Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου 2010 Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεσσαπίων εκδήλωση με θέμα "Το Παιδί μας ένας άγνωστος Κόσμος". Ομιλήτρια της εκδήλωσης αυτής ήταν η παιδαγωγός κα. Χάρις Δημητρακούδη.
Η κα. Δημητρακούδη με ένα πρωτότυπο τρόπο προσπάθησε να δώσει στους γονείς να καταλάβουν πρωτίστως τι είναι το παιδί. Η λέξη παιδί είναι μια πολυχρησιμοποιημένη λέξη χωρίς όμως οι περισσότεροι να γνωρίζουν το αληθινό της νόημα. Το παιδί σχετίζεται με το παιχνίδι. Το παιδί ζει για να παίζει και παίζει για να ζει. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί αποκτά γνώσεις και μόρφωση.
Κατόπιν αφού έδωσε μέσω αρκετών παραδειγμάτων να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι τι σημαίνει παιδί προχώρησε στην δεικτική αντωνυμία μας. Το παιδί δεν είναι μόνο του άνδρα ή μόνο της γυναίκας αλλά και των δύο. Προχωρώντας όμως λίγο μακρύτερα, το παιδί δεν είναι κανενός από τους δύο αλλά του Θεού. Ο Θεός πατέρας είχε ως ιδέα το παιδί και έδωσε την ευλογία στο συγκεκριμένο ζευγάρι να το αποκτήσει. Και αυτό το ζευγάρι θα πρέπει να μεγαλώσει το παιδί σαν πριγκηπόπουλο σαν παιδί του Θεού που τους το εμπιστεύτηκε.

Δωρεάν εκδηλώσεις για την Ημέρα και Νύχτα Μουσείων 2010..

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και την Νύχτα των Μουσείων. Δωρεάν είσοδο σε εκθέσεις, ομιλίες, εκπτώσεις στις εκδόσεις και επέκταση στο ωράριο αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες των Μουσείων. Το θέμα που έχει ορισθεί για το 2010 είναι «Τα μουσεία για την κοινωνική αρμονία».
Σάββατο 15 Μαΐου
Στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διοργανώνει από τις 18:00 – 24:00 σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριμένα: στις 18:00 η Χριστίνα Βατσέλλα μας μιλά για τα παράδοξα της video art, στις 20:00 διοργανώνεται συναυλία με τίτλο «La Folia…Παραλλαγές πάνω σε µια νύχτα», στις 22:00 η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται παραμύθι μόνο για ενηλίκους (απαραίτητη η κράτηση).
Επίσης διοργανώνονται ξεναγήσεις στις µόνιµες συλλογές, σύντοµες ξεναγήσεις στον κόσµο της µοντέρνας και σύγχρονης τέχνης Λουίζ Μπουρζουά/Σάρα Λούκας, Χορευτικά happenings.
Αλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Βίντεο στη νοηµατική γλώσσα, &8710;ιαδραστική φωτιστική εγκατάσταση «Εις Υγείαν» της Ελευθερίας Ντεκώ, Μια γνωριμία με τον κήπο του μουσείου, Έκθεση µε έργα παιδιών από τα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου, Bazaar στο Πωλητήριο του Μουσείου.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τριήμερο συμπόσιο (15-17 Μαΐου), αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Κωστάντιου, με θέμα «Στα ίχνη της Σύγχρονης Μουσειολογίας» με ελεύθερη είσοδο. Το ίδιο βράδυ εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών από τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Τέχνης «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ» του ΜΜΣΤ.
Κυριακή 16 Μαΐου
Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης διοργανώνει από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Σταθμοί στον κόσμο της Ανατολής».
Παράλληλα, θα υπάρχει και έκπτωση 50% στις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και 10-30% στα αντικείμενα, τόσο στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, οδό Πειραιώς), όσο και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Η ανθρώπινη οικογένεια (Family) είναι μια θεσμοθετημένη βιο-κοινωνική μονάδα (biolocial group) που αποτελείται από δύο τουλάχιστον ενήλικα άτομα ετερόφυλα και μη συγγενικά εξ αίματος που έχουν συζευχθεί καθώς και (τα κατιόντα μέλη) τέκνα αυτών, η καλούμενη έτσι και "πυρηνική οικογένεια". Ελάχιστες λειτουργίες αυτών των ομάδων πυρήνων (στην ευρύτερη μορφή τους) είναι η παροχή ικανοποίησης και ελέγχου των αναγκών του θυμικού (affectional needs) -συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών σχέσεων- καθώς και η διατήρηση μιας "κοινωνικο-πολιτιστικής" κατάστασης (sociocultural situation) για την ανατροφή και ομαλή κοινωνικοποίηση των κατιόντων μελών της (τέκνων). Κάθε λοιπόν ομάδα που συγκροτείται με τον παραπάνω τρόπο και ταυτόχρονα επιτελεί τις παραπάνω ελάχιστες λειτουργίες καλείται "οικογένεια". Η διάρθρωση της δομής, της κάθε οικογένειας, που σχετίζεται τυπικά μέσω της συγγένειας ή της ιδιοκτησίας (βλ. ο ρόλος των δούλων στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη) Βυζάντιο κλπ, και όπως έχει εξελιχθεί αυτή μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει διάφορους "τύπους" οικογένειας που αναλύονται παρακάτω.

Για πρώτη φορά ο νους ενός άνδρα στο σώμα μιας γυναίκας

Ερευνητές στην Ισπανία, με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας, κατάφεραν για πρώτη φορά να κάνουν άνδρες να αισθανθούν ότι βρίσκονταν μέσα σε γυναικεία σώματα. Οι άνδρες, που συμμετείχαν στο πείραμα, δήλωσαν ότι ένιωσαν τον εαυτό τους να κατέχει το σώμα μιας γυναίκας.

Το πείραμα, που μπορεί να ρίξει φως στο πώς οι άνθρωποι διακρίνουν τους εαυτούς τους από τους άλλους, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, υπό τον Μελ Σλέιτερ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

Η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς STS-132

EΜΕΙΝΕ 28 ΧΡOΝΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚH ΑΠO… ΛAΘΟΣ!

Για 28 ολόκληρα χρόνια, περισσότερα από την μισή του ζωή, πέρασε ο Ρέιμοντ Τάουλερ στην φυλακή, κατηγορούμενος για ένα βιασμό που δεν έκανε. Ο Τάουλερ κρατείτο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Οχάιο από το 1981, όταν τον συνέλαβαν με την υποψία ότι βίασε ένα 11χρονο κορίτσι. Όσο ισχυρό και αν ήταν το άλλοθι του, οι δικαστές ήταν ανένδοτοι: Ένοχος. Είχε παίξει ρόλο και το γεγονός ότι το 11χρονο τότε θύμα τον αναγνώρισε ως δράστη...

Μετά από τόσα χρόνια διαπιστώθηκε με την χρήση των νέων τεστ DNA ότι δεν είχε διαπράξει αυτός το αποτρόπαιο έγκλημα.

Νέος σκηνοθέτης 102 ετών

Και η ηλικία σκάνδαλο είναι! Κάτι το διαφορετικό, το σουρεαλιστικό, το παράδοξο, το εξωφρενικό και έγινε θέμα καυτό. Αν δηλαδή ο Μανόλης Ελιάς δεν ήταν 102 ετών, πόσοι συνάδελφοι, ακόμα και των κοσμικών στηλών, θα έτρεχαν με την ψυχή στο στόμα να δουν και να ακούσουν τι έχει να τους πει; Ουδείς!

Μάνοελ Ντε Ολιβέιρα, λοιπόν. Ο αιωνόβιος Πορτογάλος των 102 ετών. Που μόλις ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία με τίτλο «Η παράξενη υπόθεση της Αντζέλικα». Μια ιστορία, όπου νεαρός φωτογράφος με το όνομα Ισαάκ λαμβάνει νυχτερινό τηλεφώνημα. Να προσέλθει πάραυτα σε κάποια οικία. Να φωτογραφίσει μια νεκρή νεαρή με το όνομα Αντζέλικα, η οποία απεβίωσε λίγες μέρες μετά τον γάμο της. Ετσι, ο φωτογράφος καταφθάνει. Ετσι φωτογραφίζει. Και έτσι η Αντζέλικα σηκώνεται από το σάβανό της και τον στοιχειώνει.

Και οι 40 είναι υπέροχοι

Το imagine cup είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός καινοτομίας στον τομέα επιστημών πληροφορικής, που διοργανώνεται από τη microsoft σε ετήσια βάση από το 2003. Ο «Τ» συνάντησε τους έλληνες φοιτητές που διεκδίκησαν το βραβείο σχεδιασμού λογισμικού, τη νικήτρια ομάδα και βραβευμένους παλαιότερων ετών, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μέλλον της Ελλάδας.
dotSPECIAL
(Πανεπιστήμιο Πατρών)
oramA Λογισμικό για παιδιά με νοητική υστέρηση.
Μέλη: Ερρίκος Αλκαλάι (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, 4ο έτος, 22 ετών), Νικόλαος Καλλιαγκόπουλος (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, 6ο έτος, 24 ετών), Αγησίλαος Σούλας (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, 5ο έτος, 23 ετών), Παναγιώτης Λελούδας (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, μεταπτυχιακό 1ο έτος, 24 ετών).
Ερρίκος Αλκαλάι: Άκουσα για πρώτη φορά το όνομα Microsoft από τα παιδικά μου χρόνια, σε ηλικία περίπου 5 ετών, όταν ήρθα σε επαφή με τα Windows 3.1 σε ένα σύγχρονο για την εποχή laptop.
Ξεκίνησα προγραμματισμό στην Α΄ Λυκείου. Το ενδιαφέρον μου για τους υπολογιστές επεκτάθηκε από την καθημερινή χρήση στον προγραμματισμό απλών εφαρμογών. Έτσι λοιπόν με πλησίασε ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου και μου είπε να συμμετάσχω στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.

ΓΕΜΙΣΕ Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΜΕ ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Η Χαλκίδα «γέμισε» σήμερα από αφίσες με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σλόγκαν «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και όχι στους Τραπεζίτες»… 
Αυτά, από την Αριστερή Πρωτοβουλία που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, φουλ Πανανδρεϊκός, βάζει απέναντι τον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα. Οργώνει όλη την Ελλάδα, γυρίζει στις κομματικές οργανώσεις και επικρίνει «τη σύμβαση με το ΔΝΤ», ζητώντας από τα μέλη του κόμματος να απαντήσουν στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Αυτά βέβαια σε άλλες εποχές, μπορεί και να χαρακτηρίζονταν αστειότητες, σήμερα όμως που η πολιτική ζωή «αιμορραγεί» και είναι στην εντατική, πολλοί φοβούνται την απήχηση που μπορούν να έχουν στους πολίτες…

Εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας της Εύβοιας στο πλαίσιο του ΠΡ.Α.Κ.Σ.Η.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης Ηρακλή (ΠΡ.Α.Κ.Σ.Η.), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου, στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μηλάκι, η ετήσια εκπαίδευση των εθελοντών πυροπροστασίας από τους δήμους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η εκπαίδευση έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλιβερίου και περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης πυρκαγιών και ασκήσεις κατάσβεσης και πρόληψης.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν οι εθελοντικές ομάδες περιπολίας και πυροπροστασίας από τους Δήμους Αμαρυνθίων, Αυλίδος, Αυλώνος, Διρφύων, Δυστίων, Ερέτριας, Κονιστρών, Μεσσαπίων, Στυρέων και Ταμυνέων. Η παρουσίαση έγινε από τον Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου, Β. Αργύρη και τον Πυραργό, Π. Κουλκουβήνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας και η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ευβοίας, Πυράρχου Α. Σερεντέλου. Την ετήσια εκπαίδευση παρακολούθησαν η διοίκηση του εργοστασίου, εργαζόμενοι της εταιρείας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Η οδύσσεια μιας ιδέας

Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Νέας Αρτάκης και το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αρτάκης διοργανώνουν μια γιορτή για τα παιδιά, με θέμα «Η οδύσσεια μιας ιδέας», το Σάββατο 15 Μαϊου και ώρα 10.00 π.μ. στο Πάρκο Κυζικείων.

Επίσης, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αρτάκης οργανώνει στις 15 Μαϊου στο Αλσύλλιο των Κυζικείων, δράση με θέμα «Ένας περίπατος στην ιστορία του προσκοπισμού» όπου η 1η Αγέλη Λυκοπούλων, θα παίξει ένα παιχνίδι ξενάγησης στην 100 χρονη ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού.