Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Φράγμα για τα νερά με χρώμιο

Τα βιομηχανικά τοξικά απόβλητα ευθύνονται συχνά για τη μόλυνση των υδάτων. Απόφαση-σταθμός του Πρωτοδικείου Χαλκίδας βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίας, που εδώ και καιρό αναζητούν απαντήσεις σχετικά με το πόσιμο νερό της περιοχής τους.
Τα βιομηχανικά τοξικά απόβλητα ευθύνονται συχνά για τη μόλυνση των υδάτων. Η απόφαση 1158/2010 απαγορεύει προσωρινά στο δήμο και την εταιρεία ύδρευσης ΔΕΥΑΜ να διανέμουν στην περιοχή νερό για οποιαδήποτε χρήση (οικιακή και βιομηχανική), το οποίο να περιέχει εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 2 μg/l.
Απειλεί εις βάρος τους σε περίπτωση που παραβαίνουν το διατακτικό της απόφασης αυτής και για κάθε μια παράβαση χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση του νόμιμου εκπροσώπου (δηλαδή του δημάρχου), τη διάρκεια της οποίας ορίζει σε ένα μήνα.

Γιορτή "Ουράνιου Τόξου" Κριτική Τηλεόρασης

Εξαιρετική ήταν η γιορτή για τη λήξη του σχολικού έτους που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, από τον παιδικό σταθμό – Νηπιαγωγείο “ΟυράνιοΤόξο”, στο θέατρο Ορέστη Μακρή στον Αγ. Στέφανο.
Ουράνιο τόξο έχεις ταλέντο...

Μπροστά στις κατάμεστες, από γονείς και συγγενείς, κερκίδες, τα παιδιά, με την καθοδήγηση των παιδαγωγών τους , παρουσίασαν σκετσάκια, τα οποία αποτελούσαν κριτική αναπαράσταση των όσων συμβαίνουν σήμερα στην Ελληνική Τηλεόραση.
11880....
Η Βίκυ Χατζηβασιλείου ένωσε μετά από 80 χρόνια δύο παπούδες, που χάθηκαν ενώ έπαιζαν κρυφτό...

Στρατιωτικός έκανε και....μερεμέτια στην Ριτσώνα!

Δεν του έφτανε η μόνιμη δουλειά που είχε στον στρατό αλλά ήθελε να κάνει και μερεμέτια! Πρόκειται για έναν 27 χρονο στρατιωτικό ΕΠΟΠ, με το βαθμό του Λοχία και ένα 21 χρονο οι οποίοι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να έχουν εισέλθει σε χώρο εργοστασίου της περιοχής (οινοποιείου Αγροτικού Συνεταιρισμού), με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα που περιέχουν χαλκό.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 27 χρονου στρατιωτικού, το οποίο χρησιμοποίησαν οι συλληφθέντες για τη μετάβασή τους, στο παραπάνω εργοστάσιο, βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι παραπάνω είχαν διαπράξει κατά το παρελθόν κλοπές στον ίδιο χώρο και είχαν αφαιρέσει αντικείμενα αξίας πενήντα χιλιάδων Ευρώ περίπου. 

evianews

Πυροβολισμοί στην παραλία Γαλατάκι στη Λίμνη Ευβοίας. 2 Ελληνες τραυματίες


Επίθεση χωρίς εμφανή λόγο δέχθηκαν έξι Έλληνες στην παραλία Γαλατάκι της Λίμνης Ευβοιας από τρείς Αλβανους!
Ο ένας εκ των δραστών οπλισμένος με καραμπίνα πυροβόλησε και τραυματισε έναν 26χρονο στο χέρι και με τη λαβή της καραμπίνας έναν 23χρονο στο κεφάλι.
Οι τρεις αλλοδαποί εξαφανίστηκαν και...

αναζητούνται από την αστυνομία ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό κέντρο!

Ως πιθανή αιτία της συμπλοκής εκτιμάται από την αστυνομία παρεξήγηση νωρίτερα στο δρόμο!

evia.tv

Διήμερο εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό-Χορευτικό Σύλλογο Οι Ρίζες


Την Παρασκεύη 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος "Οι Ρίζες" παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς απ' όλη την Ελλάδα και τη Μ.Ασία ώστε να μας φέρουν σε επαφή με την Παράδοσή μας.
Ο Εκπολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Ψαχνών "ΟΙ ΡΙΖΕΣ" ιδρύθηκε το 1985, και σήμερα αριθμεί 200 περίπου μέλη.
Είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κύριος σκοπός του είναι η διατήρηση και διάδοση των Ελληνικών παραδόσεων εν γένει και ειδικότερα των Ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Για τον λόγο αυτό οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, ή συμμετέχει σε αυτές σε συνεργασία με άλλους φορείς. Μπορεί και δίνει παραστάσεις με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, οπουδή- ποτε τον καλέσουν και πάντα αφιλοκερδώς.
Στα χορευτικά τμήματα που διατηρεί, διδάσκονται σήμερα περισσότεροι από 150 μαθητές, από όλες τις ηλικίες.
Διαθέτει μία αρκετά πλούσια ιματιοθήκη, (την οποία εμπλουτίζει συνεχώς) με παραδοσιακές φορεσιές (ακριβή αντίγραφα), από πολλά μέρη της Ελλάδας. Είναι σύλλογος με έντονη παρουσία και δραστηριότητα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει λάβει μέρος σε πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, κλπ, όχι μόνο στην Εύβοια, ή στην Ελλάδα εν γένει, αλλά και στο εξωτερικό.
Από το 1987 έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ), αλλά και στην Τυνησία (το 2002) όπου χόρεψε ενώπιον του προέδρου Μπέν Αλί και στην Κίνα (Σεπτέμβριος 2006) , όπου πήρε μέρος στο 9ο Παγκόσμιο Πολιτιστικό και Τουριστικό Φεστιβάλ στο Πεκίνο, αποσπόντας μάλιστα και το βραβείο της πρώτης θέσης (από 80 περίπου χορευτικά συγκροτήματα απ' όλο τον κόσμο).

Σαν σήμερα

1822 Το εκστρατευτικό σώμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, στο οποίο περιλαμβάνονται και πολλοί φιλέλληνες, διαλύεται από τον Ομέρ Βρυώνη στην περιοχή του Πέτα Αρτας. (Ιστορία)


1934 Η χημικός Μαρία Κιουρί πεθαίνει από λευχαιμία εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια των ερευνών. (Ιστορία)


1980 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρουν μέρος οι Έλληνες αθλητές στην Ολυμπιάδα της Μόσχας, μη συμμετέχοντας στο μποϊκοτάζ των αγώνων που έχουν εξαγγείλει οι ΗΠΑ ως αντίδραση στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν(Ιστορία)

1884 Το Άγαλμα της Ελευθερίας παρουσιάζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους. (Πολιτισμός)


1940 Γεννιέται η ηθοποιός Άννα Φόνσου (Πολιτισμός)

Τρώει κάθε 15 λεπτά για να μείνει ζωντανή


Η περίπτωσή της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των γιατρών σε όλο τον κόσμο. Γνωρίστε την Lizzie Velasquez, την 21χρονη από το Ώστιν των ΗΠΑ, που τρώει κάθε 15 λεπτά για να μπορέσει να μείνει ζωντανή.

Η Velasquez, που αποτελεί μέρος μίας γενετικής μελέτης από τον Ινδό ερευνητή, καθηγητή Abhimanyu Garg, του Πανεπιστημίου του Τέξας, πάσχει από μία σπάνια ασθένεια, που την εμποδίζει να πάρει βάρος, παρόλο που τρώει περίπου 60 μικρά γεύματα κάθε μέρα.

Αν και καταναλώνει 5.000 με 8.000 θερμίδες καθημερινώς, η φοιτήτρια Μέσων Επικοινωνίας, που φοράει XXXS νούμερο ρούχα, ζυγίζει μόλις 25 κιλά και το σωματικό της λίπος είναι σχεδόν μηδενικό.

«Ζυγίζομαι συχνά και αν δω ότι έχω πάρει έστω και μισό κιλό κάνω σαν τρελή από τη χαρά μου. Τρώω κάθε 15 με 20 λεπτά για να κρατώ τα επίπεδά της ενέργειάς μου υψηλά.
«Τρώω όλη τη μέρα μικρές ποσότητες από πατατάκια, γλυκά, σοκολάτες, πίτσα, κοτόπουλο, κέικ, ντόνατς, παγωτό, μακαρόνια και παστάκια, και στεναχωριέμαι όταν μου λένε ότι είμαι ανορεκτική,» δηλώνει η ίδια.

Ο καθηγητής Garg πιστεύει πως η Lizzie πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο, που ονομάζεται Neonatal Progeroid Syndrome, και επιταχύνει τη γήρανση, την απώλεια λίπους από το πρόσωπο και το σώμα, και εκφυλίζει τον ιστό. Τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο έχουν τριγωνικό και πρόωρα γερασμένο πρόσωπο, με μυτερή μύτη.

Ο ίδιος δήλωσε: «Γνωρίζω ελάχιστους ανθρώπους με την ίδια πάθησης της Lizzie, αλλά κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική। Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί μελλοντικά στη Lizzie, καθώς η ιατρική κοινότητα δεν έχει καταγράψει ακόμα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Εντούτοις, η Lizzie είναι τυχερή που έχει υγιή δόντια, όργανα και οστά. Θα συνεχίσουμε να μελετούμε την περίπτωσή της για να μάθουμε περισσότερα.»

PATHFINDER

Μερικός αποκλεισμός της Google από τις κινεζικές αρχές


Η γνωστή μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνέτ Google ανακοίνωσε σήμερα πως οι υπηρεσίες της «έχουν αποκλεισθεί μερικώς» στην Κίνα, όπου μόλις έληξε η διάρκεια της άδειας χρήσης της, αλλά πολλές λειτουργίες του συστήματος, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι ειδήσεις, εξακολουθούν να είναι ακόμη προσβάσιμες.

Ένας δείκτης διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του Google -κίτρινος αντί του κανονικού πρασίνου-υποδείκνυε σήμερα πως τέθηκε από χθες βράδυ μία νέα απαγόρευση στις λειτουργίες της μηχανής, μολαταύτα η Google αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το γεγονός.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, λίγο προτού εκπνεύσει η άδειά της, η Google είχε ανακοινώσει πως θα μεταβάλλει το σύστημα εκπομπής της, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κινεζικών αρχών και να σταματήσει η λογοκρισία του: πλέον οι χρήστες που επισκέπτονται τον κινεζικό ιστότοπό της Google.cn δεν θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον αντίστοιχο του Χονγκ Κονγκ για να εισέρχονται σε απαγορευμένες λογοκριμένες ιστοσελίδες, όπως γινόταν από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ο ιστότοπος του Χονγκ Κονγκ θα προσφέρεται ως μία επιλογή.

Όπως είχε εξηγήσει η νομική υπηρεσία του Google, οι κινεζικές αρχές, οι οποίες ασκούν είχαν χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη μετάβαση στον ιστότοπο του Χονγκ Κονγκ.

Μολαταύτα, η άδεια λειτουργίας του Google στην Κίνα έληγε σήμερα και ο όμιλος επιθυμούσε να βρεθεί λύση που θα του επιτρέψει να παραμείνει στην αχανή κινεζική αγορά। Εκπρόσωπος του στο Πεκίνο τόνισε πως το Google παραμένει σε επαφή με τις αρχές «προκειμένου να δούμε τι πληροφορίες θα μας δώσουν».

ΕRΤ3.GR

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει την πιθανότητα εκδήλωσης ενδομητρίωσης


Νέα Υόρκη — Το κάπνισμα ούτε αυξάνει ούτε μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης, μια απ' τις συχνότερες αιτίας γυναικείας υπογονιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Η ενδομητρίωση αναφέρεται στην διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την επέκταση του ενδομητρίου εκτός της μήτρας προς τις ωοθήκες, τις ωαγωγές σάλπιγγες, την επιφάνεια της μήτρας ή τα τοιχώματα της πυέλου.

Ο ιστός αυτός συνεχίζει να λειτουργεί σαν μητρικό τοίχωμα, ανταποκρινόμενος στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Μπορεί όμως να οδηγήσει στον σχηματισμό ουλώδους ιστού, που προκαλεί πυελικό πόνο, βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία και σε ορισμένες γυναίκες υπογονιμότητα.

Η αιτία της ενδομητρίωσης είναι άγνωστη, αλλά τα οιστρογόνα εμπλέκονται στην μηνιαία οικοδόμηση και αποδόμηση του ενδομήτριου ιστού.

Επειδή το κάπνισμα τείνει να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί το τσιγάρο να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης ή τουλάχιστον των σοβαρών περιπτώσεων της.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Αγίου Βικέντιου του Πολ στο Παρίσι διαπίστωσαν σε δείγμα σχεδόν 1.000 γυναικών με και χωρίς ενδομητρίωση, ότι δεν προέκυπτε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ ενεργού και παρελθοντικού καπνίσματος και του κινδύνου εκδήλωσης ενδομητρίωσης.

Το συμπέρασμα δεν μεταβλήθηκε ακόμη και όταν οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα σε ομάδες, ανάλογα με την σοβαρότητα της ενδομητρίωσης.

Συγκεκριμένα στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 978 γυναίκες κάτω των 42 ετών που είχαν εξεταστεί για ενδομητρίωση, 441 επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν και είχαν δώσει ιστολογικά δείγματα προς καθορισμό της σοβαρότητας της κατάστασης.

Εκ των 441 πασχόντων, το 45% ήταν ενεργές ή πρώην καπνίστριες, όπως και το 36% των 567 υγιών γυναικών.

Μια πρώτη ματιά στα δεδομένα αποκάλυψε ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Αλλά η σχέση έπαψε να υφίσταται όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και κατά πόσο η γυναίκα είχε αποκτήσει παιδιά (η ατεκνία σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό ενδομητρίωσης, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να συντελεί σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης).

Επίσης δεν προέκυψαν στοιχεία ότι το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής και εκτεταμένης μορφής ενδομητρίωσης.

Η μελέτη κρίνεται περιοριστική επειδή βασίστηκε σε αναφορές των γυναικών για το ιστορικό καπνίσματος। Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί την έλλειψη σχέσης μεταξύ των δύο παραγόντων (τσιγάρο-ενδομητρίωση). Αρα το κάπνισμα, από μόνο του, δεν επηρεάζει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.

HEALTH.IN.GR

Η σοκολάτα ρίχνει την υψηλή πίεση


Ένα κομμάτι σοκολάτα τη μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μισή ώρα καθημερινή σωματική άσκηση, όσον αφορά τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τη δρα Κάριν Ριντ του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρει ότι σε όσους πάσχουν από υψηλή πίεση, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού μέχρι και 20% μέσα σε μια πενταετία.

Η σοκολάτα - ειδικά η μαύρη- περιέχει τις χημικές ουσίες φλαβονόλες που με φυσικό τρόπο διευρύνουν το αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν έτσι τη ροή του αίματος, ρίχνοντας την πίεσή του. «Δεν είναι ανάγκη να παίρνει κανείς πάντα φάρμακα για τη μείωση της πίεσης. Υπάρχουν και τροφές που βοηθάνε σε αυτό», δήλωσε η κα Ριντ.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από υπέρταση (υψηλή πίεση) και εκτιμάται ότι οι μισοί από αυτούς δεν το ξέρουν, καθώς ποτέ δεν είχαν τη σχετική ιατρική διάγνωση. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με υπέρταση δεν μπορεί να ελέγξει την πάθηση με φάρμακα, παρουσιάζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ρίξει την πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, ενώ δεν επηρεάζει όσους έχουν φυσιολογική πίεση και έτσι δεν προκαλεί υπόταση (χαμηλή πίεση).

Όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες για να καθοριστεί η ιδανική ποσότητα σοκολάτας, που επιφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ωφέλεια για την υγεία μπορεί να υπάρξει από ένα κομματάκι (έξι γραμμάρια) τη μέρα μέχρι μια ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμάρια).

Οι άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 ή διαστολική πάνω από 90. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).

Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό। Από την άλλη πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση σοκολάτας, όπως η παχυσαρκία.

ANT1

Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών


Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Κοζάνης.

Στο διαγωνιστικό φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου στην Κοζάνη, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος μουσικά συγκροτήματα, που θα παρουσιάσουν ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι σε ελληνικό στίχο, καθώς και διασκευές ελληνικών τραγουδιών.

Το Φεστιβάλ θα πλαισιώσει και το πρώτο «Hellinophone Festival», που θα απευθύνεται σε μουσικά γκρουπ από όλες τις χώρες του κόσμου, με προϋπόθεση να παρουσιάσουν ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι με ελληνικό στίχο.

Τα συγκροτήματα που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Hellinophone θα πρέπει, παράλληλα με το ελληνόφωνο τραγούδι τους, να παρουσιάσουν και μουσικό πρόγραμμα της επιλογής τους.

Η αποστολή των αιτήσεων θα γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση επικοινωνίας του εκπροσώπου του μουσικού σχήματος, χώρα και πόλη προέλευσης του γκρουπ, το διαγωνιζόμενο τραγούδι σε μορφή mp3 και το ονοματεπώνυμο του στιχουργού।

ANT1

Εγκαίνια μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης»


Για την οικουμενικότητα του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε από τη Μυρτιά- Ηρακλείου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του ομώνυμου μουσείου.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ανεξάρτητη βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, που στο χαιρετισμό της έκανε λόγο για τον πιο γνωστό Έλληνα συγγραφέα ανά τον κόσμο.

Στα εγκαίνια, που τελέστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές του Ηρακλείου, δήμαρχοι του νομού και προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ρούσος Κυπριωτάκης. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, τους κυρίους Κωνσταντίνο Αλαβάνο, διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, και Άγγελο Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, και από την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Ν. Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Η μεγάλη τραγουδίστρια ερμήνευσε γνωστά τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο του «Καπετάν Μιχάλη» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη) και άλλα τραγούδια από το πλούσιο ποιοτικό της ρεπερτόριο.

Με την ελκυστική επανέκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, το Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του Κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά, πριν από 27χρόνια από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη। Η πρώτη στέγη του Μουσείου δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά, την προσπάθεια και τη φροντίδα του αείμνηστου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.

ANT1

Πέθανε ο μέντορας της Χεζμπολάχ


Πέθανε σε ηλικία 74 ετών στη Βηρυτό ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σαγιέντ Μοχάμεντ Χουσεϊν Φαντλάλα, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές φυσιογνωμίες του σιιτικού ισλάμ.

Η επιρροή του Φαντλάλα, ο οποίος θεωρούνταν κάποτε μέντορας της Χεζμπολάχ, είναι μεγάλη και πέρα από τον Λίβανο, μέχρι την κεντρική Ασία και τον Κόλπο.

Υποστήριξε την ισλαμική επανάσταση του Ιράν και αξιοποιούσε πολλά από τα κηρύγματά του τις Παρασκευές για να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία τους με το Ισραήλ .

Ο Φαντλάλα ήταν γνωστός για τις μετριοπαθείς απόψεις του στα κοινωνικά θέματα, και ιδιαίτερα απέναντι στις γυναίκες।

ANT1

Πυροβολισμοί και ταραχές στο αστυνομικό δελτίο


Άγρια Δύση θύμισε η Αμφιλοχία , όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, με καλάσνικωφ, σε εστιατόριο της περιοχής, όπου βρίσκονταν δεκάδες άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι δράστες δεν είχαν σκοπό να ληστέψουν το κατάστημα ή τους εκδρομείς που βρίσκονταν στη διπλανή στάση των υπεραστικών λεωφορείων, στην εθνική οδό Αντιρρίου Ιωαννίνων.

Οι άγνωστοι εισέβαλαν, για άγνωστο λόγο, στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν στο ταβάνι, προφανώς για εκφοβισμό. Από τις σφαίρες που εξοστρακίστηκαν τραυματίστηκαν ελαφρά δύο νεαροί, ενώ μια 66χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης, καθώς δέχθηκε σφαίρα στο λαιμό, κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των δραστών από το χώρο του επεισοδίου.

Σε άλλο επεισόδιο του αστυνομικού δελτίου, σημειώθηκαν ταραχές στα κρατητήρια του Φαλήρου , μεταξύ Ασιατών και Αράβων κρατουμένων, για άγνωστο ακόμη λόγο. Περίπου 26 άτομα, τα οποία κρατούνταν για διάφορα αδικήματα, ήρθαν στα χέρια, τα ξημερώματα της Κυριακής, και έπειτα έβαλαν φωτιά στα σεντόνια τους, προκαλώντας πανικό στους αστυνομικούς που τους φρουρούσαν.

Αμέσως δόθηκε σήμα στα γύρω αστυνομικά τμήματα και στο σημείο έφθασαν περιπολικά με αστυνομικούς που κατάφεραν μετά από αρκετή ώρα να βάλουν τέλος στον πανικό που επικρατούσε। Για το περιστατικό διεξάγονται έρευνες.

ANT1

Επί πληρωμή από σήμερα οι Times στο Internet


Επί πληρωμή παρέχουν από σήμερα το περιεχόμενό τους στο Internet οι βρετανικοί Times. Η πρόσβαση στα άρθρα της καθημερινής και της κυριακάτικης έκδοσης κοστίζει 1,5 ευρώ για μια ημέρα, ή 3 ευρώ την εβδομάδα.

Επιπλέον, με την εγγραφή που προαπαιτεί στη δοκιμαστική έκδοση εγγεγραμμένων χρηστών, με 1,5 ευρώ δίνεται πρόσβαση δωρεάν για τον πρώτο μήνα.

Οι δύο εφημερίδες είχαν εγκαινιάσει νέες ιστοσελίδες τον περασμένο μήνα, οπότε και ανακοίνωσαν ότι από τον Ιούνιο το περιεχόμενό τους θα διατίθεται μόνο με συνδρομή.

«Πιστεύουμε ότι οι νέοι δικτυακοί τόποι μας προσφέρουν μια πραγματική αξία και βιαζόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να προχωρούμε σε νεωτερισμούς για τους αναγνώστες», δήλωσε η Ρεμπέκα Μπρουκς, γενική διευθύντρια της News International, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου News Corporation.

Οι επενδύσεις των παραδοσιακών Μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή δεν είναι τυχαίες.

Η κυκλοφορία των έντυπων εκδόσεων των σημαντικότερων εφημερίδων στη Βρετανία μειώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η κυκλοφορία των TheTimes περιορίστηκε τον Μάιο στα 515.379 φύλλα, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 13%.

Η κυκλοφορία των Sunday Times μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση και συρρικνώθηκε στα 1।117.749 φύλλα.

ΤΑ ΝΕΑ

Περπάτησε 70 χιλιόμετρα για να φέρει πίσω τον μπαμπά του


Εβδομήντα χιλιόμετρα περπάτησε ένα αγοράκι 12 ετών στη νοτιοδυτική Κολομβία, προκειμένου να ζητήσει την απελευθέρωση του πατέρα του, που κρατείται σε φυλακές ανταρτών του Farc.

Ο ανήλικος Γιόχαν Μαρτίνεζ, περπατούσε επί δύο ημέρες, την Παρασκευή και το Σάββατο, έχοντας βάλει ως στόχο να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται ο μπαμπάς του, ο οποίος είναι σήμερα ο πιο παλιός κρατούμενος του Farc, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

«Αγαπημένε μου μπαμπά, ολοκλήρωσα σήμερα μια πορεία για να ζητήσω από την Παναγία να σε βοηθήσει να γυρίσεις γρήγορα στο σπίτι και να είμαστε μαζί», είπε ο μικρός Γιόχαν, φτάνοντας στην πόλη Ανκούγια, 850 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπογκοτά.

Ο Γιόχαν Μαρτίνεζ, που δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του, αφού απήχθη πριν εκείνος γεννηθεί, ξεκίνησε την Παρασκευή από την πόλη Πάστο, πρωτεύουσα του νομού Ναρίνο, μαζί με 60 συγγενείς και φίλους του. Τον περασμένο Μάιο είχε επαναλάβει αυτό το ταξίδι, διανύοντας εκείνη τη φορά 100 χιλιόμετρα, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο του. «Έχω παλέψει πολύ για τον μπαμπά μου. Όμως θα συνεχίσω να παλεύω» δήλωσε ο μικρός Γιόχαν.

Ο πατέρας του 12χρονου είναι ο λοχαγός Λίμπιο Μαρτίνες। Απήχθη από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας τον Δεκέμβριο του 1997, κατά τη διάρκεια επίθεσης των ανταρτών σε στρατώνα. Η οργάνωση κρατά ως ομήρους 20 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ζητά να τους ανταλλάξει με 500 φυλακισμένα μέλη της.


ΤΑ ΝΕΑ

Χακί συντάξεις στα 35 χρόνια υπηρεσίας

Με έως δέκα επιπλέον χρόνια υπηρεσίας επιβαρύνονται όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το όριο συνταξιοδότησης για τους ένστολους αυξάνεται στα τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν πέντε πλασματικά, ανάλογα με την υπηρεσία τους.

Ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θα λογίζονται και οι σπουδές στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Με τη ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τέλος στο καθεστώς των 48άρηδων συνταξιούχων που έχει κυριαρχήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Η ρύθμιση συμφωνήθηκε χθες Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Στους ένστολους αυτούς θα προσμετρώνται και πέντε χρόνια πλασματικής υπηρεσίας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά όσους βγουν στη σύνταξη από το 2011 και μετά.

Για τους ιπτάμενους και άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων υψηλής επικινδυνότητας, ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 18 στα 25 χρόνια συν 15 πλασματικά υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι από το 93, οι περισσότεροι ιπτάμενοι καταβάλλουν διπλά ασφάλιστρα.

ΤΑ ΝΕΑ

Στρατιωτικός έκανε και....μερεμέτια στην Ριτσώνα!

Δεν του έφτανε η μόνιμη δουλειά που είχε στον στρατό αλλά ήθελε να κάνει και μερεμέτια! Πρόκειται για έναν 27 χρονο στρατιωτικό ΕΠΟΠ, με το βαθμό του Λοχία και ένα 21 χρονο οι οποίοι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να έχουν εισέλθει σε χώρο εργοστασίου της περιοχής (οινοποιείου Αγροτικού Συνεταιρισμού), με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα που περιέχουν χαλκό.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 27 χρονου στρατιωτικού, το οποίο χρησιμοποίησαν οι συλληφθέντες για τη μετάβασή τους, στο παραπάνω εργοστάσιο, βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι παραπάνω είχαν διαπράξει κατά το παρελθόν κλοπές στον ίδιο χώρο και είχαν αφαιρέσει αντικείμενα αξίας πενήντα χιλιάδων Ευρώ περίπου.




Εύβοια news

Άγριο έγκλημα στα Ψαχνά!

Άγριο έγκλημα είχαμε την παρασκευή τα ξημερώματα στα Ψαχνά. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στον καβγά, ο δράστης μαχαίρωσε το θύμα του, το οποίο έχασε την ζωή του ακαριαία. Πιο συγκεκριμένα ο δράστης είχε στήσει καρτέρι στο θύμα του το οποίο γύριζε από βραδινή έξοδο με την σύντροφο του η οποία ήταν σε διάσταση με τον δράστη. Αμέσως τους πλησίασε και άρχισε να τους μιλά με έντονο ύφος. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο ήταν και ένας φίλος του ζευγαριού. Πάνω στην κουβέντα, τα αίματα άναψαν με αποτέλεσμα ο.....δράστης να μαχαιρώσει το θύμα του. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο αλλά ήταν αργά μιας και ο άτυχος άντρας είχε χάσει την ζωή του. Τέλος άντρες της ασφάλειας Χαλκίδας, βρέθηκαν στο σημείο και συνέλαβαν τον δράστη.