Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Νέα θεραπεία δίνει ελπίδες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δοκιμάζουν Βρετανοί επιστήμονες. Πρόκειται για τη φαρμακευτική ουσία otelixizumab, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, αφού χορηγείται σε πολύ μεγάλες δόσεις σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση προκειμένου να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το μόσχευμα. Αυτό το φάρμακο στοχεύει τα Τ κύτταρα, τα οποία ελέγχουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Αυτά τα κύτταρα πιστεύεται ότι στέλνουν μηνύματα σε άλλα κύτταρα του σώματος ώστε να επιτεθούν στις αρθρώσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να απενεργοποιήσουν αυτά τα σήματα, θα σταματήσουν την ασθένεια στη ρίζα της. Οι ειδικοί φιλοδοξούν ότι αυτή η νέα θεραπεία θα παγώνει την εξέλιξη της ασθένειας για πολλά χρόνια ή και για πάντα. Η δοκιμαστική εφαρμογή της ουσίας αυτής, που θα γίνει από ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Ρευματολογίας του Νιούκαστλ, Τζον Αϊζακς, σε 40 ασθενείς, ξεκινάει τον ερχόμενο μήνα και αν όλα πάνε καλά τότε το φάρμακο θα κυκλοφορήσει μέσα σε μια δεκαετία.
Κατά τη διάρκεια της πειραματικής χορήγησης οι ασθενείς θα παίρνουν μια δόση otelixizumab, η οποία θα χορηγείται ενδοφλέβια για δύο με πέντε ώρες την ημέρα για πέντε συνεχείς ημέρες. Οταν φτάσει στη φάση της παραγωγής, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση αφού οι ασθενείς θα μπορούν να το παίρνουν με μια απλή ένεση.

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: