Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Διαγωνισμός δοκιμίου με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ιαπωνία

Διαγωνισμό δοκιμίου, με έπαθλο ένα ταξίδι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, διοργανώνει η Ιαπωνική Πρεσβεία.
΄Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να στείλουν στην Πρεσβεία ένα αγγλικό δοκίμιο με θέμα: "Τι θα κάνατε για να ενδυναμώσετε τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη χώρα σας ή την Ε.Ε.", το οποίο θα είναι δακτυλογραφημένο και δεν θα ξεπερνάει τις 500 - 600 λέξεις.
Τα δοκίμια πρέπει να υποβληθούν μέχρι της 14 Ιουλίου μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό.

Η Διαδρομή

Στο φως οι αρχαιότερες απεικονίσεις των Αγίων Αποστόλων




Οι αρχαιότερες απεικονίσεις με θέμα τους Αγίους Αποστόλους, που χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη, σε απόσταση 500 μ. από τη βασιλική του Αγίου Παύλου, εκτός των τειχών.

Πρόκειται για νωπογραφίες των Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη, ζωγραφισμένες σε χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας, οι οποίες βρίσκονταν στο ταβάνι ενός μικρού νεκρικού θαλάμου.

«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει την εισαγωγή και τη διάδοση της πίστεως των Αποστόλων στις απαρχές του Χριστιανισμού», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Ματσέι, διευθύντρια των αναστηλωτικών εργασιών στον νεκρικό θάλαμο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που διοργάνωσε το Βατικανό.

Απίστευτο: Ξύπνησε μέσα στον τάφο του...

Θεωρήθηκε νεκρός μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη και θάφτηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανός. Το περιστατικό συνέβη στην γειτονική Τουρκία. Τεθλιμμένοι οι
συγγενείς του «νεκρού» θρήνησαν για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου και κατά το τελετουργικό τον συνόδευσαν μέχρι την τελευταία του κατοικία...
Όπως όμως αποδείχτηκε, ο άνδρας δεν ήταν νεκρός. Την επόμενη ημέρα φωνές ακούστηκαν μέσα από τον τάφο προκαλώντας σοκ σε όσους βρίσκονταν στο νεκροταφείο εκείνη τη στιγμή...

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν ενδιαφέρεται για Περιφερειάρχης η κυρία Περλεπέ

Ξεκαθαρίζει τη θέση της η βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ και δίνει τέλος στα σενάρια που την ήθελαν να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια. Σε
ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Ουδέποτε εκδήλωσα την πρόθεση να είμαι υποψήφια για την αιρετή θέση του Περιφερειάρχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο σύμφωνα με τον νέο νόμο «Πρόγραμμα Καλλικράτης»,  και θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν ενδιαφέρομαι για μια τέτοια υποψηφιότητα.
Ευχαριστώ όσους με πρότειναν ως υποψήφια Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ για τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά θα συνεχίσω να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και να υπηρετώ τους πολίτες, παραμένοντας βουλευτής Νομού Ευβοίας».

Με εντολή Γιώργου η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους "μη έχοντες"

Σε αναζήτηση μέτρων τα οποία θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που απειλούνται να οδηγηθούν στη φτώχια και την εξαθλίωση, λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν αντέχει το βάρος της οικονομικής εξαθλίωσης, μεγάλου αριθμού πολιτών, που αποτελούν και τον βασικό κορμό των υποστηρικτών του και αγωνιωδώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ, για να μη δημιουργηθούν στρατιές εξαθλιωμένων.

Έλλειψη προσωπικού αστυνομικης διεύθυνσης Ευβοίας-Ελλιπής αστυνόμευση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου στις 28 Ιουνίου 2010 με θέμα το πρόβλημα αστυνόμευσης στo νομό Ευβοίας την έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Δεδομένης της αύξησης της εγκληματικότητας που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως κλοπών, διαρρήξεων αλλά και περιπτώσεις διακίνησης κι εμπορίας ναρκωτικών με μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων στην περιοχή της Β. Εύβοιας, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί.

Αποκορύφωμα υπήρξε το πρωτοφανές περιστατικό με ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και μεγαλεμπόρων ναρκωτικών στις 11 Ιουνίου στην Ιστιαία, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαφυγή των κακοποιών.

Λειτουργία χωματερής εντός της πόλεως του Δήμου Γέρακα.

  1. Σας γνωρίζω  ότι εντός της πόλεως του Γέρακα και δίπλα από τον ιερό χώρο του κοιμητηρίου, λειτουργεί συστηματικά  παράνομη χωματερή.  
  1. Δυστυχώς αυτή η χωματερή δεν δημιουργήθηκε  από αγνώστους, οι οποίοι πήγαν την  νύχτα και απόθεσαν άχρηστα υλικά. Αυτή η χωματερή δημιουργήθηκε κατ’ αρχή από μπάζα που απόθεσε, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, ο εργολάβος - ανάδοχος του έργου της κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου και εν συνεχεία προφανώς με την έγκριση του κ. Δημάρχου και του αρμοδίου προς τούτο κ. Αντιδημάρχου καθαριότητας, οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίες κάθε είδους άχρηστα υλικά τα οποία περισυνέλεγαν και περισυλλέγουν, τα αποθέτουν στον προαναφερόμενο χώρο.
       
  1. Επειδή από αναλήψεως των καθηκόντων μου ως δημοτικός σύμβουλος:

                    - πολλές φορές προφορικά έχω αναφέρει το πρόβλημα στον κ. Δήμαρχο, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις. 
           - ο κ. Δήμαρχος απαντώντας σε προφορικές μου ερωτήσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2008 έχει παραδεχθεί δημοσίως και ενώπιον όλων των δημοτικών συμβούλων ότι  «O χώρος, πράγματι, του περιβάλλοντος του Νεκροταφείου, δεν είναι όχι καλός, είναι ντροπή. Το λέω και εγώ, είναι στις προτεραιότητές μας. Άμεσα ότι μπάζα έχει αποθέσει ο αντιδήμαρχος εκεί και ότι άλλα ασχημαίνουν το τόπο την επόμενη χρονιά , να φτιαχτούν, να σουλουπωθούν και να αναπλαστεί όλος ο χώρος για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα εκεί. Είμαι εγώ ο πρώτος που το λέω, ότι δεν είναι η αρμόζουσα εικόνα εκεί. Είμαι εγώ αυτός που δεσμεύομαι και λέω, ότι μπάζο και ότι σκουπίδι υπάρχει εκεί, θα πρέπει να απομακρυνθεί και είναι στις προθέσεις μας να το πράξουμε». 
                   - γραπτώς με αναφορά μου της 10ης Φεβ 2009, την οποία και σας επισυνάπτω, ανέφερα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία της χωματερής
          - πέρασαν τρία (3) χρόνια από τότε που για πρώτη φορά ανέφερα το πρόβλημα και ο χώρος δεν έχει καθαριστεί
          - ο χώρος δίπλα από το κοιμητήριο επιβαρύνεται πλέον συστηματικά και λειτουργεί με την ανοχή της δημοτικής αρχής ως χωματερή.
          - από τις φωτογραφίες που επισυνάπτω αποδεικνύεται ότι σε λίγο καιρό ο συσσωρευμένος όγκος μπαζών σκουπιδιών και άχρηστων υλικών θα ξεπερνά σε ύψος τις στέγες των παρακείμενων σπιτιών

          - από την λειτουργία  αυτής της χωματερής βλάπτεται  το περιβάλλον και μάλιστα στο παρελθόν άγνωστοι (άραγε πόσο άγνωστοι στη δημοτικοί αρχή;) δια της καύσεως προσπάθησαν να εξαφανίσουν μέρος των αχρήστων υλικών.
          -  με τη λειτουργία της χωματερής τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των κατοίκων. 
          - θεωρώ ότι θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κοιμητηρίου, στον οποίο λειτουργεί η χωματερή .
          - ο Δήμαρχος αν και υποσχέθηκε στο παρελθόν να «αποκαταστήσει» τον περιβάλλοντα χώρο, δεν το έπραξε 
        παρακαλούνται οι προς ενέργεια και κοινοποίηση αποδέκτες της παρούσης αναφοράς μου για τις κατά τη κρίση τους ενέργειες προκειμένου και επερχόμενου του θέρους να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα.
  
Ο ΑΙΤΩΝ
Βίτσιος Αριστείδης (Άρης)
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής  της Δημοτικής  Παράταξης
«Γέρακας  Εποχή Δημιουργίας»
Δνση : Ηριδανού 32 , Γέρακας Τ.Κ. 15311

Κλειστά τα ΤΕΙ λόγω απεργίας

Αύριο Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 το ΤΕΙ Χαλκίδας θα παραμείνει κλειστό λόγω της συμμετοχής των συλλόγων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Για τα μαθήματα των εξεταστικών που χάθηκαν αναμένονται νέες ημερομηνίες από το συμβούλιο των ΤΕΙ

Ταξιδεύοντας με τους άγγελους της θάλασσας

Φωτιά σε παιδική κατασκήνωση του ΟΗΕ στη Γάζα έβαλαν ένοπλοι

Ένοπλοι που φορούσαν μάσκες έβαλαν φωτιά σε παιδική κατασκήνωση που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη στη Λωρίδα της Γάζας.Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επίθεση σε διάστημα πέντε εβδομάδων...

Οι ένοπλοι έδεσαν τον φρουρό της κατασκήνωσης και μετά έβαλαν φωτιά σε καρέκλες, τραπέζια και σε εξοπλισμό της κατασκήνωσης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) στη Γάζα καταδίκασε την επίθεση.

Messapia of the water finish





Λουκέτο στην αγγειοχειρουργική του Πανεπιστημιακού

Λουκέτο βάζει η αγγειοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αποδεικνύοντας στην πράξη την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Η κλινική, μία από τις πιο νευραλγικές υποχρεώνεται να αναστείλει την λειτουργία της, καθώς δεν εγκρίθηκε η προμήθεια υλικών, ενώ ο ένας και μοναδικός αγγειοχειρουργός που την στελεχώνει, είναι αδύνατο να σηκώσει τον φόρτο εργασίας.
Έτσι ο διοικητής του Νοσοκομείου, αντί να φροντίσει να επιλύσει τα προβλήματα και ειδικότερα να εξασφαλίσει τα υλικά που απαιτούνται για την λειτουργία της, προχώρησε στην εύκολη λύση.

Τον έβγαλαν πεθαμένο και εισέπραξαν και επίδομα κηδείας!!!

Τις τελευταίες μέρες έγινα μάρτυρας ενός περίεργου συμβάντος, που έχει σχέση με το ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ και αφορούσε έναν πολύ καλό μου φίλο. Για τον λόγο ότι το συμβάν αυτό αποκαλύπτει περίεργες καταστάσεις που εξακολουθούν να συμβαίνουν στον οργανισμό αυτό και οι οποίες δυστυχώς έχουν καταντήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτή την οικτρή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να το δημοσιεύσω για να προστατευτούν κάποιοι άνθρωποι από τραγελαφικές καταστάσεις.Πιο συγκεκριμένα ο φίλος μου έλαβε τηλεφώνημα στο σπίτι του, όταν ήταν μόνο η μητέρα του εκεί, από έναν Δήμο της Θεσσαλονίκης , και ρωτούσαν την μητέρα του αν ο υιός της ζει!!!

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για ΣΕΛΜΑΝ & Παλίρροια



Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου, στο πλαίσιο των επαφών και ενεργειών του για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση της ανεργίας στο νομό, συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου με την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ, παρουσία βουλευτών του νομού, της κ. Περλεπέ-Σηφουνάκη από το ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Μαρίνου από το ΚΚΕ και της Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη.

Αφού παρουσιάσθηκε το ζήτημα, ο κ. Σπυρόπουλος υπέβαλε δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά στον προγραμματισμό εκ μέρους του υπουργείου μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων, της εργοδοσίας και του υπουργείου. Εναλλακτικά, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας προσφέρθηκε, αφού λάβει εξουσιοδότηση από το σωματείο, να προχωρήσει απευθείας σε συνεννόηση με την εργοδοσία και να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Προϋπόθεση και οι εργαζόμενοι, σε ένδειξη καλής θέλησης, να αναστείλουν για πέντε ημέρες την απεργία.

Ντροπή: Γιώργος-Αντώνης δεν πήγαν στην κηδεία

Οι τρομοκράτες κατάφεραν και σκότωσαν τον υπασπιστή του υπουργού Δημόσιας Τάξης με δέμα -βόμβα μέσα στο υπουργείο, έναν άνθρωπο -διαμάντι όπως λένε όλοι οι συνάδελφοί του, πατέρα δυο παιδιών. Ακούσαμε τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά να εκφράζουν τη συντριβή τους γι' αυτό, αλλά πώς έδειξαν ότι το εννοούν; Δεν πήγαν καν στην κηδεία του! Δεν ξέρω αν το καταλάβατε. Στο...
κατευόδιο ενός τέτοιου ανθρώπου, στο επιμύθιο ενός τέτοιου τρομοκρατικού χτυπήματος, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν θεώρησαν σκόπιμο να είναι παρόντες! Ο μεν Παπανδρέου έφυγε για weekend διακοπών, μετά την τρομερή κούραση (!) στη Νέα Υόρκη και την Κων/πολη, ο δε Σαμαράς προτίμησε την αίθουσα του συνεδρίου της ΝΔ. Καλά, δεν ντρέπονται καθόλου; Δεν αντιλαμβάνονται ποιό μήνυμα στέλνουν με την απουσία τους; Ο συμβολισμός είναι προφανής: η Πολιτεία δεν νοιάζεται! Ντροπή και πάλι ντροπή.


veto300



Ο Παλαιοκώστας ξαναχτυπά;

Τον διαβόητο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι αστυνομικοί πίσω από την ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στην Λεωφόρο Ειρήνης στη Πρέβεζα.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, την ώρα που υπάλληλος της τράπεζας τροφοδοτούσε το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ATM) με χρήματα, δύο άτομα αγνώστου ταυτότητας, φορώντας κράνος, σταμάτησαν έξω από το υποκατάστημα με υψηλού κυβισμού μηχανή και ο ένας εξ αυτών κρατώντας μια βαριοπούλα,έσπασε την εξωτερική τζαμαρία της τράπεζας, χτύπησε τον υπάλληλο, απέσπασε τα χρήματα από δυο κουτιά ανεφοδιασμού, τα τοποθέτησε σε σακ βουαγιαζ, επιβιβάστηκε στην μηχανή μαζί με τον συνεργό του ο οποίος τον περίμενε και έφυγαν ανενόχλητοι αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από παρακείμενο δρόμο.Οι υπάλληλοι της τράπεζας υπέστησαν σοκ, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πρέβεζας και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δύο δραστών.Η μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες,βρέθηκε λίγες ώρες μετά στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας και σύμφωνα με τους αστυνομικούς είχε πλαστές πινακίδες. Οι υποψίες πέφτουν στον γνωστό δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα,μιας και σε αυτόν παραπέμπει ο τρόπος δράσης.Θα πρέπει να σημειωθεί,πως οι δράστες γνώριζαν την ώρα και την ημέρα που το μηχάνημα ανάληψης τροφοδοτούνταν με χρήματα!Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Τράπεζας, η χωρητικότητα των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης φτάνει τα 190.000 ευρώ, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό που εκλάπη,μιας και δε υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου από την αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου.

epirusgate

Η Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα της ΔΗ.Κ.Ε.Χ., την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 19:30 το απόγευμα  το Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Ν. Ευβοίας, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ , το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ. πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό ο προϊστάμενος Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ κ. Χατζηεφραιμίδης ,ο προϊστάμενος Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ κ. Καλτσάς , ο Ψυχολόγος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. κ. Σούσσος και ο Διευθυντής του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Αγ. Δημητρίου Αθήνας κ. Τοφής
 Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ.
Ανδρέας Καρυστινός : ψυχολόγος του ΚΕ.Ε.Δ.Δ.Υ. Νομού Ευβοίας που ανέλυσε την ανάγκη παροχής Ειδικής Εκπαιδευτικής Αγωγής και τα κριτήρια ένταξης των μαθητών στις κατάλληλες σχολικές μονάδες
Δημήτριος Δαράκος : Διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. για την οργάνωση δομή και λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Γεώργιος Μπιαμής: Διευθυντής Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής που ανέλυσε το θέμα της εκδήλωσης
Γεώργιος Μηλιάνης: ο οποίος μίλησε  για τις υποστηρικτικές δομές της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. και ειδικότερα :
για την δομή «ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ)
για την δομή «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ»

Θα μας πείτε ποιοι κλέβουν το νερό;

Παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει από τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου στο προηγούμενο Δ.Σ. για τα περιβόητα "Μπάι-πας" στο δίκτυο του νερού και την κλοπή που γίνεται από κάποιους "καλούς" συντοπίτες μας, τους οποίους μάλιστα γνωρίζουν στον Δήμο, το θέμα καλύπτεται από πλήρη σιωπή!
Το θέμα αυτό θα έπρεπε κανονικά ν' απασχολήσει και τη συγκέντρωση που έγινε στις 23/6/20101 και αυτό γιατί το θέμα-πρόβλημα νερό στη Μεσσαπία είναι πολύπτυχο, δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη. Γιαυτό και εδώ κάνουμε λόγο για "πιασάρικα" ζητήματα που τυγχάνουν της προβολής.

Γιατί λοιπόν μ' αυτή τη βαρυσήμαντη δήλωση, και μάλιστα δια στόματος του Δημάρχου, κανείς δεν ασχολείται; Γιατί κάποιοι αγωνιούν να ξεχαστεί ότι ειπώθηκε; Γιατί όλοι μας μεταξύ αυτών Δημοτική αντιπολίτευση, σύλλογοι, Νομαρχία κ.ο.κ. δεν ζητάμε έστω να δοθούν τα ονόματα αυτών στη δημοσιότητα; Δεν θα ήταν καλό να γνωρίζουμε όλους αυτούς τους "ευυπόληπτους" πολίτες;
Μιλάμε για χρέη της ΔΕΥΑΜ, ιδού λοιπόν κάποια από αυτά να εισπραχθούν, μαζί με τα πρόστιμα εννοείται, και άντε να μην τους διώξουν περαιτέρω με τις ποινικές ευθύνες που τους βαραίνουν γιατί ας μην ξεχνάμε έκλεβαν και κλέβουν!

Αντίγραφο βόμβας επιστολής

Αυτό είναι ένα αδρανές αντίγραφο μιας από τις βόμβες επιστολή Unabomber Ted Κατσίνσκι. Το κίτρινο πηνίο που μοιάζει με ένα καλώδιο ethernet είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι detcord, το οποίο αποτελεί ένα ευέλικτο εκρηκτικό που χρησιμοποιείται συνήθως στη , κατεδάφιση κτιρίων, επειδή καίγεται σε ένα προβλέψιμο ρυθμό των 6.000 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Μία τέτοια βόμβα επιστολή μπορεί να ήταν και αυτή που σκότωσε τον στενό συνεργάτη του κ. Χρυσοχοΐδη

Σταύρος Σταύρου, σε κώμα 2,5 χρόνια...ξεκίνησε να επανέρχεται και δεν τον βοηθα κανεις

Τον Σταύρο τον γνωρίσαμε στο Hadassah Hospital στο Ισραήλ, τον Μάρτη του 2010, που συνοδευόταν από τον πατέρα του.
Την πρώτη φορά που τον είδαμε, ομολογουμένως το θέαμα ήταν λυπηρό. Δυόμισι χρόνια πριν ήταν ένα εικοσιπεντάχρονο παλικάρι, δύο μέτρα
όλο ζωή. Όσοι τον ήξεραν τον περιγράφουν απίστευτα δραστήριο άτομο.
Όταν τον πρωτοείδαμε πάντως ήταν πάρα πολύ αδύνατος, δύο μέτρα (αυτό ήταν εμφανές) να κοιτάζει το απλανές
και μόνο στο άκουσμα της φωνής του πατέρα του να εστιάζει το βλέμμα του με ένα χαμόγελο να σχηματίζεται στο πρόσωπό του.

Στρος Καν: Μείωση των ελλειμμάτων και ανάπτυξη

«Το ζήτημα δεν είναι εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ή ανάπτυξη. Είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη», τόνισε ο Ντομινίκ Στρος Καν από το Τορόντο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναγκαιότητα να εφαρμόσει μία πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ ορισμένες χώρες, επιπροσθέτως, θα πρέπει να φροντίσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους.

ΠΑΜΕ: "Το ΕΚΕ μεταμορφώνει σε φίλους τους εχθρούς των εργαζομένων"

«Τα σαρωτικά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες στην Ευρώπη και αλλού, ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και κοινωνικό μας δικαίωμα.
Στην Ελλάδα τα μέτρα αυτά παίρνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμμαχία με το ΛΑΟΣ και την ουσιαστική στήριξη της Ν.Δ. Είναι επικίνδυνοι για την εργατική τάξη. Είναι αδίστακτοι υπηρέτες των συμφερόντων μια χούφτας παρασίτων, μιας ελάχιστης πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.
Υπολογίζουν ότι επειδή έχουν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, σε αρκετές μεγάλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με συνδικαλιστές που προσκυνάνε το κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του, ότι θα τα καταφέρουν να μας κάνουν και εμάς και τα παιδιά μας φτηνά εργαλεία για τις μηχανές των καπιταλιστών.

Καθυστερεί μέχρι να εξασφαλίσει μισθωτές το σχεδιαζόμενο Εμπορικό στη Λάμψακο.

Η Pasal Development ανακοίνωσε, στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, μεσούσης της εβδομάδας, ότι αναστέλλει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2011 την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου που δρομολογούσε στη Λάμψακο.

Πρόκειται για την οικοπεδική έκταση (το ακίνητο της παλαιάς ΕΛΕΝΙΤ) που αποκτήθηκε από την Pasal Development το 2008. Το οικόπεδο εμβαδού 81.291,5 τ.μ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και βρίσκεται σε απόσταση 2.5 χλμ. από Χαλκίδα και επί της Οδού Χαλκίδας - Νέας Λαμψάκου - Κύμης. Η έκταση έχει ανεμπόδιστη θέα στο Νότιο Ευβοϊκό.

Θα ρθει καιρός-Κατερίνα Γώγου

Θα 'ρθει καιρός που θ' αλλάξουν τα πράγματα.
Να το θυμάσαι Μαρία.
Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι
που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη
-μη βλέπεις εμένα - μην κλαις. Εσύ είσαι η ελπίδα
άκου, θα 'ρθει καιρός
που τα παιδιά θα διαλέγουν γονιούς
δε θα βγαίνουν στην τύχη
δεν θα υπάρχουν πόρτες κλειστές
με γερμένους απ' έξω
και τη δουλειά
θα τη διαλέγουμε
δε θα 'μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.
Οι άνθρωποι - σκέψου! - θα μιλάνε με χρώματα
κι άλλοι με νότες
Να φυλάξεις μοναχά
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές
απροσάρμοστοι-καταπίεση-μοναξιά-τιμή-κέρδος-εξευτελισμός
για το μάθημα της ιστορίας.
Είναι Μαρία - δε θέλω να λέω ψέματα -
δύσκολοι καιροί.
Και θάρθουνε κι άλλοι.
Δεν ξέρω - μην περιμένεις κι από μένα πολλά -
τόσα έζησα τόσα έμαθα τόσα λέω
κι απ' όσα διάβασα ένα κράτησα καλά:
"Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος".
Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
Παρ' όλα αυτά Μαρία.

Σήμερα εγχειρίζεται ο Δήμος Τσίμπος

Σήμερα υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση (αλλαγή βαλβίδας) ο ακτινολόγος του Κέντρου Υγείας Ψαχνών και δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής στα Ψαχνά κ. Δήμος Τσίμπος. Οι μαθητές του στη βυζαντινή μουσική τέλεσαν σήμερα το πρωί Θεία Λειτουργία  για καλή επιτυχία και καλή ανάρρωση προς τον δασκαλό τους.
Και μεις με τη σειρά μας να ευχηθούμε στον κ. Τσίμπο να έχει καλή επιτυχία και γρήγορα να ξεπεράσει το πρόβλημα και να επιστρέψει στα επαγγελματικά του καθήκοντα.

Σαν σήμερα


1577 Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Peter Paul Rubens, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα (Πολιτισμός)


1867 Γεννιέται ο Luigi Pirandello, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μεταξύ του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που τιμήθηκε το 1934 με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας (Πολιτισμός)


1937 Ο Γκρόουτ Ρέμπερ κατασκευάζει το ραδιοτηλεσκόπιο. (Επιστήμη)


1977 Η Ελληνική Βουλή με 193 ψήφους υπέρ και με απουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. (Ιστορία)

Η μυστική ζωή του νερού σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες


Η μυστική ζωή του νερού γίνεται ολοένα και πιο μυστήρια. Για χρόνια, γνωρίζαμε ότι το νερό υπάρχει σε 15 φάσεις -όχι απλά στην τριπλή μορφή στερεό-υγρό-αέριο.

Σήμερα, χημικοί από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα επιβεβαιώνουν τη συνύπαρξη της στερεής και υγρής μορφής μόλις το νερό κρυσταλλώσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η έρευνά τους παρουσιάστηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Chemical Physics, που εκδίδεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής.

Για την εν λόγω έρευνα οι επιστήμονες χρειάστηκαν μόνο ένα σέικερ και μία ράβδο ανακατέματος. Τοποθέτησαν το νερό σε θερμοκρασία -93ο Κελσίου, μία εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, που συναντάμε στο ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας και στην οποία το νερό εμφανίζει και τις δύο φάσεις -υγρή και στερεή.

«Αυτό το ανακάτεμα των δύο φάσεων είναι που μας ενδιαφέρει,» υποστήριξε η Valeria Molinero, επικεφαλής της έρευνας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πως αυτό που συμβαίνει εκεί είναι σημαντικό για τη συμπεριφορά του νερού και το σχηματισμό των νεφών.»

Η Molinero και η τελειόφοιτη φοιτήτρια Emily Moore, ανακάλυψαν πως στους -93ο Κελσίου, η γρήγορη κρυστάλλωση του πάγου είναι δύσκολο να ακολουθήσει τη διαδικασία. Επειδή τα μόρια κινούνται πάρα πολύ γρήγορα και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να τα παρατηρήσουν στο εργαστήριο, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν προσομοιώσεις με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την έρευνά τους.

Έχοντας ως στόχο τη συγκεκριμένη αυτή ζώνη της θερμοκρασίας, οι επιστήμονες ελπίζουν πως η έρευνά τους θα βοηθήσει στην κατανόηση του σχηματισμού των νεφών, που ρυθμίζουν την ακτινοβολία του πλανήτη και συνεπώς την κλιματική αλλαγή।

PATHFINDER

Πρωτοποριακή επέμβαση στην Κύπρο


Πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποίησαν οι γιατροί του καρδιοχειρουργικού τμήματος του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και το νοσηλευτικό προσωπικό, υπό τον διευθυντή του τμήματος, Γαβριήλ Καουτζιάνη.

Πρόκειται για την πρώτη επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας, χωρίς στερνο-τομή και χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της καρδίας του ασθενούς.

Όπως δήλωσε ο ιατρός Καουτζιάνης, η μέθοδος αυτή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει ασθενείς μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι λόγω, του βεβαρημένου ιατρικού τους ιστορικού, δεν μπορούν να υποβληθούν σε μια νέα χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μέθοδο η οποία έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά να εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες εντάχθηκε τώρα και η Κύπρος.

Η πρώτη Κύπρια ασθενής, η οποία υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση, είναι ογδόντα χρόνων και η μετεγχειρητική της πορεία χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς εξαίρετη। Ο κ. Καουτζιάνης είπε επίσης ότι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ακόμη δυο τέτοιες επεμβάσεις.

ANT1

Χάος στη Ρουμανία από τις πλημμύρες


Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του αυτό το Σαββατοκύριακο και εκατοντάδες άνθρωποι κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Ρουμανίας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Βραντσέα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και ένας άλλος φέρεται ως αγνοούμενος στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μπάτσουα επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών, οι οποίες είχαν πλήξει κυρίως το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εξάλλου από τα σπίτια τους αυτό το Σαββατοκύριακο, κυρίως στις περιοχές κοντά στο Δούναβη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μπραΐλα και στο βόρειο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων।

ANT1

Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου


Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία της Τρίτης» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Στην απεργια θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέσα μεταφοράς να απεργήσουν την Τρίτη 29 Ιουνίου με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" και τονίζει ότι "η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων αποτελεί στόχο κάθε γενικής απεργίας".

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα της Δευτέρας προαναγγέλει η ΓΕΝΟΠ με σημερινή της ανακοίνωση. Αύριο στις 6 το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ διοργανώνει επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Η ΓΕΝΟΠ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της Τρίτης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Στο μεταξύ, αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης।

ΕRΤ3.GR

Θεσμικές αλλαγές στα πανεπιστήμια


Τις μεγάλες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση που θα θέσει σε διαβούλευση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά συζήτησε με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστήμιων της χώρας η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου πρυτάνεων και διοικουσών επιτροπών, την οποία διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Λιτόχωρο Πιερίας (25-26 Ιουνίου).

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα κινηθούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες που θα αφορούν το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του, το νέο πλαίσιο σπουδών - εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο - τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κ.α.), καθώς και την λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή την χωροταξική και θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία πιθανώς να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.

Η κ.Διαμαντοπούλου ανέπτυξε στους πρυτάνεις τις πρώτες προσεγγίσεις στις τέσσερις αυτές ενότητες, ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει θεσμικά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα.

Εξάλλου, στο τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών του εξωτερικού και επιστημόνων από την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτές τις τέσσερις ενότητες να υπάρξουν τα βασικά κείμενα για τη δημόσια διαβούλευση του Σεπτεμβρίου. Πάντως, ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπεται στις αρχές του νέου έτους (μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη διαβούλευσης).

Η υπουργός απέκλεισε αυξήσεις στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ). «Τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δεν θεωρώ ότι, αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό», είπε.

«Με τις ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων κλείνει μία εποχή που αφορούσε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και ξεκινά μία νέα εποχή που μπορεί και πρέπει να φέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο στο επίκεντρο των αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να το κάνει ανταγωνιστικό για το καλό των νέων της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, η υπουργός συναντήθηκε με τους προέδρους ΕΛΜΕ, δασκάλων και Ένωσης Γονέων της Πιερίας, οι οποίοι της εξέθεσαν τα προβλήματα υποδομών της περιοχής, ενώ συζήτησαν και το θέμα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών।

ANT1

Ανατιμήσεις φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου


«Κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη αναμένεται να φέρει η νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α., που θα ισχύσει από την προσεχή Πέμπτη 1η Ιουλίου.

Ο συντελεστής Φ.Π.Α. 10%, που ισχύει και για τα τρόφιμα, αυξάνεται στο 11%, ενώ ο συντελεστής του 21%, που επιβάλλεται και στα καύσιμα, αναπροσαρμόζεται σε 23%. Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 έως 2,5 λεπτά το λίτρο. Ακόμη, ο χαμηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α. από 5% διαμορφώνεται στο 5,5%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τις εφορίες, από 1η Ιουλίου 2010 θα ισχύουν τα ακόλουθα:
- Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 21% αυξάνεται σε 23%
- Ο μειωμένος συντελεστής 10% που εφαρμόζεται για μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται σε 11% και ο συντελεστής 5% αυξάνεται σε 5,5%

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και είναι σήμερα 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται μετά την 1/7/2010, ο Φ.Π.Α. θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.

Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από 1η Ιουλίου 2010 και μετά, και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την 30η Ιουνίου 2010. Οι αυξημένοι συντελεστές Φ.Π.Α. θα ισχύουν για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων φαρμάκων.

Με Φ.Π.Α. 23% επιβαρύνονται οι υπηρεσίες των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των άμισθων υποθηκοφυλάκων, των δικαστικών επιμελητών, των καλλιτεχνών, των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων.

Από τον φόρο απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων -και οδοντιάτρους- στα ιδιωτικά τους ιατρεία, από ιδιωτικά πολυϊατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Επίσης, απαλλάσσονται από τον φόρο και οι αμοιβές των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, στην περίπτωση που δεν είναι μισθωτοί, και οι οποίες αφορούν περίθαλψη ασθενών.

Παράλληλα, από την Πέμπτη οι εφημερίδες και τα περιοδικά υπάγονται στον συντελεστή Φ.Π.Α. 5,5%, ενώ διάφορα αγαθά που διανέμονται μαζί με τα έντυπα (CD, DVD κ.λπ.) υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, προσδιορίζοντας ξεχωριστή φορολογητέα αξία.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει ζητήσει την αναβολή του μέτρου για την αρχή του επόμενου έτους, επικαλούμενη αδυναμία των επιχειρήσεων να απορροφήσουν την αύξηση των συντελεστών των Φ।Π.Α. που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ

Πολλά μνημόσυνα και... μία μήνυση για τον «Βασιλιά της Ποπ»


Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Michael Jackson κι ενώ οι θαυμαστές του οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης, ο πατέρας του υπέβαλλε μήνυση κατά του γιατρού που κρίθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο του γιου του, λόγω της θανατηφόρας δόσης φαρμάκων που του χορήγησε.

Ο Jackson πέθανε στις 25 Ιουνίου του 2009 σε ηλικία 50 ετών, λίγο πριν ξεκινήσει έναν μεγάλο γύρο συναυλιών σε όλο τον κόσμο. Ο δρ Conrad Murray -που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας- έχει δηλώσει αθώος. Σύμφωνα με τις αρχές ωστόσο, ο Murray παρείχε στον τραγουδιστή ένα μίγμα ηρεμιστικών, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού αναισθητικού propofol, το οποίο προκάλεσε το θάνατο του Τζάκσον.

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για να τιμήσουν τη μνήμη του «Βασιλιά της Ποπ», ο πατέρας του κατέθετε μήνυση κατά του γιατρού στο δικαστήριο του Λος Άντζελες. Ο Joe Jackson ζητεί αποζημίωση $75.000 και κατηγορεί τον Murray για επαγγελματική αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να αποκρύψει τη χορήγηση propofol μετά από το θάνατο του Michael.

«Ο βασιλιάς της Ποπ, έφυγε πολύ νωρίς» γράφει από χθες ένα τεράστιο πανό κοντά στην είσοδο του νεκροταφείου Glendale κατά την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του. «Ήταν το είδωλό μου, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Αισθάνομαι πως δεν το έχω ξεπεράσει» λέει ο Erick Dominguez, ο οποίος ταξίδεψε περισσότερα από 80 μίλια από το σπίτι του στο Victorville για να φτάσει στο προάστιο του Λος Άντζελες. Ο Ντομίνγκεζ ήταν ένας από τους εκατοντάδες θαυμαστές του Τζάκσον που έφτασαν στην Καλιφόρνια από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Αρκετοί συγγενείς του Michael Jackson επισκέφτηκαν επίσης το νεκροταφείο. Ο αδελφός του, Tito χαιρέτησε με νεύμα τους θαυμαστές και ο αδελφός Jermaine κατέβασε το παράθυρο και σήκωσε το χέρι του, ενώ η οικογένεια απομακρύνονταν με έναν «στόλο» οχημάτων πολυτέλειας. Καθώς έφευγαν, οι θαυμαστές απελευθέρωσαν δεκάδες λευκά περιστέρια. «Ήταν μια ωραία εικόνα» είπε ο Courtland Llauger που βρέθηκε εκεί για να θρηνήσει το είδωλο του.

Μακριά από το δικαστήριο, στην «ιδιαίτερη πατρίδα» του Michael Jackson, την Ιντιάνα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν καθώς η μητέρα του, Katherine, παρουσίασε ένα μνημείο αφιερωμένο στο γιο της। Οι εκδηλώσεις μνήμης ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πολυάριθμες συγκεντρώσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μαζευτεί στον πύργο του Τόκιο, ενώ στην Νέα Υόρκη πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθείστο μυθικό ApolloTheater- εκεί όπου απογειώθηκε κάποτε η φήμη των αδερφών Jackson. Στην Santa Barbara κόσμος δίνει το παρόν στη Neverland, το σπίτι όπου ο Jackson έζησε τα τελευταία χρόνια.


ΤΑ ΝΕΑ

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης

Oι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δικαιούνται σήμερα σύνταξη με 10.500 ημέρες εργασίας στα 58 έτη. Ο χρόνος ασφάλισης το 2011 καθορίζεται σε 11.100 ημέρες και για κάθε επόμενο έτος αυξάνεται κατά 225 ημέρες και μέχρι τη συμπλήρωση 12.000

ημερών ασφάλισης. Το όριο αυξάνεται από το 2011 και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Το όριο ηλικίας αναπροσαρμόζεται για τους ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα. Συγκεκριμένα, αυξάνεται από το 2011 κατά εννέα μήνες ετησίως μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους για πλήρη σύνταξη και του 58ου για μειωμένη.

Σταδιακά στα 40
Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται από τα 37 στα 40. Η αύξηση θα είναι εννέα μήνες τον χρόνο και θα αρχίσει το 2011. Το όριο ηλικίας αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 κατά ένα έτος ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού.

Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία στα 60 έτη. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά από το 2011 κατά εννέα μήνες τον χρόνο έως τα 40 έτη ασφάλισης.

Οπου προβλέπεται από το ΕΤΑΑ συνταξιοδότηση λόγω γήρατος σε ηλικία 58 ετών με 35ετία, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά εννέα μήνες τον χρόνο μέχρι τα 40. Το όριο ηλικίας αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 κατά ένα έτος ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού. Γενικές ή καταστατικές διατάξεις Ταμείων που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με 10.500 ημέρες και του 58ου ή του 60ού έτους έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Οι μετά το 1993
Ασφαλισμένοι μετά το 1993 σε οποιοδήποτε Ταμείο- πλην ΟΓΑ- θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 12.000 ημερών εργασίας ή 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους.

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος με 4.500

ημέρες εργασίας στα 65 έτη. Για γυναίκες το όριο ηλικίας των 60 ετών αυξάνεται κατά 2 χρόνια το 2011 και κατά έναν χρόνο για κάθε επόμενο έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει 10.000 ημέρες ασφάλισης το όριο ηλικίας καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο 63ο έτος. Για τα επόμενα χρόνια αυξάνεται κατά 6 μήνες ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.000 ημερών.

Με 4.500 ένσημα
Ο ασφαλισμένος που συμπληρώνει το 60ό έτος και 4.500 ημέρες εργασίας - από τις οποίες τουλάχιστον τις 100 σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη- δικαιούται σύνταξη γήρατος μειωμένη κατά το 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας. Για τις γυναίκες το όριο ηλικίας των 55 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος τον χρόνο από το 2011 και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Αν ο ασφαλισμένος λαμβάνει σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας (με εξαίρεση τον ΟΓΑ) δικαιούται από το ΙΚΑΕΤΑΜ πλήρη σύνταξη γήρατος, εφόσον έχει 6.000 ημέρες ασφάλισης και το όριο ηλικίας. Σε περίπτωση που έχει 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 65ο έτος δικαιούται σύνταξη γήρατος μειωμένη κατά 50%.

Το όριο των 60
Το όριο ηλικίας των 60 ετών στα Ταμεία αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Οπου προβλέπεται μειωμένη σύνταξη στις γυναίκες στο 55ο έτος της ηλικίας, από το 2011 το όριο αυξάνεται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού ή του 55ου έτους.

Για τις γυναίκες που απασχολούνται στα βαρέα (με βάση τον νόμο 1846/1951) αυξάνεται κατά ένα έτος από το 2011 το όριο μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε βαρέα.

TA NEA