Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κρητικός με... πολεμικό μουσείο!


 
Κανόνια, ξιφολόγχες, κινητήρες, παγούρια, μέχρι και ολόκληρα μεταγωγικά αεροπλάνα διαθέτει στην προσωπική του συλλογή ο 27χρονος Στέλιος Τρυπαλιτάκης, συλλέκτης πολεμικών αντικειμένων. Ο νεαρός Κρητικός από τον Γαλατά Χανίων διαθέτει τη μεγαλύτερη -μετά το Πολεμικό Μουσείο- συλλογή πολεμικού υλικού, αφού στην κατοχή του έχει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα μοναδικής αξίας!
  
Ο 27χρονος συλλέκτης περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας ιστορικά βιβλία και ψάχνοντας διαρκώς για απομεινάρια των πολέμων. «Είναι το χόμπι μου. Από παιδί θυμάμαι ότι έψαχνα να βρω οτιδήποτε. Με τον καιρό κατάφερα να συγκεντρώσω τμήματα φτερών από αεροπλάνα, κινητήρες, κάννες, κανόνια, σφαίρες. Εχω καταφέρει να συναρμολογήσω και ολόκληρο αεροπλάνο» λέει στην «Espresso».



Βέβαια το χόμπι του δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αφού ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι. «Απαιτείται προσοχή. Δεν είναι εύκολο, διότι πρέπει να προσεγγίζει κανείς ακόμη και δύσβατες περιοχές ή να καταδύεται σε μεγάλα βάθη. Οσα χρόνια ασχολούμαι έχω απενεργοποιήσει πολλές φορές νάρκες. Για κάποιον που δεν ξέρει μπορεί να είναι επικίνδυνο» τονίζει.

Ο Στέλιος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χημικών Πετρελαίου και Φυσικού αερίου στην Καβάλα, ενώ πριν από μερικούς μήνες υπηρετούσε στις Ειδικές Δυνάμεις. Στόχος του είναι να βρει στην Κρήτη έναν μεγάλο χώρο για να μπορέσει να εκθέσει όλη του τη συλλογή. «Τολμώ να πω πως έχω περισσότερα αντικείμενα από το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι αυτά που βρήκα από τη Μάχη του Σκρα στην Κρήτη. Θέλω πολύ να φτιάξω το δικό μου μουσείο και να ξεναγώ τους επισκέπτες στον χώρο μου. Τα αντικείμενα που έχω στην κατοχή μου αποτελούν απτό κομμάτι της νεότερης Ιστορίας» λέει με καμάρι ο νεαρός συλλέκτης.

Το πάθος του τον οδήγησε πριν από μερικές ημέρες μπροστά σε ένα σπουδαίο για όσους ασχολούνται με την Ιστορία αλλά και τη συλλογή πολεμικών αντικειμένων εύρημα. Εντόπισε σε ένα χωράφι στην περιοχή Μάλεμε της Κρήτης τον σκελετό ενός Νεοζηλανδού στρατιώτη, ο οποίος πολέμησε στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οταν αντίκρισα τον σκελετό, δεν μπορούσα να το πιστέψω» δηλώνει στην «Espresso» ο Στέλιος και περιγράφει πώς κατάφερε να βρεθεί στον τόπο όπου είχε θαφτεί ο στρατιώτης. «Η κάθε έρευνα είναι απόρροια μελέτης ιστορικών βιβλίων ή μαρτυριών παλιών κατοίκων. Στο χωράφι όπου βρέθηκε ο σκελετός είχε πέσει ένα τετρακινητήριο βρετανικό αεροπλάνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που εκτός από τα βιβλία μού επιβεβαίωσαν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι» λέει και συνεχίζει: «Στην ουσία έψαχνα για κομμάτια από το αεροπλάνο, κάποιο κράνος ή οβίδες, αλλά ενώ έσκαβα, βρήκα μια τυπική νεοζηλανδέζικη ξιφολόγχη, αρβύλες και ένα χρυσό δαχτυλίδι. Συνέχισα να σκάβω πιο βαθιά και τελικά βρέθηκα να κοιτάω αποσβολωμένος τον σκελετό».
 
Την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρέθηκε θαμμένος ο στρατιώτης υπεράσπιζε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 22ο Τάγμα Νεοζηλανδών Μαορί. Μάλιστα όταν στις 20 Μαΐου του 1941 άρχισε η γερμανική εισβολή στην Κρήτη, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν μέσα στον καταυλισμό των Νεοζηλανδών παθαίνοντας πραγματική πανωλεθρία. «Είναι σίγουρα Νεοζηλανδός. Αν υπάρχει στη λίστα των αγνοουμένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ευελπιστώ να μπορέσω να βρω και τους απογόνους του. Θα είναι επιτυχία» λέει ο νεαρός, ο οποίος ασχολείται με τη συλλογή πολεμικών αντικειμένων από τότε που ήταν δεκαέξι χρόνων.

 
ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: