Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά την Αυστρία


H ισχυρή επιρροή του ελληνιστικού πολιτισμού στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου στις περιοχές που κατέκτησε μέχρι τα βάθη της Ασίας παρουσιάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις για τον Μακεδόνα βασιλιά που εγκαινιάστηκε την Κυριακή στο ιστορικό μουσείο του Leoben της Αυστρίας. Αυτό μάλιστα φαίνεται καθαρά στις αναπαραστάσεις του Βούδα, όπως τονίζει, μιλώντας στο «Εθνος» η διευθύντρια του μουσείου Σουζάνε Λάιτνερ και προσθέτει: «Ακριβώς μέσω αυτής της επιρροής πήρε και την τελική γνωστή μορφή του ο Βούδας, αφού πριν από το πέρασμα του Αλέξανδρου παρουσιάζονταν μόνο οι πατημασιές του Βούδα ως άνθη λωτού». 

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αυστρία   400 αυθεντικά αρχαιολογικά ευρήματα από 35 μουσεία της Ευρώπης και της Ασίας συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό μουσείο Leoben σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις για τον Μακεδόνα βασιλιά

Η έκθεση με θέμα «Ο Μέγας Αλέξανδρος, η ζωή και η επιρροή του» περιλαμβάνει πάνω από 400 πολύτιμα, αυθεντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία προέρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης αλλά και της Ασίας - συνολικά από 35 μουσεία και ανάμεσά τους αυτά του Λούβρου, του Βρετανικού Μουσείου, του Ερμιτάζ, του μουσείου Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης κ.ά. καθώς και των εθνικών μουσείων του Αφγανιστάν και του Τατζικιστάν κ.ά. Σ’ αυτή επίσης προβάλλονται κατατοπιστικά βίντεο από τη Βεργίνα και τους βασιλικούς τάφους των Μακεδόνων και την Πέλλα που υπήρξε η δεύτερη πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων και η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αυστρία
Εμπνευστής αυτής της εντυπωσιακής διεθνούς έκθεσης είναι ένας γνωστός φιλέλληνας ο διευθυντής του μουσείου του Μανχάιμ της Γερμανίας Μίκαελ Τέλενμπαχ και αποτελεί δουλειά πολλών χρόνων. Στα εγκαίνια μάλιστα παραβρέθηκαν τόσο ο Τέλενμπαχ όσο και ο πρώην διευθυντής του μουσείου Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης Μπίφριντ Τσάιμπελ που βοήθησαν στην πραγματοποίησή της.
Η Σ. Λάιντερ μιλώντας στο «Εθνος» μάς εξήγησε πώς έφτασαν στην έκθεση. «Η ιδέα προήλθε μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία με τον κ. Τσάιμπελ, ο οποίος με τη σειρά του πραγματοποίησε τις επαφές με το μουσείο του Reiss-Engelhorn στο Μάνχαϊμ, που σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο προετοίμαζε το συγκεκριμένο εγχείρημα εδώ και αρκετά χρόνια».
Από πότε ξεκίνησε η οργάνωση για την έκθεση;
«Η έκθεση διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010 στο μουσείο του Reiss-Engelhorn στο Μάνχαϊμ και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Για το δικό μας μουσείο οι προετοιμασίες για την έκθεση ξεκίνησαν κατά το μέσο της προηγούμενης χρονιάς».
Τα εκθέματα είναι τα αυθεντικά ή αντίγραφα;
«Πρόκειται περί πολύτιμων αυθεντικών κομματιών από σημαίνουσες συλλογές των προαναφερθέντων μουσείων. Οπως σε όλες τις άλλες διεθνείς εκθέσεις, ισχύουν μέτρα για την ασφάλιση, τη μεταφορά κ.λπ. των εκθεμάτων. Οι ίδιοι όροι που ισχύουν για οποιαδήποτε τέτοια μεγάλη έκθεση ισχύουν και για τη δική μας. Στην προετοιμασία συνεργαζόμαστε εντατικά με τους συναδέλφους των μουσείων από τα οποία δανειζόμαστε τα κομμάτια».
Τι σημαίνει για εσάς η έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο;
«Η ανακάλυψη μιας συναρπαστικής προσωπικότητας, που συνδέθηκε με την εξέλιξη και τα επιτεύγματα του ελληνιστικού πολιτισμού και τις μεγάλες αλληλεπιδράσεις που επέφερε στους άλλους πολιτισμούς εκείνης της εποχής».
«Μοναδικό χάρισμα» Με την έκθεση γίνεται επισκόπηση της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου που τον οδήγησε μέχρι την κεντρική Ασία και εξετάζονται και διαφωτίζονται οι πολιτιστικές, οικονομικές, επιστημονικές και κοινωνικές μετατροπές και διαφοροποιήσεις που συντελέστηκαν, ενώ έμφαση δίδεται και στην προσωπικότητα του Μ. Αλεξάνδρου.
«Πρέπει να διέθετε ένα απίστευτο, μοναδικό χάρισμα. Πρέπει να φανταστεί κανείς ότι όταν ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του ήταν μόλις 20 χρόνων, ενώ δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων τον ακολούθησαν. Χωρίς αυτόν ως ηγετική μορφή, θα είχε σίγουρα διαλυθεί η όλη εκστρατεία», μας είπε η κ. Λάιτνερ.
  • Ξεκίνησε από τη ΓερμανίαΗ έκθεση, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, λειτουργούσε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο μουσείο του Μάνχαϊμ και μεταφέρθηκε στο Leoben σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης.
Μαρία Παππά

Έξυπνο blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: