Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ένας από τους πιο γνωστούς δικαστές της Ισπανίας για κατάχρηση εξουσίας στην έρευνά του για τους αγνοούμενους του ισπανικού Εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο. 

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έχει επαινεθεί για τον αγώνα του εναντίον της οργάνωσης ΕΤΑ και την καταδίωξη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, κατηγορείται ότι δημιούργησε ένα «δικαστικό τέχνασμα» για την έναρξη έρευνας το 2008 για τους αγνοούμενους του ισπανικού Εμφυλίου και τη δικτατορία Φράνκο που ακολούθησε (1936-1975), αγνοώντας τον νόμο γενικής αμνηστίας που ψηφίσθηκε το 1977 από το ισπανικό κοινοβούλιο.

ΑπόφασηΤην απόφασή του στις ενδιαφερόμενες πλευρές αναμενόταν να ανακοινώσει το βράδυ της τετάρτης ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Λουθιάνο Βαρέλα, ο οποίος ασχολείται με την εξέταση των προσφυγών ακροδεξιών οργανώσεων.
Η απόφασή του θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Γκαρθόν, το αίτημα του οποίου να ληφθεί υπόψη η γνωμάτευση Ισπανών και ξένων ειδικών για τη βασιμότητα της έρευνας, απορρίφθηκε.
Η συνήγορος του δικαστή Γκαρθόν δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του Βαρέλα, αν και δεν τη γνωρίζει, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», τέτοιες εφέσεις δεν έχουν γίνει ποτέ δεκτές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΕΘΝΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: