Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μερικός αποκλεισμός της Google από τις κινεζικές αρχές


Η γνωστή μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνέτ Google ανακοίνωσε σήμερα πως οι υπηρεσίες της «έχουν αποκλεισθεί μερικώς» στην Κίνα, όπου μόλις έληξε η διάρκεια της άδειας χρήσης της, αλλά πολλές λειτουργίες του συστήματος, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι ειδήσεις, εξακολουθούν να είναι ακόμη προσβάσιμες.

Ένας δείκτης διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του Google -κίτρινος αντί του κανονικού πρασίνου-υποδείκνυε σήμερα πως τέθηκε από χθες βράδυ μία νέα απαγόρευση στις λειτουργίες της μηχανής, μολαταύτα η Google αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το γεγονός.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, λίγο προτού εκπνεύσει η άδειά της, η Google είχε ανακοινώσει πως θα μεταβάλλει το σύστημα εκπομπής της, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κινεζικών αρχών και να σταματήσει η λογοκρισία του: πλέον οι χρήστες που επισκέπτονται τον κινεζικό ιστότοπό της Google.cn δεν θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον αντίστοιχο του Χονγκ Κονγκ για να εισέρχονται σε απαγορευμένες λογοκριμένες ιστοσελίδες, όπως γινόταν από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ο ιστότοπος του Χονγκ Κονγκ θα προσφέρεται ως μία επιλογή.

Όπως είχε εξηγήσει η νομική υπηρεσία του Google, οι κινεζικές αρχές, οι οποίες ασκούν είχαν χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη μετάβαση στον ιστότοπο του Χονγκ Κονγκ.

Μολαταύτα, η άδεια λειτουργίας του Google στην Κίνα έληγε σήμερα και ο όμιλος επιθυμούσε να βρεθεί λύση που θα του επιτρέψει να παραμείνει στην αχανή κινεζική αγορά। Εκπρόσωπος του στο Πεκίνο τόνισε πως το Google παραμένει σε επαφή με τις αρχές «προκειμένου να δούμε τι πληροφορίες θα μας δώσουν».

ΕRΤ3.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: