Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ο Καραγκιόζης Τούρκος

«Ο Καραγκιόζης είναι Τούρκος» απεφάνθη η Unesco επικυρώνοντας σχετική απόφαση υποεπιτροπής της η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» η εν λόγω υποεπιτροπή της Unesco είχε συνεδριάσει στο Άμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δεν αντέδρασε στην απόφαση, αλλά περιορίστηκε στην επιφύλαξη της κας. Τέτης Νικολάου, διευθύντριας του τμήματος Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση προκάλεσε τον προβληματισμό του υπουργείου, ενώ θεωρείται πως οι ελληνικές ενστάσεις στην «καταγωγή» του Καραγκιόζη θα γνωστοποιηθούν κατόπιν συμφωνίας με την Τουρκία.

i-live

Δεν υπάρχουν σχόλια: