Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αποστολή της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2010

Με μια πολύ καλή εμφάνιση και την κατάκτηση της 16ης θέσης ανάμεσα σε 22 ομάδες ολοκλήρωσε η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς" τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην παρθενική της συμμετοχή στο 38ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας στο Περιστέρι το διάστημα 5-11 Ιουλίου 2010.

Το άγχος της πρεμιέρας, η περιορισμένη εμπειρία κάποιων από τους πολύ νεαρούς σκακιστές της Ακαδημίας σε τόσο δύσκολους και σημαντικούς αγώνες αλλά και το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας, ο Γερμανός πρωταθλητής Αρκάντι Νάιντιτς και η Βουλγάρα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Αντοανέτα Στεφάνοβα, άργησαν λίγο να εγκλιματιστούν οδήγησε σε τρεις ήττες (από Σ.Α.Σ. Κορωπίου, Λ.Π. Φλώρινας και Σ.Ο Πατρών) στους τρεις πρώτους γύρους.

Ακριβώς όμως σε αυτό το σημείο που η ομάδα άρχισε να "φλερτάρει" επικίνδυνα με τον υποβιβασμό (υποβιβάζονταν οι δύο τελευταίες ομάδες της κατάταξης) το ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα ευθύνης όλων των παικτών επικράτησε της ηττοπάθειας με αποτέλεσμα στους τρεις επόμενους γύρους η Σ.Α. Χαλκίδος να σημειώσει ισάριθμες νίκες και μάλιστα με μεγάλα σκορ (επί του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών, του Σ.Ο. Ηλιούπολης και του Α.Σ. Παπάγου) εξασφαλίζοντας με άνεση την παραμονή της στην κατηγορία.

Το ματς του τελευταίου γύρου με τον Ο.Σ. Τριανδρίας παίχτηκε πλέον χωρίς άγχος για τους σκακιστές της Χαλκίδας και η ήττα άφησε απλά μια γλυκόπικρη αίσθηση αφού η ομάδα είχε πετύχει έτσι κι αλλιώς το βασικό αντικειμενικό της στόχο.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εμφάνιση της Σ.Α Χαλκίδος είναι ότι παρά τις όποιες αδυναμίες της κυρίως στις νεανικές σκακιέρες η ομάδα μπόρεσε να συναγωνιστεί επάξια έμπειρες και ιστορικές ομάδες. Οι χαμηλές αντρικές σκακιέρες (Νικολαΐδης, Κόρδης, Μακρυνιώτης, Κουλαξουζίδης) έδωσαν σημαντικούς πόντους στα κρίσιμα ματς που θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότεροι αν ο Νάιντιτς και η Στεφάνοβα είχαν μπει στο κλίμα νωρίτερα και ήταν σε καλύτερη φόρμα. Και οι νεανικές σκακιέρες όμως, παρά την απειρία και το άγχος τους (η συμμετοχή σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση ήταν σίγουρα ένα πολύτιμο σκακιστικό μάθημα για τους νεαρούς παίχτες) έδωσαν πολύτιμους πόντους στα δύσκολα ματς. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εξαιρετική απόδοση του Αλέξανδρου Ρηγόπουλου αλλά και των Μαρίας Κουρουμπά, Βασιλικής Ισμίρογλου, Σεραφείμ Τσουνή, Αντώνη Δούκα και Μιλτιάδη Τομαρά που στάθηκαν πολύ καλά απέναντι σε πολύ έμπειρους αντιπάλους.

Σημαντική ήταν και η προσπάθεια των υπόλοιπων σωματείων της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Την παραμονή της στην Α' Εθνική Κατηγορία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πέτυχε και η Ένωση Σκακιστών Αμφισσας (κατέλαβε την 12η θέση) γεγονός που σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά η Ανατολική Στερεά και Εύβοια θα εκπροσωπηθεί με τρεις ομάδες στη Α' Εθνική Κατηγορία!

Στόχος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος για την επόμενη αγωνιστική χρονιά είναι φυσικά μια ακόμη καλύτερη εμφάνιση. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί δίνοντας έμφαση στην 'καρδιά' της ομάδας που δεν είναι άλλη από το φυτώριο των νεαρών σκακιστών της.

Επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το διεθνές τουρνουά 'Νεγκροπόντε 2010' που θα διεξαχθεί το διάστημα 9-17 Αυγούστου στη Χαλκίδα. Οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 120 (μεταξύ αυτών πολύ κορυφαίοι γκρανμαίτρ διεθνούς κλάσης) και αναμένεται να γίνουν πολύ περισσότερες αφού το ενδιαφέρον για το τουρνουά είναι διεθνές!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

voliko to copy paste ???