Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ζωλογικός Κήπος από Lego








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ

Το  καλα αζάρ (λεϊσμανίωση) είναι από τις συχνότερα εμφανιζόμενες νόσους των σκύλων στην Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός σκύλων πεθαίνει κάθε χρόνο λόγω της ασθένειας, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ζώων που είναι φορείς της νόσου.
        Η λεϊσμανίωση όμως δεν αφορά μόνο τα ζώα, αλλά δυστυχώς υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπο.
      Η μετάδοση της ασθένειας στο σκύλο  γίνεται έμμεσα μέσω της σκνίπας του γένους Phlebotomus. Ο σκύλος νοσεί εβδομάδες ή και χρόνια μετά το νύγμα, αλλά στο διάστημα αυτό είναι φορέας και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο στις διάφορες σκνίπες που απομυζούν αίμα από αυτόν. Οι σκνίπες κυκλοφορούν τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τσιμπούν μόνο μετά τη δύση του ηλίου. Στην Ελλάδα τα είδη σκνίπας που κυκλοφορούν είναι κατά κανόνα ζωόφιλα και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις τσιμπούν τον άνθρωπο. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη όμως φέρνει στη χώρα μας και νέα είδη σκνίπας, περισσότερο ανθρωπόφιλα.
      Η νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί και  την πρώτη αιτία θανάτου ενός σκύλου που πάσχει από Λεϊσμανίωση. Η νόσος καταλήγει στο θάνατο του ζώου αν δεν χορηγηθεί η  κατάλληλη θεραπεία.

Καστοριά: Πολλές αρκούδες καθημερινά εμφανίζονται στον δήμο Μεσοποταμίας.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΗΧΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ (20+21 ΑΠΡΙΛΗ 2010)

ΤΕΣΣ: Νανο-προστασία για την πολιτιστική κληρονομιά

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, οι Έλληνες εταίροι του ερευνητικού προγράμματος ΤΕΣΣ δημιούργησαν μια πρωτότυπη μέθοδο σήμανσης αρχαίων και νεότερων αντικειμένων τέχνης, τα οποία συναποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ιχνηθέτησή τους με μη-καταστρεπτικό και αόρατο τρόπο, η οποία αποκαλύπτεται μόνο με τη χρήση ειδικού οργάνου, μπορεί να διασφαλίσει τη γνησιότητα των αυθεντικών και να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα των αντιγράφων.


Συχνά-πυκνά, τα διαβάζουμε στις εφημερίδες ή τα βλέπουμε στην τηλεόραση: συνελήφθη ο Τάδε ή ο Δείνα, όταν προσπάθησε να πωλήσει αρχαία αγάλματα,  αγγεία ή πίνακες, τα οποία - όπως αποδείχθηκε - είχαν κλαπεί πριν από κάποια χρόνια από το Μουσείο Α ή τη Συλλογή του Β.
Και δώσ' του εικόνες των κλοπιμαίων που καταχέθηκαν προκειμένου να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, δώσ' του λεπτομέρειες για τον τρόπο της κλοπής και την αξία τους...
Η κλοπή πολιτιστικών αγαθών δεν είναι καινούρια υπόθεση και σίγουρα δεν γίνεται μόνο στις μέρες μας. Τα έργα Τέχνης βρίσκονταν πάντα ψηλά στις προτιμήσεις κατακτητών ή απλώς κακοποιών (και σίγουρα όχι απλώς φιλότεχνων) στοιχείων, που περιμένουν να κερδίσουν τουλάχιστον τα προς το ζειν από τη διακίνησή τους.
Από την άλλη, θες η αλλαγή κουλτούρας, θες οι ευκολίες της εποχής,  θες η αυξημένη ζήτηση ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς «ταξιδεύουν» νόμιμα (είτε για να παρουσιαστούν σε εκθέσεις που γίνονται σε άλλη πόλη ή χώρα είτε για να ενταχθούν στη συλλογή κάποιου μουσείου) όλο και πιο συχνά, εδώ κι εκεί.
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη κατηγορία που διακινείται επίσης έντονα: αυτή των «αυθεντικών αντιγράφων» που, όσο κι αν το όνομά τους ακούγεται οξύμωρο αποτελούν μια πραγματικότητα, την οποία συναντάμε σε κάθε σοβαρό πωλητήριο κάθε Μουσείου που σέβεται τον εαυτό του.
Μιλάμε, φυσικά, για τα αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων κάθε λογής αγάλματα, αγγεία, κοσμήματα, μεταλλικά δοχεία, ως και βυζαντινές εικόνες, τα οποία είναι τεχνολογικά πιστές αντιγραφές των πρωτοτύπων.

Θεσσαλονίκη, «Πόλη του Μέλλοντος» από 10 έως 16 Μαΐου

Φουτουριστικές καινοτομίες του MIT, συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή «γκουρού» των νέων τεχνολογιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας «Θεσσαλονίκη Πόλη του Μέλλοντος» που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 10-16 Μαΐου.
Το φεστιβάλ, μια συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα:
Από τις 13 έως τις 16 Μαΐου θα λειτουργεί στην Αποθήκη Δ του λιμανιού έκθεση καινοτόμων εφαρμογών και προϊόντων, όπως εφευρέσεις του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, μια στάση λεωφορείου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, γκάτζετ εξοικονόμησης ενέργειας και νέα «οικολογικά» υλικά.

Ανακάλυψαν γονίδιο που επουλώνει τα τραύματα του νωτιαίου μυελού!



Η απενεργοποίηση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τους ασθενείς, που πάσχουναπό τραύματα του νωτιαίου μυελού, να αποφύγουν την παράλυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες και για συντόμευση της χρονικής διάρκειας αποκατάστασης της ζημιάς.
  Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science Translational Medicine", έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον Μαρκ Σίμαρντ.

 Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κοινό φάρμακο για το διαβήτη (glyburide) προκειμένου να απενεργοποιήσουν σε πειραματόζωα (ποντίκια και αρουραίους) το γονίδιο Abcc8, το οποίο αποτελεί τμήμα της προστατευτικής αντίδρασης του οργανισμού μετά από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Το γονίδιο, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη (Sur-1), η οποία παραδόξως καταλήγει να επιφέρει επιδείνωση της ζημιάς στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού.

Νέο είδος προστίθεται στα πτηνά

Ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο πουλί ανακαλύφθηκε στην απόμερη βορειοανατολική Ινδία, αποτελώντας την πρώτη ορνιθολογική ανακάλυψη στη χώρα μετά από 50 χρόνια.
Πρόκειται για το Bugun Liocichla –η επιστημονική ονομασία του είναι Liocichla bugunorum-, ένα είδος τσίχλας που ανακαλύφθηκε τον Μάιο στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα.
Το πουλί, με πράσινο και χρυσοκίτρινο φτέρωμα, μαύρο λοφίο και κόκκινες άκρες στα φτερά, έχει μήκος 20 εκατοστά και πήρε το όνομά του από τη φυλή Bugun που ζει στην περιοχή.
Ο επαγγελματίας αστρονόμος και ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών, Ramana Athreya, που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε ότι ενώ εγκλώβισαν δύο πουλιά του είδους, και τα δύο απελευθερώθηκαν μετά τη μελέτη τους. «Θεωρήσαμε ότι το είδος είναι πολύ σπάνιο για να σκοτώσουμε κάποιο (για επιστημονική έρευνα). Με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για νέο είδος. Συλλέξαμε φτερά και φωτογραφίες και ηχογραφήσαμε το κελάηδημα του πουλιού».

EARTH DAY 22 APRIL 2010

Φωτογραφία νέου που σκουπίζει τα οπίσθιά του με τη σημαία

Την οργή της γαλλικής κοινής γνώμης αλλά και ηγεσίας προκαλεί η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος σκουπίζει τα οπίσθιά του με τη γαλλική σημαία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Michel Alliot-Marie είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο να προσβάλει κάποιος το εθνικό σύμβολο κατά αυτό τον τρόπο, και κάλεσε να παρθούν νομικά μέτρα κατά των υπευθύνων.

Η επίμαχη φωτογραφία παρουσιάσθηκε σε έναν διαγωνισμό της εταιρείας παραγωγής FNAC. Η εικόνα επισημάνθηκε στην κατηγορία «πολιτικά ανορθόδοξο» και δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην free press εφημερίδα Metro.

Ωστόσο, γρήγορα αφαιρέθηκε από τον διαγωνισμό, εξαιτίας σωρείας αντιδράσεων.

Madata.gr

Δεν εγχειρίστηκε ακόμη το ντάμα - ντάμα

Δεν έχει εγχειριστεί ακόμα το αρσενικό ελάφι ντάμα - ντάμα που τραυματίστηκε σε τροχαίο, το προηγούμενο Σάββατο, στη Ρόδο. Το ζώο πλέον νοσηλεύεται στην Κτηνιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. που διαθέτει και έμπειρους κτηνιάτρους και έχει εξοπλισμένο κατάλληλα ιατρείο για επεμβάσεις σε μεγάλα ζώα.

Όμως, σύμφωνα με την κτηνίατρο Αναστασία Κομνηνού, η οποία μίλησε στη zougla.gr, «το ελάφι δεν έχει εγχειριστεί ακόμα, καθώς προσπαθούμε πρώτα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της υγεία του.

Τώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Μόλις συνέλθει, τότε θα γίνουν και οι επεμβάσεις για τα κατάγματα».

Στο δωμάτιο 305 του «Γεννηματά» η Φερστέ χαμογελά ακόμα ...

Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», γ’ όροφος, Οφθαλμολογική Κλινική. Στέκομαι έξω από την πόρτα του δωματίου 305 και αναρωτιέμαι τι να πω σ’ ένα 10χρονο κορίτσι που γλίτωσε τις βόμβες στο Αφγανιστάν και κόντεψε να χάσει τη ζωή του στα Κάτω Πατήσια.

Την πόρτα ανοίγει η Ζάχρα, η μητέρα που είδε τον 15χρονο γιο της να διαμελίζεται από τη βόμβα στο κέντρο της Αθήνας, και τώρα η κόρη της κινδυνεύει να χάσει για πάντα την όρασή της. Η τραγική μητέρα βρίσκει το κουράγιο να χαμογελάσει κι αυτό είναι αρκετό για να τα ξεχάσω όλα. «Καλώς ήρθατε. Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ», ψιθυρίζει στη γλώσσα της. Κανένα μέλος της οικογένειας Νατζάφι δεν μιλά ελληνικά και συνεννοούμαστε μέσω διερμηνέα.

Αυστραλία - Βρετανία : Αυξημένος ο κίνδυνος επιθέσεων στο Νέο Δελχί

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και των ΗΠΑ, που έχουν ζητήσει ήδη από τους υπηκόους τους που ταξιδεύουν ή διαμένουν στην Ινδία να αποφεύγουν ορισμένα μέρη της ινδικής πρωτεύουσας, η Αυστραλία και η Βρετανία, προειδοποίησαν σήμερα τους υπηκόους τους για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στο Νέο Δελχί.

Οι ΗΠΑ τόνισαν χθες ότι έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για "συγκεκριμένη" απειλή που αφορά πολλές αγορές και εμπορικές συνοικίες του Νέου Δελχί, τις οποίες χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα ελκυστικούς στόχους".

Από την πλευρά της, η καναδική κυβέρνηση επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι μια επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων σε αγορές του Νέου Δελχί, στις οποίες συχνάζουν ξένοι.

Οι πρεσβείες της Αυστραλίας και της Βρετανίας στο Νέο Δελχί προειδοποίησαν κι αυτές σήμερα τους υπηκόους τους για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νέο Δελχί και τούς συνέστησαν να περιορίσουν την παρουσία τους στις αγορές της ινδικής πρωτεύουσας.
 

Καθαρτισμός δασών από τα σκουπιδια

 










Βόρεια Εύβοια

Εξερευνώντας τα άλογα

Από μικρό παιδί λάτρευε τα άλογα και είχε ένα όνειρο, κάποτε να μπορεί να τα ιππεύει. Από την αγάπη του στα άλογα, κατάφερε να βρει το κουμπί τους και να γίνει φίλος τους. Πρόκειται για τον Θάναση Δαραμάρα από το Αλιβέρι που εδώ και καιρό διατηρεί μία φάρμα με άλογα. Πρόσφατα αγόρασε και μια άμαξα με σκοπό να κάνει γάμους σε όλη την Ελλάδα."Τα άλογα με γαληνεύουν" είπε στο Εύβοια news o θανάσης και συνέχισε:"Όταν πρωτοίππευσα σε άλογο, ήμουν από τους λίγους στην περιοχή, σιγά σιγά ο κόσμος το έμαθε και άρχισε να αγαπά το ζώο. Στην φάρμα του έχει....

αρκετά άλογα ενώ όποιος ενδιαφέρεται μπορεί είτε να ενοικιάσει είτε να αγοράσει ένα άλογο.
Για τους αρχάριους, έχει την λύση. Τους παραδίδει δωρεάν μαθήματα ετσι ώστε να μάθουν να ιππεύουν. Ωστόσο όσοι έχουν άλογο και θέλουν να το εκπαιδεύσουν μπορούν να απευθυνθούν στον ίδιο.

Μθητής από το Γυμνάσιο Κριεζών θα εκπροσωπήσει την Εύβοια στην 9η Μαθητιάδα

Το γυμνάσιο Κριεζών θα εκπροσωπήσει την Εύβοια στην "Θ' Μαθητιάδα" από 7 έως 12 Μαϊου, που πραγματοποιείται στην Πρώτη Σερρών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Σερρών.

Η εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα» καθώς είναι προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων (140 τελικοί αγωνισμάτων). Παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων. Οι μαθητές διαμένουν στο «Μαθητικό Χωριό», κάτι αντίστοιχο με το Ολυμπιακό χωριό.

Παγκόσμια Ημέα Γης

 Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, η Google προσάρμοσε το λογότυπο της για να τιμήσει αυτό το γεγονός. Κάτι που η Google κάνει κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2001.

Στόχος της Ημέρας της Γης είναι να «ξυπνήσει» την περιβαλλοντική μας συνείδηση ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικότερα στην προστασία της Γης και της «Μητέρας Φύσης» γενικότερα.

Και η σημερινή ημέρα απαιτεί από εμάς να συμμετέχουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας μιλώντας «πράσινα». Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές μας απασχολούν σήμερα περισσότερο από πότε, απαιτώντας την αντίδραση μας.

Ακόμα και τώρα δεν είναι πολύ αργά ώστε να ενεργήσουμε, συμβάλλοντας στη σωτηρία της Γης μας. Απλές ενέργειες – όπως η οικονομία στο νερό, στην ενέργεια, στην αποφυγή δράσεων που μολύνουν το περιβάλλον – αν γίνουν από όλους μας, πολίτες, εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνήσεις, μπορεί να βοηθήσουν ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, σε όλη την ανθρωπότητα γενικότερα, ένα ευοίωνο μέλλον.