Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει την πιθανότητα εκδήλωσης ενδομητρίωσης


Νέα Υόρκη — Το κάπνισμα ούτε αυξάνει ούτε μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης, μια απ' τις συχνότερες αιτίας γυναικείας υπογονιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Η ενδομητρίωση αναφέρεται στην διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την επέκταση του ενδομητρίου εκτός της μήτρας προς τις ωοθήκες, τις ωαγωγές σάλπιγγες, την επιφάνεια της μήτρας ή τα τοιχώματα της πυέλου.

Ο ιστός αυτός συνεχίζει να λειτουργεί σαν μητρικό τοίχωμα, ανταποκρινόμενος στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Μπορεί όμως να οδηγήσει στον σχηματισμό ουλώδους ιστού, που προκαλεί πυελικό πόνο, βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία και σε ορισμένες γυναίκες υπογονιμότητα.

Η αιτία της ενδομητρίωσης είναι άγνωστη, αλλά τα οιστρογόνα εμπλέκονται στην μηνιαία οικοδόμηση και αποδόμηση του ενδομήτριου ιστού.

Επειδή το κάπνισμα τείνει να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί το τσιγάρο να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενδομητρίωσης ή τουλάχιστον των σοβαρών περιπτώσεων της.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Αγίου Βικέντιου του Πολ στο Παρίσι διαπίστωσαν σε δείγμα σχεδόν 1.000 γυναικών με και χωρίς ενδομητρίωση, ότι δεν προέκυπτε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ ενεργού και παρελθοντικού καπνίσματος και του κινδύνου εκδήλωσης ενδομητρίωσης.

Το συμπέρασμα δεν μεταβλήθηκε ακόμη και όταν οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα σε ομάδες, ανάλογα με την σοβαρότητα της ενδομητρίωσης.

Συγκεκριμένα στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 978 γυναίκες κάτω των 42 ετών που είχαν εξεταστεί για ενδομητρίωση, 441 επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν και είχαν δώσει ιστολογικά δείγματα προς καθορισμό της σοβαρότητας της κατάστασης.

Εκ των 441 πασχόντων, το 45% ήταν ενεργές ή πρώην καπνίστριες, όπως και το 36% των 567 υγιών γυναικών.

Μια πρώτη ματιά στα δεδομένα αποκάλυψε ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Αλλά η σχέση έπαψε να υφίσταται όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και κατά πόσο η γυναίκα είχε αποκτήσει παιδιά (η ατεκνία σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό ενδομητρίωσης, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να συντελεί σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης).

Επίσης δεν προέκυψαν στοιχεία ότι το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής και εκτεταμένης μορφής ενδομητρίωσης.

Η μελέτη κρίνεται περιοριστική επειδή βασίστηκε σε αναφορές των γυναικών για το ιστορικό καπνίσματος। Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί την έλλειψη σχέσης μεταξύ των δύο παραγόντων (τσιγάρο-ενδομητρίωση). Αρα το κάπνισμα, από μόνο του, δεν επηρεάζει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.

HEALTH.IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: