Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ


Σύμφωνα με πληροφορίες πακιστανών αξιωματούχων απελευθερώθηκε σήμερα ο Αθανάσιος Λερούνης, ο 55χρονος Έλληνας εκπαιδευτικός που είχε απαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου από Ταλιμπάν στο χωριό Μπρουν στα βόρεια του Πακιστάν.

Ο Ραχματουλάχ Βαζίρ κυβερνήτης της περιοχής Τσιτράλ του Πακιστάν, σε δήλωση που έκανε είπε πως "Βρίσκεται μαζί μας σώος και αβλαβής, ήταν δύσκολο, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών μας λειτούργησαν καλά". Η απελευθέρωσή του, η οποία έγινε χθες το βράδυ, ήρθε ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ φυλάρχων του Τσιτράλ και τους Ταλιμπάν της περιοχής του Νουριστάν που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Ο Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί έξω από το μουσείο του στην κοιλάδα των Καλάς τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα. Εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα από το 2001 και ζούσε εδώ και πολλά χρόνια με την κοινότητα των Καλάς, ανθρώπους των ορεινών Ιμαλαϊων του Τσιτράλ, που φέρονται ότι έχουν ελληνική καταγωγή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 "Είναι εδώ. Φαίνεται μια χαρά. Είναι υγιής", δήλωσε πακιστανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.
"Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και ...πίεσης", ανέφερε ο ίδιος.
Την απελευθέρωση του Λερούνη επιβεβαίωσε στο Γαλλικό πρακτορείο και ο Μοχάμεντ Τζαφέρ εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τσιτράλ. 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: