Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η συζυγική βία συντελεί στην κακομεταχείριση των παιδιών


Νέα Υόρκη — Η βία και η ψυχολογική κακοποίηση μεταξύ των συζύγων συχνά συνυπάρχει με την σωματική τιμωρία των παιδιών, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Η Δρ Κάθριν Τέιλορ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη εξηγεί ότι «τα παιδιά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σωματική βία είναι εκείνα των οποίων οι γονείς είναι επιθετικοί μεταξύ τους».

Αν και η μελέτη δεν έχει στοιχεία για το σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, συμπεριέλαβε επαρκή αριθμό οικογενειών από 20 μεγάλες πόλεις. Οι ερευνητές μίλησαν με τους γονείς 5.000 οικογενειών, όταν τα παιδιά ήταν περίπου τριών ετών.
Οι μητέρες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι εκείνες που χτυπούσαν το παιδί, ειδικά όταν και οι ίδιες είχαν πέσει θύματα κακομεταχείρισης από τον σύζυγό τους. Αλλά συνολικά, το «ξύλο» ήταν συχνότερο όταν και οι δυο γονείς ήταν βίαιοι μεταξύ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σωματική τιμωρία αφήνει ψυχολογικά σημάδια στα παιδιά, προάγοντας την επιθετικότητα μετέπειτα στη ζωή τους.
Μελέτη του 2008 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 77% των ανδρών και το 65% των γυναικών συμφωνούν ότι μερικές φορές το παιδί χρειάζεται «ένα γερό χέρι ξύλο».
Οι ψυχολόγοι ωστόσο ενθαρρύνουν άλλες μεθόδους συνέτισης των παιδιών. Οι γονείς όμως που συνυπάρχουν σε επιθετικές και βίαιες σχέσεις, δυσκολεύονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητούν βοήθεια πρώτα για τα δικά τους προβλήματα και για το καλό των παιδιών τους.
HEALTH.IN.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια: