Ίχνη ενός προς το παρόν άγνωστου αερίου απελευθερώθηκαν όταν άνοιξε στην Ιαπωνία το δοχείο με τα δείγματα από την αποστολή Χαγιαμπούσα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρουν μέσα στο κάνιστρο και τα πρώτα δείγματα σκόνης από αστεροειδή.
Οι αστεροειδείς θεωρούνται ανέγγιχτα κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, και η κατανόηση της σύστασής τους θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία για το σχηματισμό της Γης.
Το ιαπωνικό σκάφος Χαγιαμπούσα εκτοξεύτηκε το 2003 για την πρώτη αποστολή σε αστεροειδή μετ΄επιστροφής. Έφτασε στον διαστημικό βράχο Ιτοκάουα το 2005 και, έπειτα από αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα, επέστρεψε στη Γη στις 13 Ιουνίου.
Λίγο πριν καταστραφεί στη γήινη ατμόσφαιρα, το σκάφος απελευθέρωσε ένα κάνιστρο που έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Αυστραλίας.
Το σφραγισμένο μεταλλικό δοχείο άνοιξε την Πέμπτη στα εργαστήρια της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) στο Σαγκαμιχάρα.
Η εξέταση του κάνιστρου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ωστόσο ίχνη ενός αερίου έγιναν αμέσως αντιληπτά:
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι είδος αερίου είναι, ωστόσο οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία ιχνών ενός αερίου σε χαμηλή πίεση» δήλωσε εκπρόσωπος της JAXA στο AFP.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τους αστρονόμους είναι τα δείγματα σκόνης που πιθανώς περιμένουν μέσα στο δοχείο. «Αν η κάψουλα περιέχει θραύσματα τουλάχιστον 10 μικρομέτρων [χιλιοστών του χιλιοστού] οι ερευνητές μπορούν να προχωρήσουν σε ανάλυση» ανέφερε η εκπρόσωπος.
Η αβεβαιότητα είναι ωστόσο μεγάλη λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που είχε εμφανιστεί κατά τη διαδικασία δειγματοληψίας: Το Χαγιαμπούσα απέτυχε να πυροδοτήσει ένα φυσίγγιο που θα χτυπούσε στην επιφάνεια του αστεροειδή για να σηκώσει σκόνη.
Η βλάβη αυτή δεν ήταν η μόνη που έπληξε την αποστολή στο ταξίδι των επτά δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το Χαγιαμπούσα μεταξύ άλλων επηρεάστηκε από ηλιακή καταιγίδα και παρουσίασε δυσλειτουργία στο σύστημα προώθησης που το άφησε ακυβέρνητο για εβδομάδες.
Τελικά, πάντως, η αποστολή κατάφερε να επιστρέψει με καθυστέρηση περίπου τριών ετών.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου