Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τα παιδιά γνωρίζουν την αρχαία Ερέτρια μέσα από εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Ερέτρια, Ματιές σε μια αρχαία πόλη", το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδίασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα - εργαστήρι με τίτλο "Στην Ερέτρια με τον Απόλλωνα παρέα". Το πρόγραμμα θα είναι έως τις 31 Ιουλίου και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Διεξάγεται κάθε Τρίτη - Τετάρτη - Παρασκευή, 11 π.μ. - 12.30 μ.μ.

Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την αρχαία πόλη της Ερέτριας, θα αντιληφθούν τη μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, θα συνειδητοποιήσουν τη συμβολή της στη γένεση του πρώτου ελληνικού αλφαβήτου και θα γνωρίσουν μέσα από μυθολογικά θέματα τη λατρεία του θεού Απόλλωνα.

Με αφορμή το παράδειγμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια, τα παιδιά θα μυηθούν στα βασικά δομικά χαρακτηριστικά της αρχαίας ναοδομίας και μέσω της συγκριτικής παρουσίασης θα αντιληφθούν τις κύριες αρχιτεκτονικές διαφορές του δωρικού και ιωνικού ρυθμού.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συζήτηση, την χρήση ψηφιακών εποπτικών μέσων, την έρευνα των εκθεμάτων, τη διήγηση και τη δραματοποίηση μύθων, καθώς και τη δραστηριότητα σε εικαστικό εργαστήρι, τα παιδιά θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους δύο βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τη λατρεία του Απόλλωνα, να γνωρίσουν τη πρώιμη μορφή του ελληνικού αλφαβήτου και να ανακαλύψουν τη ζωή σε μια αρχαία πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: