ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗς ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΦΡΕΑΤΙΔΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑ. ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΦΑΝΗ ΨΑΘΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΗ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΙΧΩΝ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ. ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΙΒΟ ΤΗς ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ! ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΗ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ! ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ:
Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σωματείο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό. Είναι το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.
Σκοποί του Μουσείου είναι η αναζήτηση, περισυλλογή, συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και έκθεση των αντικειμένων που έχουν σχέση με την επίδοση των Ελλήνων στα θαλάσσια έργα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Στους σκοπούς του περιλαμβάνεται ακόμα η μελέτη και τεκμηρίωση της ναυτικής μας κληρονομιάς και γενικά η καλλιέργεια της αγάπης των νέων για τη θάλασσα, γεγονός που εκπληρώνει την παιδαγωγική αποστολή του Μουσείου.
Στος 10 μεγάλες αίθουσες που έχουν συνολική επιφάνεια περίπου 1850 τ.μ. παρουσιάζεται με ανάγλυφο τρόπο η ναυτική πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Στην πρώτη στεγάζεται η Ναυτική Πινακοθήκη, με έργα των σημαντικότερων θαλασσογράφων του 19ου και 20ου αιώνα (Προσαλέντη-Βολανάκη-Χατζή κ.ά.).
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ναυτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην προϊστορία, στην αρχαιότητα, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ως το τέλος του 18ου αιώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη μετάβαση από την ιστιοφόρο ναυτιλία στην ατμοπλοΐα. Οι τελευταίες εκθεσιακές ενότητες αφορούν την ιστορία και εξέλιξη του εμπορικού ναυτικού.
Στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος υπάρχει επίσης μία μεγάλη συλλογή χαρτών του Ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου χώρου από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Εδώ λειτουργεί και η μοναδική ναυτική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 10.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, οργανωμένη με το σύστημα Dewey. Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό. Δέχεται και εξυπηρετεί πάνω από 2000 ερευνητές και μαθητές το χρόνο.
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικών Μουσείων (ICMM), και συμμετέχει ενεργά σε εθνικά και παγκόσμια συνέδρια καθώς και σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις δανείζοντας υλικό του.
Φανή Ψαθά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου