Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

SOS για τα φυλακισμένα δελφίνια

«Κανένα ενυδρείο, κανένα δελφινάριο, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να μιμηθεί έστω και στο ελάχιστο τις συνθήκες στη θάλασσα, και κανένα δελφίνι που ζει σε ενυδρείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό». Jacques Yves Cousteau.
Η παρουσία αιχμάλωτων δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών σε «τσιμεντένια κλουβιά» δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τις παραστάσεις θαλάσσιων θηλαστικών σε παραστάσεις που ξεκινούν προσεχώς στο Αττικό Πάρκο.
«Ακόμα και οι καλύτερες εγκαταστάσεις αδυνατούν να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον των ζώων και είναι ασφυκτικά μικρές, αν λάβουμε υπόψη μας τις αποστάσεις που υπό κανονικές συνθήκες καλύπτει ένα δελφίνι σε μία μέρα.

»Δορυφορική παρακολούθηση έχει δείξει ότι μπορούν να διανύσουν μέχρι και 40 μίλια ημερησίως».
Για να διατηρείται καθαρό το νερό των δεξαμενών προστίθενται χημικές ουσίες που καθιστούν αδύνατη την παρουσία φυτών ή ζωντανών ψαριών και προκαλούν ερεθισμούς και πληγές στο δέρμα των δελφινιών, αναφέρει η θεματική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την πολιτεία να διερευνήσει:
* Τη νομιμότητα της παρουσίας δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
* Τη χρήση τους για αναπαραγωγή, γεγονός που εδραιώνει την παρουσία αυτών των συγκεκριμένων ζώων στη χώρα μας.
* Το θέμα της αδειοδότησης του Αττικού Πάρκου για παραστάσεις με τα συγκεκριμένα ζώα.
Αδιανόητο να αφήσουμε να εξελιχθούν θεάματα με «καλλιτέχνες» δελφίνια. Ο καιρός της αρκούδας-χορεύτριας ανήκει στο παρελθόν. Παρελθόν πρέπει να γίνει και κάθε ενέργεια για παραστάσεις με υποτιθέμενους καλλιτέχνες διάφορα ζώα.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: