Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΑΝΑΛΥΣΗ DNA ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΦΩΚΙΕΣ

CSI με... πρωταγωνίστριες θαλάσσιες φώκιες. Τη δημοφιλή αστυνομική σειρά που προβάλλεται στην τηλεόραση θυμίζει η μελέτη του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας που ζει στη χώρα μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτόματες κάμερες ανίχνευσης κίνησης, συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης και εδώ και λίγο καιρό έχουν προχωρήσει και στην ταυτοποίηση του DNA των συμπαθέστατων ζώων!

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μείωση του κόστους της έχουν κάνει προσιτές στους επιστήμονες τεχνικές και μεθόδους που μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο από την τηλεόραση.

Η MOm, εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ξεκινάει φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη λεπτομερή μελέτη της μεσογειακής φώκιας με τη χρήση γενετικού υλικού. Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της πληθυσμιακής δομής του είδους στη χώρα μας, η οποία θα βοηθήσει στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του.

«Εδώ και περίπου 20 χρόνια συλλέγουμε δείγματα από ζώα που έχουν βρεθεί νεκρά σε κάποιο σημείο της Ελλάδας. Τα δείγματα, ιστός, κόκαλα και τρίχες, αποτελούν μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που έως τώρα βρισκόταν στην κατάψυξη. Σήμερα όμως που η τεχνολογία στη μοριακή βιολογία έχει προχωρήσει, μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία» λέει στην «Espresso» ο βιολόγος ερευνητής της MOm Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Μέσα από τη μελέτη του γενετικού υλικού της φώκιας οι Ελληνες ερευνητές που θα συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους από τη Χαβάη, όπου ζει το δεύτερο πιο απειλούμενο είδος φώκιας, θα μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων ενός πληθυσμού, τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών, ακόμα και για την κατάσταση της υγείας του κάθε ζώου.

«Ολα αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να συμπεράνουμε ποια θα ήταν τα κατάλληλα μέτρα που θα βοηθήσουν στην προστασία του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους» τόνισε ο Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια: