Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα

 
1261 Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος εισέρχεται στη Βασιλεύουσα και αποκαθίσταται στο βυζαντινό θρόνο μετά την εκδίωξη των Λατίνων κατακτητών. (Ιστορία)
 
1933 Σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη σοβαρότητα του προβλήματος της ελονοσίας στην Ελλάδα από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο 7.000 Ελληνες. (Κοινωνία) 
1940 Βυθίζεται έξω από το λιμάνι της Τήνου το ελαφρύ καταδρομικό ΕΛΛΗ έπειτα από τορπιλική επίθεση που δέχτηκε από το ιταλικό υποβρύχιο DELFINO. (Ιστορία)
 
 
1914 Πραγματοποιείται ο πρώτος διάπλους της διώρυγας του Παναμά. (Ιστορία)

Εξαιρετικές επιδόσεις από Δράκου-Λυμπερτά


Με δύο πανελλήνια ρεκόρ και την 5η θέση συνδύασαν την παρουσία τους σε τελικούς η Μαριάννα Λυμπερτά και η Νόρα Δράκου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται την Κυριακή στη Βουδαπέστη.
Στα 1.500μ. ελεύθερο η 31χρονη Λυμπερτά άρχισε εντυπωσιακά την κούρσα και έως τα 1.110μ. ήταν στην 4η θέση, αλλά στη συνέχεια κουράστηκε και τελικά πήρε την 5η θέση, κοντά στο δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (16.20.11) με 16.20.19. Κάλυψε όμως τα πρώτα 800μ. σε 8.34.81 και ξεπέρασε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 8.36.68, από φέτος στις 8 Μαΐου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που είχε γίνει στην Κέρκυρα.

Δύσκολος προορισμός η ανάκαμψη στην ευρωζώνη


Οι εξαιρετικές επιδόσεις της γερμανικής Οικονομίας, δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν έως το τέλος του 2010, παρατηρούν έγκυροι αναλυτές, επειδή η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη, παρά τα δείγματα υποχώρησης, δεν επιτρέπει την κατανάλωση και την πίστωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι προορισμός δύσκολος, γιατί οι επιδόσεις στην Γερμανία  δεν θα παραμείνουν εξίσου δυνατές μέχρι το τέλος του 2010. Η κατανάλωση, εκτός Γερμανίας, είναι χλιαρή και οι εξαγωγές από το Βερολίνο θα μείνουν στα αζήτητα όταν η υπόλοιπη Ευρώπη γεμίζει από προϊόντα γερμανικά, που όμως ο καταναλωτής διστάζει να αγοράσει.

Μετά τις πλημμύρες, οι επιδημίες


Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ξέσπασμα επιδημιών μεταξύ του πληθυσμού των 20 εκατομμυρίων πλημμυροπαθών του Πακιστάν , έπειτα και από τον εντοπισμό «τουλάχιστον» ενός κρούσματος χολέρας.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για το Σάββατο εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας το 1947.
«Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Ελλάς... εν καμίνω


Θερμοκρασίες τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή δεδομένα επικρατούν από την Παρασκευή στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να αγγίξει το Σαββατοκύριακο τους 40 βαθμούς και να παραμένει εκεί τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπότε και θα σημειώσει μικρή υποχώρηση σταδιακά από τα δυτικά προς τα κεντρικά και βόρεια.

«Έφυγε» η Abbey Lincoln

 
Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» από τη ζωή η τραγουδίστρια της jazz, Abbey Lincoln.

H τραγουδίστρια γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αφού η καριέρα της διήρκησε 60 χρόνια.

Πραγματοποίησε επιτυχημένες εμφανίσεις, όχι μόνο στο πάλκο αλλά και στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η Lincoln που είχε όπως έλεγε, μεγάλη επιρροή από την άλλη διάσημη τραγουδίστρια της jazz, Billie Holiday πέθανε στο διαμέρισμά της στο Manhattan όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times».

Η γνωστή τραγουδίστρια είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον 20 άλμπουμ και ήταν πολύ αγαπητή και για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
zougla

«Έφυγε» ο Παναγιώτης Μπαχράμης

 
Νεκρός στα 34 του χρόνια βρέθηκε ο Παναγιώτης Μπαχράμης. Ο ποδοσφαιριστής της Βέροιας έκανε υποβρύχιο ψάρεμα στην Κυπαρισσία και παρασύρθηκε από ταχύπλοο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο παρελθόν ο Μπαχράμης είχε αγωνιστεί στην Καλαμάτα, τον Ηρακλή και τη Λάρισα, με την οποία πήρε το 2007 το Κύπελλο Ελλάδας.
Μοιραία αποδείχθηκε για τον Παναγιώτη Μπαχράμη η χρήση μαύρης σημαδούρας στο τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, υποβρύχιο ψάρεμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγγενικό πρόσωπο του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή, αντί για πορτοκαλί ή κόκκινη σημαδούρα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ψαροντουφεκάδες, εκείνος χρησιμοποίησε μια μαύρου χρώματος.

Έτσι οι ιδιοκτήτες του ταχυπλόου δεν αγνόησαν τη σημαδούρα αλλά δεν την αντιλήφθηκαν λόγου χρώματος.
zougla

 

Νεκρός στη θάλασσα

 
Tελευταία βουτιά για 78χρονο, στη θαλάσσια περιοχή «Αμμούσω» Λευκάδας.

Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του, το απόγευμα του Σαββάτου και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η σορός του θα παραδοθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Π.Π.Ν. Ρίου για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
zougla

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ έως τις 20/8

 
Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ τροποποιείται το πρόγραμμα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική.
Συγκεκριμένα:

ΕΘΕΛ

Στις 13, 14 και 16, 17 Αυγούστου θα ισχύσει πρόγραμμα δρομολογίων βασισμένο στη δρομολόγηση Σαββάτου.

Στις 15 Αυγούστου θα ισχύσει πρόγραμμα δρομολογίων βασισμένο στη δρομολόγηση Κυριακής. Για τις υπόλοιπες ημέρες ισχύει το σύνηθες πρόγραμμα.

ΗΛΠΑΠ

Στις 15 Αυγούστου θα ισχύσει πρόγραμμα δρομολογίων βασισμένο στη δρομολόγηση Κυριακής, ενώ δεν θα εκτελεσθούν τα νυκτερινά δρομολόγια στην γραμμή 11. Για τις υπόλοιπες ημέρες ισχύει το σύνηθες πρόγραμμα.

Μετρό

Η συχνότητα διέλευσης των συρμών είναι κατά μέσο όρο 10 λεπτά.

ΗΣΑΠ

Ισχύει το κανονικό πρόγραμμα, εκτός από το τμήμα Αττική-Μοναστηράκι, που είναι κλειστό λόγω έργων. Επίσης, στους σταθμούς Περισσό και Πευκάκια, ο Ηλεκτρικός δεν θα πραγματοποιεί στάση, στο ρεύμα προς Πειραιά.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα προγραμματισμένα δρομολόγιά του.

ΤΡΑΜ

Έως και τις 20 Αυγούστου η συχνότητα των δρομολογίων είναι ανά 25 λεπτά, ενώ τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια στις 13 και 14/8 θα πραγματοποιηθούν με συχνότητα 40 λεπτών.
zougla

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Παιανία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στη 01:15 τα ξημερώματα, η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Αττική Παιανίας.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 6 υδροφόρες και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι προσπαθούν να κατασβήσουν τις μικροεστίες φωτιάς.

zougla