Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πυρά Ντούρμα κατά Μπουροδήμου


Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε σήμερα και με δεδομένα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, την αυστηρή φορολόγηση, την απώλεια θέσεων εργασίας και την υποβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος κρίνεται αναγκαία η λήψη πρωτοβουλιών από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ανακούφιση των πολιτών.
Ασκώντας έναν έλεγχο στο Δήμο Διρφύων για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια θα διαπιστώσει κάποιος ότι αυτή είναι ανύπαρκτη και εάν μια βοήθεια έχει δοθεί αυτή χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και προαιρετικότητα.
Χωρίς να ασκήσουμε κριτική για το τι κοινωνική πολιτική εφαρμόζεται από δωδεκαετίας με την ανάληψη καθηκόντων από το σημερινό δήμαρχο, θα περιοριστώ στο να εντοπίσω ποιες πρωτοβουλίες πάρθηκαν από τη Δημοτική αρχή στην τρίτη θητεία της. Και αυτό γιατί η παρούσα θητεία της δημοτικής αρχής συμπίπτει με την εφαρμογή του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/2006) ο οποίος δίνει πολλές δυνατότητες εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής στους δημάρχους.
Εάν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τον Κώδικα, θα διαπιστώσει, ότι πέρα από το γενικό πνεύμα του που προσδιορίζεται στην παροχή κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να αναλάβουν συγκεκριμένες κωδικοποιημένες δράσεις για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανέργων, αναξιοπαθούντων κλπ.
Είχα την τιμή να παρευρεθώ στην ορκομωσία της σημερινής δημοτικής αρχής στο δημαρχείο, και στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος κ. Μπουροδήμος τόνισε: «..αυτή την τετραετία στο κέντρο της πολιτικής μας θα είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματά του..». Και το θυμάμαι καλά γιατί με εντυπωσίασε το γεγονός ότι τις προηγούμενες τετραετίες της θητείας του η δημοτική αρχή δεν είχε επιδείξει κανένα έργο κοινωνικής πολιτικής παρά μόνο κάποιες εξυπηρετήσεις, αποσπασματικά και πιθανόν υστερόβουλα.
Κανένας πλέον δεν αμφιβάλλει ότι όλα αυτά τα χρόνια τάχθηκαν και τάζονται πολλά σε πολλούς για υποστήριξη, για προσλήψεις, για εξυπηρετήσεις και πάει λέγοντας. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που κάθε τετραετία υπόσχονται στους δημότες «λαγούς με πετραχήλια» και στο τέλος τους κοροϊδεύουν και όταν έρθουν ξανά οι εκλογές επαναλαμβάνουν την πίεση, δίνουν υποσχέσεις και τάζουν τα ίδια.
Το θέμα δεν θα ήταν πιθανότατα τόσο σοβαρό εάν ο Δήμος Διρφύων είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με την απορρόφηση εκατομμυρίων ευρώ που προσέφεραν τα Κοινοτικά προγράμματα, οπότε θα είχαν αυξηθεί τα τακτικά έσοδα, και θα είχε περιοριστεί η ανεργία και η φτώχεια. Αντίθετα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που στη χώρα μας γίνεται όλο πιο απειλητικό και με διαμορφωμένη την παραγωγική μειονεξία της περιοχής μας, θα περίμενε κάποιος στον τομέα της κοινωνικής στήριξης, η δημοτική αρχή, να είχε λάβει τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να ανακουφιστεί ο δημότης ο οποίος είναι πλέον τελείως ανυπεράσπιστος.
Αν κάποιος λάβει υπόψη του και τις θεομηνίες και τις καταστροφές που μας συνέβησαν το 2007 με τις πυρκαγιές, και το 2009 με τις πλημμύρες, θα καταλάβει ότι στον τομέα της κοινωνικής στήριξης υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Η μόνη περίπτωση εξαίρεσης είναι η απαλλαγή των πολυτέκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη με ποσά ελάχιστα μπροστά στις πραγματικές τους οικονομικές ανάγκες.
Ο δημότης Διρφύων λοιπόν, αντιμετωπίζει σήμερα επιπλέον ανασφάλειες, πέραν αυτών που έχουν όλοι οι Έλληνες, για την κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μπροστά στις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτές οι νέες μορφές έχουν τοπικό χαρακτήρα εφόσον οι δημότες από εκεί που θα περίμεναν την άμεση βοήθεια και στήριξη, δηλαδή τον δήμο, αυτή δεν υπήρξε ποτέ!
Και το θέμα μπορεί να φέρει κάποιον στα όρια της αγανάκτησης εάν προσμετρήσει και το γεγονός ότι έχουν διατεθεί σημαντικά ποσά για άλλα θέματα μικρής σημασίας. Να σας φέρω για παράδειγμα το γεγονός ότι ο δήμος δανείστηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (και ποιος ξέρει με τι όρους δανεισμού) για να κατασκευάσει γήπεδα ποδοσφαίρου (σε χωριά που σε λίγο δεν θα έχουν παιδιά!) την περίοδο που δημότες μας πιέζονται τόσο οικονομικά ώστε εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να ζήσουν αλλού. Και προσέξτε έργα με κονδύλια όχι από τακτικά έσοδα ή άλλες μορφές αποκλειστικής χρηματοδότησης αλλά με δανεισμό!
Μα είναι δυνατόν, τι λογική είναι αυτή; είναι συνετή και νοικοκυρεμένη διοίκηση αυτή; ποια είναι η κοινωνική στήριξη σε εκείνους τους δημότες μας που έχασαν ανθρώπους, σπίτια και περιουσίες;
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδιαφορίας για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στο δήμο Διρφύων σας παραθέτω ένα πλέγμα διατάξεων που προβλέπονται στον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και καμία από αυτές δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για τη στήριξη αδύνατων κοινωνικών ομάδων. Τι θα μπορούσε δηλαδή να κάνει ο δήμος για να ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους δημότες μας και δεν το έκανε.

Από τον κώδικα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προβούν στα παρακάτω:
1.      Μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών έως το 50% ή ακόμη και σε πλήρη απαλλαγή από αυτά για τα άτομα με αναπηρίες και τους άπορους. Εδώ μπορούν να συμπεριληφθούν όλα οι αναπηρίες πχ. νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, εγκεφαλοπάθειες κλπ. Ο δήμος Χαλκιδέων για παράδειγμα απαλλάσσει τους νεφροπαθείς από τα τέλη.
2.      Χορήγηση ειδικών χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνους. Για παράδειγμα ο δήμος Πύλης Τρικάλων καταβάλει κάθε χρόνο εφάπαξ επίδομα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους της περιοχής του.
3.      Χορήγηση στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους ειδών διαβίωσης, περίθαλψης και χρηματικών βοηθημάτων. Παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία του Δήμου Αίγινας για τη συγκέντρωση και χορήγηση ειδών διαβίωσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
4.      Επιχορήγηση συλλόγων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πχ. εθελοντικές δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη). Παραδείγματα αποτελούν πολλοί Δήμοι οι οποίοι συνεργάζονται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εκκλησιαστικές, περιβαντολογικές, φιλανθρωπικές και άλλες, για ανακούφιση των δημοτών τους.
5.      Απευθείας εκποίηση δημοτικών και κοινοτικών οικοπέδων σε άστεγους και αδύνατους δημότες με τίμημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% της τρέχουσας αξίας.
6.      Υλοποίηση ή συμμετοχή σε ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια και προγράμματα δράσης και πρωτοβουλίες για την εφαρμογή και ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης διαφόρων κατηγοριών ανέργων, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.

Αν λοιπόν συγκριθούν οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή, για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με το τι έχουν κάνει άλλοι δήμοι (με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και τις αντίστοιχες οικονομικές δυνατότητες), θα διαπιστώσει ότι με το θέμα δεν ασχολήθηκε σοβαρά κανείς. Θα παροτρύνω λοιπόν έστω και προς τη λήξη της θητείας τους τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρουν άμεσα μέτρα στήριξης των δημοτών μας που πάσχουν.
Ακόμα και αν αυτές οι ενέργειες γίνουν για να περισωθεί η πολιτική τους αξιοπιστία και να περιοριστεί το κόστος σε ψήφους των αιρετών μας, εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, ο δημότης μας θα έχει κερδίσει κάτι και εγώ θα αισθανθώ ότι κατά κάποιο τρόπο συνέβαλα με το να εκθέτω από την εφημερίδα αυτή την αδιαφορία στο πρόβλημα.

Γιώργος Ντούρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: