Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Διήμερο εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό-Χορευτικό Σύλλογο Οι Ρίζες


Την Παρασκεύη 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος "Οι Ρίζες" παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς απ' όλη την Ελλάδα και τη Μ.Ασία ώστε να μας φέρουν σε επαφή με την Παράδοσή μας.
Ο Εκπολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Ψαχνών "ΟΙ ΡΙΖΕΣ" ιδρύθηκε το 1985, και σήμερα αριθμεί 200 περίπου μέλη.
Είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κύριος σκοπός του είναι η διατήρηση και διάδοση των Ελληνικών παραδόσεων εν γένει και ειδικότερα των Ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Για τον λόγο αυτό οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, ή συμμετέχει σε αυτές σε συνεργασία με άλλους φορείς. Μπορεί και δίνει παραστάσεις με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, οπουδή- ποτε τον καλέσουν και πάντα αφιλοκερδώς.
Στα χορευτικά τμήματα που διατηρεί, διδάσκονται σήμερα περισσότεροι από 150 μαθητές, από όλες τις ηλικίες.
Διαθέτει μία αρκετά πλούσια ιματιοθήκη, (την οποία εμπλουτίζει συνεχώς) με παραδοσιακές φορεσιές (ακριβή αντίγραφα), από πολλά μέρη της Ελλάδας. Είναι σύλλογος με έντονη παρουσία και δραστηριότητα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει λάβει μέρος σε πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, κλπ, όχι μόνο στην Εύβοια, ή στην Ελλάδα εν γένει, αλλά και στο εξωτερικό.
Από το 1987 έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ), αλλά και στην Τυνησία (το 2002) όπου χόρεψε ενώπιον του προέδρου Μπέν Αλί και στην Κίνα (Σεπτέμβριος 2006) , όπου πήρε μέρος στο 9ο Παγκόσμιο Πολιτιστικό και Τουριστικό Φεστιβάλ στο Πεκίνο, αποσπόντας μάλιστα και το βραβείο της πρώτης θέσης (από 80 περίπου χορευτικά συγκροτήματα απ' όλο τον κόσμο).

Τον Αύγουστο του 2008 επισκέφθηκε την Κύπρο όπου χόρεψε σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Λάρνακα και στην Αραδίππου. Αντιστοίχως βέβαια έχει φιλοξενήσει και διάφορα ξένα συγκροτήματα στα Ψαχνά. Φέτος στο διήμερο εκδηλώσεων φιλοξένησε τον Σύνδεσμο Λουτρακιωτών Περαχωρητών "Ο Ίβυκος" και την Χορευτική Ομάδα του Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Σαλαμίνας "Έρευνα" την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα.Πάρακάτω θα παρουσιαστούν μερικά στοιχεία από τους φιλοξενούμενα συγκροτήματα.

"Ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών Περαχωρητών "Ο Ίβυκος" ιδρύθηκε το 1984, με σκοπό τη διατήρηση της αυθεντικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Λουτρακίου.
Παράλληλος σκοπός του, η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου.
Με προγραμματισμό ορθές επιλογές, σκληρή δουλεία, αλλά και αμείωτο ενδιαφέρον όλων των μελών του, ο Σύνδεσμος κατόρθωσε να αναδειχθεί σε αξιολογότατο πολιτιστικό φορέα του Δήμου και τροφοδότη των ατόφιων παραδόσεων μας.
Το χορευτικό του συγκρότημα αποτελείται από μέλη διαφόρων ηλικιών και στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται χοροί από όλη την Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ανάλογες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Ιταλία, Αγγλία κ.α.)με τιμητικές διακρίσεις.
Τα τελευταία χρόνια, στην πόλη του Λουτρακίου διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια."


Η Χορευτική Ομάδα " Έρευνα " του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Σαλαμίνας , ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2001. Είναι στελεχωμένη από νέα παιδιά αλλά και από ανθρώπους που έχουν στόχο και φιλοδοξία την έρευνα, διατήρηση , διδασκαλία και προβολή των τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών, χορών και γενικά της παράδοσης και λαϊκής τέχνης της Σαλαμίνας .

Ποικιλία και ιδιοτυπία υπάρχει στους χορούς και στα τραγούδια, στην κίνηση και στον ήχο που δένουν αρμονικά με την πλούσια και πρωτότυπη τοπική ενδυμασία του χορευτικού συγκροτήματος που είναι η νυφιάτικη της Σαλαμίνας ή Κούλουρης.

Η Χορευτική Ομάδα σ'αυτό το χρονικό διάστημα έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε φεστιβαλ παραδοσιακών χορών καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης από το 2002 οργανώνει την '' Παραδοσιακή Χορευτική Συνάντηση Σαλαμίνας '' όπου συμμετέχουν χορευτικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τους φιλοξενούμενους συλλόγους, που παρουσιάστηκαν παραπάνω, ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος οι Ρίζες διοργάνωσαν και έκθεση ζωγραφικής από 1 έως 4 Ιουλίου στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: