Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κριτική από τον Ντούρμα στη λογοδοσία του Μπουροδήμου

Τη Δευτέρα το βράδυ στην πλατεία της Στενής ο Δήμαρχος Διρφύων κ. Μπουροδήμος παρουσία του Δ.Σ. έκανε απολογισμό του 2009 αλλά και της 12ετίας που διετέλεσε δήμαρχος. Στην αρχή της ομιλίας του ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Δήμου (έσοδα και έξοδα) και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που εκτελέστηκαν και εστιάζονται κυρίως σε έργα οδοποιίας και αποχέτευσης. Από την αντιπολίτευση απουσίασαν οι περισσότεροι Δ.Σ. πλην των κ. Κούκουρα και Ζώγα από τους Καθενούς.

Τον αντίλογο ανέλαβε ο κ. Γιώργος Ντούρμας ο οποίος άσκησε κριτική με σοβαρή επιχειρηματολογία που βασίστηκε στις εισηγητικές διατάξεις και το πνεύμα του νόμου για τους Καποδιστριακούς Δήμους. Ο κ. Ντούρμας στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την οικονομική διαχείριση του δήμου εφόσον στερείται της δυνατότητας αναλυτικής λογιστικής και δεδομένου του σάλου που είχε προκληθεί όταν επιχειρηματίες της περιοχής κατηγόρησαν τον Μπουροδήμο στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλόπουλου ότι τους χρωστάει χρήματα και έχει απλήρωτα τιμολόγια.


Στη συνέχεια άσκησε κριτική ότι από την αρχή της 12ετίας μέχρι σήμερα ο Μπουροδήμος δεν απέβαλε τη νοοτροπία του κοινοτάρχη (είχε διατελέσει στο χωριό καταγωγής του τη Γλυφάδα κοινοτάρχης πριν τον Καποδίστρια) και περιορίστηκε στη διασπορά μικρών έργων οδοποιίας και ανάπλασης στα χωριά του δήμου στερώντας τη δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης. Επίσης ότι με προπαγανδιστικό τρόπο εδώ και καιρό και επιδιώκοντας να αποκτήσει τη φήμη του «επιτυχημένου δημάρχου» οικειοποείται έργα της Νομαρχίας για δικά του, ενώ όπου συμβαίνουν καταστροφές (πυρκαγιές 2007, πλημμύρες 2009, κατακρήμνιση περιφερειακής οδού Καθενών κλπ.) επιστρέφει τις ευθύνες στη νομαρχία και το κράτος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ντούρμας αναφέρθηκε στην έλλειψη οράματος για την αναπτυξιακή προοπτική που είχε ο Δήμος Διρφύων με την εισροή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. και πως ο κ. Μπουροδήμος τα διαχειρίστηκε κάνοντας μικροεξυπηρετήσεις στα χωριά προς άγραν ψήφων. Έτσι δημιούργησε ένα κομματικό στρατό από τοπικούς παράγοντες οι οποίοι τον προστατεύουν και τον προβάλλουν αφού και οι ίδιοι είχαν και έχουν άμεσο συμφέρον.

Τόνισε επίσης ότι οι μόνιμοι κάτοικοι μειώνονται, τα σχολεία αδειάζουν και η τοπική ανεργία αυξάνει αφού κανένα μεγάλο και σημαντικό έργο δεν έγινε ώστε να περιοριστεί η συρρίκνωση και να προκληθεί πραγματική ανάπτυξη αναφέροντας ως κακό παράδειγμα την μη αποπεράτωση του ξενώνα του αθλητικού κέντρου Στενής που αποτελεί ντροπή για την περιοχή.

Καταλήγοντας ο κ. Ντούρμας αναφέρθηκε ότι δεδομένης της συνένωσης Διρφύων-Μεσσαπίων αποτελεί σημαντική υπόθεση η ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων της Δίρφης με την κατασκευή μεγάλων έργων αποταμίευσης και υδροδότησης των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί και στερούνται του κοινωνικού αυτού αγαθού. Σε αυτό το σημείο επέπληξε τον κ. Μπουροδήμο ότι ενώ κατηγορεί το Δήμο Μεσσαπίων ο ίδιος αποκρύπτει και δεν έχει δημοσιοποιήσει τις μετρήσεις ποιότητας ύδατος σε περιοχές που πιθανόν έχουν επιβαρυνθεί από την επιχειρηματική δραστηριότητα (πχ. Πισσώνας). Ακόμη ότι είναι φαιδρό να τάζει στα Μεσσάπια ότι θα τους φέρει νερό από τον Πάλιουρα και τη Στενή χωρίς να το γνωρίζουν και να έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο τα τοπικά συμβούλια αυτών των περιοχών προκειμένου να γίνει δημοφιλής εν όψει εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: