Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το μάθημα του διαδικτύου... για ένα ασφαλέστερη πλοήγηση

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ*
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευβοίας
Ας αρχίσουμε από τα απλά. Για μια όσο το δυνατόν ασφαλέστερη πλοήγηση των παιδιών και των νέων στο «θαυμαστό νέο κόσμο» του Διαδικτύου. Ενώ ο «θαυμαστός νέος κόσμος» κοντεύει να «παλιώσει» και το Νέο Μέσο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μικρών και μεγάλων, στην Ελλάδα αναζητούμε τα πρώτα μας βήματα στη χάραξη πολιτικών ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου από παιδιά και νέους.
 
ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο να σημειώνει την τρομακτική αύξηση του ποσοστού του 149% από το 2008 στο 2009, γίνεται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών προκειμένου αφενός να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες αξιοποίησης του Διαδικτύου και αφετέρου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση του. Αντί να δίνουμε απλά φορητούς υπολογιστές στο Γυμνάσιο, ενώ τα παιδιά δεν έχουν ποτέ διδαχθεί κάτι γι’ αυτό, θα πρέπει να εντάξουμε την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου ως μάθημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συμβαίνει σε 24 χώρες της Ευρώπης. Στον άξονα της χάραξης πολιτικών αυτοπροστασίας, η πολιτεία μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για μια σειρά δράσεων, όπως την υποχρεωτική δωρεάν παροχή ειδικού φίλτρου και την εισαγωγή ενός εθελοντικού συστήματος τοποθέτησης σήμανσης στις ιστοσελίδες, που θα ενημερώνει τους γονείς αν το συγκεκριμένο site είναι ασφαλές.
ΤΕΛΟΣ, επειδή τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν στο χειρισμό του Διαδικτύου, όπως μαθαίνουν να περνούν το δρόμο μόνο όταν οι οδηγοί και η οδήγηση είναι προσεκτικά ρυθμισμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρκετούς λόγους να κατευθυνθεί σε πολιτικές που ελέγχουν δια νόμου το χειρισμό του Διαδικτυακού περιβάλλοντος.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: