και παιδιά

Κενυάτης κατά συρροήν δολοφόνο που ομολόγησε ότι σκότωσε 19 ανθρώπους για να τους πιει το αίμα, αποκάλυψε χθες στην αστυνομία άλλα πέντε σημεία στο Ναϊρόμπι όπου είχε διαπράξει τα εγκλήματά του, δήλωσε αστυνομική πηγή.
Οι αποκαλύψεις του δράστη, πρώην φρουρού ασφαλείας που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνονται από την αστυνομία, αλλά και από κατοίκους των συνοικιών που ερευνώνται. Επίσης η δράση του ταιριάζει απόλυτα με φακέλους δολοφονιών που δεν είναι διαλευκανθεί.
Ο 32χρονος Φίλιπ Ονιάντσα οδήγησε τους αστυνομικούς σε συνοικία στο νότιο Ναϊρόμπι όπου είχε εγκαταλείψει τα πτώματα δύο γυναικών τις οποίες σκότωσε τον Απρίλιο του 2009.
Ο ίδιος οδήγησε στη συνέχεια τους αστυνομικούς στο σημείο που είχε θάψει τα πτώματα άλλων δύο γυναικών, στο Νγκονγκ Φόρεστ στα περίχωρα της πόλης και μετά σε βόρειο προάστιο της κενυατικής πρωτεύουσας, όπου είχε δολοφονήσει άλλη μια γυναίκα.
Ο δολοφόνος, που όλοι θεωρούσαν ήσυχο και διακριτικό άνθρωπο, δήλωσε πως δεν είχε βιάσει ποτέ τα θύματά του--αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά--αλλά τους έπινε το αίμα υπακούοντας σε μια μυστηριώδη απόκρυφη τελετή. Επίσης πρόσθεσε πως σκοπός του ήταν να σκοτώσει εκατό ανθρώπους.

«Δεν μπορώ να πω ότι γνώριζα τα θύματά του, γιατί όταν αισθανόμουν την ανάγκη να πιω αίμα πήγαινα κατευθείαν στο στόχο μου», είπε ο ίδιος που έχει ομολογήσει μέχρι τώρα εννιά δολοφονίες στο Ναϊρόμπι και δέκα σε άλλες πόλεις της Κένυας. Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη μια δασκάλα που ο δολοφόνος υπέδειξε ως εκείνη που τον μύησε στους τελετουργικούς φόνους.

TA NEA