Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

«Πρέπει να ενωθούμε, να συνεργαστούμε, να αγωνιστούμε μαζί. Οι χώρες μας και ειδικά η Αίγυπτος έχουν υποφέρει πολύ μέχρι σήμερα όντας μόνες τους στον αγώνα αυτόν». Με τα λόγια αυτά άνοιξε χθες στο Κάιρο ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς τη διάσκεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο την ώρα που η Αίγυπτος παρουσιάζει μεγαλύτερη λίστα διεκδικούμενων, με την προτομή της Νεφερτίτης (από το Βερολίνο) και τη Στήλη της Ροζέτας στην κορυφή.

Εκτός από τον κατάλογο των αρχαιοτήτων που ζητούνται να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους ο οποίος θα καταρτιστεί στη διάσκεψη, θα εγκριθεί και αριθμός προτάσεων, ώστε να τροποποιηθεί η σύμβαση της UΝΕSCΟ που απαγορεύει την εξαγωγή ή κατοχή αρχαιοτήτων που αποκτήθηκαν παράνομα μετά το 1970.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλες οι Αυστρία, Χιλή, Κίνα, Κύπρος, Ισημερινός, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Ιταλία, Λιβύη, Μεξικό, Νιγηρία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σρι Λάνκα και Συρία. Χώρες που δεν ζητούν το σύνολο των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά εκείνες για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις παράνομης εξαγωγής τους.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: